söndag, april 01, 2007

Tomas Andersson Wij

Jag var på konsert med J igår. Hon hade gett mig biljetter till Tomas Andersson Wij.

Jag har inte lyssnat på honom innan så mycket. Det enda jag egentligen visste var att han är en mycket begåvad textförfattare (en allvarlig sådan) och att jag tyckt mycket om en del av det jag hört tidigare.

Det jag inte visste var att han dessutom är en skitskön snubbe. Ödmjuk och jäkligt rolig i all sin stillsamhet. Under kvällen visade han upp en oändligt större talang än de idioter som i Sverige vanligtvis klassas som "elit" i ståuppkretsar. Ironiskt på nåt vis.

Jag funderade och kom fram till att det måste vara hans otroliga berättartalang. Mellan låtarna drog han en rad ganska lågmälda historier ur livet och här och där kom en liten twist som rev upp publikens asgarv. Inga billiga skämt, bara genuint berättande. Häftigt.

Vanligtvis kan jag känna mig lite avogt inställd till människor som hyllas kraftigt utan att jag själv hunnit bilda mig en uppfattning. Skeptisk brukar jag säga, men avundsjuk är nog ett ord som ligger närmre sanningen. Jag vet mina brister. Igår kände jag mig dock inspirerad och genuint överväldigad av hela stämningen. Det var bitterljuvt.

På slutet spelade han sin version av Carolas "Evighet". Innan igår kväll skulle jag lätt kunna svära i blod på att gåshud knappast skulle kunna uppbringas av den låten eller någon annan som hon haft i sin mun. Jag hade fel.

En underlig kväll minsann.

16 kommentarer:

Nemo sa...

Avundsjuk blir jag - hade den konserten på lut... men det går fler tåg med honom...däremot kvällens gig med Dylan... Irsch... han är inte precis känd för att dra anekdoter mellan låtarna... men det skall iaf bli nåt extra att se Bob 66 gå loss...om än subtilt

Micke sa...

Sjöng han ur mungipan som på mello-finalen?

Izme sa...

Man blir alltid lite avundsjuk på människor som kan någonting man inte själv alls kan. Så är det bara.

Viddo sa...

Skoj att läsa om en upplevelse som inte enbart består av sarkasm och bitterhet... ;)

Ida sa...

Jag såg honom i fredags. Fantastiskt bra.

Ida sa...

Jag gillade historien om Tommy och hans mamma skulle jag bara tala om också. :)

Maraja sa...

Ahh, alltså det var ju en briljant inledning av Melodifestivalen. Otroligt cool kille. Ska kolla in honom om han kommer till Skåne.

mikebike sa...

nemo: ja avis kan du vara. det var skitbra. bob såg jag på roskilde för nåt eller ett par år sedan. han var så trött att jag inte orkade se honom. dessutom ville han aldrig sluta. fan besvikelse var det då. hoppas han var piggare nu.

micke: nej inte aså att det störde.

izme: fast jag lev inte det. jag kände mig bara glad.

viddo: haha ja, kanske är det vädret. allt går i perioder. men jag är inte bitter. aldrig bitter.

ida: ja. jag kommer definitivt gå igen. svårt att förklara för nån som inte sett. ja den historien var skitbra. jag tyckte alla historier han berättade var bra.

maraja: ja det tycker jag att du ska. ingen tvekan.

el guapo sa...

Jag och Kniven fick en liknande upplevelse igår:

http://www.templeofwatain.com/

Inte lika svinmesig som din konsert bara. Mindre Carolacovers också. Tänka sig.

mikebike sa...

tänk att jag visste att du skulle smäda mig guapo;)

Cake sa...

Jag visste inte att tomas andersoon wij var så otroligt bra på att skriva låttexter. Coolt, detta måste kollas upp. Håller för övrigt med viddo, alltid skönt med dina icke-bittra upplevelser.

Anonym sa...

Kul att du också fått upp ögonen (eller öronen) för TAW Mike! Jag är ett fan av honom sedan många år tillbaka. Han är en duktig journalist dessutom, han frilansar fortfarande en del.

Det var längesedan jag såg honom live senast. Missade hans senaste gig i Malmö för nån vecka sedan. Slutsålt, attans....

Anonym sa...

Jaha, här sitter folk och pratar om en kille jag aldrig hört talas om. Är det jag som är ovanligt efter eller är det bara ni som är ovanligt "före"?

S. sa...

TAW blir bara bättre och bättre! Sett honom två gånger den här turnén faktiskt. Live är han fenomenal. Den stämning han lyckas skapa... Jag har också tänkt på vilken bra berättare han är även i mellansnacket. Det gör liksom inget att visst snack är skitlångt för han berättar så bra. Man vill liksom inte att konserten ska ta slut. :)

mikebike sa...

s: japp precis så käde jag med. att det kunde få hålla på hur länge som helst. så bra.

Anna sa...

Han är ju så fruktansvärt jävla bra.
Jag såg honom live på en liten tältscen på en festival utanför Örebro i somras och sen dess är jag ännu mer förälskad i honom än jag var innan, han är verkligen fantastisk.

Tack för skön läsning förresten, du har skön stil!