torsdag, april 05, 2007

Pisskonst

Ja vad ska man säga. Det är bara att gratulera.

Den spanska "konstnären" Itziar Okariz åker nu runt om i världen och krämar ut ett rätt tjockt gage på att pissa inför publik. Hon kallar det konst. Genialt.

I maj kommer hon till Umeå för att lätta på blåsan. Tio papp + resa tar hon. Fy fan vad sköna pengar man kan göra i konstens namn. Det lustiga är att syftet är att väcka debatt kring gängse normer. Come on, lite bättre provokation kan hon väl bjuda på för all den degen. Att bara stå där och pissa känns sådär. Lite gjort också.

Som det är nu blir man nästan sugen på att ge sig in i priskrig och börja konkurrera. Pröjjar de min flygbiljett och lite frisprit så kan jag göra hennes jobb för en slät femhunka... eller vaffan, säg tusen spänn. Det är ändå en rätt bra bit till norrland.

Det är fantastiskt att höra arrangörerna motivera värdet av den skattebetalda kiss-showen. "Konstnären förbereder sig minutiöst: – Hon dricker en massa vatten. Sen gäller det för henne att hålla sig till det absolut rätta ögonblicket."

Ja herregud vilken insats. Tio tusen är som hittat. Verkligen. Grattis till Itziar säger jag bara. Hon måste verkligen skratta hela vägen till banken.

Om de verkligen vill väcka debatt skulle de nog modda showen en smula.

Låt oss säga att "Konstnären" kommer in på scen. Minutiöst förberedd. Hon har i två dagar ätit Imodium som om det vore jordnötter till ölen. Sedan har hon vräkt i sig ett halvkilo marinerade vitlöksklyftor och valt att gå på den mexikanska linjen och stuffat hårt med starkt kryddade enchiladas, fajitas och tacobuffé med allt vad det innebär. Strax innan ridån går upp drar hon i sig en drink byggd på ricinolja, katrinplommon och annat propplösande.

Hon stiger fram i ljuset, knäpper med pekfingret på mikrofonen och spejar ut i publikhavet. Hon harklar sig försynt och säger "nu ska ni få se". I nästa ögonblick vänder hon sig om, böjer sig ner så att kroppen formar ett U och bjuder sedan publiken på en bajsfontän av sällan skådat slag.

Trum trum. Ridå ner. Slut.

Där mina damer och herrar har ni ett konstverk som det skulle snackas om. Vad förvånade alla konstkritiker och kulturskribenter skulle känna sig när plötsligt sitter där täckta av bajs och vet att det de just varit med om kallas "konst".

24 kommentarer:

stina sa...

Det vore som att visa finger åt alla konstkännare och alla andra som betalat in sig för att få se... det dom fick se. =>

Maria sa...

???????????????????
Jag finner inga ord...

mikebike sa...

stina: in deed! ;)

Maria: inte jag heller. det är sjukt överbetalt ;)

Izme sa...

men herregud säger jag bara. Varför betalar man för att se någon pissa på scen? Vad är det för idé?
Och varför är det konst? Hur kan man kalla det konst?

mikebike sa...

izme: det enda som är så provocerade är att hon lyckas få så bra betalt. tycker jag.

Izme sa...

Det är helt otroligt!

drannika sa...

Tyvärr har kommunalrådet gjort bort sig i TV så den kritiska rösten som fanns gällande ovanstående idioti, hyllad inom kultureliten, är utplånad. Personligen tycker jag din variant vore bättre, särkskilt ritkad mot/till publiken som finner det djupa och gränsöverskridande i verket!

Känns himla bra att man verkligen lägger pengar på viktiga saker...

SE sa...

Nä tackar vet jag den gamla monty python-sketchen där en kille skall spela "three blind mice" med tio möss och en hammare i vardera näve. Performance art på hög nivå.

Johanna sa...

hahaha :D håller helt med att man kan ifrågasätta vad som kallas konst. ett exempel: "konstverk" på moderna museet, jag kommer inte ihåg det exakta namnet och inte konstnären, men det består av ett hjul uppochned på en pall. det heter, hör och häpna, hjul på pall. liksom, ansträng dig lite va?

hursomhelst, tycker din version av hennes "konst" var mycket mer underhållande. i vilket fall som helst skulle jag inte gå och se det.

Thérèse sa...

