lördag, januari 15, 2011

Appropå humor

Satt i bilen igår eftermiddag och hade på P3. Lilla Al-Fadji. Fy fan. Jag kan i min vildaste fantasi inte få ihop hur ett sådant program gick från ett halvtaskigt fylleskämt, till pilotprogram, till fast tablå. Vem finner det roligt? Det är ju så enormt dåligt. Jag brukar alltid snabbt byta kanal snabbt som fan, men igår lät jag den förlamande tråkiga programledaren våldta mina trumhinnor, ända tills mina händer ströp ratten så hårt att det nästan kom rattjuice. Om Lilla Al-Fadji inte är vansinne så finns det inget vansinne i världen.

Programmet har ju funnits hur länge som helst. Den enda rimliga förklaringen till att ingen stoppat det, är att någon maktfullkomlig person på Sveriges Radio med böjelse för lyteskomik, sitter på beslutsfattarpost och helt samvetslöst vinkar förbi Lilla Al-Fadji, likt en korrupt tulltjänsteman låter långtradare med heroin passera gränsen. Jag kan verkligen inte förstå det roliga i konceptet; förståndshandikappad dvärg med dåligt spelad brytning och läspljud. Det skulle vara intressant att komma i kontakt med någon som faktiskt gillar programmet. Någon som kan förklara exakt vilka mekansimer som kittlar skrattnerven tills den utlöser ett bubblande skratt. Jag tror inte att någon sådan existerar. Jag vill inte tro det. Jag har för dålig tilltro till mänskligheten som det är.

Jag har aldrig hört någon säga att det är roligt. Jag har nästan trott att hela programmet är en återkommande hörvilla, för jag tror faktiskt inte att Lilla Al-Fadji har varit på tal över huvudtaget. Ändå sänds det vecka efter vecka. Det är ett skamligt program.

Jag kan inte ens föreställa mig hur förnedrande det skulle kännas att anta den rollen i sändning och mellan låtarna prata helt normalt med sina gäster. På riktigt, vartenda hårstrå på min kropp får erektion av det obehagliga i tanken. Vilket otroligt självförakt jag skulle känna om jag var han.

45 kommentarer:

Anonym sa...

"rattjuice" = obetalbart
Hatar också programmet, gör precis som du, byter kanal direkt och undrar i mitt inre hur länge detta skall få fortgå och VEM som kan gilla det!?

Anonym sa...

Jag håller helt med! Jag orkar inte alltid byta kanal men ibland stänger jag bara av, det är för jobbigt att höra på... Vore väldigt intressant att höra nån som faktiskt gillar det...

Tack för en bra blogg, följer den regelbundet även om jag är lite dålig på att kommentera.

Motvallskärring sa...

*ASG* Spot on! Fruktansvärt humorlöst verkligen.

lisa lightning sa...

en gång lyssnade vi i en bil, och jag skrattade. minns inte vad som var kul. resultatet blev att min kille försökte prata al fadji resten av turen i ett försök att underhålla mig.

såhär i efterhand finns det nog inget annat skratt jag ångrat lika mycket.

M sa...

Aldrig lyssnat på vilket jag i detta ögonblick känner mig extremt lycklig över... :-)

optikerdotter sa...

det är något konstigt med p3. så länge jag har lyssnat på p3 så har alltid morgon/förmiddag/tidig eftermiddag varit skön och bra radio. ibland genialisk. tills programmet christer slutar, då tar helvetet vid. alltid. och det har alltid varit så. det är galet.

jag har förstått att jag pga att jag alltid stänger av radion efter 16 (för att jag inte vill hamna på mentalsjukhus) missar en massa massa program på kvällen som kan vara spännande.

varför gör dom så?

Burgschki sa...

Ja det är trist som fan.

Anonym sa...

Jag gillar P3, men jag håller helt med optikerdotter här.

På eftermiddagarna när man hämtat ungarna på dagis och sitter i bilen så är det ALLTID människor med världens fulaste dialekter som är så himla vågade och progressiva och säger saker som kuk och rövknull i radio!!!

