onsdag, april 04, 2007

Alex Shulman

Alex Shulman förbryllar mig.

Det är inte ofta jag har svårt att säga vad jag tycker om någon. Bra eller dåligt, på eller av, svart eller vitt. Det är antingen eller. Nästan alltid.

Alex Schulman har jag dock väldigt svårt att placera. Det finns en sida i mig som spontant vill sparka honom upprepade gånger i ansiktet. Den sidan ropar till mig att han är en person som påriktigt förtjänar en terminalsjukdom eller något annat som kreditkort inte kan bota.

När jag hade läst honom för första gången kom jag på mig själv med att dagdrömmande sitta och slicka mig om läpparna. Jag fantiserade om att han dog "spårvagnsdöden" eftersom påkörd, lemlästad och släpad av och under en spårvagn i självaste Göteborg troligen skulle vara den mest förnedrande upplevelse han skulle kunna vara med om.

Jag hatade honom intensivt men kunde inte sluta läsa. Det fanns något där. Något jag kände att jag gillade och ju mer jag läser desto mer börjar jag gilla den jäveln.

Allt han står för hatar jag fortfarande. Samtidigt är han ibland så rolig att jag drabbas av andnöd. Det är så förvirrande att pendla mellan en vilja att ömsom spöa upp en person och ömsom trycka dennes hand och säga: "Hej killen. Du är bra. Ett stort jävla as - men du är bra - ett as med stil."

Jag gillar hans enkla fyndigheter. När han kommenterar Claire Wikholms närvarande vid någon galapremiär och kallar henne ruffig uteliggare, när han kort berättar att han inte svarar när det ringer från ett 031-nummer, uppfinner en smiley alert till sitt mailprogran eller när hans mest raljanta sida ohämmat smädar folkgrupper tiull höger och vänster. Då är han alldeles briljant.

Vändpunkten kom när en kollega tipsat om herr Schulmans "Göteborg special" i senaste nummret av Stureplans pappersutgåva. Han recenserar sin korta visit i Göteborg med vissa saker så träffande att jag nästan ramlar i backen. Han kommenterar de värdelösa trubadurerna i Nordstan med att han nu vet hur utanförskap känns. Jag älskar det.

Jag älskar Göteborg. Jag älskar hans göteborgshat. Det finns ingen motsättning där.

Det är skönt att han inte fattar bättre än att "bete" sig i bred och billig folkfrontspress (Punkt SE). Så brutal brist på finess. Det är då man förstår att han själv totalt saknar klass. I synnerhet när han talar om förbrödring. Det är vackert.

Jag kommer aldrig glömma hans blogginlägg efter att han varit på Robert Wells och rubriksätter sin mycket roliga recension, "Rapsodi av skit". Där möts vi - i vårt RobertWells&Co-förakt. Det är förbrödring.

Vad ska man säga?

Alex Schulman, du förbryllar mig.

18 kommentarer:

Marvin sa...

Och helt apropå MÅSTE du (som om det gick att tvinga dig till någonting, älskar ditt bloggande) läsa denna...:


http://henrikschyffert.blogspot.com/2007/04/filip-och-fredrik.html

Lev väl i vårsolen.

Göteborgare i Skåneland

Marvin sa...

Om länken inte syns så delar jag den hämed.

Klipp och klistra:

http://henrikschyffert.blogspot.com
/2007/04/filip-och-fredrik.html

Mais oui sa...

Det är härligt att läsa din blogg. Din beskrivning över Valhalla fick mig att skratta högt och ordet flepp som jag inte hört på väldigt länge.. -så bra och som jag naturligtvis måste börja använda igen. Tack!

Anonym sa...

Ja, det där inlägget var ju jäkligt kul. Jag kände verkligen hur hela min dag slog ut i fullaste blom när jag gick in på marvins länk och klickade.

Andreas sa...

Ja, ALex kan faktiskt skriva, höll på att skriva skriva i versaler men jag gjorde inte det.

nemo sa...

Läste en spritkrönika av Alex för några månader sen - han var ute och kunde inte hejda sig...s k crwing-drinking... jag reagerade som så "att om det som du skriver är sant - så kan det löna sig att söka hjälp för ett bättre liv, och då utan alkohol, för det mesta tyder på att du har ett utvecklat beroende."

