tisdag, april 06, 2010

Hej då Klovn, gamle vän

Nu har vi sett klart alla sex säsonger av Klovn. Det känns vemodigt. Som att säga upp bekantskapen med en gammal vän. Fan. Jag vet att jag har sagt det innan men se nu till att inte missa det här guldkornet. Det är så jävla bra.

Jag kommer inte ihåg vem det var som tipsade mig här på bloggen men om du läser det här så är jag och J dig evigt tacksam.

Komikerparet Frank Hvam och Casper Christensen tänjer på alla gränser och utforskar minst sagt hur långt man kan gå under parollen humor. Fan. Det är så jävla skönt med lite sann dansk idioti som kontrast till den svenska mellanmjölkshumorn. Hur ofta hör man inte svenska komiker prata om att man måste våga skämta om allt och sedan försöka bevisa det genom att dra ett skönt kurdskämt eller säga något oväntat vulgoskämt? Och de få gånger de faktiskt tänjer lite på gränsen så blir det bara plumpt och osmakligt. Finesslöst.

Jag tänker inte ens lista vilka ämnen/situationer som avhandlas i Klovn. Det skulle låta alldeles för sjukt. Men de löser det. På nåt jävla sätt lyckas de så fort de får en filmkamera i sina händer. Det är som magi. Film och tv visste vi redan, men humor var nytt för mig. Mycket kudos till danskarna.

10 kommentarer:

Daniel sa...

Ja, lite rip off av serien 'Simma lugnt Larry' (eng. Curb Your Enthusiasm) För många likheter för att det skulle vara en slump.

Men den är helt klart sevärd!

danne sa...

Det är antagligen en kompensation för (eller möjligen en konsekvens av) Jensen Böfhous som ändå måste betraktas som ett danskt misslyckande. Frånvaro av stekyta ger i slutändan hungriga komiker som tvingas kämpa hårdare, de tar humorn ett steg längre... Saken är biff helt enkelt.

vanja sa...

Ingen idé, fattar inte danska för fem öre.
Ps. du påminner om Thåström av någon anledning. Tror det är bilden.

mikebike sa...

Daniel: Well, inte så lite heller va. men det är ju inte heller någon hemlighet. Men betänk att jag som älskar Larry med kraft ändå kan hylla denna serien. Fatta då hur bra den är.

Danne: ahh trist. Se den bara.

vanja: inte jag heller. men det behövs inte. köp tv4anytime för 49 kr/mån så är serien din med svensk text. hmm thåström. tack då eller? men jag är inte lik honom. dessutom tror jag att han är flint :)

Anonym sa...

Vet inte om någon tipsat innan, då du gillade de välskrivna dialogerna och detaljerna i The Wire, så borde du kolla in HBO's Deadwood. Tre underbara säsonger fyllda med underbart blod, sex, skit, lera, guld och whisky.

Irrhönan sa...

Jag som bor mitt i den danska humorn och borde känna till allt om Klovn känner att jag kanske har missat en pärla här?

Å andra sidan har jag Casper Christensen i för färskt minne - han är liiiiiiiite i det för hysteriska laget för mig. Minns honom från shower som "Husk lige tandbørsten" - det var over the edge redan då, tidigt 90-tal.

Fast, som sagt. Jag gillar dansk humor. Annars hade jag väl inte stått ut i över 20 år.

Molly sa...

Lik Thåström är definitivt en komplimang :) Bland kvinnor utan lindex-smak har han länge ansett som landets snyggaste.
Flint NOT.

mikebike sa...

anonym: deadwood ja. borde kolla den. har bara inte kommit mig för.

irrhönan: haha, kan tänka mig det. men i klovn är han inte hysterisk. där är han bara helt slut i huvuduet och kanske den människa på jorden med sämst moral. men fan vad man börjar gilla honom.

Molly: fan jag misstänker ändå att det döljer sig en liten kal hjässa där under kepsen. men vem fan vet. ja, jag hade gärna varit lik thåström. tyvärr är så inte fallet :(

M. sa...

FYI, sänder de serien på TV4 komedi.

Ron Obvious sa...

Det var förmodligen jag som tipsade. Jag accepterar motvilligt en platta öl i hittelön.