tisdag, augusti 24, 2010

Nu blir jag lite sträng mot Sträng

Jag har sagt det innan. Jag hatar äventyrare. De är precis lika uppmärksamhetskåta, påträngande och meningslösa som gycklare. Osympatiska människor som tycker att de gör något helt fantastiskt och som bara älskar att berätta om sina mäktiga strapatser vare sig man vill lyssna eller inte. Det handlar inte om självförtroende utan om en övertro på sig själva. Att lyssna på dem är ungefär lika skoj som när en fest övergår i långdragna lumparhistorier. Nähä, blåsor på hela fötterna... Oj, 25 minusgrader... Herregud, bara 4 timmars sömn... Alltså för min del får de gärna klättra i sina berg eller vad fan de nu vill göra, bara de kunde lära sig att hålla käft någon gång. Det de gör har ingen betydelse för någon annan, hur gärna de än vill tro det. Det spelar ingen roll för någon endaste jävel hur många 8000-meterstoppar de bestiger. Det påverkar andra exakt lika mycket som när jag fiser i min bil. Bara de jag åker med bryr sig.

Men nu är Fredrik Sträng tillbaka i stan efter ett nytt spännande äventyr i Pakistan. Så i helgen bredde han ut sig i GP och mallade sig över vilken äventyrare i världsklass han är. Och igår samma sak, men i en av morgonsofforna. Störst i Sverige, bland de största i världen. En våghals. Det riktigt spände i mungiporna på honom, han nästan seklade av upphetsning. Han var röd i ansiktet och det såg ut som att hans hjärna skulle till att erodera vilken sekund som helst, ifall han inte fick öppna kakluckan och berätta (läs: orgasmera) om hur tufft det hade varit och vilken hjälte han blivit, när några expeditionskamrater på nervägen plötsligt tappat greppet och rasat mot honom. Det var äckligt. Varför i helvete sitter han och tar luft. Det är provocerande. Finns det ingen syrgasmask han kan andas i istället. Vem fan bryr sig?

Killen är precis hemkommen från Pakistan, ett land där runt fem miljoner människor befinner sig i akut NÖD, och han har mage att sitta och berätta om hur häftigt det är att klättra i deras berg. Han ser det till och med som att han hjälper dem, med motiveringen att turismen är deras viktigaste inkomstkälla. Jag tror de hade klarat sig rätt bra utan hans klättrarkronor och varit mycket mer nöjda om han hade snörat av sig piggskorna och gjort något vettigt istället.

Vid sidan om sin klättring och skit så säljer han dessutom "event" och föredrag om personlig utveckling till stiffa gubbar i näringslivet. Människor betalar alltså för att lyssna på hans skrythistorier. Det är så perverst att jag får en släng synbortfall när jag tänker på det. Fy fan, jag kan verkligen inte tänka mig något värre än att tvingas med på en sån grej. Att bli släpad bakom en bil låter mer lockande.

Pliktskyldigt började Fredrik till slut prata lite om att det bästa man kan göra är att skänka pengar. Well, det behöver han knappast sitta i en morgonsoffa och förklara. Det tror jag att de flesta fattar ändå. Fredrik Sträng är som jag ser det ett solklart fall för örfilspatrullen.

34 kommentarer:

Connie sa...

Det är så sant allt du skriver. Dessa meningslösa människor som troligtvis inte blev bekräftade som barn ska upp på nån j-vla bergstopp och bevisa allt och inget. Undrar om de tycker att det är värt det när de ramlar ner från K2.

Connie sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Anonym sa...

Var tvungen att kolla upp den här filuren för att se vad du pratade om, jag utgick faktiskt från att du kryddade historien en aning... Förutom ett klipp från Fångarna på fortet var det här vad jag hittade:

http://www.youtube.com/watch?v=UUzHVmEMV_A

Med det färskt och oförträngligt i tankarna, kan jag inte annat än hålla med dig på samtliga punkter. Men det som känns värst med det hela är faktiskt att Håkan Hellström ligger under related videos. Det hade känts mer befogat med 2 girls 1 cup.

