tisdag, mars 02, 2010

Ring P1

Jag har ett hett tips till människor som har svårt att somna. Själv har jag inte svårt att somna men jag kan tänka mig att mitt tips fungerar alldeles sublimt överbra. Jag somnar i alla fall in sjukt tungt och skönt.

Man lägger sig till rätta, pluggar in sina hörlurar och rattar in en pod-version av Ring P1. Sedan avnjuter man denna extremt praktfulla radiounderhållning; bestående av rasisters, sexisters och allsköns underutvecklade medborgares tankar och tyckande, som vore det ett dyrt vin. Jag lovar er, en tydligare bouquet av eteridioti lär man inte hitta före en flygande grisfarm. Det existerar helt enkelt inte.

Jag bör passa på att utfärda en liten varning. Det krävs lite övning för att man inte ska skada sig. Man kan inte börja med att lyssna på ett helt program rakt av. Då sitter stroken som en tajt badbyxa innan man vet ordet av. I början blev jag så förbannad (varje gång) att jag var tvungen att gå upp och skuggboxas en stund, eller bita djupt i kudden och vråla till allt det dåliga var borta. Ring P1 kräver tillvänjning. Man måste anpasssa sig stegvis för att inte gå bort. Men när man väl blivit resistent är det en sann njutning. Då har det en motsatt effekt. Ungefär som affe på en hyperunge.

Varje dag förbluffas jag över hur vansinnigt dumma i huvudet en stor del av landets befolkning är. Lika förtjust jag blir över att höra en gammal dassig nydemokrat som John Bouvin ringa in, topp tunnor rasande, för att lägga fram sin sofistikerade tes om varför det är skevt att homosexuella numera tillåts viga sig i svenska kyrkan. Lika mörkrädd blir jag av det faktum att samma personer, inte bara har rösträtt, utan i vissa fall lyckats snirkla till sig en plats i riksdagen. Ofta vet jag inte om jag ska skratta eller skrikgråta.

Det är smått fantastiskt att lagom till läggdags få serverat ett smörgåsbord av debila resonemang rakt in i hjärnan. Är det inte "de homosexuella" så är det "de där muslimerna". Är det inte "den där jämra jämställdheten" så är det "de förbannade bidragstagarna". Ofta tvingas man höra en rågnällig jävel göra en utläggning om sina privata föräkringskassa- och/eller pensionsproblematik. Nu har det såklart varit ett jävla liv om snön i så många olika tappningar att jag tappat minnet. Den avlöste en annan riktigt långkörare, vargjakten, som lyckades uppröra och engagera människor så att det saknar motstycke. Eller varför inte lite uppfriskande synvinklar på "det här med dödsstraff" då och då? Det jag gillar allra mest är spänningen. Man balanserar som på en sytråd i blåsväder över ett hav av raseri. Det krävs rejäla skills för att bibehålla sin självkontroll och inte elda upp sig så att man spontanringer in en hatkommentar till programmets telefonsvarare. Och med det blir en av dem.

Men så ibland dyker det upp riktiga guldkorn. Som när en äldre tant med sprucken stämma ville lätta sitt tyngda hjärta om det mycket upprörande ämnet "panten". Hon inledde exakt som alla andra: "Ja det är det här med [ämnet]". Hon talade som att det var nationellt krisläge, att panten inte uppdaterats sedan den infördes. Kan ni tänka er. Man får fortfarande bara femtio öre för en burk. Femtio öre. Det är skandal. Tänk på alla de som går och knogar med att leta burkar. Det blir ingen vidare förtjänst. Det är en reallönesänkning på flera tusen procent. Och så tog samtalet den sköna "ta-från-de-rika-och-ge-till-de-fattiga-vändningen". De som är rika nog att köpa läskeblask och öl allt har råd att betala en höjd pantavgift. Hennes röstläge blev allt mer desperat. Hon nästan grät när hon presenterade sitt förslag att man borde höja panten på burkar till två spänn. Fan. Det var episk radiohistoria vill jag lova.

