onsdag, februari 22, 2006

Tema förkovring

Jag tänkte starta med att lära mig något nytt varje vecka. En eller flera grejer som jag sedan redovisar här på bloggfrossa. På så vis kan jag även dela med mig av min nyfunna kunskap och som topping på korven låta Bloggfrossa bli en form av fortbildningscentral.

Först tänkte jag en grej varje dag men det vet jag att jag inte skulle kunna hålla i längden. Vissa dagar vill jag bara vara en lobotomerad tv-zombie. Däremot en gång per vecka och gärna lite udda saker/händelser/fenomen kanske. Det skulle nog räcka. Iallafall till en början.

Det kan vara allt möjligt och omöjligt. Vad som helst. Världsomvälvande eller alldeles meningslöst. Poängen ligger inte i avancerade fakta och hög smartnessnivå - jag vill bara fylla upp lite ledigt utrymme i min hjärna med en massa skit som jag aldrig hade bemödat mig att lära mig annars.

Så jag uppmanar härmed alla som vill att dunka in ett tips i "tipslådan". Antingen i kommentarsfältet eller per mail. Vilket som, bara det känns bra för er. Finns det något speciellt ni vill veta men inte orkar kolla upp. Vad som helst - inga garantier men massor av hopp.

Låt mig dra på blåstället och göra grovjobbet.

41 kommentarer:

Ciccipissi sa...

Tema förkovring.

Hur kommer det sig att porslin kan bli varmt när man micrar det, trots att man inte micrar någon mat eller dryck samtidigt? Porslin är ju ändå ett dött material....

Kan det var något at förkovra sig i? Något värt att kolla upp? : )

Cliff Hanger sa...

Lite som "Våga fråga" i RIX Morronzoo alltså. Rätt kul. De har bland annat haft frågor som t. ex. "Har man korsord i Kina och hur ser de i så fall ut?", "Har hundar något tidsperspektiv?" och "Hur många elitsimmare krävs det för att dra ett kryssningsfartyg av Silja Operas storlek?".

Cliff Hanger sa...

Cissipissi - Jag undrar: Hur mycket är egentligen en piss i Mississippi i förhållande till vattenmängden i Mississippi?

da bomb sa...

För seriöst ciccip och el mongo. Vill mer veta saker som: Innehåller en fis 4% rent bajs?

För övrigt Cissip så innehåller micron luft som består av vatten, som värms upp. Därav varmt porslin.

mikebike sa...

hehe jag har också funtat på det där med porslin i micron men nu vet vi ju tack vare da bomb.

so msagt inget är för stort eller litet seriöst eller oseriöst. jag är glad för all input sedan får vi se vart det leder;)

jag tror på att göra bloggfrossa lite mer interaktiv då och då.

nellie :) sa...

Hur högt måste en skalbagge falla för att dö? Jag menar.. de klarar ju fall på höga höjder. Det vore intressant att veta när de inte klarar det längre...

Stojg sa...

Hur får man en statlig kulturpeng? Alltså pengar för att flumma på med sitt i konstens namn? Det vore sweet att kunna 'måla' tavlor som ingen vill köpa men ändå få pengar till billigt vin.

Maria sa...

Men skalbaggar kan ju flyga.

nellie igen sa...

Kan alla skalbaggar flyga? -verkligen? Inte kackerlackor i alla fall va? Men jag är säker på att jag har sett en vanlig skalbagge ramla från en hög höjd.. .och efteråt har de knatat iväg som vanligt... det var mer än vad jag gjorde när jag flög ner från en högre höjd...

goose sa...

En kackerlacka är en kackerlacka och en skalbagge en skalbagge. Blanda inte ihop begreppen nu bara för de råkar va insekter båda två :)

snellie sa...

är inte en kackerlacka en skalbagge alltså? den har ju skal? *garva* okej jag ger mig... Varför kan insekter falla så högt utan att dö då? och hur högt kan de egentligen falla?

Katta your no. 1 fan sa...

Ok, jag har en frisyrfråga: Hur gör man så att lockigt/burrigt hår får en blank/lockig fräsh look istället för svinto-look? Googlade lite och hittade rekommendation curl-mousse plus anti-frizz, men du kanske skulle kunna göra en lite rejälare djupdykning i ämnet?

Katta your no. 1 fan sa...

SÅ undrar jag en sak till. Om man sätter in en annaons på blocket, räkar man då ut för en massa telefonförsäljare? DU kanske har erfarenhet? Jag har hört nåt om nåt sånt för ett tag sen.

Katta your no. 1 fan sa...