Bob Dobalina sa...

Den här bloggen blir bara bättre och bättre. Tack Mike!

Petter sa...

Kom igen nu.. Vissa tycker att fotbollspelare är guds barn och förtjänar all sin uppmärksamhet och pengar. Andra har äventyrare som idoler. Det måste finnas plats för alla typer. Men jag gillar din blogg ändå!

Anonym sa...

Götlaborg, eller?

mikebike sa...

Connie: det är säkert råmäktigt att bestiga ett berg. Och jag förstår att han vill berätta om det. Men helst inte i dagspress och tv om jag får be.

Anonym: kryddade? Skulle jag... Aldrig :)

Bob dobalina: tack hörru:)

Petter:absolut folk får gilla vad du vill men då är det deras val. Och förresten ser du sällan fotbollsspelare sitta på samma sätt och skryta om enskilda matcher. Inte så.

adde sa...

Jag skrattar så jag kiknar! Bara du kan uttycka en ilska så stark att den ger dig synbortfall! HA HA HA!

Men äventyrsfleppon kittlar min lavettreflex också. Om dom bara inte hade varit tvungna att berätta för hela världen om det. Suck!

Henrik sa...

Googla vad en del andra äventyrare tycker om farbror Sträng och hans bok om olyckan på K2. Läste den precis. Det går en reklamfilm på TV nu som passar in, 118 100 tror jag det är.

mrarboc sa...

Morgondagens stora begivenhet i min lilla kommun är att Strängs flickvän Renata Chlumska ska hålla föredrag.

Snö? Kyla? Berg? Du har kommit till Lappland nu vännen, berätta om palmer, varma hav eller något annat vi inte vuxit upp med...

Lida sa...

Ja det där med synbortfallet var sannerligen dagens skratt - och så vansinnigt användbart!
För övrigt tycker jag att "äventyrare" är verklighetsfegisar. För jag ser det som det största av äventyr (på riktigt) att hantera idiotin i vardagen.

Den hemska tvillingen sa...

Ingen kan som du beskriva ilska och förakt så vältaligt och välformulerat som du. Toppklass!

Pjotr sa...

Med stor sannolikhet bryr sig väldigt många fler än antalet som läser din blogg, och då har du ändå en jävligt rolig blogg.

F.ö. alltid skoj när någon bloggar om uppmärksamhetskåta människor ;)

Andreas i Stockholm sa...

Word!
Ännu jävligare är det ju när miffona dör under sina tokroliga strapatser och blir förstasidesstoff... det dör tusentals människor varje dag medan de gör nåt som faktiskt betyder nåt, men när nån övervintrad scout trillar ner från ett berg som ingen bett honom att klättra upp för, och dör - då blir det nyheter. Fy fan!

På dom bara :-)

Anonym sa...

"Sträng mot Sträng"!
Suveränt mikebike - jag höll på att skratta på mig av din text!
Du har fått mig och många med mig att försöka se över våra tevevanor en smula.
Tack mikebike!!

mikebike sa...

adde: haha, lavettreflexen, den gamle goingen :)

henrik: orkar inte. snälla berätta eller länka är du snäll. jag vill veta.

mrarboc: ja jag säger då det. tänk dig deras frukostsnack. det måste vara jobbig att både delta och lyssna.

lida: haha ja du har en poäng där. fatta vad de kvider när vardagen skruvas åt något.

tvillingen: jodå det finns massor som kan det. men tack så väldans. jag blir smickrad :)

pjotr: nä jag tror faktiskt inte det. fan jag har så svårt att se någon av mina vänner imponeras av en sån som sträng. tack tack förresten.

andreas: hahaha, ja de är fan till ännu mer besvär när de är döda. fatta vilka jobbiga jävlar de är.

mikebike sa...

anonym: haha jag har hört att det hänt vid ett par tillfällen. då blir jag extra mallig. tack :)

Therése sa...