Många gånger har jag konstaterat nöjt för J att jag skulle bli en jävla bra programledare för det programmet. Det tror hon också. Hon säger att jag till och med skulle lyckas dölja mitt förakt sämre än Thomas Tengby. Som han hatar vissa av de som ringer in. Det är en fest för hörselgångarna ibland när han kapar ett sånt där riktigt mossigt svin. Då får jag en sådan lust att skicka ett expressbud till radiohuset – med en stor jävla high five.

24 kommentarer:

Anonym sa...

Spot on!

Ring P1 sätter ett effektivt slut på mina sena frukostar med P1 morgon; brukar famla efter fjärren i panik för att fimpa radion eller byta kanal innan snillena börjar härja. Men redan den insmickrande påannonsen stör mig dessvärre.

/Martin

Malin sa...

Jag hade på något sätt lyckats förtränga Ring P1 som jag inte, lyckligtvis, lyssnat på riktigt länge. Nu blev jag så sugen på att bli riktigt förbannad och uppgiven på samma gång så nu får det bli ett surf in på sr.se och webradio!

Fifi sa...

Jag tror aldrig att jag har lyssnat på P1, men om jag fortsätter att ha lika svårt att somna som jag had eigår kväll får P1 kanske bli lösningen på mina problem. Fast jag är osäker på om jag verkligen skulle somna, om jag inte bara skulle bli upprörd över alla idioter...

Isvar sa...

Ring P1 har under flera år varit underbar underhållning för mig, det är en blandning av idioter, rasister och genier som ringer in. De som lyssnat på programmet verkar alltid ta ställning till programmet, antingen med avsky eller beundran. Jag ser det som stor underhållning och Täppas Fogelberg är min egna favorit, han kan verkligen ge verbala smockor till höger och vänster.

Andreas sa...

Haha.. men jag hörde igår att de faktiskt ska höja panten :) Ring P1 kanske har genomslag i regeringen trots allt..

Ull sa...

Och har ni inte hört nog med galenskaper för en dag så kan jag tipsa om Karlavagnen på P4 (från ca22-midnatt).

tojis sa...

Tack Mike, bästa inlägget på länge! Jag kommer nog inte börja lyssna för att kunna sova, men möjligen om jag känner mig dum nån dag. Lite som att jag ibland tittar på Lyxfällan för att känna mig ekonomisk och rik.

Anna sa...

Gud ja, så är det att lyssna på ring P1. Kräver stor koncentration för att man inte ska börja författa sina egna svarsinlägg i huvudet.

Ett annat härligt alternativ för den sömnlöse är "Vaken i P3 och P4".... Det programmet har en Agneta Sjödin-stämning på nått sätt... Helt outhärdligt för mig som cyniker, jag klarar max 15 minuter sedan vill jag spy.

mikebike sa...

anonym: haha ja men du måste komma över den barriären vet du. sedan är det njutning.

Malin: thattagirl. haha hör av dig igen och säg hur det gick :)

Fifi: då är det hög tid. Ring P1 alltså. Garanterat god sömn. Jga har försökt träna till det men det gick däremot inte alls. jag ville hoppa av crossovern och ställa till ett helvete så förbannad blev jag :)

isvar: jag har länge hatat täppas. J fick mig till det. men efter att ha lyssnat ganska många avsnitt nu så börjar jag gilla honom. hans sätta att kapa de som ringer in är ibland i värdsklass.

andreas: haha ja jag hörde det med. säkert tack vare hon som ringde in :)

Ull: japp, fast de har teman dessutom va?

tojis: haha tack. ibland så. ingen dum ide alls.

anna: tack för tipset. ska jag genast kolla in. jag har ingen respekt för gränser längre. jag tänjer på allt :)

Anonym sa...

fan ock, jag som trodde att jag var färdig med att placera ut favos på min radioapp i min hero..

