tisdag, januari 25, 2011

Riksoffret Marcus Birro

Jag välter upp sängen på högkant, sätter mig bakom och borrar in mitt ansikte i en Fatboy. En alldeles på tok för liten skämskudde för att dämpa vågen av skam som sköljer över mig så fort jag bara tänker på Marcus Birro. Den jävla lipsillen. Jesus dog martyrdöden men det var värsta skitgrejen om man ställer det mot hur Marcus Birro har lyckats göra martyrskapet till en alldeles egen livsstil.

De flesta som sticker ut hakan och tycker saker i tid och otid brukar också göra det med vetskapen om att när skiten träffar fläkten så kan det lätt stänka omkring ett par varv och träffa en själv i nyllet. En del kallar det karma. Inte Birro. Han kallar det näthat. Ett ord som han på helt egen hand (möjligtvis lätt flankad av Björn Ranelid) lyckats vattna ur och devalvera till knappt halva värdet av en sur morgonfis.

Det är ju inte som att Marcus Birro aldrig hävt ur sig, tvärtom, om det är någon som älskar att raljera är det han själv. Något han fortfarande verkar tro att han har monpol på. För gud nåde om den som säger emot honom. Då jävlar tvingas resten av befolkningen att möta hans ända in i ryggmärgen inrepeterade offerblick. Ett ok av kollektiv skuld är tungt att bära. Det skulle vara en mardröm att bära ansvar för bara en av de otaliga bittra, besvikna och lessna nunor han har levererat efter att någon har varit stygg mot honom. De skulle lätt kunna föda en konceptbloggs (typ Faces of A Serial Crybaby) hela existens i flera år.

Han har alltid varit varit så missförstådd. Tackas lille Marcus Birro. Många gånger har jag hört historien om den missförstådda angeredspôjken, som tvingades ta sitt pick och pack och flytta till Norrköping, bara för att komma undan de elaka kulturdemonerna i Göteborg. Han fick helt enkelt inte den respons han hade hoppats på sitt författarskap. Ingen har väl flyttat från Göteborg och varit så osaknad som han. Hans lama försök till självdistans övertygar inte med antalet "poetjävel" han lyckas få in i sina texter. Hans Marcel Proust-komplex lyser igenom starkare än allt neon på Reeperbahn.

Kan ingen stiga fram och berätta för Marcus Birro att det räcker nu? Förklara att det är han som borde be om ursäkt. Eller åtminstone sluta lipa och bara hålla käft. Det hade räckt gott för mig. Världen är inte emot Marcus Birro. Det är kväljande narcissistiskt av honom att tro det. Han är bara inte ett dugg bättre än de han kallar belackare. Han är snarare en av de mest fördomsfulla, plumpa och sämsta mediapersonligheterna i landet.

Några exempel:

- Marcus Birro blir fullkomligt rasande på Schulmanbröderna. I vredesmod slänger han sig bland annat med formuleringen "Elitism-Judism" och råkar därmed avslöja sina egna fördomar om judar.

- Marcus Birro får dåliga poäng i Let's Dance, eftersom det ser ut som att han dansar med en piassavakvast uppstucken i stolgången. Han börjar käfta med Tony Irving och hänvisar i ett utbrott till sin egen dansstass som "den här jävla bögskjortan".

- Marcus Birro fick en dålig recension i Norrköpings Tidning. Som straff slutar han skriva åt dem. *Plats för gapflabb*.

- Marcus Birro skriver en rasistisk krönika om en liten flicka rullstol och hur hans skepsis mot österländska män nu har befästs för alltid. Krönikan blir kraftigt kritiserad av bland annat Magnus Betnér. Birro replikerar genom att sluta Twittra och skriva ytterligare en krönika där han återigen antar offerrollen och pratar näthat. *Plats för gapflabb*.

Vad snopen Marcus Birro måste ha blivit när det några dagar senare uppdagades att hans den där rullstolsflickan och de buskiga männen från österland ingick i en inspelning av TV3:s nya doldakameranserie "Varning för barn". *Plats för näthat*.

34 kommentarer:

Anonym sa...

