torsdag, januari 13, 2011

Arbeit macht glutenfrei

Det finns ett glutenfritt bageri i Majorna. Blomgrens. Det gör mig alldeles deppig varje gång jag går förbi. Fruktansvärt nedstämd. Det känns lite som ett koncentrationsläger för bröd. En plats där saftiga fullkornsbröd, vackra briocher, fluffiga småfranskor och deras pösiga rågbröder blir berövade sin värdighet, sitt självförtroende och slutligen sina liv. Jag tänker på hur hela brödfamiljer hålls fångna där inne, kanske inlurade av någon lömsk liten glutenfri Petit-choux-jävel att allt kommer bli guld och gröna... men det händer aldrig.

Istället blir de knådade i något jämmerligt rismjöl och drogade med förtjockningsmedel ända tills de blir medgörliga och viljelösa nog. De blir utmärglade slavar som i bästa fall slutar som en torr tekaka eller stabbig lingonkubb. Ett fruktansvärt brödöde.

36 kommentarer:

adde sa...

Ja, nu gick solen i moln för mig också.

mikebike sa...

Adde: hahaha... Så kan det gå.

E sa...

Det är dit fika kommer för att dö.

mikebike sa...

E: haha ja, jag tänkte faktiskt skriva nästan exakt det, men fikabröd.

emster sa...

vad taskiga ni är. glutenbarn är också människor! en del glutenbröd är faktiskt HELT OKEJ. Jag vet, för min man är glutenbarn och hans pappa gör jättegoda frallor.

Anonym sa...

Ja, fruktansvärt. Speciellt som det ju är så vansinnigt kul för oss glutenintoleranta (ca1 på 100 vuxna) att gå ut och fika annars. Jag uppskattar verkligen att i bästa fall erbjudas en maräng, annars är jag ju glad om de jag är med får fika - bara det ser gott ut liksom? För det är ju heeeelt självvalt?
/My

Kulturkoftan sa...

Då har du inte provat café Mockatårtan GLUTENFRITT. Kan jag varmt rekommendera för djupare depression. Välkommen till Högsbo!

mikebike sa...

Emster: klart de är, mitt hjärta svider för alla glutenbarn. Hälsa häl och bjud honom på en petit-coux från mig.

My: jag visste inte att humorintolerans var en följdsjukdom till glutenintolerans ;)

Koftan: nä det har jag jävlarimig inte gjort. Men det låter kul. Mäktig accentuering i versalt också.

Ärligt talat, centralt läge hade nog inte skadat deras bissniss. Jag menar hur högt tryck på glutenfritt är det i högsbo egentligen? ;)

emster sa...

man kan äta glass. det är glutenfritt.

Anonym sa...

Nej då, har mycket humor normalt sett. Men man blir rätt trött av att ofta betraktas som något väldigt konstigt. Och det är verkligen inte något man väljer själv. Jag är dock glad att jag inte är diabetiker för där kan man snacka äckliga kakor.
Visst kan man äta glass men det är ju inte alltid det är vad man längtar efter

/My

The Girls Of Florida sa...

Visst är det så. Det ser alldeles dammigt ut och smaken är därefter. Inte ens en livfattig hund på väg till veterinären för en sista spruta skulle frivilligt slicka på dom bröna.

emster sa...

jäl säger att du har rätt och att glutenbröd suger och är skitäckligt.

emster sa...

eh. hej igen. jäl hälsar också att han är nöjd m att va glutenbarn för han kommer minsann inte dö av fetma/hjärtkärlsjukdom. Han sitter verkligen inte och trycker i sig bullar på fikarasten. hej då.

Anonym sa...