Jo det är en sak jag undrat över i några veckor men det kanske är för omfattande (?). Jag undrar hur det EGENTLIGEN är med rysk säkerhetspolitisk historia. Man säger ju nuförtiden att Ryssen ska vi ju inte oroa oss för, men jag misstänker att det är just Ryssen som är Sveriges STORA hot. Så om du kunde punkta upp de viktigaste händelserna i Rysslands historia (avseende krig, spionage, anfall, försvar osv) de senaste 2000 åren så skulle jag bli glad som en lärka!

Och givetvis är jag också nyfiken på om fis innehåller någon %-andel rent bajs! Något jag ofta undrat över faktiskt. Fast jag vet eg inte om jag vill veta svaret. Kluven!

Anonym sa...

Jag vill veta vad du och andra vet om hur det är att vara hörselskadad (företrädesvis då, andra handikappgrupper går väl också bra) och vad man kan tänka på (när man träffar en hörselskadad, inte när man ÄR en hörselskadad - det vet jag så bra redan). Inte lika intressant för alla som bajs-i-fis-frågan kanske, men väl så intressant för mig.

Maria sa...

Varför dör inte alla insekter när de trillar ner? Varför trillar inte alla insekter?

kramer sa...

www.bajs.no Ger väl inte direkt svar på Kattas fisfråga men en del annan rolig info

SE sa...

Norsk matematik kan ju inte vara rätt.. eller är det bara jag som inte bajsar drygt 8kg om dagen?

SE sa...

.. eller så är det jag som är smygnorsk och sätter in siffror i fel ordning i miniräknaren. Eller miniräknaren är norsk?

Em sa...

Åh! Kackerlackor KAN flyga! Det kan jag intyga. De låter dessutom som helikoptrar när de gör det. Fast det kanske var muterade jättevarianten bara...

caiman sa...

Har en återkommande mardröm där jag blir instängd i ett lufttätt rum och det enda jag kan äta är typ kål eller nåt.Efter ett tag börjar jag fisa som en galning och fisar måste ju innehålla bajspartiklar så tillslut dör jag genom kvävning pågrund av att bajspartiklarna sätter sig i näsborrarna och täpper till...

Skulle vilja veta vem som bor i karius och baktus tänder.

Katta sa...

Men snälla nån? Det var väl ändå inte JAG som ursprungligen ställde frågan om bajs-partiklar? Inte kalla det Katta-fråga pleeeaase...!

Hex sa...

Hur långt är ett snöre?

murre sa...

Upptäckte i dag att en kopp kaffe strax efter en fisherman's friend med lakritssmak skapar en kemisk reaktion som får munnen att smaka avlopp... try it!

bird gerhl sa...

Varför kan inte jag sjunga lika bra som Antony?

Owen Lars sa...

Här kommer en svår!!!!

Hur gör man fettfri majonäs...
Altså hur får man en produkt som till typ 80% består av fett att bli fett fri????

Ha det gytt och tack för hämd tipsen i dörrvakts frågan.

Anonym sa...

När räknas ett längdhopp som ett övertramp? Så fort en fot är helt nedsatt efter plankans slut? Varför mäts då inte alla hopp där hopparen bara springer rätt över pga dåligt uträknad ansats?
Jag kan inte sova om nätterna.
//ulf

Anonym sa...

Och är det verkligen sant att man kan bli av med körkortet om man går för röd gubbe i Tyskland?


Tyskjivlar.


//ulf

Anonym sa...

jag vill veta om detta är sant:

nästan alla filmer som rullar på tv har en liten eller ganska gorv översättningsmiss.
Är detta enbart för att "tagga" översättningen så att ingen kan anklaga ett bolag för att ha "stulit" deras översättning och kräver ett bolag på stålars?
Alltså , görs dessa fel enbart för att sätta sin identitet på översättningen?

Jaaan sa...

Det vore verkligen intressant att få veta vilken effekt "agent orange" haft på befolkningen i Vietnamn. Om det fortfarnade finns spår hos de som fötts under 2000-talet.

Vidare så skulle det kännas lättare att andas om man kände till hur många felslag Jan Guillou i snitt gjort på sin skrivmaskin per bok han skrivit.

Mosstrollet sa...

Jag har själv försökt mej på det här med att lära sig något nytt och skriva ned det. Dock var jag lite överamitiös och min plan var att lära mej något nytt varje dag! Jag höll ut i tre dagar. Det är jobbigare än man kan tro...

