torsdag, mars 14, 2013

Sicken korvfest

Jaha, så har den nya påven har utsetts. Franciskus (mäktigt namn). Ännu en skröplig man med ena foten i graven har fått ett nytt jobb. Mycket kan man säga om den katolska kyrkan, men åldersrasism på arbetsmarknaden kan de inte beskyllas för. Bra det!


Men det här med deras överläggningar bakom lyckta dörrar. Varför göra så stor grej av det? Särskilt nu med tanke på att den förre påven inte ens dog utan faktiskt bara ledsnade och sa upp sig. Jag menar det här med svart och vit rök, roliga hattar, gangsta-bling-bling och allt sådant. Hålla på och hålla på. Kan de inte bara ha ett jävla möte som alla andra?

Jag får gubbpanik när jag föreställer mig lukten i det rummet. Hur många gånger har man inte suttit på ett heldagsmöte och framåt eftermiddagen – när man varit på toa, kollat facebook och bitit sig i knytnäven en stund – kommer tillbaka och går in i en vägg av kroppsos. Då brukar det ändå finnas en viss diversitet i odörens sammansättning. Kvinnor män, blandade åldrar osv. Men här, där en samling åldersstigna män suttit i sina kåpor och hostat och harklat sig, rapat och fist, petat öron och kliat skalp utan att lämna rummet. Vilken fruktansvärd mardröm det skulle vara att tvingas stiga in i den kammaren. Som att besöka ett vanvårdens Carema-hem, minus den konstanta noten av handsprit och andra doftsättare av institutionskaraktär. Unket.

Det känns så fruktansvärt ovärdigt att den katolska kyrkan, trots allt sitt bagage, 2013 fortfarande vidhåller att det alltid måste korvfest i Vatikanen. Att det tvunget ska vara en gaggig gammelkorv till att styra skutan. Hade det inte varit liiiite mer långsiktigt och strategiskt smart att välja en person som i alla fall inte låg i riskzonen för senildemens redan innan internet fanns?

12 kommentarer:

Anonym sa...

Kriteriet för att bli vald är att man är kardinal.

Bara män kan bli präster
Bara präster kan bli biskopar
Bara biskopar kan bli kardinaler.

För att bli präst måste man läsa teologi ett antal år. Lägsta steget på trappan är således 24-25 år?

För övrigt har väl en gammal påve utsett alla kardinaler under 80 år så eftersläpningen (i form av valbara kandidater) är snarare sedan Berlinmuren föll än internet slog igenom :-)

Snabbhet är inte katolska kyrkans bästa sida...

-Luca

Anonym sa...

Man undrar ju hur det går till. Robinson eller "app lapp sa att du slapp" 114 gånger...
/Bellaciao

Tommy Karlsson sa...

"men åldersrasism på arbetsmarknaden kan de inte beskyllas för"
Nja skulle mer vilja säga att det är exakt det dom gör!
Det är ju ett måste att det ska vara en manlig person som är en hårsmån från döden som ska väljas vbarenda gång.

Ellet sa...

"Gaggig gammelkorv" blev årets uttryck. Ska skriva ner det i en bok så jag minns det för alltid.

Ellet sa...

Dessutom, blir det inte lite väl bostadsrättsföreningsväljande över det hela när det konstant ska tillsättas en ny påve? Ultimat borde väl vara att en sitter i 30 år så man liksom hinner med det där skimret. "Det ska väljas en ny påve, det har jag aldrig varit med om", istället för "Jaha, Britta i 4C får alltså bli vice ordförande eftersom valberedningen knappt hittade någon som ville".

Hatchetface sa...

Åh, du är bäst! Jag kunde liksom föreställa mig lukten i rummet...Johannes Paulus dog på precis det sättet jag förutspått så jag tror jag är närmare i kontakt med gud(eller...?)än någon påve.

mikebike sa...

Luca: Haha nä snabbhet är inte katolska kyrkans sida alls.

Bellaciao: :)

Tommy Karlsson: Jo, men det man i vardagligt tal syftar till med åldersrasism är ju att man är slut som artist vid 35. typ. I den katolska kyrkan blir man bara hetare ju äldre man blir. som ett dyrt vin.

Ellet: Gammelkorv ja haha. Och du kanske är inne på nåt där. Med skimret.

Hatchetface: åh, du kanske borde ha blivit nästa påve. Hade varit lite kreddigare för katolska kyrkan om man säger så.

Henko sa...

Fast jag undrar om Benedictus verkligen ledsnade och sa upp sig bara sådär. Man måste ju ha nåt rejält att falla tillbaka på nuförtiden. Tänk om han blev headhuntad till ett mycket coolare jobb på den mörka sidan? Ingen om har kollat upp det? Han kanske gör en Göran Persson – blir PR-konsult, kör fyrhjuling och bär oljerock?

Z sa...

Det kanske inte är Påven som bestämmer? Som Douglas Adams skrev (det är nördfredag):

The President in particular is very much a figurehead - he wields no real power whatsoever. He is apparently chosen by the government, but the
qualities he is required to display are not those of leadership but those of finely judged outrage. For this reason the President is always a controversial choice, always an infuriating but fascinating character. His job is not to wield power but to draw attention away from it. On those criteria Zaphod Beeblebrox is one of the most successful Presidents the Galaxy has ever had - he has already spent two of his ten Presidential
years in prison for fraud. Very very few people realize that the President and the Government have virtually no power at all, and of these very few
people only six know whence ultimate political power is wielded. Most of the others secretly believe that the ultimate decision-making process is handled by a computer. They couldn't be more wrong.

mikebike sa...

Henko: du kan ha rätt, men jag tror att benedictus föredrar segway framför fyrhjuling.

Z: självklart bestämmer han inte ett skit i praktiken. Det är hans styresle av kardinaler som sitter där och gnuggar händerna de hittat rätt pensionär för jobbet. Det är såklart de som bestämmer allt.

el Guapo sa...

"Detta kommer stärka den solidariska, progressiva och varmhjärtade katolska kyrkan i dessa länder och förhoppningen är också att den andliga värmen kan ena inte bara den katolska rörelsen i resten av världen, utan hela kristenheten."

- Marcus Birro

Z sa...

ja?

Så att?