Bara att gratulera Itziar som lyckas dra in så mycket pengar på att kissa. Det är ju bara att gå ut på stan en lördagkväll så ser man ju hur många som helst som pissar offentligt.
Jag blev också lite sugen att erbjuda mig att göra det för 5000 plus flygbiljett när jag läste om henne.

Gillar din variant bättre så den tror jag du skulle kunna tjäna en hacka på att åka runt och genomföra. Du kan säkert ta minst dubbelt så mycket som Itziar för ett nummer plus flygbiljett och utlägg för katrinplommon , immodium , ricinolja , tacobuffé och annat nödvändigt

Mia sa...

Hon måste ha ett helt fantastiskt team PR-folk.

Maria sa...

Nu är jag här igen...Har försökt att ta mig ur chocken jag fick när jag läste detta i förmiddags. Och nu...Nu finner jag ord! Så jag vrålar rätt ut:
- VAD ÄR DET FÖR FEL PÅ MÄNNISKAN???
Jag orkar inte mer...
Vänta nu..? - Hon kan PISSA NER SIG!?!
Det kan väl alla? Om de vill.
Konst? - Knappast!

JAC sa...

Jag funderar också på att göra något sånt därnt. Inte pissa, men typ ställa en cykel på ett torg och kalla konstverket för "cykel på ett torg". Det är vad jag kallar konst...


(Och sno nu inte min idé!)

Hebbe sa...

Haha, nu ser jag helt plötsligt hela scenariot med bajsfontänen framför mig. Tack ska du ha!

S. sa...

Fast det låter ju lite mycket som Fylkings lavemangtävling i Aschberg för hundra år sen.

Monstruösa Margit sa...

Ahahaha!
Har listat ut att jag har väldigt visuell humor och att du är fenomenalt rolig.

//Margit

Sen är det väl bra att inte bara strama slipsdirektörer har lärt sig att ta betalt för så där ingen speciell insats alls.

Sen hade hon säkert någon fin förklaring till kissandet. Det brukar vara där själva "konsten" finns.

jansson - bitter och osöt sa...

Hehe om det blir allt för populärt lär konstnären bli högkonsument av Resorb...

Fröken Lund sa...

Ha ha ha.

Jag håller med. Det vore nåt att se. Det roliga var när de intervjuade en kommunalpolitiker i Umeå som motsatte sig detta spektakel. Journalisten försökte grilla honom lite genom att fråga vad han själv tyckte var konst och varför han skulle få bestämma vad som var konst, etc. Det är tragiskt att erkänna, men killen började stamma när han helt plötsligt började få frågor. Journalisten var verkligen ingen Janne Josefsson heller.

Farbror Punk sa...

Själv har jag alltid hävdat: "Att det där är väl ingen konst. Konst är att skita på en tavelduk och sedan kunna sälja det".

Caravaggio sa...

Det ar lite som graffiti. Pa ratt plats kan det ge fet pengar pa fel/allman plats 600 spann i boter.

Anonym sa...

jag minns en konstnär som hade sänkt ner ett jättelikt krucifix i en ännu större tank som han sedan under flera års tid fyllde med sitt eget urin. sen turnerade han världen runt med tanken... jag undrar vad det stod på paketet? "ömtåligt: piss i glas". annan kul pisskonst kan man se på kulturhuset i stockholm, i det fallet en skön bild på sally mann och hennes döttrar som ståpissar i naturnära miljö.

angående kommetarer om modern konst: duchamp och andra postmodernisters användning av vardagsföremål var just, som vissa på bloggen kommenterat (men tydligen inte fattat) just en kritik av konstbegreppet. ställ ut en pissoar på museum så blir den automatiskt "konst" pga den institutionaliserade kontexten. en cykel i ett cykelställ på stan är det inte...

/c

Cliff Hanger sa...

Plötsligt känns Robban Aschbergs och Gert Fylkings "SM i lavemang" i TV3 för några år sedan väldigt konstnärligt och innovativt, så här i efterhand.

Cliff Hanger sa...

S. hade visst samma tanke som jag (såg inte det först).

Magnus sa...

I Danmark finns det en stor skara så kallade Pissebögar, kanske även så i Norrland.

Det är ju genialiskt att förkläda sina sexuella kinks till konst. Och vad det gäller konstnärinnnan, hon skrattar säkert hela vägen till banken. Hon har ju utvecklat den gamla tesen att man alltid skall gå på Toan på jobbet för då får man betalt. Hon har gjort toabesöket till sitt välbetalda jobb. Snacka om stor samhälls humor!!