måndag, mars 22, 2010

Lush

Idag har jag funderat på vad det är för människor som arbetar på Lush egentligen. Det är en sån där butik som säljer badbomber, bubbelbad och sån skit. Problemet är att man inte kan gå förbi en butik inom en radie på 50 meter utan att drabbas av ett astmaanfall. Även om man som jag inte ens har astma. Det stinker så jävla starkt att det bränner i flimmerhåren bara man går förbi. När jag var jag inne för att köpa en badbomb till J en gång höll jag på att få permanenta näthinneskador men klarade mig undan med en kraftfull migrän och minnesförlust. Typ.

Idag när jag passerade butiken på Fredsgatan så kisade jag in i butiken för att försöka få ett begrepp om hur personalen ser ut. Jag vet inte vad jag hade förväntat mig egentligen. Någon form av bottar kanske. Men det var helt vanliga tjejer. I alla fall om man bara ska göra en bedömning baserad på det yttre. Jag kunde åtminstone inte se några uppenbara defekter, vilket faktiskt är en aning förvånande. Det är för mig helt obegripligt hur någon kan klara av att jobba i en sådan miljö överhuvudtaget. På riktigt kan jag inte förstå hur det ens med träning är möjligt att vistas mitt i en sådan stank längre än fem minuter. Det måste ju fräta duktigt på alla inre organ.

De stackars Lush-tjejerna lär knappast ha minsta tillstymmelse till luktsinne kvar. De måste gå runt och känna lukten av hårdparfymerade badprodukter twentyfourseven. Till och med spårvagnsalkisarna med den mest eftersatta hygienen luktar nog badbomb i deras näsa. Skrämmande och imponerande på samma gång. Vilken jävla ultraresistens. Som en slags superhjälteförmåga. Jag tänker mig att de inte ens skulle känna av om någon fick för sig att pumpa in Sarin med brandslang i butikslokalen.

25 kommentarer:

Björn sa...

Jag fick en länk till en bloggerska som heter Kissie. När jag frågade fick jag veta att hon ska vara rätt så känd. Efter att ha läst några inlägg kände jag lycka över att inte veta (inte visste) vem hon är.
För att tvätta sinnet surfade jag in här och jag vill bara tacka för en så ypperlig blogg! Keep it up!

Anonym sa...

men vem känner saringas i luften?

då är man ju en superhjälte!

Anonym sa...

hehe, sjukt störig kommentar jag vet.

det var jag, Pelle, din svåger. du kan slå mig nästa gång vi ses. eller tusen nålar, bestäm du.

erik sa...

Så jävla rätt! Du har nu satt ord på min åsikt sedan typ 25 år (eller när man nu märkte av luktterrorn för första gången).

Linnéa sa...

Jag håller med, fullständigt! Jag kan inte gå in i dessa butiker utan att få blixtrande huvudvärk redan i dörröppningen... Man kan undra om det verkligen är en bra affärsstategi, att ge sina kunder huvudvärk och/eller astma. Men är det verkligen någon vuxen som handlar där, jag tycker mig mest se små fjortisflickor där?

mikebike sa...

Björn: haha så kissie föll inte herrn på läppen :)

Pelle: haha ok det får bli en sträng hurril :) jag syftade inte på att de inte kan känna doften av sarin, utan att de blivit muterade av stanken på sitt sortiment.

Erik: har de funnits så jävla länge. Då borde det finnas bra forskningsunderlag för cancerforskning.

Linnea: seriöst så fattar jag inte hur man kan arbeta under sådana förhållanden.

Madelen sa...

Jag tycker det är sjukt att bara för att det är "lukta-gott"-skitlukt är det okej att ligga mitt i city och förpesta omvärlden för alla passerande. Hade det däremot varit något som faktiskt lukta skit-skit hade det antagligen inte varit okej att ligga på Fredsgatan.
Det går verkligen inte att gå förbi där utan att titta in och undra vad felet är med de som jobbar där.

erik sa...

Jag tror att det var parfymsektionen på åhléns eller liknande på den tiden... same difference.

Anonym sa...

Jag tycker det doftar gott!!! Är jag sjuk?

Catarina sa...

Jag har en kompis som jobbat på Lush. Hon fick tillbaks sitt luktsinne drygt ett halvår efter att hon slutade där, idag är hon helt återställd. Som om inte stanken i butikerna räckte så har de tydligen världens pissigaste personalpolitik också.

Artistic sa...

JAG DÖR, jag gick förbi där för en timme sen och skulle hem och blogga om det. Slank in här först för du tillhör min dagliga bloggrunda.

Jag behöver ej blogga mer om Lush!