Med andra ord så bör din blogg innebära att han för alltid håller sig borta från en dator....

Well done, isåfall. Du skulle för evigt vara min hjälte om detta blir verklighet, Skriv gärna något nervärderande om Italiensk fotboll (Vilket inte bör bli allför svårt) och du skall se på en man som kommer att tokdissa datorer för all framtid.

Fan, man går ju hellre till tandläkaren och spontanborrar lite än att tvingas se Birro gråta ut i någon tidning eller morgonsoffa.

Johan I Majorna

Huskatt sa...

Men han lyckas absolut få en hel jädra massa uppmärksamhet, vilken mycket väl kan vara det primära målet.

Go gôbbe från Götet sa...

Är inte båda bröderna Birro klart överskattade förresten? Den ena med Proust-komplex, den andra med Strindberg-komplex.

Nä, jag tycker att de båda skulle flytta till nå'n ort i Östergötland . . .

Anonym sa...

Varför säger han, i sin senaste krönika, att han slutade blogga 2009? Han började ju sen igen - som han alltid gör. Åh jag orkar inte med Birro. Fattar inte hur tv4 vill ha med honom att göra...

pz sa...

vem är marcus birro?

Anonym sa...

Ni har väl inte missat? http://www.dagensmedia.se/nyheter/tv/article3077058.ece

För bra för att vara sant.

Men allvarligt. Jämför krönikan med videon. Om man överdriver så pass mycket ett händelseförlopp så är det något som står på. Han hade nog överlevt det han trodde skulle hända, men frågan är om han överlever sina föreställningar om att alla vill honom något ont.

Petra sa...

Word! :-)

Gissa om jag jublade när han slutade skriva för NT (bor ju liksom dessvärre i Norrköping).

H som i Hanna sa...

Alltså, jag skrattade så att det nästan kom lite kiss när jag läste att det var en inspelning. Hur ska Birro bemöta det här?

Anonym sa...

hear hear!
saken är den att jag tycker att han kan skriva vackert så jag blir tårögd och känslosamt så jag ryser.

MEN det glömmer jag bort lika fort igen när han kommer med sina offer-manér, sin illa dolda rasism (johodå. även människor med invandrarbakgrund kan vara rasister) och antisemitism och allmänt trångsynta världbild.

Synd på en begåvad poet, för det tycker jag ändå han är.

Bra där Mike, ingen kan såga så bra som du!

Kapybaran
http://kapybaran.wordpress.com/

Jo tjena sa...

Jag pallar inte med människan längre. Speciellt inte efter att han skrev en artikel i DN om att föräldrar inte borde få skilja sig innan barnet är X antal år eftersom det innebär ett trauma för barnen. Som att ha två föräldrar som varken kan eller vill leva med varandra inte blir ett trauma för ungen. Ska se om jag hittar den på nätet.

mikebike sa...

Johan i Majorna: när den är för oansenlig. Men hade någon med lite mediapondus sagt som det var hade han nog självupplösts.

Huskatt: men vad är det för uppmärksamhet sen då? Kul om man är masochist men annars sådär va? Vad ska han med den uppmärksamheten till?

Go göbbe: vet för lite om Peter, tycker inte att han verkar en tiondel så jobbig som lillebror.

anonym: han älskar att sluta. "drama prince"

pz: lyckliga du!

anonym: haha nä, glömde lägga in den knorren igår. herregud vad bra.

petra: bara han stannar i norrköping. för göteborg vill fan inte ha honom tillbaks.

H som i Hanna: hahahah ja och det är ju det bästa... när man skrattar så att det nästan kommer kiss. jag väntar med spänning.

kapybaran: hej på dig. längesedan :) Jodå skriva kan han men det gör honom inte till en god man. haha nä det skulle vara lustigt om man tror att man inte kan vara rasist bara för att man har italienskt påbrå.

mikebike sa...

Jo tjena: ja han är så jävla dum i huvudet att jag skulle kunna ägna resten av den här bloggen åt honom.

Burgschki sa...

Det här är nog allra första gången jag någonsin upplevt det jag förknippar med poetic justice.