Beror helt på vem som bakar, mitt blir definitivt inte dammigt och äckligt. Men så bakar jag ju själv också.

jävligt gluten sa...

gluten är ett litet äckligt protein hos vetet, och i det bröd som bakas där har man bara plockat bort det lilla skitproteinet, inget rismjöl där inte.

och du pajade min kväll lite för att jag blir så jävla irriterad samtidigt som jag önskar att jag inte blev det.

enda lyckan en glutenintolerant har, ta fan inte den från oss, du lär ha en jävligt bombad bröddisk hos ditt lilla surdegsbageri imorn om du inte passar dig.

blö

Anonym sa...

gå in och köp ett bröd där, jävligt gott, ingen skillnad typ!

Anonym sa...

Mikebike, dina kunskaper rörande glutenfritt bröd förefaller vara något bristfälliga. Rismjöl och förtjockningsmedel? Nä....

Då tror jag "din" skogaholmslimpa är betydligt mer kontaminerad av diverse tillsatser än de som används för att baka glutenfritt bröd på bageriet i majorna.

mikebike sa...

Får jag lov att fråga hur detta inlägg kom att bli ett debattinlägg. Det var menat som en liten kul betraktelse. ett skämt. och plötsligt har jag hela glutenmaffian efter mig. Jag skojade lite. Hallå!?

Anonym sa...

Förstår att du bara ville vara lite rolig, med risk för att bli en sån där humorlös typ så fattar jag faktiskt inte det roliga... jaha, det finns ett glutenfritt bageri - det finns rätt många glutenmintoleranta så det är väl bra?
Om jag inte kommer ihåg helt fel så har det funnits i en 20 år eller så så helt värdelösa kan de ju inte vara. Men nu bor jag i Stockholm så det är rätt sällan jag är i Majorna och har därför inte testat stället själv.
Om det finns fler fikaställen och bagerier i Majorna behöver du väl inte bry dig? Det är ju bara att gå någon annanstans och låta bli att titta om du tycker det ser äckligt ut.
Det är ju inte så att det glutenfria brödet är så bra för några andra än just glutenintoleranta, jag å andra sidan blir rätt sjuk om jag äter vanligt bröd.
Mitt starkaste minne av förra bokmässan är tex att det enda som fanns i mässlokalen som jag kunde äta var pommes frites, en väldigt rolig upptäckt när man missat att äta lunch på vägen och har planerat en lång och trevlig dag på mässan (sen förbättrades dagen ännu mer av en lång bussresa till hotellet på Hisingen, underbar dag helt enkelt ;-))

Den ömma tån sa...

Raljera
ralje´ra verb ~de ~t
ORDLED: ralj-er-ar
SUBST.: raljerande; raljans, raljeri
• skämta på ett ironiskt och respektlöst sätt

Jenny M Palm sa...

Får nog ta ett glas vin för att pigga upp mig efter det här inlägget. Fast jag har vit månad kom jag på. Får väl skjuta mig i stället.

Larsson i Majorna sa...

Jag håller med Mikebike. Det bageriet ser så deppigt ut. Bröden ser bleka och matta ut. De bakar väl dessutom fler än bara glutenfria. Det finns väl äggfritt och gud vet vad.

Vissa affärer sprider konken-vibbar så starka att man nästan måste byta trottoar. Nu vet jag inte om det är så för glutenfriabageriet, men ruljansen känns inte så stor.

Jag lider såklart med den som är allergisk. Det är inte det han vänder sig mot. Det är känslan som stället ger. Jag cyklar förbi där ibland uppåt sex gånger om dan, och jag ser i princip aldrig några kunder där.

Spader Ess sa...

Den enes Gluten bröd - den andres....

Mike, du får nog skriva ett inlägg om Koshermat eller vegeterianers behov att få tofun att smaka som Bacon osv. för att slippa riskera att trampa någon på ömtårna. :-)

Fifi sa...

Glutenfritt kan ju inte vara värre än sockerfritt fikabröd i alla fall!

Per Ragnar måste ha gett mig men för livet när han var med i Tre Kronor, för när jag skulle se Låt den rätte komma in blev jag vettskrämd bara av att se hans namn i förtexterna. Jag återhämtade mig för övrigt aldrig efter den filmen.

