onsdag, februari 21, 2007

Grizzlymannen

Världen är full av dårar. Inga nyheter. Men igår såg jag filmen Grizzly Man och där, mina damer och herrar, har vi ett riktigt jävla cepe!

Se den är mitt allra uppriktigaste tips. Man känner sig så frisk efteråt.

Jag visste att huvudpersonen Timothy Treadwell troligen inte hade allt i ordning däruppe men att han var så otroligt mentalt förtappad var svårt att föresträlla sig innan.

Killen spenderade 13 sommrar i en del av Alaskas mest svårtillgängliga områden. Världens mest björntäta kvarter. Där roade han sig med en något mer udda form av det många industrisvennar annars kallar camping. Idioten flög gång på gång dit med endast sin videokamera, till en triljard myggjävlar som enda sällskap. Där bodde han i tält bland ett par hundra hungriga, kåta och bråksugna grizzlybjörnar och annat lajbans (ungefär lika safe som en syntkille på Sweden rock festival kan man tänka).

Vi får bevittna hur Timothy roar sig med att filma sig själv i olika situationer där han framhåller hur mycket han älskar björnarna och hur de i sin tur är beroende av honom som beskyddare (ett visst mått av hybris månne?). Han har döpt sina björnkompisar till allt från Sergant Brown till Gloria. The kind warrior - titulerar han sig gång på gång. Herre min je!

Man kan bara spekulera kring vad rösterna i huvudet gjorde med honom för till och från gör han skönt störda utfall mot kameran. Pendlar mellan en skruvad Owen Wilson-dialekt och en efterbliven lågstadieelevs röstläge. Det är vackert. Natur och vildmark i sin renaste form snyggt ackompanjerat av raseriutbrott och otäcka vansinnesflippar.

Han beter sig som ett dårhushjon rätt igenom men lyckas tweaka upp nivån något för varje år. Skickligt.

Timothy känner sådan innerlig kärlek till sina lurviga vänner. Ingen tvekan. Extra tydligt blir det när en grizzlytjej lägger ett rejält lass bajs och han är där snabbt som fan, klappar det och blir tårögd när han förklarar att han älskar bajset för att det är den del av och har varit inuti i hans favvonalle. Han känner för bajshögen som en pappa känner för sitt nyfödda barn.

De sista åren hade han övertalat sin björnrädda flickvän att haka på till hans sjuka sjuka sommarbostad. Det känns extra sorgligt eftersom han så tydligt tappar det som fan mot slutet.

Det hela slutar med att han och hans flickvän går en brutal död tillmötes och slutar sina dagar som grizzlysnacks. Snopet, njae inte direkt. Mer väldigt skumt på nåt vis. Tragiskt kanske mest för att det på något sätt blev kvittot på att de inte var så jävla tajta polare ändå.

Allt blir så... lönlöst på nåt vis.

14 kommentarer:

Ung tant. sa...

Cepe?

p sa...

cp = cepe

mikebike sa...

ung tant: ja, cepe! du vet cepe... ;)

p: precis ;)

Thérèse sa...

Jag har inte sett filmen men var inte killen en ganska tung narkoman i många år och när han la av med knarkandet blev han grizzly-kompis.

Fabbe sa...

Dude, fan det där var bra, man blir nästan lite sugen på att kolla in vad det är för rulle. Var det inte den där som blev så hyllad för nåt år sen, eller blandar jag ihop den med nån annan jävla nallefilm?

mikebike sa...

therese: jo eller jao, han var tungt alkad vet jag men det är möjligt att han hade smak för andra kul substanser med.

Det är den filmen. SE! underhållningsfaktorn är stor.

Martin sa...

Men hans så kallade "änka" som var med i slutet på filmen. Hon som hade bandinspelingen av när björnen smaskar i sig dem, vafaaan smittar syndromet? Hon var ju inte direkt med i matchen heller.

Hebbe sa...

http://www.imdb.com/title/tt0427312/

Haha, på Imdb rekommenderar de även Die Hard 2 till de som gillade Grizzly Man. Ja, jag säger då det...

AnnaPanna sa...

Gravt störd dude ! Helt ok med folk som är hängivna sin viltlivsforskning eller så men att inbilla sig att man blir som en medlem i nallefamiljen . . .
Knäppt. Skönt att läsa att killen var en gammal pundare eller alko, det förklarar förmodligen en del.
Får mig ändå att tänka på ett gubbs som faktiskt STUDERADE vilda vargar i Alaska och som inte verkade wacko på något sätt. Trots att han verkade ha alla höns hemma så strök han med vid ett återbesök i flocken efter en längre tids vistelse i civilisationen. Men när dom hittade gubbset så var han inte käkad på, bara död. Liksom.
Lite respekt för vildingarna verkar hälsosamt.

Anonym sa...

Han var ju dum nog att stanna bara liiite längre just den sommaren när nya, lite otrevliga, björnar kom till platsen. Tråkigt att tjejen inte fick åka hem eftersom han propsade på att stanna längre. Men trots allt så stannade hon och försökte rädda honom i 5-10 minuter.

Han dog nog precis som han ville
dö..

/Erica

Ung tant. sa...

Jaha..heh.

Galatea sa...

Mest fantastiska personporträttet någonsin. Och allra bäst var obducenten som verkade söka rollen som Hollywoods näste store stjärnskott när han inlevelsefullt beskrev Timothys döda kropp med uppspärrade ögon, flaxande gester och dramatiska steg över golvet. Loving it, and hating it. Allt samtidigt.

Magnus... sa...

Så det kan bli när mentalvården outsourcar.

Elisabeth sa...

Hear hear - jag misstänker att Magnus sammanfattar tragiken. Fast, jag vet inte. I diskussioner har jag hävdat att det är fanatikerna som för världen framåt. Bortsett från att de ställer till det är de bra att ha för oss andra som riskerar bli blasé om inte fantatikerna rör till det lite och får oss att snabbt som ögat reagera och agera.