Kalla mig gärna gammalmodig men jag slipper gärna att mina barn hör detta i statsradion klockan 17.

MariaJ sa...

Helt rätt! Toppen att jag hittat tillbaka till din helt åsoma blogg.

JB sa...

"...likt en korrupt tulltjänsteman låter långtradare med heroin passera gränsen" - obetalbart II.

Mimmi sa...

Haha, rattjuice...

mikebike sa...

Anonym: ja VEM? Helt sjukt.

Timjan: men det är kul när du väl gör det. Tack själv.

Motvallskärring: haha ja fy fan. Pinsamt.

Lisaligjtning: haha nä det är sällan man ångrar skratt. Jag skrattade till en gång till mammas nya kille, sedan pryglade jag mig själv som straff och skämdes som en hund.

M: nä gör aldrig den missen.

Optikerdotter: nä jag undrar det med. Något är ruttet i Danmark. LAF och MNK är det värsta jag hört sändas på radio.

Burgschki: ja fy fan så trist det är. Rövtråkigt :)

Anonym: förstår dig.

Mariaj: åh vad kul att höra.

Jb: :)

Mimmi: ja det är ju en riktigt sur juice vet du ;)

SE sa...

Lite som Din Gata i p3. Hur fan kunde det sändas så länge?

Mirijam sa...

ELLER HUR? Av någon outgrundlig anledning går det alltid när jag ska ska diska och då måste jag typ ha radion på, så jag tvingas diska OCH lyssna på detta elände samtidigt. Det är få gånger det är så synd om mig!

mikebike sa...

Se: känner igen namnet men kan inte placera det. Lika bra det.

Mirjam: nä talesättet ont ska med ont förgås funkar inte på disk.

Anna sa...

Ursäkta om jag påpekar det uppenbara nu men p3:s eftermiddagsprogram har högstadieelever som målgrupp. Vi som är lite äldre har glömt hur spännande det är för en 14-åring när någon säger kuk i radion.

Jag kommer ihåg ett program som hette Delux och gick för 5-10 år sedan. Det var crazyradio för ungdomar i brytningen mellan kiss- och bajshumor och sexskämt. Jämfört med det så är Li'l Al Faji ett geni.

Jonna sa...

Jag har haft förmånen att hittills slippa höra programmet i fråga, men känner ungefär samma förakt för gamla "goa" programmet Mammas nya kille. Fy fan.

da bomb sa...

Håller med helt och fullt. Det kan vara den tråkigaste karaktären i radio i modern tid.

Håller även med "Anonym" om språkbruket. Lämpligheten av att nån bonnfejja sitter och gapar "fitta!" i P3 15.30 finns inte nånstans. Birro gjorde det i TV3 på 90-talet och det var inte ballt då heller., men Birro höll sig i alla fall till på kvällen.

Kan också störa mig på han med den särpräglade kvinnliga rösten aka "Bögen" i P3. Inget ont om HBT men fan va han låter illa. Snacka om stereotyper...

Anonym sa...

Kör alla tråkiga radiopratare till Blå stjärnan :-)

karibien sa...

Det är på darrande ben jag tassar ut i ditt kommentarsfält och berättar att även jag drabbas av våldtagna trumhinnor, och även min ratt kramas krampaktigt tills jag hittar mute-knappen, om inte, o hemska tanke, jag sitter på jobbet och måste genomlida fanskapet som nån (insert valfritt invektiv) kollega garvat ihop.

Men jag har aldrig, förutom av min dotter, mött någon som helst förståelse för min avsky. Lyteskomik, dålig påhittad dialekt, you name it, det finns där.

Jag begriper det inte. Säsong efter säsong sänds det. MNK. Mammas Nya Kille.

Johanna sa...

Rattjuice..hahahaha. Dagens mesta skratt, tack för den.

