onsdag, april 11, 2007

Klartext

Igår kväll kantades tillvaron av tjeckisk öl, stekt haloumi och radiounderhållning i form av "Klartext - Nyheter på lätt svenska". Mycket trevligt.

Jag och J lyssnade på tre avsnitt och kom fram till att det är kvalitetskomedi. Aldrig trodde jag att nyheter kunde förädlas så och omsättas i ren humor. Det om man inte räknas till målgruppen vill säga.

Självklart inser jag att det finns en stor grupp männiksor som har behov av att få nyhetssändningarna levererade på ett sätt som är okomplicerat och lätt att ta in. Tanken är god. Grejen är att hade jag varit målgrupp hade jag blivit så JÄVLA förbannad av att lyssna så det går knappt att förklara i ord. Nyhetsuppläsarna verkar nästan tävla i någon sjuk form av dramaturgisk föredringsextravaganza.

De läser upp nyheterna med ett tonläge som inte ens en tvååring skulle se som acceptabelt. Det är lätt bisarrt att de får hålla på som de gör. En person som har svårt att hänga med får troligen inte större informationstörst när den som läser upp använder en tonalitet som känns tagen direkt ur "Hipp hipp" eller liknande. Fy fan vad surt att få en nedsatt förståelseförmåga dragen i gruset av självaste SR.

Jag skulle tippa att det faktiskt går att leverera nyheter på ett enkelt sätt utan att det låter som en sådan där pekbok (för de minsta). När jag tänker efter påmindes jag om Juniorettes första bok "Tippens leksakslåda". Stört. Tror mer att det handlar om att inte använda ett högtravande språk och undvika allt för invecklade sammanhang.

Följande exempel taget ur en rapportering kring rättegången rörande krigsförbrytelser som begicks under kriget i Bosnien:

...Det är bara en av männen som har erkänt att han varit med och mördat.
Han blev dömd av domstolen till att sitta i fängelse i 13 år.
Tre av de andra männen blev också dömda att sitta i fängelse i många år.
Men en man slapp att få något straff av domstolen...

Antingen består Klartext-redaktionen av en hoper begåvade humorgudar eller jordens mest cyniska svin. Jag har svårt att avgöra. Om man bortser från den kränkning de utsätter sin publik för kan jag utlova grovt med kul. När uppläsaren läste meningen "varit med och mördat" satte jag en bit haloumi i halsen. Det kan inte vara sant tänkte jag, men det är det. I allra högsta grad.

Man pendlar mellan att stundvis flabba så att tårar rinner och stundvis vråla i vredesmod över vansinnet på riksradio.

Frågan är om man på SR ser en plats i Klartext-teamet som straff eller belöning. Jag skulle verkligen vilja veta det.


Läs, lyssna och förkovra: Klartext >>

20 kommentarer:

AnnaPanna sa...

Underbart. Det bevisar bara hur vi verkligen ser på folk som inte kan Svenska (och dom är ju några stycken, varav en försvinnande liten del faktiskt bor i Sverige).
Kan man inte språket så är man mentalt rubbad eller åtminstone debil. Det är som dom som - när dom snackar med någon som inte talar flytande; TALAR HÖGRE O HÖGRE.... precis som om det var själva HÖRANDET som är problemet. Håhåjaja.
Kan du inte hopppa in o göra en insats här Mikebike ?
Lite radiosnacka som extraknäck...?

mikebike sa...

annapanna: ja lite så känns det. haha... vet inte hur jag skulle ställa mig till att jobba med härliga klartext crew ;)

Dåcktor Erik sa...

Stor humor skapas ofrivilligt.

Det här verkar vara lite som P3 Nyheter, de verkar vara inriktade på målgruppen 13-18 år. Att höra en 15-åring dra nyheterna blir rätt surrealistiskt.

Anonym sa...

jag tror det är för lindrigt utvecklingsstörda. de flesta på gruppbostaden där jag jobbar skulle nog tycka att det var ganska bra. men tonläget kan man fråga sig vad det ska va bra för.....

mikebike sa...

anonym: ja precis, varför varför måste de tala som gamla människor talar till små små barn. jag hade blivit så arg.

Maria sa...

Åh! Det där tonfallet känner man igen...
Det är ungefär det man brukar få höra (fast i en mycket otrevligare ton) när man råkar fråga någon viktigpetter "Ursäkta, vad sa du?" Då tittar de på en som att man är dum i huvudet, ser en stint in i ögonen och överartikulerar "JO, VAD JAG JUST SA TILL DIG VAR..."
Oftast anser de sig äldre och klokare och att de sluddrar för att de har sprutat in alldeles för mycket collagen (heter det så?) i läpparna och/eller har löständer, verkar de inte bry sig om. Det är MITT fel. För att jag inte hörde FÖRSTA gången!

adde sa...

