onsdag, september 22, 2010

Underdogläge #2 – Kim


För ett tag sedan bläddrade jag i bokhyllan efter något läsvärt. Som av en händelse råkade mitt finger stanna på James Ellroys – Den svarta dahlian. Jag tog fram den och började bläddra men hann inte komma längre än till första uppslaget förrän jag möttes av en liten text skriven av någon med nästan lika dålig handstil som mig själv.

Avsked är inte min grej så nu är jag borta.
Jag lämnar mina simbyxor som minne.

Kim

Fin dag i maj 2002

Det visade sig vara en liten göra-slut-hälsning från Kim, en socialt missanpassad ålänning, som J hade varit tillsammans med under drygt ett år i sin ungdom. Dakapo: De hade varit tillsammans i drygt ett år och bodde till och med ihop på folkhögskolan där de båda gick. En dag när J kom hem hade han packat ihop sina grejer och stuckit. Helt utan förvarning. Kvar hade han lämnat Den svarta dahlian med en pikant liten hälsning, och ett par speedos. Punkt.

Det hela är såklart i grund och botten en fruktansvärd historia. Dock inte för mig. Jag är tacksam att det där hjonet var så jävla dum i huvudet och stack. Vem vet vad som hade hänt annars. Kanske hade de precis i denna stund suttit och berusat sig med morotsvin på en vibrafon-cirkel någonstans på Åland. Eller kanske hade de köpt ett radhus och levt ett inrutat liv i Flen, med räkor och bulgariskt vin på fredagar och Ica Maxi's bilbingo på lördagar. Vilket som hade varit en förbannad nitlott för mig. Nu kan jag bara flabba och frossa i den mycket bisarra historien. Hade jag fått chansen någon gång skulle jag fråga exakt hur han "tänkte" med badbyxorna där.

Hur jävla felkopplad är man egentligen i hjärnskålen om man kommer på idén att: 1. Göra slut med en hälsning, som är så märklig att den skulle kunna vara stenograferad rakt av från en person med expressiv afasi. 2. Faktiskt lämna sina badbrallor som minne (tröst).

Samtidigt inser jag att Kim har haft större inverkan på J än jag. Visst. Jag är far till hennes barn – men han har gjort slut. Det är sista steget i ett förhållande. Dessutom är cp-faktorn så hög på tillvägagångssättet att bara det är svårtoppat. Jag kommer helt enkelt aldrig att nå upp i Kims nivå. Suck.

Mikael
En någorlunda fin kväll i september 2010.

35 kommentarer:

/dab sa...

Du tror inte det står - En dag i maj 2002? Hälsar mannen med läkarhandstil. Den enes olycka en annans fru :-)

Lintin sa...

Att klå den som dumpat är i det närmaste omöjligt, även om jag tycker att ditt faderskap kommer en bra bit på vägen. Vill f.ö. dela med mig av en liten nugget of entertainment vad gäller allas våran favvo-sverigedemokrat Levi, visste du att han släppt en skiva med covers på bland annat Lennon och Afzelius (!) ? Hela sattyget går att beskåda på Katastrofala Omslag: http://katastrofalaomslag.blogspot.com/2010/09/levi-klausen-livin-on-love.html

Jo tjena sa...

J försökte peppa mig lite med den historien när jag blev dumpad via sms (fick mig faktiskt att må lite bättre) men tänk positivt, om inte han dumpat henne, hade ni aldrig träffats och haft det braiga liv (som ni verkar ha) tillsammans idag.

Jonna sa...

Åh, som jag önskar att vi fick J's version på detta också.

Jonna sa...

Och Kims.

Moppen sa...

Jag tror att han hade pennan i ett hyfsat slappt grepp i ändtarmen när han skrev. Det ser onekligen ut så. Men som sagt, vilken jäkla tur ändå, vilka tre fina människor vi berikades med lite senare! :)

Mi sa...

Haha Jag dör av skratt. Vilken skön snubbe den där Kim.

Anonym sa...

Annorlunda och lockande historia, livet tar oväntade vändningar.

Har lite svårt för att fatta grejen med uttryck som CP-faktorn bara. Det tillför liksom inget, utan lämnar bara en taskig eftersmak.


