torsdag, januari 12, 2012

När rasande samer rasar...

Och äntligen så har det vankats lite vanligt hederligt rasande igen. Inte vilket rasande som helst heller. Nä, vi snackar förstklassigt minoritetsrasande. Det är crème de la crème i rassammanhang skulle man kunna säga. Den här gången var det samerna som stod för fiolerna. Bättre rasande blir det knappast än när rasande samer rasar. 100% kvalitetsras. Aj facking lavvit.

Det hela började med att odygdspåsen Per Morberg, i form av mästerkocksdomare, fyrade av ett litet ordstäv i tv-rutan i måndags. ”Då var det slutvisslat sa lappen och skär av sig överläppen”, sa han. Men det skulle han inte ha gjort. För lappskämt är inget som vanligen faller sametinget på läppen. Inte heller denna gång. Och samevreden lät knappast vänta på sig.

Fram trädde ordförande Stefan Mikaelsson, en surmulen same-gubbe som minsann vet vad som är kul och inte, och han förklarade ett och annat om hur otroligt kränkande ordstävet var. Egentligen inte så mycket för att det råkade vara samer som var föremål för kvällens okvädning. Utan dels för att han ansåg att det var allmänt risig kvalité på skämter, och för att det gjordes på någon annans bekostnad. Förvisso var det ingen som personligen pekades ut som idkare av självskadebeteende, men det spelar ingen roll. Överst på sametingets agenda ligger tydligen ämnet "dåliga skämt på andras (inte nödvändigtvis samers) bekostnad".

Hello, my name is Steffe. I have a bird.

Men lite surt kunde Stefan Mikaelsson ändå erkänna att han tyckte det var att behöva höra det gamla tillmälet lapp på bästa sändningstid. Han menar att det är förlegat av galakanalen TV4 att sprida ett skämt om en minoritet inför miljonpublik:
– Vi har ju till och med kommit dit att vi inte säger neger längre.

Ja hör och häpna. Så långt har det alltså gått, att vi till och med har slutat säga neger i tv. Inte ens de allra lägst stående hånas längre. Men att samerna som har ett ting och allt och som faktiskt bor i de nordiska länderna, blir häcklade på det här viset är ju bara för räligt. Hade negerskämten fortfarande haglat hade lappskämten inte varit alls lika provocerande. Men när man till och med visar de där negrerna mer respekt än samer då har det gått långt. Då börjar det knarra i sametingets bänkar. Så börjar det rasas. Det är det bästa.

18 kommentarer:

Johanna sa...

"Inte ens de allra lägst stående hånas längre."

Haha, älskar att få skratta rakt ut i luften. Tackar. Snygg fågel han hade också.

Spader Ess sa...

Dom är stingsliga dom där Lap...Samerna.

För att inte snacka om att dom är långsinta. Man brände trolltrummor i religionens namn får länge sedan, men jag har inte riktigt förstått vari Same-förföljelsen ligger i nu för tiden? Men jag är inte direkt påläst och verkar inte komma längre upp i landet än Sundsvall, så jag skall väl antagligen hålla käft, eller skära av mig tungan så det blir tyst.:-) (Inte troligt):-)

Anonym sa...

Tycker att samen har rätt. Skulle inte varit ok att skämta offentligt om något annat folkslag heller. Vad sägs om stjäla som en zigenare eller springa som en jude eller blå som en neger eller sa bögen och vände röva till? Eller ett lågt kvinnoskämt. Alla har gemensamt att de har kämpat i århundrades för att få ha de minsta rättigheter, dödats och hånats, utnyttjats. Av just sådana som oss. Men det kan ju vara svårt att förstå när man är man fr vit, fet medelklass?
Tycker för övrigt det är skit att man lärt sig noll om sitt eget enda minoritetsfolk i skolan. Spanska kompisar visste mer om samer än vad jag vet, varför?
Helena
Tänk när samefamiljen sitter bänkad på bästa sändningstid framför Sveriges mästerkock i fyran och morberg fyrar av sitt lappskämt när det smakats av renskav, hela studion skrattar, kan tänka att det kändes förnedrande. Blir själv förbannad om män drar kvinnoskämt inför mig.
Men du kanske blivit en go gubbe själv också?

adde sa...

Sicken trähatt! Det är ett väldigt gnällade om skitsaker tycker jag. Är de ens medvetna om hur glada de borde vara när de kan öda tid på sånt?

Anonym sa...

Då var det slutvisslat sade Göteborgaren och skär av sig läppen? Som göteborgare hade jag tyckt att det vore fullkomligt oacceptabelt och hade krävt att Annelie Hulthén gick ut i rikspressen och dundrade. Vi göteborgare har haft det tufft nog i historien med varvsdöd, utfiske och jävligt dåligt väder. Dessutom är vi en minoritet i vårt eget hemland. Oss skämtar man fan inte om hur som helst. Och då borde väl la...samerna också slippa?

Sara sa...

