tisdag, augusti 29, 2006

Inte ett öga torrt

Svenska kyrkan i Mölndal öppnar ett skönt häng åt alkoholister och andra missbrukare. Inga krav kommer ställas på nykterhet. Alla är välkomna - hög som låg. Det är fint som fan av dem. Jag menar det. Verkligen. Man blir lite glansig i ögonen av sånt.

Ändå kan jag inte låta bli att fantisera om vilka psykadelsika fikasessioner som kommer gå ner på det nya missbrukarfiket. Jag blir faktiskt rätt nyfiken på vad en knivslug blandmissbrukare väljer för "dopp" till kaffet, hur en kille som stuffat sig med roppar och hembränt reagerar på en dubbel espresso och hur "guds armé" tacklar en konfliktsituation när en grupp narkomaner och alkoholister börjar jiddra hätskt om dominoregler.

Jag ser hangemäng utbryta, inredning flyga och total anarki råda. Ett misssbrukarcafé - hur vacker än tanken må vara så är det början till totalt upplösande av samhällsordningen.

Bra eller dåligt, jag väntar otåligt och med spänning.

34 kommentarer:

optikerdotter sa...

men.. beror inte det där lite på vad det är för människor som arbetar där? inte borde väl svenska kyrkan vara så godtrogna så att det är timida 14-åringar utan någon erfarenhet som jobbar där? finns en dagverksamhet för människor som kommit snett i min stad.. tror det funkar fint. det är väldigt uppskattat i alla fall. skönt att det finns nån som ställer upp även för dom som inte genererar en massa pengar.

mikebike sa...

ja jag håller med. det är en vacker idé - och spännande.

Wergeland sa...

Ditt förakt för de svaga i samhället står stadigt. Ska du inte skämta om pedofiloffer och kvinnor som blir slagna av sina män i nästa text?

mikebike sa...

wergeland: vaddå förakt. jag hyser inte förakt, jag tyckte jag var tydlig med att jag tycker att det är en jävligt fin grej.... men man kan inte bortse från att det kommer bli stök om de inte kommer ställa krav på nykterhet.

kom inte med såna grejer om peddooffer och misshandlade kvinnor tack.

Wergeland sa...

...men det är ju kul att skämta om ju.

Mamselamsen sa...

Kanske.... kanske... kanske någon kan få stöda att söka hjälp.

Men det vill till att det är riktigt luttrad personal där.

Gumman sa...

Jag bor själv i den underbara staden Mölndal och kan säga att jag kanske inte är så jätteförtjust i den här café idén...bor själv granne med en av de lokala alkisarna som brukar förpesta mina nätter genom att dundra in apfull omkring 12-1 snåret, gapa och skrika gutturalt (sådär så man nästan hör vad han säger men inte riktigt, eftersom han är så full så han inte kan uttala orden), misshandla sin gamla 80-åriga mamma samt spy så högljutt att jag hör det in i sovrummet med stängd dörr....trots flera arga påringningar till bostadsbolaget händer inget...undrar hur det kommer bli nu?

lisa sa...

det blir nog bra. Mölndal har sjukt mycket alkisar.

Nemo sa...

Min inställning i just denna fråga finns att läsa HÄR. Jag ser en stor tragik att samhällets dåliga samvete tar sig den formen av uttryck...

Anonym sa...

Kasta in ett par kameror, lite utrösningsregler, lite prispengar, löfte om att finnas på Bindefelts lista och Kanal5 eller TV3 kan förgylla våra TV-kvällar med riktigt habil TV-underhållning.

Är övertygad om att under sådana förhållanden så kommer Linda Rosing att dyka upp.:-)

Jeffrey Lebowski - The Dude sa...

Skulle inte stället passat bättre in i Majorna, kanske i anslutning till det numera berömda parkeringshuset på Karl Jaohansgatan 19/21.

Det är nog bara koksmissbrukare som har en hum om vad en Dubbel Espresso är.

Gumman:
Det kommer att bli bättre han kommer att tillbringa sin tid på ett visst café

WoodoHoodo sa...

wergeland)

Man kan skämta om precis allting.

I alla fall om man gillar att reta självgoda moralister

Luca sa...

Jag tror inte mycket på "frivillig" vård. Det är säket bra men är man så utanför är man socialt körd- inga vanliga svenssons vil ta i en sådan missbrukare med tång ens och den stigman håller kvar dem i skiten när de gör halvhjärtade försök att ta sig upp.

Botar man inte missbruket kommer ju kriminaliteten/problemet att ha en egen bostad/utanförskapet bestå.

Tvångsvård für alles.

Idag får de utslagna missbrukrna sjukpension tidigt efter som de förstör sin kropp och tja sedan väntar de bara på en för tidig död med mycket lidande för dem och folk kring dem dessförinnan.

När får man se Patrik Sjöberg med rakad skalle och randinga fångkläder gå och kratta i parken? Jag längtar redan dit.

Andreas sa...

Jag tror det kommer funka finfint, det finns ett korttidsboende för missbrukare inte långt från där jag bor, och det ställer inte krav på att vara helt nykter eller ren, och det har funnits där i 15 år, och inte en enda incident. De som bor där sköter sitt utan snack, det funkar hur bra som helst som mellanslussningsstation för att vänja folk vid eget boende innan de går vidare till något mer långtids.

För övrigt anser jag att Wergeland bör förstöras. Humorlösa idioter kan dra nån annanstans.

Zoft sa...

