måndag, mars 07, 2016

Bandana på köpet!

Jag hoppas verkligen att ingen av er har missat pangdealen alla pratar om just nu. Billy's Pan Pizza goes fashion. Köp en säck transfett och få *trumvirvel* EN BANDANA PÅ KÖPET! Den ligger i direkt i påsen så det är bara att rippa upp påsen och kränga på sig plagget som förvandlar dig från vanlig tråkig svenneröv till funky street wizard snabbare än du hinner säga smältost. Ett unixexplagg som passar allt och alla. I skolan. På kontoret. På resan. När. Som. Helst. 


Stan är tapetserad, det är kaos i butikerna, folk slåss. Alla vill såklart ha sig en fräsch bandana. Om den här killen som jag såg stå och vråla ut sin förtjusning i morgontrafiken inte är bevis nog vet jag inte. Bandaaaaaana! Ett fucking genidrag av reklambyrån skulle jag säga. Att bundla fryspizza med ett plagg vars tydligaste konnotationer för tankarna till tunga meth-burkare och Axl Rose före OCH efter succéplattan Chinese Democracy. Hur kan ingen ha kommit på det innan? Tro fan att min yrkeskår präglas av ett halvironiskt självhat.

Skämt åsido. Nu har alltså Billy's Pan Pizza inte bara tagit ägandeskap över barn- och ungdomsfetman här i landet. De tar också aktivt på sig ansvaret för att kitta upp kidsen med en accessoar som man med en stor portion fantasi och lite god vilja skulle kunna härleda till de fräcka killarna i Crips and Bloods, men som handen på hjärtat ändå bara verkar trenda konstant bland övervintrade vinylsamlare och andra som gillar att röka mycket hasch. Personligen minns jag hur en liten grupp utvecklingsstörda killar drog runt längs gatorna i Kungälv när jag växte upp där. De var uppkäftigt dressade i blandad fan merchandise som täckte in både Iron Maiden tischor och ballongformade vindjackor med Arvingarna-loggan på ryggen. En hade Ray-Ban Wayfarer och skinnpaj med mycket nitar. Alla hade bandana. Frågar man bandanashop.com (jo, den finns på riktigt) eller the go-to destination for bandanas som de faktiskt använder som tuff slogan, så är bandanas både roliga och moderiktiga att bära samtidigt som de är billiga nog för att ha en hel drös av i sin garderob. Frågar ni mig så är det nog bara en cellgiftsbehandling som skulle kunna få mig att överväga ett inköp av sådan art. Det säger jag inte för att raljera.

Mig veterligen finns det typ en enda person i modern tid som lyckats bära upp en bandana utan att helt tappa sin värdighet. Men hej, man måste våga för att vinna. Och alla kan ju inte vara Tupac.


Ameh, lägg av! Sluta spela allanballan ditt jävla bloggmongo, det finns väl jättemånga rockstjärnor som har tillräckligt mycket swagger för att komma undan med en bandana eller två, tänker du kanske nu. Jo, det är klart. Utöver Axl Rose som jag tidigare nämnde som top dog i bandana-sammanhang...


...så ska vi inte glömma tunga lirare som Keith Richards...


...och riktiga badass-killar som Lil' Steve.


De levererar ju såklart på ett högre plan. I övrigt finns det bara ett fåtal modemässiga förebilder som får en bandana att kännas som ett motiverat och rentav självklart inköp. Enligt mitt tycke är Unabombaren (Ted Kaczynski) den som kanske allra bäst på hela jorden skulle passa i en bandana. Han sätter prickar av alla punkter på listan. Och då ska man ha i åtanke att han trots sina både fysiskt och psykiskt perfekta förutsättningar ändå hade den goda smaken att avstå. 

Ehh... bandana? I say no.

Det vilar också något djupt beklämmande över vuxna människor som tagit till sig plagget och gjort det synonymt med sin persona. Som Bandana Frank till exempel. En tysk farbror som verkar livnära sig på diffus onlineverksamhet. Jag vet helt ärligt väldigt lite om honom men att han gillar bandanas kan vi nog fastslå utom allt rimligt tvivel. Utöver ett nickname som skvallrar om hans stilpreferenser så har Bandana Frank även släppt en rad instruktionsvideos på tuben där han till lite groovy muzak visar hur man knyter en bandana på rätt sätt. Och med rätt sätt verkar Bandana Frank syfta på den klassiska american-patriot-goes-fucking-nuts-looken. Alltså, Bandana Frank må vara precis hur skön som helst. Det är fullt möjligt att han är en pacifistisk filantrop med oändligt patos. Men det hjälper föga när han samtidigt levererar så stenhårt på alla attribut i stereotypen av en livsfarlig människa. Jag vill vara fördomsfri. Verkligen. Jag vill det. Men helt ärligt. Bandana Frank ser fanimej ut som en kille man inte vill festa med. Om hundra personer skulle vittna under ed om att han är en Greenpeace-aktivist som räddat livet på femtusen blåvalar, skulle jag ändå lita mer på den enda personen som sa att han samlar på knogjärnsknivar. Och det beror till stor del bandanan.När det kommer till personer som faktiskt jobbar inom kriminell mc-verksamhet och andra våldsdrivna segment, skulle jag därmed aldrig ifrågasätta valet av huvudbodnad, även om det kanske främst beror på ett visst mått av självbevarelsedrift.  Samtidigt kan en bandana inom vissa yrkseskårer, tro det eller ej, vara det minst uppseendeväckande särdraget. Till exempel hos gamla wrestlare som Hulk Hogan, gör en bandana varken från eller till. Personligheten och hans vulgära form på ansiktsbehåringen en mycket tyngre ryggsäck. Där fungerar bandanan istället nästan som en slags lugnande medel, vilket är en bedrift i sig. Hade det inte varit för att Hulk hade bandana hade jag nästan kunnat tänka mig att investera mina tillgångar för att få åka över atlanten och slita lösmustaschen från käften på honom och lavettera upp honom med den (vilket såklart bara är en vacker önskedröm för personer med en fysik som undertecknad). Men så kan det alltså också fungera.