Fick inget svar - han har förmodligen annat att göra än att bemöda sig om förnumstiga Vet Bästerbergs från Gbg... men fortsättning lär följa - på något sätt

mikebike sa...

marvin: ahh jag visste det redan. tyker att det är lite obehagligt att han nu teamar upp med filip och fredrik. de är så tjatiga. usch. så tjatiga.

mais oui: vad glad jag blir att du gillar min blogg. har varit i en svacka länge men börjar komma tillbaks. då blir texterna bättre med.

anonym: vad var det roliga?

andreas: skriva ja. han är mycket begåvad på att sätta pennan rätt. på nåt sätt börjar jag gilla honom mer och mer för varje inlägg. han är sjukt bra på att provocera men det såg jag snabbt förbi. gött att han lämnar stureplan men jag hoppas att han startar upp sin blogg nånstans NU!

nemo: haha han svbarar ju inte i telefon när det ringer från göteborg. kanske hans serverkille har fixat så att ingen elektronisk post från de västra regionerna når honom heller;)

snuslars sa...

Alex är som en smörgås man gör när man är bakfull och inte orkar gå till affären. Ömsom leverpastej med ajvar, ömsom kaviar och messmör. Mycket som man nstan vill kräkas av, men ibland en oväntad kärlek i mötet med en aldrig tidigare smakad smak.
Jag vet inte om det är det att hans självsäkerhet skickar ut så osäkta signaler, eller tvärtom, som gör att man pendlar mellan att vilja ta hand om honom, supa sig till Mugabe-stadiet med honom och att spänna fast honom under sin båt, med ansiktet tätt, tätt intill propellern.

el guapo sa...

han har en flott hatt.

JoWe sa...

Jag har inte sett mycket av Alex, tack och lov. Det lilla jag sett är hans och hans brorsas "teknikprogram" i 4:an. Ett mer sinnesslött program har jag inte sett. Där och då började jag avsky usle Alex och hans ännu värre brorsa.
Men nyligen läste jag en Alex-krönika i .SE, och den var riktigt, riktigt bra. Hur kommer det sig att man kan suga så hårt i ett medium och sen vara lysande i ett annat?
Man kan hoppas att snubben har lärt sig att inte dyka upp i rutan utan ägna sig åt skrivandet.

mikebike sa...

snuslars: hahahaha så träffande. filosofen snuslars. damn. precis så är det.

el guapo: flott ska det va!

jowe: ja precis. tyvärr tror jag dock att han kommer synas mer än lovligt i tv framöver. det ger inga bra vibbar alls till mig. som krönikör är han ok. inte dålig, inte jättebra. han hamnar en bra bit över medioker-strecket. men i bloggform är han riktigt jävla bra. En av de bästa.

robrunsthlm sa...

Det jag gillar med Alex är att man aldrig vet var man har honom. Vad han tycker. Vad han vill få folk att tro att han tycker. Lästa en story om hur han fick jobbet på stureplan.se (fotbolls-VM, Sverigeflagga med texten "Stureplan" - vilket gjorde att hans gäng uteslöts från midsommarfirandet i svensklägret - stureplan är inte Sverige, hur han hatade stureplan - Farstakille som han är, men ändå inte kunde tacka nej till jobbet). Ett exempel på Schulmans storhet... vad ska vi tro? Storyn om fotbolls-VM låter ju för bra för att vara sann... eller?

mikebike sa...

robrun: japp där är själva grejen. Det är omöjligt att veta vart man har honom.

Anonym sa...

Mitt i prick, den mannen är nog ett geni. Om han levt på 40-talet skulle han ha startat en mekanisk verkstad. Fattar nån det?

Anonym sa...

Ja men det är ju precis så jag känner för dig Mike! Du är gnällig och hatar Hisingen som jag älskar. Men jag läser din blogg med nöje.

Anonym sa...

har ju haft det inte alltigenom angenäma nöjet att plugga med alex, och kan bara hålla med om att han är en hal jävel. helt besatt av sig själv, helt utan etiska betänkligheter sålänge det gynnar honom själv, men samtidigt väldigt rolig. hans uppsats var helt baserad på lögner i ett så intrikat nät att det verkade mer logiskt än den mest välgjorda mockumentary. och som skribent/journalist gjorde han sig i unga dar känd för att skriva om påhittade händelser som dock skapade "bra rubriker". en fullfjädrad mytoman, falsk som destillerat vatten och motsägelsefull ut i fingertopparna. fattar inte att någon vågar anställa honom. grattis alex...

/c

mikebike sa...

c: haha fan det visste jag inte. det där kommer du att få berätta om över en öl eller två vid tillfälle!

Anonym sa...

Visst är du och din fru SPYFLUGOR...kanske ett gäng feta larver blir resultatet, hoppas inte det, EN FLUGA GÖR INGEN SOMMAR!!!

Det stinker, fan, en miljon flugor kan inte ha fel, följ den FETASTE SPYFLUGAN=ÄT SKIT!!!