lördag, maj 28, 2011

Små vinster i vardagen

Jag var och handlade mat för runt en femhunka på Hemköp. Jag missbedömde mängden varor och la bara upp en påse på bandet. Ett misstag jag märkte efter att kassörskan hade påbörjat inscanningen av nästa kunds varor. Jag gick fram och frågade om jag bara kunde köpa en påse till, varpå hon svarade att det var ok, att jag kunde ta en men inte behövde betala. Jag fick alltså en påse på köpet. Då kände jag den i kroppen. Vardagsvinstkänslan.

Det handlar inte om pengar, snålhet eller girighet. Det är högst irrationellt och egentligen helt omätbart. Det är bara så förbannat skönt, den där oväntade känslan av att plötsligt och helt utan ansträngning, göra en liten vinst av något slag. Något fullkomligt banalt oftast.

Jag har inte reflekterat över det tidigare men jag kände igen känslan. Så jag började tänka och kom snabbt på fler små vinster som förnöjer min vardag på ett närmast bisarrt sätt: 
  • När jag och J delar på en bulle och jag lyckas välja största biten (gäller förövrigt all delning).
  • När jag lyckas sno sista parkeringsplatsen på gatan (helst precis före någon annan). 
  • När jag får fel (till min fördel) växel tillbaka på en hundralapp. N
  • När batterierna i tv-fjärren slutar funka men jag får igång dem genom att öppna luckan snurrar lite på dem. 
  • När jag lyckas säga svaret före de tävlande i Vem vet mest.
  • När jag är dömd att missa spårvagnen men precis hinner med.
  • När det visar sig att en Ben & Jerry's-burk innehåller osedvanligt mycket chunks.
  • När jag säljer något otympligt på blocket extra billigt för att slippa hjälpa till att bära ut skiten. 
  • När jag är ensam i bilen och släpper en avgrundsmördande fis och slipper låtsas att det kommer utifrån, att det är Tintin eller bara slipper skämmas.
Vilka små vinster i vardagen är era favoriter?

29 kommentarer:

Mattias sa...

Min bror lyckas alltid med sånt där, som när han köpte ett 6-pack 2,8or och scannern lyckades scanna koden på en burk istället för på paketet, och han alltså fick sig 6 öl till kostnaden av en.
Efter den händelsen försöker jag alltid ställa upp mitt 6-pack så det ska kunna hända mig med, men inte fan gör det det.

Anonym sa...

Jag tycker det är en vinst när min resväska kommer först på bagagebandet

miss universum sa...

Jag är en såndär irriterande liten typ som älskar att glida in på busshållplatsen precis när bussen går o komma på före alla de som stått o väntat. O igår var jag ohemult nöjd när jag o en kollega gick iväg och köpte glass o satt i solen o mumsade PÅ ARBETSTID.

Go gôbbe från Götet sa...

När man råkar hamna i den långsammaste och med tiden den längsta kön i mataffären . . . å så plötsligt släpper det så att man kommer före sina "medtävlare" i kön både till vänster och höger. Dé é då man skall fråga kassörskan om man får springa tillbaka och hämta en Ben & Jerry-burk för att fira den upplyftande händelsen. "Plötsligt händer det" liksom :D

För övrigt har jag varit generande inaktiv i bloggvärlden under några månader. Har suttit och läst ikapp mig hos dig. Herre jävlar vad ont i magen jag haft de två senaste dagarna . . . skrattkramp asså!

Tack för att du finns tillgänglig i min vardag - du förhöjer den på ett oefterhärmligt sätt! Sedan en vecka tillbaka har jag ett Safarifönster i min iPhone ständigt liggande med din blogg. Då é dé bara att öppna Safari och peta på uppdateringspilen så får man sin Bloggfrossa-fix.

Ha en underbar inledning på sommaren och likaså en underbar sommar!

Go gôbbe

mikebike sa...

mattias: en dag kommer du lyckas och det kommer vara väl värt väntan för den vinsten.

anonym: ja det är löjligt bra.

miss universum: haha

go göbbe: ja jag har nästan undrat var du tog vägen. tack själv.

Anonym sa...

När man väljer rätt kö till färjan och kommer med samtidigt som bilen som låg framför på vägen men som valde andra filen inte gör det. Lyfter en hel dag

Robbelibobban sa...

Dom dagarna när du gör ett nytt inlägg är vardagslyx de lux + en del andra grejer som bara händer ibland.

Irre sa...

När det är tvåfiligt vid stoppljuset men bara bilar i ena filen och man kommer dit precis när det slår om till grönt och det bara är att byta fil och glida förbi dem som står still. Suckers liksom :)

Nemo sa...