Anders

Frallan sa...

OT så vet jag inte om du har läst någe av Ellroy innan. Svarta Dahlian är väl en av hans mer lättillgängliga böcker, den är bra. Jag gillar honom, men han är ett geni på ett lite idiot savant sätt parat med en galet republikansk ex-knarkare med svåra machoproblem. Kan iaf rekommendera att läsa boken, följt av hans bok "My dark places" (finns möjligtvis på svenska), som till ganska stor del bygger handlar om Ellroys jobbiga sökande efter sin mammas mördare. Som alltså Svarta Dahlian handlar om. Asså, Svarta Dahlian är en roman om mordet på Ellroys mamma, med en massa hittepå. Men det kanske du visste.

Go gôbbe från Götet sa...

Väljer att inte överhuvudtaget lägga ut texten om den där gôbben Ellroy men vill gärna tacka för kvällens magkramp så här 16 röster från egen majoritet och strax innan kudden. Jag fastnade speciellt för "berusat sig med morotsvin på en vibrafon-cirkel någonstans på Åland". Jag skrattar mig fördärvad eftersom jag praktiskt taget kan se den där fina stunden framför mig - 3 flaskor morotsvin till 13 deltagare; alla med en vibrafon framför sig.

Var får du allt ifrån? Jaja, du är ju copyproffs . . .

Tackar!

Anonym sa...

J har alltså sparat boken? Hur är det med badbyxorna; har du möjligtvis fått ärva dom?

adde sa...

Stor humor, det där med badbyxorna! Han måste ju skrattat som fan när han kom på det. Visst är sättet att göra slut på typiskt psykopatbeteende, men ändå. Svårt att toppa.

mikebike sa...

dab: hmmm kan göra. när man tittar nära ser det ut som ett f och ett i men det kan ju stå en också. spelar mindre roll.

Lintin: javisst är det. och visst kommer faderskap en bit :) haha ja jag visste faktiskt om hans fantastiska karriär. herregud. jag mailade honom för att pranka honom men han anade nog ugglor i mossen så att säga. men tack för tipset.

Jo tjena: Hahaja hon berättade det nu. visst toppar den ganska mycket?

Jonna: hennes version skiljer sig inte från min. jag lovar. kims däremot, den skulle jag med vilja höra.

Moppen Tack hörru. jag är mycket nöjd med er jag också. förresten flabbade jag mycket åt det slappa greppet i ändtarmen... till jag kom på att min handstil är ännu fulare :)

Mi: hmmm jag vill inte gärna tänka på honom som en skön snubbe :)

Anders: du behöver inte ta det så allvarligt. jag är säker på att du förstår att jag inte menar att likna hans beteende med en cp-skada på riktigt. du vet. ett uttryck bara som jag inte tycker är så farligt.

frallan: japp det visste jag men jag har faktiskt inte läst nåt av honom. hade ju tänkt läsa den svarta dahlian, men kom liksom av mig :)

go göbbe: hahaha tack så mycket hörru. jag snappar upp lite här och lite där :) jag kan också se den där vibrafon-cirkeln framför mig :)

mrarboc: jag vet inte vad som skulle krävas för att J skulle göra sig av med en bok. badbrallorna är mina favoritbadbrallor... ehhh INTE. hon behöll dem inte :)

mikebike sa...

adde: ett riktigt dårskratt troligen.

SE sa...

Det känns som att du är ute på rätt så djupt vatten nu. Undrar hur J kontrar.

mikebike sa...

SE: djupt vatten?

Jonna sa...

Nej, jag tänker bara att hennes version kanske är fylligare, mer detaljerad. Men såklart är det ju allra helst Kims version jag vill åt. Du skulle inte kunna leta upp honom och be honom berätta?

JB sa...

Håller med Anders. Jag erkänner att jag skrattade till när jag läste ordet "CP-faktorn", men att kalla saker CP är att spinna vidare på en missuppfattning, och det är lika kränkande som att använda uttryck med förleden neger-/blatte-/jude-/bög- etcetera.

mikebike sa...

jonna: haha du jag tror inte det.