Även om jag inte tycker som Wergeland i denna sak så domineras tyvärr denna bloggs kommentarer av en likformighet. Så fort någon ifrågasätter det Mikebike skriver eller inte tycker likadant som den stora massan så ber man "tvivlaren" att dra åt h-e. Känns lite som Life of Brian, vad än Mikey skriver så rättar sig nästan alla in i ledet. Låt folk tycka vad de vill, ibland gillar man det, ibland inte. Idiotförklara inte människor bara för att de har en annan åsikt.

För övrigt är bloggfrossa min livboj i arbetsvardagen.

Stefan sa...

det är skillnad på att ha en annan åsikt och att anse att bloggarn Mike har en åsikt...

sen håller jag med. bort med consensusnojjan, det är ok att tycka annat...men då får man vara beredd på att få mothugg.

till sist...läs inte emellan raderna, för det är bara tomt där. Läs texten ;)

Anonym sa...

Herregud, det är väll skitbra att någon överhuvudtaget bryr sig om dessa lägst stående människorna i samhället. Om det så bara kan hjälpa en person ur träsket måste det vara värt alla missbrukarcafé i världen..

Att ställa krav på nykterhet, renlighet osv på ett sådant ställe vore ju bara att skjuta dessa människor ännu längre ifrån oss. Att sopa dem under mattan.

Maud Olofsson sa...

Jag vill inte ha dom under min matta.

Anonym sa...

"went down" ~ "gå ner" den e fan riktigt dålig.

men d ska väl se "fräckt" ut...lite gangsta :(

Elin sa...

aaawww, men Maud, du är så sööööt.. *klia under hakan* :P

Jeffrey Lebowski - The Dude sa...

Misshandlade kvinnor?

Har det inte varit flera stycken babusjkor på sistånde som åkt dit för koppleri/trafficing. Med andra ord de handlade med unga fröknar.

Dom lär väl ha varit "Misshandlande" kvinnor.

Maud Olofsson sa...

Dom kallar mig Näbbkärringen, näbben går som en slåttermaskin och ut kommer bara gödsel (dynga).

Anonym sa...

Helt underbart. Tror polis och ambulans oxå jublar. Nu blir det bara ett ställe att jobba mot. Hihi.

Jaaan sa...

Zoft:
Jag tycker du har fel. Att denna blogg skulle läsas enbart av ryggdunkare är ett direkt löjligt påstående. Jag skulle utan vare sig magisterexamen eller doktorshatt, till och med rejält bakfull våga påstå att de flesta regelbundna läsarna här läser just för att de i stort har liknande värderingar som författaren eller åtminstonde samma humor. Det är precis lika självklart för mig att läsa denna blogg som det är för mig att inte läsa bloggar vilka, vänsterpartister, radikala feminister eller fotbollshuliganer står bakom. Ty dessa ger mig inte ett skit, jag kan lika gärna läsa innehållsförteckningen på en ask Alvedon, det är lika stor behållning.

Så passande då att jag inte tycker det är särskilt spännande med det faktum att kyrkan ska inhysa sprutisar och finkelflickor. Visserligen är det ju bra om de hålls från gatorna men iGuds hus, no way. Vore det inte bättre att leasa en Stena-färja och skeppa packet till Kristiania så fick de röka på bäst de ville tills riddaren på den blekgula hästen uppenbarade sig i horisonten.

Spartips i valtider!

Boråsmongo sa...

Eller den blekgule ryttaren själv (The Pale Rider)

mikebike sa...

Zoft: du har helt rätt. jag tycker det är skitbra att man säger vad man tycker. men jag tror att de flesta fattar att det är humor i mina texter. det är ganska provocerande att hävda att jag sitter på ett förakt mot de svaga i samhället. jag har inget emot kritik. tvärtom.

SE sa...

KRIS kör ju med tvång på nykterhet och det funkar tydligen ganska bra.. men det är ju även spännande med en inkubator för knarkare där man kan nätverka och brainstorma och bollplanka och allt vad det heter. Entreprenörsandan kommer frodas och unisont skall missbrukarna sätta Mölndal på världskartan!

Jeffrey Lebowski - The Dude sa...

"Inte ett öga torrt"

Men månget öga blått, kommer det väl att bli. Eller som gamle Janne Sparring sjung "Blott ett slag, ett ögonlock e' sönder". Han visste vad han talade om, hade varit både boxare och alkis.

Zoft sa...

Till Jaan:

Följ Stefans råd och läs inte mellan raderna utan vad jag skrev. För att förtydliga för de som inte hängde med första gången: jag tycker alltså inte wergelands koppling har någon som helst logik. Drar mig dock till minnes liknande diskussioner, t ex när mikey filmade någon påstruken tjomme och lade på bloggen. Bara för att någon tycker att det kanske är lite opassande att detta gjordes och påpekar detta i en kommentar betyder det inte att den normativa massan behöver hoppa på vederbörande, kalla denne idiot, partypooper etc.

Sammanfattning: Jag har aldrig tagit anstöt av mikeys åsikter även om jag inte alltid håller med (gillar Stefan Holm t ex), däremot känns det onödigt att kalla folk för idioter bara för att de inte delar ens åsikt.

Anonym sa...

Detta har inte till ämnet men vet du om det kommer någon liknande Plywood festival till Göteborg? Ännu hellre om det blir något flatland-åk i Götet, tack på förhand!

Anonym sa...

Playboy FOTOS

Callisto sa...

Kul blogg. Du hamnar bland länkarna på min. :)

Dåcktor Erik sa...

Ja, verkligen kul blogg. Den hamnar bland mina länkar också.

Caravaggio sa...

Jag hade hemskt gärna sett en Janne Josefsson-dokumentär om det fiket i samma anda som hans dokumentär om a-lagarna på 08-talets Kortedala Torg.