Skitsamma. Jag vet knappt vad jag är ute efter längre. Det var ju det här med Billy's Pan Pizza och deras lika smaklösa som plötsliga försök att prägla ungdomarnas klädstil med en klassisk trailerpark-accessoar. Något för både killar och tjejer. Jag vet faktiskt inte vad de är ute efter men det känns som att pizzagänget fiskar i grumliga vatten. Inte minst med tanke på att representationen i deras flång nya kampanj är så homogen att det knappt är kul att skämta om. Hur har de ens lyckats att få till en så vit uppsättning kids? Inte många har klarat det på den här sidan nittiotalet. Det finns ett antal bilder i omlopp och av de kidsen skulle möjligtvis en kunna ha lite valonblod i släkten. En åtta-tio generationer tillbaka.

Det är så himla himla konstigt alltihop, och jag känner på mig att det kommer fräta bra på hornhinnorna ifall jag tvingas se en massa kids springa runt med Billy-bandanas på huvudet och se ut som små prepubertala douchebags. Jag intalar mig att vårt samhälle faktisk inte är byggt för att en halvfabrikatsleverantör ska kunna komma in och glorifiera basplagget i den så kallade psycho rapist-looken hur som helst. Men när det ändå händer måste kanske resten av samhället organisera sig och anmäla familjen Dafgård för uppvigling och förargelseväckande beteende.

Waddayasay?

15 kommentarer:

ulrika sa...

Är det verkligen sant, finns det på riktigt...? Jag måste ut i butikerna och kolla.

mikebike sa...

Ulrika: jag har sett det med egna ögon

Honey sa...

En kompis kommenterade fenomenet med att det "känns som om man öppnat en Kalle Anka från 1989" och ifrågasatte det här med att göra reklam med sport-kidz nuförtiden. Jag är böjd att hålla med.

mikebike sa...

Honey: Exakt det sa en kompis till mig i helgen. Jag är också böjd att hålla med.

Anonym sa...

Haha.. så jävla kul :) Tummen upp!

David sa...

Underbart.

Upptäckte att om man googlar på Billys Pan Pizza så handlar en stor del av resultaten om Stieg Larsson och Lisbet Sahlander. Gillar särskilt från LA Weekly:

"and one topped with chunks of kebab, a common pizza topping in Sweden, but which still sounds like the kind of thing you'd grab if you were wandering through a 7/11 just after getting high"

Tänk om dom goda skribenterna i LA visste att man nu kan få en bandana på köpet med sin kebabpanpizza. Mind fuck!!!

ulrika sa...

Håller med dig, David, ju mer man tänker på det desto mer genialiskt framstår det!

Jocke sa...

man ser ju inte sådär vansinnigt bra av den bilden, och jag får väl villigt säga att jag inte varken letat efter eller lagt märke till annonsen för att notera detaljen, MEN!
Till att börja med, är det ens en bandana vi snackar om? är det inte en tygtub, en sk "buff"?
Mystiken tätnar...

Anonym sa...

WTF, är det där fettot verkligen AXL Rose? herrejeeeesus så han ser ut i så fall? tycker iofs att Keef verkar ha en skön skita-i-vilket attityd, Little Steven har flint, Hogan också så där är nog bandanan en nödlösning... men om man kör MC så är bandanan faktiskt rätt skön runt halsen..../mvh exilväschötten

Z sa...

Var och varför ser du annonser för Billys pan pizza? Vad är det för något, till att börja med? Gorby's, fast inte?

mikebike sa...

David: hahahaha

Jocke: Buff bandana, who cares ;)

Exilväschötten: runt halsen ja. helt rimligt.

Z: över hela stan.

Z sa...

Å fan, där ser man. Jag rör mig inte där, bara mellan Slottskogen och Sprängkullen. Frizon. Fy fan för folklighet

Anonym sa...

På temat--- är det inte dags att re-etablera hockeyfrilla-siten igen? apropå alla dessa sköna typer med lite sämre uppfattning om frisyren och därtill hörande attribut? lite som ett vårtecken? eller nåt?/exilväschötten

Anonym sa...

Du jämför äpplen med päron. "Buff" och Bandana är väl inte samma sak hoppas jag. För då tillhör jag själv de ofrälse. Plus att jag köpt 3000 st till att ge bort... :)

Lene Due Jensen sa...

hahaha! Lite "spola kröken" kampanj över detta