torsdag, april 26, 2007

Barn hjälper barn

Majblomman fyller 100 år i år. Det har man firat med att ta in Lasse Åberg för att formge affischen. Fint ska det va. Jävla Lasse Åberg. Jag är sjukt trött på hans konst. Fan kunde han inte hålla sig till Stig-Helmer så man slapp hata honom.

Hela majblommans verksamhet bygger på att "barn hjälper barn". Det är fint. Barn får lära sig att det är viktigt att engagera sig i tidig ålder för de som har det svårt genom att ge sig ut i horder på stan och nasa pins, kransar och klistermärken etc.

När jag kom gående ned för avenyn härom dagen kom en flock små businessbarn och krängde som att det inte fanns någon morgondag. Det slog mig att kidsen hade blivit utrustade med en fet utesäljar-setup i form av mappar i typ våtdräktsmaterial ala dyra "second skins" (datorfodral). Flashigt värre.

Som de ville hjälpa.

Hjälpa t.ex. de små barnen i kinesiska slavfabriker, de som gjort ett så fint jobb med att sy upp säljmapparna.

22 kommentarer:

snellie sa...

*frusta* det är härligt att se att du är igång. Glad valborg eller om det är god valborg, god ny valborg?

: \ sa...

För inte allt för många år sedan när jag gick i mellanstadiet sålde jag majblommr, fan vad jag kände mig lurad när jag fattade vad 10% innebar, jag kände mig smutsig, dum och förnedrad när jag stog där med mina femton kronor. att kränga skiten i en bonnby är fan så mycket svårare än i stan. . .

Anonym sa...

Dagen det var premiär för majblommeförsälningen råkade jag cykla förbi ett fritid i Änggården. Massa ungar höll till ute på gatan vilket väl kändes sådär...så när jag cyklar förbi skriker en unge (en sån där jobbig kaxig 8-åring som verkar ha fått allt han pekat på hittills) "vill du köpa majblomma?". Jag skakade på huvudet varpå ungen skriker "jävla idiot!" efter mig. Härligt med majblommetider...

/Katta

mikebike sa...

snellie: haha ja nu är jag igång igen. for real;) tackskaruha hörru. hur är läget med dig? allt bra hoppas jag.

:\ ja och det är nu n är man som vuxen förstår att majblomman är ett svenskt "barnarbete". hur kan det vara normaliserat att utnyttja hela låg-och mellanstadiesevrige till att kränga pins? barnen får 10% och sedan ska löner, marknadsföring och en jäääääävla massa andra utgifter täckas innan ett par tusenlappar når ett barnhem i estland eller nåt liknande. det är helt cepe. majblomman låter barn göra jobbet medan de lutr sig tillbaka och tackar för kaffet.

katta: ännggården sa du. där har du svaret. AS

Luca sa...

Mn stödjer väl inte godhjärtade saker för att hjälpa någon annan än sitt eget samvete?

Vem fan bryr sig om slavarbetarna- det viktiga är att jag får fika ostört på min betonghäck.

Nemo sa...

När jag var liten... vilket nu känns som eoner sedan - hade vi små pappställ på magen... tänk upp-o-nervänt lock till skokartong... stram som en skolpolis i mässing terroriserades sedan Tant Doris och andra granntanter... att gå på stan var inte att tänka på. Hå-hå..jaja..

Hahaha sa...

"Fet utesäljar-setup" ha ha ha vad roligt!

Mais oui sa...

Efter goa shoppingdagar och Ben&Jerrys glassdagar i Barcelona så är det härligt att få läsa dina inlägg igen :-). haha.. Trevlig helg!

adde sa...

Apropå barnarbete såg jag något för jävligt igår på teve. Det handlade om några jeppar i Saudiarabien som jobbade med att stoppa tiggande barn och försöka få tillbaka dom till sina familjer igen. Barn som lurats med, stulits eller köpts för att tigga ihop pengar till sin "hallick".
Det är ju jävligt nog, men när dom visade hur vissa barn stympats genom att t.ex en underarm hade huggits av för att tiggeriet skulle få ett lyft, ja, då mådde jag riktigt illa.
Det är sånt som till slut kommer att få mig att flytta till en liten grotta i uralbergen, långt ifrån alla människor.

Alley Cat sa...

Jag funderar mest på vem som gör själva majblomman...

Det känns som om det skulle vara ett "ypperligt arbete" för en liten indisk pojke i sjuårsåldern!

Stansa ut små blommor i blått creppat papper för att därefter lägga två blommor på varandra och sen sticka en guldgärgad knappnål rakt igenom dem och tillsist böja nålen en aning. Lägg här till sittandes på ett kallt golv i dålig belysning - 18 timmar om dagen 7 dagar i veckan. Låter som typisk barnarbete i mina öron!!!