Håller med om al-Fadji, förutom att det faktiskt hade varit sjukt intressant att se människan "prata normalt med sina gäster under låtarna" och sen ställa om till al-F igen! Hade kunnat äta en hel rå lök (röd) för att se det, det hade jag.

adde sa...

En gång när han dök upp i mina öron fick jag så bråttom att stänga av radion att jag sträckte mig. Och så satt jag ändå i bilen.

Samtidigt överraskar jag mig själv genom att bli förbannad när jag hör honom. Jag skulle kunna nöja mig med att jag har humor och det har inte han, men istället blir jag arg och vill göra sönder saker. Ibland är jag konstig.

Andreas sa...

ja! ja! ja!
Precis detta spydde jag galla över på min fb-status häromveckan efter att ha hört det för första gången. Jag fick intrycket att det var en dålig Borat-ripoff gjord av någon som totalt missat grejen. Så oerhört jävla dåligt så man bara vill strypa någon!

Anonym sa...

High five på den, bra skrivet! Har dessutom börjat tröttna ur på Kodjo i morgonpasset, han blir bara för mycket för mina stackars öron.

Ulrika Good sa...

Nu skulle jag skriva om hur jag har längtat efter att någon skulle säga detta samt att jag verkar vara den enda som inte tycker det är hysteriskt kul när de pratar på dialekt i "Mammas nya kille". Men det var ju redan sagt flera gånger om, uppenbarligen är jag inte ensam. Dessutom är jag fascinerad över programmet "Humorhimlen" som, trots att det FINNS en massa rolig radio, ALLTID lyckas välja stolpskotten, de som kom mellan de roliga inslagen.

Molly sa...

Håller med om att allt bra med p3 slutar med Christer på dagarna, sen MÅSTE man stänga av för att inte få blodstörtning.

Fast Din Gata går faktiskt inte att jämföra, i alla fall inte originalet med Sahman och Ehsan, egen kanal här i Malmö.
Det var ju skitbra, kunde t om jag avgöra som ju är gammal tant för den målgruppen.

Skrymta sa...

Vänta nu ... var inte målgruppsdefinitionen för P3 lyssnare upp till 37,5 år? Min femtonåring tycker det är jättekul. Jag tycker det är ofattbart och störande.

Femtonåring = målgrupp.
Jag = inte målgrupp.

ksth sa...

Instämmer! I allt! All så kallad P3-humor är usel. Framför allt förväxlas ofta humor med plumphet. Och det tyckte jag långt innan jag växte ifrån målgruppen, om den definieras till upp till 37,5 år. Oavsett alltså om de har kallat sig deluxe, roll on, lilla al-fadji eller samlat alltihop under namnet humorhimlen. Allt utgörs av hårresande humor baserad på fula ord.

Dessutom har nu det lite torrt sakliga men bra P3-programmet P3 Musik åtminstone på fredagar bytts ut mot Jasons spellista, som alltså går ut på att en av P3s mest gynnade artister får sitta och pladdra fritt och spela sin egen favoritmusik i en timme. Varje fredag.

Anonym sa...

oj, nu måste jag börja analysera min egen humor. jag tycker allt du skriver är extremt roligt, jag har hatat lilla alfadji, men har de senaste veckorna kommit på mig själv med att inte byta kanal och att faktiskt skratta lite... har jag retarderat?

Fbg sa...

Jag behöver läsa din åsikt om kvalstret Oskar Linnros låt Från och med nu. Finns den? Hittar ej.

Marcus Sköld sa...

Det är förstås svårt att leverera gapflabbsutlösande komik av hög kvalitet varje dag, år ut och år in. Det har p3 tagit fasta på genom att inte ens försöka längre. Därför blir det mest att vilken byfåne som helst med en glappande mundiarré som kan ligga på oavbrutet i tre timmar får driva hela showen efter eget huvud.

Även om den där Al-fadjidvärgen är fruktansvärd skulle jag ge vad som helst emellan för att få byta ut han mot Kodjo Akolor.