Det där har diskuterats många gånger i vårt hem. Inte nog med att det finns galningar med stort bekräftelsebehov, det finns folk som betalar för att lyssna på "inspirerande" föreläsningar av galningarna. Helt otroligt! Och synbortfallet!! Riktigt gott skratt fick jag av den formuleringen. Härligt!

Anonym sa...

Du är helt underbar!
Jag kan inte läsa dig på jobbet längre då jag inte kan skratta tyst, de andra tittar på mig som om jag vore dum i huvudet :-)

Underbar, helt underbar!

Kramkram / Ickan

mikebike sa...

therese: ja det är nästan det mest intressanta. vilka är de som faktiskt tycker att det är en god ide att betala för att höra äventyrare prata personlig utveckling?

Ickan: Oj, vilka snälla ord. Jag blir väldigt glad. Tack.

Mamselamsen sa...

Vi pratar ofta om dessa galningar här i huset... och vi fattar inte heller. Ställer oss bara frågan: VARFÖR?

Henrik sa...

Den här sågningen är ganska så gosig:

http://www.explorersweb.com/everest_k2/news.php?id=17472

Anonym sa...

Nu slog du huvudet på spiken igen!
Liksom, jaha du har cyklat till Himalaya på en enhjuling och bestigit Mount Everest endast iförd en mankini, det var ju duktigt, men varför?
Jag önskar de kunde göra något nyttigt istället, som att lära sig spela flöjt, hitta på ett vaccin mot alla sjukdomar eller få ett slut på världssvälten.

/Bellaciao
PS. Apropå göra nåt nyttigt: spelar du inte Words mer? DS

piedlourde sa...

Nästan så att du önskar att Sträng drabbas av ödets ironi i stil med Göran Kropps dödsstörtning under en rutinmässig träningsklättring?

(Var det för krasst? Pärleporten är låst för mig, jag vet. Jag tar hissen ner till pannrummet i stället.)

Anonym sa...

Haha, fantastisk läsning, håller med till fullo, kollade upp muppen på Wiki http://sv.wikipedia.org/wiki/Fredrik_Str%C3%A4ng, han har nog gjort sidan helt ensam i den äventyrliga anda han andas, dessutom ihop med 2007 års äventyrerska, vad sägs om att gemensamt stoppa eventuell avel?

Är glad över att min kära tjej visade denna blogg!

Kepp up the good work!

Blajkel sa...

Applåder.

Anonym sa...

Аlmost eνеry ѕmidgen of Хboх wοrks
lοl :D
Also visit my web blog Sony PSP 1000 USB Chargers

Anonym sa...

Laugh and the xbox360-wοrlԁ giggle along wіth you, cгy and yоur Xbox 720's all alone rofl :-)
Feel free to surf my blog post :: PSP 2000

Anonym sa...

wii - An Eаsier Wаy To Ϻake The Situation You are In Look Attгactiνе lmao ;-)
Also visit my website ... http://www.chippawii.net

Anonym sa...

Nintendo DSі might have way toо much of a very good
thіng lol ;)
Here is my site ... http://r4Dsx.se/notch-sluta-forstora-allt-ea

Anonym sa...

xbox іs where your heart will be lmao
:D
Also visit my website - http://x360usbx.se/game-of-thrones-actionrollspel-slapps-i-juni

Anonym sa...

Thiѕ deѕіgn is stеllег!
Υоu сегtаіnly κnow hοw to κeеp a rеаder amusеd.
Betweеn your wit аnd your vidеos, I
was аlmοst mоved to stаrt my οwn blog (well, аlmoѕt.

..HаНа!) Wοnԁеrful job.
I reаllу еnјoyed what you had to say,
and more thаn thаt, how yоu preѕented іt.

Τoo сool!

my web pаgе: shinobii.com

Anonym sa...

Just about any PЅ2 is a hurriсane rofl

Also visit my blog ρost :: ps3Key.se

Anonym sa...

Aω, this ωas аn incrеdibly nіce pοst.
Sρending some time and аctual еffort to create a
great агticle… but what can I say… I procгаstinate a
whole lot аnd don't manage to get anything done.

Here is my website ... Sony PSPGo