fredag, april 27, 2007

Springnota

Igår gick jag ut med fickan full av pengar och kom hem med fickan full av pengar. Det är det bästa.

Var på Rover och drack mig yr på "kalla" i goda vänners lag. Alltid trevligt. När det var dags att gå, då gick vi. Det där med betalningen glömde jag helt av. Lucky me.

En mindre lyckad springnota var när jag var i artonårsålern och vi (jag och två kompisar) skulle åka svarttaxi för 400 kronor som ingen av oss hade lust att lägga ut. Vi planerade upp att vi skulle hitta en lämplig typ, åka och sedan explodera ut ur bilen och försvinna som ninjor i mörkret. Proffsigt.

Vi valde en tjock Kosovoalban i Brunnsparken. Han såg visserligen ut att kunna dräpa med händerna men kroppshyddan borgade för begränsad förflyttningsförmåga så vi gjorde upp dealen. En mindre lyckad kluns-session gav mig mittenplatsen. En kritisk plats i springnotebusiness. Under tystnad åkte vi våra dryga 3 mil i baksätet på den buttre mannens svin-opel.

När det var en cirka halvminut kvar på bilfären nickade vi i mjugg mot varandra. Vi gjorde oss beredda. När bilen stannade var planen att vi på given signal skulle vräka oss ur bilen. Jag minns att jag kände mig uppspelt av spänningen. Adrenalinet rann till...

Svartruta.

När jag vaknar är båda bakdörrarna öppna och platserna bredvid mig tomma. Bilen backar i hundranitti och en tjock alban skriker väldigt oglatt på utrikiska. Han försöker och lyckas nästan klippa den ene kompisen. Inte ett drömuppvaknande direkt. Det följt av ett stryptag och en ficktömning som gick på ungefär ett studiebidrag bättrade inte på känslan alls.

Jag hade på trettio sekunder lyckats med konststycket att somna som en narkoleptiker. Mitt under ett välplanerat smitningsförsök. Vass kille.

Mannen valde i sann humanistisk anda att låta mig leva. Det blev en sjukt fattig månad.

13 kommentarer:

jp sa...

hehe... jag och mina kompisar tog också en springnota från en svarttaxi i ungefär den åldern. vi var fyra stycken och hade valt ut ett lämpligt ställe för taxin att stanna och sen kutade vi iväg åt olika håll. så långt var allt väl tills jag insåg att jag tappat min legitimation på golvet i bilen.

de kommande veckorna var jag sjukt nervös varje gång det ringde på dörren eller telefonen... men han hörde aldrig av sig. konstigt.

efter det slutade jag åka svarttaxi helt och hållet.

tiggerrr sa...

ååh jävlar. där skrattade jag ut nästan all min filmjölk genom näsan. jag borde veta bättre än att läsa här när jag äter.
men satan så kul. karate-losigt :)

Anonym sa...

Sällan har väl uttrycket sent skall syndaren vakna passat bättre...
--
Robban

Stefan sa...

hahahahahaha...vilken story. du gjorde det igen Mike. fick mig att frusta högt av garv.

mohihihiihi

Alexander sa...

Jävlar vad läskigt. Kunde du gå ut de närmaste åren efter det?

Anonymoose sa...

Uhh. Rover? Du menar inte The Rover, på nån av porrgatorna (andra långatan?)?

Där har man en sylta med minnen. De fostrade mitt ölsinne sedan jag var sexton.

Fredo sa...

Som en jävla Tarantinoscen, Mike! Underbart. Du måste göra en Hisingenskräckis, eller nåt. Sug-Steffe och jag är på. : )

Maria sa...

Några av mina gamla kompisar skulle försöka sig på sig samma sak en gång.
Det var bara det att en av dem gjorde nästan samma sak som du...
När de var framme och de andra började springa, så snubblade hon ut ur bilen och började kräkas. Hon hann inte så långt. Dert slutade med att hon fick upp pengar till slut som hon knycklade ihop och kastade till gubben.
Det hade kunnat sluta riktigt illa.

vega josefin sa...

vem fan säger att man måste betala, de jobbar ju inte?

förövrigt måste du skaffa lite roliga bilder mannen, blir kul med lite färg också!

grym blogg (Y)

Anonym sa...

omedveten springnota?

helt ok - dom får skylla sig själva lite :)

mikebike sa...

jp: haha learning by fear skulle man kunna säga.

tiggerrr: hej hej hallå. hahahah jag blir lika mallig varej gång någon säger nåt sånt.

robban: hahah nä mycket passande.

stefan: hej killen: frusta är ett bra betyg. mycket glad för det,. tack för det. snygg blogg du har nu btw.

alexander: jadå men jag har inte åkt svarttaxi efter det (tror jag)

anonymoose: jopp just det stället. andra lång är inte en av porrgatorna. det är friggagatan som är porrgatan. visst finns det porr på andra lång men det är fan ingen porrgata.

fredo: haha japp upp med lite cash boys, ni får bli producenter. ja det skulle passa bra in i en scen. jag vill bara tillägga att jag vid den tidpunkten inte hade svårt att hålla mig för skratt.

maria: ahhh... en s.k. "modern klassiker"

vega josefin: hehe ja men då har du inte läst här sålänge. det finns massor av bilder men jag gillar att skriva så jag prioriterar text.

pedro: japp helt omedveten. hade jag varit medveten hade de snott mig med en gång:)

adde sa...

Ha ha ha ha haaaaa! Vilken otrolig tavla! Å polarna som var så adrenalinstinna att dom inte hade koll på dig! Nobelpris i....i....fylletrötthet till dig Mike!
Apropå svarttaxi åkte jag med min polare för länge sedan när han körde svart, han ville ha någon med för säkerhets skull. Han är finne och vi hämtade bara upp finska kunder på ett finskt hangout, eller vad det nu heter på finska. Med en avsågad biljardkö intill handbromsen och mig i passagerarsätet kände han sig trygg.
Vi fick in ett par rätt dragna finnar som förmodligen alldeles nyss lärt känna varandra. Dom hånglade rätt bra i baksätet. Körningen tog kanske en kvart, men tydligen var det nog för att kvinnan skulle kvickna till nog för att ångra sin idé om sängfösare hos sig, så när vi väl kom fram stack hon snabbare än George Bush från ett intelligenstest.
Vi körde killen, sur som han var, hem till en annan adress en bit bort. När han skulle betala skrev han en check men fyller bara i siffrorna 100. Polarn bättrar senare på checken med ytterligare en etta bredvid den första och löste in den med gott humör.
Hans resonemang om att killen inte skulle minnas vad fan han lagt 1100:- på den där kvällen höll. Han hörde aldrig av honom igen.

Blygisens betraktelser sa...

hahahaha....skrattar så tårarna rinner, Miken!