Jag kan väl tycka att skämtet i sig inte är särskilt "farligt" eller uppseendeväckande, men samtidigt så är det väl som så att man i alla sammanhang ska undvika att säga saker som kan såra någon, oavsett anledning. I det här fallet är det väl ganska uppenbart att någon kunde ta illa vid. Med andra ord borde det inte ha sagts.

Och till er som skriver "lap... samerna": DET är bara dålig smak och stil. Det är som att skriva "neg... den mörkhyade". Gör om, gör rätt. Om samerna vill bi kallade för just samer och inget annat, varför skulle ni inte göra dem den tjänsten? Vad spelar det för roll för er? För dem spelar det roll.

Anonym sa...

Jag tycker att det ska vara tillåtet att "kränka" araber, negrer och polacker, däremot inte samer, ty dom är riktiga svenskar. Svensk och samisk kultur ska råda i Sverige, ut med invandrarna. Jag älskar Lars Vilks och samerna mer än negerjävlar och profeten Mohammed!

mikebike sa...

Johanna: Gillar att han alltid har med sin fågel.

Spader ess: Det är ju en minoritet och de har inte blivit och blir inte jättebra behandlade så jag kan förstå att de känner sig förföljda. Det blir dock ganska osympatiskt att dra paraleller till mörkhyade och säga att man till och med slutat kalla dem neger. blir lite skjuta sig i foten då.

anonym: allt beror ju på hur man gör det. Klart man kan skämta om minoriteter. man måste kunna skämta om allt. Hur som helst var det ett väldigt lustig kommentar från honom.

Anonym sa...

Jag har i alla år försökt banka i mina barn att man inte får säga negerboll för att det är elakt, men hur blir det nu med lappskojs, ska det heta Samekojs? Denna "föda" serveras i skolans matsal, ska jag kontakta mattanterna?
Eva

Anonym sa...

Samerna är varken förtryckta eller har det dåligt ställt. De renägande samerna har betydligt bättre villkor med mark och jakt än de som de kallar "svenskar" på samma ort.

Att någon tar illa upp får man väl respektera, men det får ju såna löjliga proportioner.

Sofie sa...

När semantik blir viktigare än sakfrågor har idioterna vunnit.

metallmulle sa...

Alltid trevligt när en person, I detta fall Stefan Mikaelsson, tar sig rätten att tala för alla.

Har någon same förutom han tagit illa upp?

Extremister kan alltid kännas igen genom att dom saknar humor.

Spader Ess sa...

Sara, ber om ursäkt för att jag var låg med mitt lap...Samerna, men detta var mer mer för att vara sarkastisk i en fråga (gäller just detta med per Morberg vs. Samerna) som jag tycker är lite smålöjlig. Vet inte riktigt om det är just användandet av ordet Lapp som är problemet eller om det är skämtet/ordstävet i sig. Visst, man bör undvika vissa ord som kan ses som nedsättande.

Mitt stora problem när det gäller Samefrågor i stort (förutom min bristande kunskap om Same-historia) är väl att jag, i min enfald, ser dom som Svenskar mer än något annat.

Att dom sedan många gånger väljer hårdnackat att särskilja sig från "mängden" gör att jag kan bli en aning tvär. Gäller dessutom inte bara för Samer, utan för alla som vill ta del av kakan men inte vara med och baka den...

Lite som dom så kallade Outlaw MC-klubbarna som vill stå utanför vårt samhälle och leva efter sina egna regler, men är jäkligt snabba på att utnyttja samma samhälle så fort det passar dom.

Jag vet att det är haltande liknelser och att det kan vara trångsynt, men man får komma ihåg att trångsynthet verkar i flera riktningar än en.

Harvest sa...

Det är något som gått rejält snett när "jag blev kränkt" utgör ett hot mot yttrandefriheten. Så du tog illa upp? Buhu på dig då. Byt kanal.

Sedan är det en markant skillnad på skämt och saker sagda med avsikt att såra.

Anonym sa...

Halaj!

Det finns ett avsnitt i högskoleprovet som heter läsförståelse. Många här hade fått underkänt där.
Texten handlar inte om att Per Moberg drog ett lappskämt.
Och inte heller om att samer skulle vara sedda ner på.
Den handlar om att Stefan Mikaelsson är rasistisk.

//T

Ida sa...

Skönt att du är tillbaka igen. Var lite orolig ett tag där i mellandagarna.

Anonym sa...

Jag förstår inte det rasistiska i "skämtet"...
Jag förstår inte ens skämtet...ett skämt enligt mig bör ju vara roligt.
Det är verkligen långsökt att ens bli förbannad på detta.
Jag är ganska övertygad om att detta handlar om en enstaka samevilde som vill ha lite uppmärksamhet.
Att det får ett uppslag i Exkrementen(ursäkta flashback-terminologin) säger ju mer om tidningen än om samernas delikata känslighet

Anonym sa...

Fan, jag gråter för att du är så bra.