Och det är fullt möjligt att han kan skriva, men han är så fantastiskt osympatiskt att jag aldrig någonsin kommer mig för att läsa en bok han skrivit.

Spader Ess sa...

Med sina egna fingrar djupt nedkörda i syltburken väljer han att visa storsinthet:
Citat ffrån Aftonbladet.

"Till Dagen säger Marcus Birro att det känns ”förvånansvärt bra att ha blivit blåst”.

– Jag förstår att alla kommer garva åt poetjäveln som blir lurad av TV 3. Det bjuder jag på. Grattis till TV 3 alltså, säger han till tidningen.

Nöjesbladet har sökt Marcus Birro för en kommentar. "


Hör jag ett litet Moohhhaaaaahahahaaa! Från näthatarna. :-)

Ron Obvious sa...

Åh, TV3-luret kan ha varit pricken på det roligaste händelseförloppet som utspelat sig på internet sedan Liza Marklund skrev en krönika om Stockholm Stoners. Jag började gråta lite av glädje när jag såg det.

AnnaPanna sa...

Tack, Mike. Nu andas jag genast bättre. Det där att man kan låta någon annan uttrycka det man länge gått varit förbannad på och få det att kännas NÄSTAN lika bra som om man gjort det själv, funkar. Tack-o-tack.

Lisa sa...

Go Göbbe: Och vad har vi östgötar gjort för att förtjäna det....

Fast vi byter ju gärna Peter mot Marcus, Peter har ju iallafall talang.

adde sa...

Du sammanfattar allt så bra med orden "Ingen har väl flyttat från Göteborg och varit så osaknad som han."

Ett drömscenario skulle vara om han fick nys om din diss och lipar ut i media om den också, ha ha ha!

Fifi sa...

Det här med Birro blir ju bara roligare och roligare, jag höll på att skratta ihjäl mig igår när jag läste att han hade blivit grundlurad, HAHA!

Tänk att vara så där lättkränkt, tänk att gå omkring och tro att alla hatar en, att alla vill se en död, att allt är riktat mot en personligen, fy fan vilket liv...

lisa lightning sa...

är detta "näthat"? verkar kul.

jag tycker inte att vi ska glömma att tacka idioterna, dom ger oss så mycket att engagera oss i. goda gärningar indeed.

Jenny M Palm sa...

Det grundläggande problemet tycker jag är att han trots sin uppenbara brist på talang, får fortsätta skriva. Är det någon som fattat något som han någonsin har skrivit? Det är innehållsmässigt taffligt och stilistiskt infantilt. Ändå får han breda ut sig över allt. Därför märks det ju också så våldsamt tydligt när han gråter. Vilket han ju gör ganska lätt, vad jag förstår.

Nonsensakuten sa...

Ännu ett inlägg där du använder dig av begreppet "stolgång". Lysande. Kan aldrig bli för många...

Pirri Pirri sa...

http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=244743 Sedär ja.

Lola sa...

Kapybaran: Jag skulle vilja påstå att just italienare är särskilt bra på att vara rasister. Det var ju de som uppfann fascismen... som ledde till nazismen, så de är inga änglar i det avseendet direkt. En liten parentes!

Jag har följt Birros rullstolsdrama och bara älskar hans förklaringar i Dagen. Det var genom den artikeln som jag på riktigt förstod att han och jag lever i olika universum. Är han alltså helt allvarlig där?!

Anonym sa...

Haha!
det här blir ju bara bättre och bättre....

http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/article8462365.ab


Eftersom familjen nu också är ledsen. Well, newsflash birro-ponken: sticker man ut sin haka så måste man vara beredd på mothugg. Skulle du ha tänkt på liiiite tidigare, för att citera 80-talet.

Lola: no arguments from me. Jag är helt med dig!

/Kapybaran

missis.li sa...

Snyggt jobbat Mike, nu flyr han landet och jag kommer inte att sakna him. Ser fortfarande framför mig när han vinglade omkring på gatorna här i stan med sina systempåsar och såg kräksjuk ut o så skyller han på oss, fi faaan...
Birro o Ranelid tillhör samma klan, lipsilsklanen.