Lilla Huset på Prärien? hur slutade det? jag kan inte minnas att det slutade alls.

mikebike sa...

anonym: det är helt ok, alla kan inte tycka att allt är roligt. skulle inte funka. sedan så var det inte så att ag försökte riva ner skrattsalvor heller. men det var ett inlägg på kul. att ens börja argumentera för glutenintolerans är ju tokigt. vem argumenterar ni mot? Det är inte så att jag är emot glutenfritt. jag har inte motionerat om ett tilläggi grundlagen som förbjuder glutenfritt. allt jag sa var att jag blev lite deppig av det där stället. hur bra det än är att det finns. ok? sedan noterar jag att du skämtar om hisingen, en underton om att det inte skulle vara en bra plats. tänk på alla de människor som bor där, vars hem du underkänner, det är bra att hisingen finns, alla kan inte bo i stan... bla bla bla... ja du fattar. kan man inte skämta om glutenfritt så kan man fan inte skämta om någonting, det finns alltid någon som börjar lipa.

jenny M Palm: jag fattar inte vad du menar? blev du trött. det var ju ett ganska kort inlägg.

larsson: ja, haha fan visst ser det deppigt ut.

spader ess: jag ska nog helst inte skriva någonting.

Jocke sa...

Jag tycker det var ett roligt inlägg och glutenfritt ser ju ofta sjukt tråkigt ut.

Jäl sa...

Väl talat! Jag går in med humorveto på denna (eftersom jag är glutenbarn) och applåderar detta inlägg. Det är ju roligt!

Slut.

emster sa...

nu vet du hur jag kände med n-ordet!!

eh, och asså rubben? asså hade JAG skrivit det hade folk ba *GNÄLLGNÄLL*

N I N N I sa...

haha ja det var bra skrivet. hihih

Robert sa...

Glutenfolk som får i sig gluten får diareè? är den lika explosiv som för laktosfolket?

Anonym sa...

Noll (0) är antalet saker man kan man skoja om utan att nån jävel tar illa upp!
/Bellaciao

Anonym sa...

@Robert. Diarré kan vara ett symptom, eller så kan reaktion vara, som för min syster, anafylaktisk chock.

Anonym sa...

Jag tror att anledningen till att stället ser trist och obefolkat ut är att de helt enkelt satsar på export. Det går sällan att driva ett glutenfritt bageri och bara sälja lokalt, det är alldeles för kostsamt. Och jag förstår att du skämtar och inte menar något illa. Det är bara det att för oss som lever med någon som är glutenintolerant (eller som själv har diagnosen) blir det inte så lätt att skratta när vi vet vilket handikapp det är. För det är ledsamt. Många tror att det är någon sorts inbillningssjukdom eller att man inte blir så sjuk om "man bara äter lite". Min åttaåring har gluten och blir ibland särbehandlad på grund av det, t ex på kalas. Men sånt kan man inte veta om man inte är insatt, jag visste ingenting om detta innan min son blev sjuk och kan därför inte förvänta mig av andra att de ska veta heller. Så jag lastar dig inte, jag fattar hur du tänkte och jag tycker du är en grymt rolig kille med en av Sveriges bästa bloggar. /Anna

S. sa...

Det verkar vara ett helvete att vara glutenallergiker, men oavsett det och hur mycket man än vänder på det så ser glutenfritt bröd äckligt och deprimerande ut. Och i affärerna verkar det ha sjukt mycket konserveringsmedel. Finns det roligare varianter att köpa så är ju det bra. Men ändå, det SER inte särskilt skoj ut och att skämta om det betyder ju inte att man önskar alla glutenallergiker ond bråd död.

Anonym sa...

Vi får starta en aktionsgrupp med egen sida på Facebook!
Befria de glutenfria bröden NU!

Tack för ett underbart morgonfnitter:-)
Kram!
Mimmi i Falun

a-k sa...

Superbra bageri när man har en glutenintolerant svärmor. Dessutom bakar dom en prinsesstårta som är den godaste jag någonsin ätit.