AnnaPanna sa...

Det är väl nån statsvetare eller så som sagt att om vi skulle gå på IQ som en parameter för att få rösta i riksdagsvalet, så skulle ca 1/3 av befolkningen få rösta.

Juicebox sa...

KLOCKRENT!

Simon sa...

en acquired taste alltså. fast kanske inte med samma skrytvärde som en tolvårig flaska single malt.

Foxtail sa...

Kapningar. Täppas smäller högst!

adde sa...

Jag tror visserligen att det hade varit kul att dig som programledare för ring P1, men det ska mycket till att axla manteln för giganter som Tengby och Täppas.
Tengby har ett skönt sätt att låta tystnaden tala (tyvärr går väl sällan budskapet fram till den som ringer in) och Täppas sätt att ställa motfrågor som att han verkligen inte förstår är skönt (inte heller då verkar ringarna begripa).

Fast ibland är det faktiskt riktigt vettiga människor som ringer in. Men visst är det roligt att de är så sprickfärdigt övertygade om att vi alla andra måste få veta vad de tänker att de bara inte kan motstå att ringa in till nationell radio och babbla.

adde sa...

Vad blev det förresten av din radiokarriär? Du hade ju en egen programpunkt (i Christer var det väl?) en tid, och om inte jag minns fel så lät du lite mystisk om vad nästa steg skulle bli. Eller?

Nina sa...

Woohoo! Vad härligt med ett klassiskt Bloggfrossa inlägg! Love it.
Jag får eksem av ring P1 efter bara 2 minuter. Fixar inte att lyssna, det blir helt enkelt för jobbigt.

http://menbysara.blogg.se/ sa...

Jag skall testa och sedan fundera över om detta är värt.

Markattan sa...

Haha, det där har du jävligt rätt i. Fanstastiskt underhållande om man inte dras in i hat då, och det gör man ju för det mesta.

Markattan

mikebike sa...

ulsak: bara att installera.

annapanna: så är det nock!

Juicebox: tack tack :)

Simon: inte?

foxtail: njae jag vet inte. men jag har börjat uppskatta honom helt klart.

adde: en på tusen. Jo det stämmer jag var med i christer. först som panelmedlem i kafferepet och sedan med en egen lista varje vecka. Jag slutade på christer i samband med att jag la ner mitt företag, började på ett nytt krävande jobb och samtidigt gick igenom en skiljsmässa. det funkade inte. Men jag saknar det. Hade gärna gjort det igen. Det var sjukt kul.

Nina: haha tack hörru! :)

sara: det är det. det handlar om uthållighet. sedan är det heaven.

markattan: så sant så sant.

vanja sa...

Haha. Låter kul, jag laddar nog ner nåra.

Anonym sa...

Test äger rum ikväll!

Emelie sa...

ring p1 är superskönt, man baxnar över vad folk blir så vansinnigt upprörda över. man kan riktigt se framför sig hur 50-plussarna (för det är de alltid) nöjt tar sig en kopp kaffe efteråt, och berömmer sig själva för att de lyckades få alexandra pascalidou eller liknande mållös (vare sig samtalet slutade så eller inte). sen fortsätter de hatsamtalet med grannen, med förnyat självförtroende. det ska bli skönt när 40-talisterna har vandrat över till andra sidan...
ser att många gillar täppas, där instämmer jag helhjärtat. sen tycker jag ursula (efternamn?, sitter ibland i svt1:s morgonsoffa och debatterar med birger schlaug och nån högersnubbe) också är bra på dräpande kommentarer till gringubbarna.
för övrigt är p1 den enda radiokanalen det överhuvudtaget går att lyssna på, där viker jag mig inte en tum.

Agnes sa...

Har hört länge om detta vidunder, men nu är det bannemej dags att ta tjuren vid hornen och lyssna.