Isabel sa...

Jag har också varit upprörd över luktattackerna från Lush! Räcker med att inget ont anandes promenera längs Fredsgatan för att sen ha huvudvärk resten av dagen. En kompis till mig jobbade där en period men menade att man faktiskt vänjer sig och att det inte alls är så farligt (!). Hon ville förklara det med att produkterna inte innehåller alkohol. Vet dock inte om detta är att lita på, kanske en överlevnadsstrategi...

mikebike sa...

Madelene: intressant tanke där, en liten grisfarm hade nog inte blivit långlivad där :)

Erik: ja det är nästan samma grej där.

Anonym: inte säkert. Men du har nog ett begränsat luktsinne :)

Catarina: åhh ett halvår bara. Jag trodde det skulle vara borta föralltid.

Jennie: haha. Fan har inte exakt samma grej hänt innan?

Isabel: jag får huvudvärk bara av att tänka på det.

Anna sa...

Huvudet på spiken! Jag tänker samma sak varje gång jag passerar Lush i min stad. Jag håller andan när jag passerar - på fullt allvar - eftersom jag är allergisk mot lite allt möjligt. Vill inte utveckla ytterligare en allergi. Undra om de har något arbetsplatsombud och hur de skulle hantera att rehabilitera en anställd som drabbats av allergier eller utslag av stanken.

Som sagt, bra underlag för cancerforskning.

ling0n sa...

Är det därför de är sådär maniskt äckligt trevliga också? De låtsas vara min kompis för att de helt enkelt är höga på parfymångorna?

Lilla räven sa...

Äh fy farao vad ni klagar. Så länge man inte behöver gå in där, eller arbeta där inne, eller skriva deras copytexter för varenda lilla tvål och badbomb, så tycker jag att vi kan TACKA Lush! De är ju som en prima luktgran mitt i stan!

Link sa...

Lush i all ära, men modigast av alla parfymproduktskrängade människor måste väl ändå Stena Line och dess gelikar vara.
Jag menar, inte nog med att det ligger en tung myskstank blandat med doften av farmors sötsliskiga lekamen. Det G N A ju också.
U G R
Lägg därtill klientelet bestående av halv- och stupfulla, medelålders svennebananer i fleece på jakt efter TAX FREE(!) så får det, i alla fall mig, att misstänka rederiet för anställande av cyborgs.

Link sa...

Synd att autoredigeringen funkade...
"GUNGAR", ska det stå.

Béatrice Karjalainen sa...

Då kan du tänka dig hur det är för en doftöverkänslig som mig att gå förbi en Lushbutik. Att gå in är inte att tänka på. Ögonen börjar ju nästan rinna av att läsa sitt inlägg.

Heléne sa...

Haha, ja hu vad hemskt med en butik som luktar tvål och parfym baserade på naturliga indgridienser!
Men kan du då inte skicka en motion till rikstan att dessa otyg till butiker borde förbjudas? Miljövänligt och icke djurtestat väger ju knappaast upp att de stör så många känsliga näsor... och man kanske borde tipsa personalen om att det alltid behövs ny personal på nån McDonalds.

m. sa...

Jag älskar Lush och deras produkter. Blir så glad över att ha en liten rosa, doftande kloss i badrummet, och allting ser så ätbart ut.
Men tio minuter därinne är vad jag pallar. Har i veka stunder funderat på att söka jobb där, men det är alltid lukten som blir det övervägande motet. Ok, en sak luktar gott... men inte 150 olika, upphöjt till 100, åtta timmar om dagen. Urgh.

bella sa...

det är säkert olika, men jag jobbade på lush i 2,5 år och märkte att doftsinnet blev ännu starkare, man kände vad allting doftade överallt... :) så inte blir man förstörd!

Niklas C sa...

Jag älskar Lush =) Jag var där i dag och köpte en massa badgrejer.. Jag kan hålla med om att det doftar väldigt starkt där inne men så länge man inte är där inne för länge så gillar jag det =)

Jag tänkte söka jobb där förut men den starka doften fick mig att låta bli. Jag vet inte om jag skulle klara av att vara där inne i 8 timmar.

Anonym sa...

väldigt underhållande läsning måste jag säga! sj jobbar jag för Lush sedan 4 år tillbaka uppe i sthlm och det är världens roligaste arbetsplats! och mitt doft sinne är prima! och jag har aldrig hört en arbetskamrat som sagt att dem har ont i huvudet (förutom om dem inte druckit lite %haltigt dagen innan)

Kim sa...

Har hört flera som sagt detta. själv älskar jag doften och drar in luften djupt ner i lungorna när jag kommer in i affären!