Anonym sa...

http://www.dt.se/pralin/bloggar/familjeliv/birrospappablogg/#DTTop

"Sverige har blivit ett iskallt litet land, en kissfläck på golvet."

HAHAHAHAHAHA!!!! Så sjukt kul, nu lämnar han landet!!! HAHA, jag dör!

mrarboc sa...

Om han flyttar till Rom måste han väl äntligen lägga ner sin medverkan i Karlavagnen på fredagar? Tack för det!

Anna sa...

Synd att de inte ska visa just det klippet för det fick mig att tänka på han den rullstolsbundne i Little Brittain!

Anonym sa...

Asså!! Birro skriver "..när man kan bli utsatt för något sådant här mitt på dagen, mitt i Stockholm, i lunchrusningen." Vaddå MAN blir utsatt??? vem är det som är utsatt om inte den lilla tjejen??!! Utgår från att hon blir mer el mindre tvingad att sitta i en jävla rullstol, kanske i flera dagar. Går hon inte i skolan? Att människor (och allra värst, barn) utnyttjas på olika sätt verkar inte bekymra Birro, bara att han själv "gick på" en nit när han ville hjälpa till.

Erik sa...

Historien med "Elitism-Judism" innehåller en del intressanta vändningar. Birro gick alltså till våldsam attack (iofs välförtjänt) mot TV4-kollegan Katrin Zytomierska. Hon svarade med att kalla honom judehatare på sin blogg, varefter han raderade alla antisemitiska inlägg, hotade med anmälan om förtal och jämrade sig i alla tillgängliga media. Det slutade med att ledningen tvingade henne att be om ursäkt för att få vara kvar i rutan.
Sedan hittades hans inlägg i Googles cache, och han fick stå där med byxorna nere. Men då hade redan kvällstidningarna tröttnat på historien.
Alltså inte bara rasist, utan en mycket feg sådan (ingen ovanlig kombination förstås).

Jag fattar bara inte varför så många tycker att Birro skriver bra. Jag tycker han är fullständigt usel. Aron Flam uttrycker det bra:
http://svtdebatt.se/2011/01/komikereliten-birro-ar-som-ett-pubertalt-barn/

Här har vi en till som skriver kul om Birro (aka ”Majistern”). Lite besatt kanske.
http://www.penguinbay.net/?cat=40

Ägget sa...

Ett till exempel:
någon skriver en insändare där Birros insats i På Spåret-finalen förringas. Birro svarar med denna insändare:

http://4.bp.blogspot.com/_X6F4HnEqbd8/TUWQZ_MFARI/AAAAAAAAE10/IbE47mDnQUQ/s1600/marcus%2Bbirro.jpg


(via "En man med ett skägg")

http://kulturarbete.blogspot.com/2011/01/lattkrankta-personer-genom.html

Anonym sa...

Att det kan samlas så många fårskallar på en sida...ofattbart...och jag lovar...jag ska göra allt för att hålla mej borta härifrån i fortsättningen.

Anonym sa...

Hallå - vad är det med er allihop (nästan iaf)? Är det den vanliga religionsfobin som nyper ett hårt tag i alla nödiga rumpor? MB har gått ut ur den religösa garderoben som katolik och alla kastar sej över honom och han får härmed aldrig mer säga eller göra ngt spontant och obetänkt. De tolerantas oöverträffade intolerans! Finns det i Svedala ngt mer missuppfattat ord än religionsfrihet som alltså betyder att man får ha vilken livsåskådning man vill. De flesta verkar ha fått för sej att det måste betyda tvångsmässig avsaknad av all religion och av all etik - särskilt här i denna blogg iaf. Varken Ranelid eller MB verkar knappast vara ena riktiga vanehatare som ni här - kan hålla med om att bägge två är lite överkänsliga men det kan bli en följdverkan av att man övar upp sin etik med flit, inte dövar den. Märkligt att en yrkeshatare som Magnus Betner går fullständigt fri från all kritik trots att han vräker ut sej i princip vad som helst om dom som iaf försöker att uttrycka lite positiva livstendenser - jag begriper inte annat än att detta möjligen säger ngt om samhällets tillstånd.