Jag förstår inte ditt inlägg, Mike. Men jag förstår nyheterna.

Jenny sa...

Men vad sägs om inlägget om de amerikanska soldaterna i Irak då?

"Soldaterna är där för att försöka få slut på kriget i landet,
men kriget bara fortsätter."

Kriget bara fortsätter. Av sig självt. Och de stackars soldaterna kom dit för att få slut på kriget... Shit, jag (och större delen av världen med mig, förmodligen - helt oavsett hur man känner inför Irakkriget) trodde att det var krig i Irak just precis därför att de amerikanska soldaterna hade kommit dit! Snacka om att jag har blivit lurad. Men jag har nog inte följt Klartext tillräckligt nära de senaste fyra åren för att förstå det här komplexa sammanhanget.

Glöm nedlåtande. Hello spridning av skruvad världsbild.

Anonym sa...

Jag har lyssnat på klartext av misstag några gånger och undrat vad det var för miffon de släppt loss i radiostudion. Jag trodde verkligen att det var på skämt. Tills jag kollade med mina kollegor och det visade sig vara på allvar.

Cheesus.

t.b.f.t.e. sa...

det var ett mycket informativt radioprogram, ett program som ger mycket information i radion.

c h e v a l e r e s k m a r s k a l k sa...

O m m a n ä r s å t y d l i g a t t t i l l o c h m e d e n d ö v k a n l ä s a p å l ä p p a r n a i r a d i o, j a, d å ä r m a n t y d l i g.

Anonym sa...

Jobbar också på ett gruppboende med förståndshandikappade och de skulle nog också tycka att det är rätt så bra. Beror naturligtvis på graden av handikapp men de tänker nog inte alls på att det kan låta nedsättande och faktum är ju att de som läser upp knappast har det som tanke. Sen att vi som hänger med lite bättre kan tycka att de snackar knasigt är väl en annan sak.

mikebike sa...

maria: låter som att du tänker på någon speciell händelse? dela med!

adde: bra, då är du precis rätt målgrupp för klartext. grattis.

Jenny: hahaha... glöm för allt inte att de oftast markerar ett land typ irak med "landet" innan. det räcker inte med i irak. alltid landet irak;)

mikebike sa...

tinsel: javisst men är det verkligen på riktigt;)

tbfte: du har fattat galoppen;)

anonym: jo visst kan det vara så. men det kanske finns olika grader av nedsatt förståelseförmåga. jag skulle tro att flera som tycker att de vanliga nyheterna är krångliga etc tycker att det är ett hån när de blir tilltalade på det sättet.

el guapo sa...

Programmet är för mongos. Därför måste man prata lite långsammare. Proffsradiopratare (som t.ex. du och jag Mike) måste givetvis ha koll på detta. Det är viktigt att det finns ett sånt program. Vissa människor måste bli matade på grund av olika handikapp. Det ser ju fan inte klokt ut på restaurang, men va ska man göra liksom? Det är väl svinbra att våra skattepengar hjälper riktiga mongos och inte bara Ostindiefararmongos som vill segla runt i en gammal skitbåt och kosta pengar. Mer Klartext! Tycker de kunde vara ännu mer klartextande om Irak dessutom. Typ "Soldaterna är där för att försöka få slut på kriget i landet, men kriget bara fortsätter eftersom Irak suger babianröv."

Maria sa...

Njae...Nån speciell händelse? Snarare speciella händelser ;)
Och varje gång undrar jag varför jag inte svarar på samma sätt tillbaka... :)
"J A A A A A. M E E N J A G B E R S Å H E M S K T M Y C K E T O M U R S Ä K T"
Förmodligen ser jag ut som 12 år. Det är kanske därför jag får det bemötandet ibland.

Dåcktor Erik sa...

Jag lyssnade på Klartext ikväll kl 18. Det var en upplevelse. Tack, Mike!

shatner sa...

tack för tipset. fy fan vad bra...

mikebike sa...

Maria: hahaha

erik och shatner: ja så var man nöjesmogul också då;)

jansson sa...

haha kom i kontakt med programmet för ett år sedan, men då spelades det upp i radion på ica. Trodde det var någon sketch som drev med nyheterna och tänkte naturligtvis att det är fult att driva med handikappade (garvade som f-n dock) :)