Detta plus det optikerdotter sa.

Peter(a.k.a Peter) sa...

RISKRADION!´
..nough said

piedlourde sa...

Alla synder som Mammas Nya Kille gör sig skyldiga till är förlåtna då de gett liv åt Gotte på A-ekonomi. Jag älskar Gotte, han är så utomordentligt blasé och sardonisk utan någon som helst självinsikt. Plus i kanten för att hans röst påminner om Leffe GW.

Gotte om målinriktat arbete: http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=2399&grupp=2471&artikel=3978934&sida=3

Hissmannen sa...

Kan inte påstå att jag hört nämnda program, men så lyssnar jag inte så mycket på radio längre..

Men jag har helt klart ett minne av att "P3 Humor" på fredagarna var en given avslutning på arbetsveckan. Titlar som Rally, Så funkar det mm. dyker osökt upp i minnet.

Torkel sa...

Eftersom alla missfoster här samdissar LAF med dig utan att ens ha hört programmet så vill jag bara kort meddela min uppskattning för programmet. Det har givit mig många garv även om det (som de flesta program som gått ett tag) nu är lite fast i sitt format och möjligen borde läggas ner. Lite oväntad diss från dig måste jag säga majkbajk, men det är väl bra.

Det är ju lite mer väntat att folk som kallar sig timjanoakleja och motvallskärring inte gillar ungdomsunderhållning... (för ni har fattat att det är just vad det är?)

Puttelito sa...

Det är någon kulturtant i gudrun sjödenkläder och cernitörhängen som tyckt att det varit exotiskt och att "vi måste få in ett invandrarperspektiv". sannt men gör något vettigt. LAF är ändtarmsframfall för öronen. MEN MNK är kvalitet. (Om ni inte vet vad äntarmsframfall är så rekomenderar jag att ni googlar.det är lika härligt som det låter)

Anonym sa...

P3s humor har kanske inte direkt förbättras när olika komiker som fått sin chans där gått vidare till större uppdrag?

Synd för P3 är ett av få ställen där man kan upptäcka ny musik som faktikst är bra och inte bara topp 50listan (från idag eller fem år sedan eller ännu äldre) på repeat....

-Luca

För övrigt borde rattjiuce plockas in i SAOL.

Åsa D sa...

Här har ni en som skrattar åt Lilla Al-Fadji. Men det kanske beror på att jag är stockholmare och per def. inte har humor.

Emil sa...

Shit, jag skrattar också...! Jag faller inom kategorin lantis och snart 40.

Robbelibobban sa...

Ojdå! härligt att smaken är delad, liksom röven. Jag hatar verkligen Al-Fadji men tycker om MNK. Det är väl ungefär som lussebullar, pilla väck dom äckliga russinen och ät den goa bullen.

mikebike sa...

Väldigt skönt att höra att de allra flesta känner som jag inför LAF. Desto märkligare att programmet fortfarande existerar. Men det är klart. det här är ju inte sifo.


Åsa o Emil: fint av er att träda fram. jag blir sugen på att djupintervjua er för att gå till botten med det här men vi kanske ska nöja oss med det här.

Anonym sa...

LAF är betydligt bättre än MNK och den skiten, men bäst humor i P3 var hej domstol och de som gjorde den serien (finns i p3s arkiv för en del exempel) varför inte garva lite åt blatte-snacket, bling-wannabee stilen, mysko kompisar. funkar för mig i mindre doser./Mvh exilväschötten

t.b.f.t.e. sa...

Lillen borde korsfästs för längesen. Han suger glädje ur kroppen på mig. Och alla jag har frågat verkar tycka samma sak. Varför finns han på radio? Jag står oförstående inför faktumet att det bara är så. Osv osv...

t.b.f.t.e. sa...

Snilleblixt! Man ska spela det baklänges...

Anonym sa...

hörde att p3 nu tänkte styra till en liknande program fast med Ulla Bella karaktären från solstollarna (Googla Ulla Bella) som programledare!