Kanske är det just så barn hjälper barn - en barnslav i Indien hjälper ett barn i Sverige så att han eller hon kan få åka på kollo en vecka på sommaren... Det är fint det!

mikebike sa...

hahahaa: ja men det är ju så. ;)

mais oui: ja och du var bara tvungen att nämna barca va;) god helg du med.

adde: ja fyyy fan. jag säger ju det. jag hatar människor.

alley cat: precis vad jag menar. bra slutpoäng. det är det som är så tröttsamt. skrapar man lite på ytan på allt som ska vara så gott och fint så är det ofta där man hittar skit.

Kanina sa...

Jag såg i en sån där "på stan-undersökning" en kvinna som sa att barnarbetare inte har nån känsla för kvaliitet och man ser ju hur fina blommorna är. Slutatsen är att det säkert inte är barn som har gjort dem utan vuxna arbetslösa svenskar som har blivit anvisade jobbet från arbetsförmedlingen med hot om att tvingas svälta ihjäl fattiga i en koja i skogen om de inte tar jobbet. Var det inte lite charmigt med den där lådan barnen hade förut med pengar och blommor i en salig röra?

Nemo sa...

Slag i saken - ett "Sverker-mail" till Majblomman. Efter att ha penetrerat (njaaa.. läst igenom dårå..) deras hemsida som är sönderbombad av allehanda fakta... så blev jag inte ett dugg klokare av var de små alstren kommer ifrån...

Sverka du med...
www.majblomman.se

SixesAndSevens sa...

Ungjävlarna är lika jobbiga som gratistidningsutdelarna...

mikebike sa...

miss sixx: värre skulle jag säga!

Henrik sa...

Du har missförstått Lasse Åberg. Det är ju framför allt på grund av Stig-Helmer som man hatar honom!

kanina sa...

Jag har kommit ett steg närmare sanningen om majblomman. Träffade en kvinna på en fest som hade jobbat på en fabrik i göteborg som gjorde majblommor. Det var många år sen så jag vet inte om den är kvar...gjorde telefonkataloger också.

JD BCN sa...

Du har ju uppenbaligen problem med allt som är alldagligt! Personligen tycker jag att det är motsägelsefullt att försöka vara originell genom att klampa ner på allt som har blivit populärt! Du behöver inte hata varje folkkär person för att själv framstå som ett original! Personligen tycker jag att du är en ganska lättläst människa! Du blir ganska tjatig med ditt förakt mot allt... Själv avskyr jag inte så många personligen... Det är väl i regel gruppvis som människor tenderar att göra sig outhärdliga! Typ som du och alla tomtar som ALLTID håller med dig här på bloggen!

Ex: Du hatar allt som vanliga svenssons tycker om!

JAG HATAR GÖTEBORG, JOURNALISTER OCH ROBERT LAUL!

Anonym sa...

Lite fakta om Majblomman:
Blommorna tillverkas i Kina i en fabrik som är ISO-certifierad. Inga barn arbetar där. Ligger syd-ost om Shanghai i en ort där barnarbete inte förekommer.
Mer fakta följer....
Hälsar Lena Holm, Majblommans

Anonym sa...

Lite mer fakta om Majblomman
Barn som säljer majblommor vet att pengarna går till att hjälpa barn på deras egen ort. Till klassresor, cyklar, jympaskor, terminsavgift till fotbollsträning, glasögon eller något annat som gör att barn som lever i fattiga familjer kan delta i gemenskapen med sina kamrater i skolan och på fritiden.
Hälsar Lena Holm, Majblomman

Anonym sa...

Ännu lite mer fakta om Majblomman
Enligt Majblommans barnenkät gillar Sveriges mellanstadiebarn att sälja majblommor. Det är lättsålt och folk blir glada. Men det sämsta med att sälja majblommor är när vuxna bemöter dem på ett respektlöst sätt. Jag tänker när jag läser barnens svar, att vad är det för signaler vuxna är otrevliga mot barn som vill göra något bra för sina medmänniskor. Är det ett samhälle av egoister och attityden "sköt dig själv och skit i andra" ni vill ha?
Hälsar Lena Holm, Majblomman

Anonym sa...

Och det sista faktainlägget för idag om Majblomman.
Det limegröna säljkitet är barnens idé. Ett barnråd fick i uppdrag att komma fram till en smart lösning så att blommorna var mer synliga, pengar förvarades tryggare och en praktisk förvaring.
Väskan sys av vuxna i samma fabrik som tillverkar blommorna.
Hälsar Lena Holm, Majblomman