Att hantera GladPack-folie - att både riva av ett stycke utan att det klibbar ihop sig och dessutom få det att fästa på skålsidorna och lämna ett spegelblankt skyddshölje... det är mer sällsynt än trisslottsvinst

SE sa...

Irre: såååå bra!

Single Mother By Choice sa...

När jag bodde i Sthlm så var det ju att missa en knökfull tbanevagn för att få en totalt tom när nästa kom. Yeah!

SE sa...

När jag får en singelplats på 16-bussen och det inte stiger på någon bättre behövande.

Nonsensakuten sa...

Skulle häromdagen ta ut en femhundring via bankomat men knappsatsen var så skitig (alternativt söndertryckt) att knappen med siffran noll hade hängt sig. Ut kom istället 5000 kronor. Det var förvisso också en slags vinst...

Odesso sa...

När man kommer ner i tuben och skall betala men kuren är tom, så man bara kan gå förbi. Ännu bättre var det häromdagen när jag åkte Roslagsbanan och hann undan kontrollanten med minsta möjliga marginal. Hon kollade personen bredvid mig exakt när jag skulle av. Som grädde på moset hjälpte hon mig av med barnvagnen..

Anonym sa...

Hej!
Tänkte bara nämna, angående din fis-bil historia. Du har aldrig tänkt på om du skulle bli stoppad i en poliskontroll direkt efter. Drar ner luckan och polisen sticker in huvudet och ber om körkort och känner den otroligt äckliga stank som kommer från din bil, du är ensam ingen annan den kan komma ifrån.....tänk på den du....

Anonym sa...

När man springer ner i tvättstugan fast man inte ha tvättid och alla maskiner är lediga. Första glädjen. Sen fyller man alla maskiner men när man håller på med de två sista så hör man en nyckel i dörren och man skyndar sig som fan med tvättmedel i mmaskinerna och stänga luckorna, bara för att när näste man kommer lugnt möta honom/henne i dörren och se lite medlidsamt på'na fast egentligen känner man en STOR ANDRA GLÄDJE inombords. /pocahontas

Frall sa...

Frågan är väl vad fan du köpt för en femhundring som du trodde skulle gå ner i en påse.

Kosttillskott? Oxfilé?

Bob Dobalina sa...

Jag har också råkat ut för det, att man tagit för få påsar i mataffären. Men istället för vinst, känner jag extrem olust i kroppen. När kassörskan säger "Det är okej, du kan få påsen" misstänker jag att hon tror att jag gjort det med vilje, för att få en påse gratis. Som en riktigt snåljåp. Fyfan, jag får obehag bara genom att skriva om det.

adde sa...

Om jag står vid ett trafikljus och det kommer upp någon i vänsterfilen så tittar jag alltid in i den bilen. En del tolkar det som att "nu ska vi se vem som kan dra iväg snabbast" och så drar dom på så att bakluckan trillar av när det slår om till grönt. Det tycker jag är roligt, för jag drar aldrig iväg snabbt så dom framstår som idioter.

Anonym sa...

När zappandet flyter dvs man ser hela sitt favoritprogram utan se enda sekund reklam.

Anonym sa...

"När zappandet flyter" :)

När man cyklar Kaptensgatan - Gårda och vartenda trafikljus slår om till grönt strax innan man når fram, inte ett stopp på hela vägen. Godspeed

/T

Anonym sa...

När man glömt bort att man är ledig en dag från jobbet och precis kommer på att man faktiskt är det...

mia sa...

När springer till jobbet, och man får "grön gubbe" vid varje övergångställe :)

Tomas sa...

Att en hel fredag gå runt och tro att det är torsdag för att lagom till jobbslutet komma på att man får ta helg.. Det är en liten vardagsvinst..

Lika jobbigt är det iofs att på en onsdag tro att det är torsdag.. Osv..

Landade på din blogg för första gången idag.. Kommer garanterat ta del av dina underhållande texter framöver..

Johanna sa...

När man hinner hastskriva klart det där sista mailet och klicka send precis innan datorns batteri dör. Så att man slipper resa sig och hämta sladden. Hurra för den känslan, vill alltid resa mig och skrika "ha! in your face!" till macen när det händer.

Anna Zentine sa...

När man skär upp en avocado och det är helt perfekt mogen!

Betty sa...

När busskortsläsaren inte funkar och man får åka gratis. Fast då svär man förstås lite inom sig när man har månadskort.

mikebike sa...

haha många roliga vardagsvinster här... men Anna Zentine hör nu här. NÄR har du skurit upp en perfekt avocado i det här jävla landet? ;)

Kristina sa...

Vilken härlig känsla av vinst!
Men jag tycker inte den stämmer med fjärrisen, för även om man snurrar på batterierna och lyckas byta kanal just exakt då så vet man att i nästa reklampaus så är den så gått som död.