JB: ok. Jag tycker inte det var så farligt och känner inte att jag behöver en lektion i just detta ämne. men tack ändå.

charly sa...

Vem använder speedos..är inte det förbjudet?(även 2002)

Molly sa...

Off Topic: Joaquin Phoenix hos Letterman i förrgår kväll! Jättedålig kvalité men det enda klipp jag hittat.
Coola snubben Joaquin bekräftar att Letterman visste inget, trots att han tycker att det borde märkts :)
Gillar honom ännu mer nu!
http://www.youtube.com/watch?v=JwA1vm3yq1s

Molly sa...

Ursäkta spammingen.
Här är hela intervjun, i bra kvalité.
http://www.youtube.com/watch?v=97pPMzESi6s

Jenny sa...

Åh, herregud jag dör! Sjukt roligt. (och såklart väldigt taskigt men med tanke på tillvägagångssättet var det väl lika bra att bli av med honom)

S. sa...

Haha, så fruktansvärt och fantastiskt på samma gång!

optikerdotter sa...

fantastiskt! helt fantastisk hälsning.

och charly, jag håller med dig, borde inte speedos vara helt slut i världen? i finland dock hade folk i stort sett BARA speedos. den enda jag såg med mer vettiga badbyxor var "hiphopparen". det kan ju förklara ålänningens simbyxor.

Anonym sa...

Har inget att göra med detta inlägg men ett tidigare, Joaquin hos Letterman häromdan. Ett tips.

http://www.youtube.com/watch?v=97pPMzESi6s

fröken blund slår dank sa...

det måste stå En dag i Maj. och Kim verkar lite fattig visst. men ändå. så här med facit i hand. när man ser hur bra allt blev. så är det ganska roligt. och du är väldigt rolig. och jag ryser av speedos. på riktigt.

effet sa...

oj. det här slår nästan min kompis som en gång gjorde slut via fax.

mikebike sa...

Charly: haha inte på åland. där är det nationaldräkt :)

molly: tack så mycket den ska jag kolla nu direkt.

Jenny: ja jag tycker det var lika bra att hon blev av med honom :)

S: haha ja det är verkligen something else :)

optikerdotter: haha. det känns fint att veta att du alltid dyker upp när jag skriver om finland och finlandsrelaterade grejer :) jag uppskattar det vet du. haha hur längesedan slutade finnarna med speedos då?

fröken blund: ja det gör det nog jag har kollat igen. det spelar mindre roll. och ja det är en rolig historia för alla som inte är inblandade :) tack tack.

effet: haha via fax. det var retro. telegram hade varit nåt.

Nalle sa...

"simbyxor som minne" roflmao

Han hade ju kvalat in här hur lätt som helst

http://uk.askmen.com/top_10/dating/top-10-worst-ways-to-break-up-with-a-woman_10.html

mikebike sa...

nalle: ja inte den snyggaste dumpningen.

optikerdotter sa...

haha! ja, man ska hålla sig till sitt skrå och eftersom jag ser mig själv som lite av en finlandsexpert tänker jag att jag får yttra mig ;)

finland har ju aldrig slutat med speedos. när jag siar om framtiden ser jag bara ett hav av för små badbyxor. de kommer finland aldrig att sluta med speedos. någonsin. det är ganska otäckt när man tänker på det faktiskt. lite som badklädernas skräckfilm.

mikebike sa...

optikerdotter: hahaha du är rolig du :)

Anonym sa...

Kim for president!

En man som lämnar sina gamla badyxor och en kufhälsning i en bok som adjö förtjänar en stay eller något bättre.

-Luca

Anonym sa...

Mοms may ԁo scгapbooks, bead stuff аnd all
soгtѕ of сrafts at homе tоο.
Κeepіng youг hοmе clean
iѕ аn еssential faсtor tο аvoid any
health pгoblеms for your fаmіlу;
people usually avοid cleanіng thе blinds as
it takеs a lοt of time and patience tο clеan the blindѕ.
e Crystal Harrіs to sеe Јuѕtin's blockbuster new film, Never Say Never, he composed a "clever tweet about the movie.

Here is my homepage :: home sweet home