Sven i Hälvett!! sa...

jaaan:

Är själv inget fan av den uppblåste, arrogante och omåttligt pompöse Herr Guillou. Men jag tvivlar starkt på att han nånsin slagit fel..

patrique sa...

när vattnet töms ut ur ett badkar norr om ekvatorn snurrar det..uhm..motsols. och söder om ekvatorn snurrar det medsols. eller tvärtom. men,åt vilket håll nurrar vattnet om man tömmer ut det mitt på ekvatorn?

mikebike sa...

hej alla. ja vad ska man säga. många bra tips och jag känner på flera att jag faktiskt vill veta svaret... jag har fått rätt många kul mail också med tips på grejer. bra inspiration. vi får se vad det blir.

har ni tips på webbplatser för värdelöst vetande eller udda fakta så blir jag skitglad om ni kan skriva in dem här eller per mail

morsning
/mike

Dan (gearhead) sa...

Varför blir Oboy svårare att blanda ut om förpackningen det finns i har varit öppnad ett tag?

Vad har en människa ätit om dennen luktar fiskmat trots att ej fiskmat inmundigats?

Varför visas det repriser i golf? Går de tinte tillräckligt långsamt per default?

Varför måste den filmtittande publiken fördummas så pass att det måste vara en diod som blinkar på alla spårningssändare som sätts fast på bilar...de brukar även pipa ibland.

Varför tränar folk mest på måndagar?

Vart tar den tiden vägen när du kör bil och inte minns de senaste 5 minutrarna av körning?

Varför sänds det dubbade reklamfilmer fortfarande? Motverkar inte det en eventuell köplust?

Hur många % reagerar på att hon i serien medium kör en 245:a?

Vem räknar portarna i slalom så att när kommentatorn refererar till port nr 18 vet vart den är?

Varför är bärbara "inomhustelefoner" så kassa jämfört med mobiltelefoner?

Kommer tv4 visa beckfilmerna en vända till?

Varför står alla som skall hyra film ca 2cm från hyllan så att ingen annan kan se vad som finns där?

Hur bra är egentligen text-tv?

Kan ingen konstruera en släpvagnskontakt som fungerar?

Varför snåla in på dasspapper?

Varför är öppningen på en chokladkaka på baksidan? Då ser man inte den utsmyckade framsidan när man öppnar den.

Det var några frågor.

Anonym sa...

Dan (gearhead) said...

Varför blir Oboy svårare att blanda ut om förpackningen det finns i har varit öppnad ett tag?

Jag kan bara tala om att det vet inte företagen heller. Jag arbetade med att skapa en ny metod att mäta sjunktid i O'boy så att det skulle bli lättare att ta reda på orsaken till att den förändras över tid... Bara så du vet.

Systrarna Syfilis sa...

Här är några frågor som du kanske kan hjälpa oss med: varför måste man betala en tia extra bara för att Maggan är med på Kustbussen som bussvärdinna? Varför bakar dom inte in den tian i hela priset liksom? Varför finns hon där överhuvudtaget? Och nu den sista frågan; VARFÖR är hon så sur?

Owen Lars sa...

Hej patrique jag kan svara på din fråga om hur vattnet rinner på ekvatorn, då jag var där och såg spektaklet för ca 1 månad sedan.
Du har rätt vattnet rinner ut på olika håll norr och söder om ekvatorn, men mitt på snurrar inte vattnet alls utan rinner bara rätt ner, mycket coolt!!!

mvh Owen Lars Vet du hur man gör fettfri majonäs så är vi kvitt
:-) ????

Sofia sa...

Jag är inte intresserad av att lära mig nåt utan av att visa upp mig och skryta med mina kunskaper. Därför tänker jag inte ställa en fråga utan berätta något som jag råkar veta och som jag för övrigt skrivit lite funderingar om i min egna blogg.

Man har ju alltid antagit att anledningen till att blommor växer mot solljuset är för att dom, som vem som helst gillar sol. Håll i hatten nu, för här kommer bomben: Det är inte alls så det är! Nej för anledningen till att växter böjer sig mot solen är för att växahormonet i stjälken (kan inte svära på att det är just ett hormon, men det är skit samma, nåt ämne är det, tror det heter nåt med A, P och T i och det gör att växten växer) inte tål sol. Så när solen lyser från ett håll kommer växahormonet (växawhatever) att produceras i mycket sörre mängd på skuggsidan, och alltså växer den sidan snabbare än solsidan och växten böjs.

Det är bara så tufft. När jag lärde mig det, för ca 3 år sen ruckade det hela (eller en del av, snarare) min världsbild. Är faschinerad än idag. Någon som känner lika dant?

sesse sa...

Sitter med min latte och planerar på jobbet och lägger in en snus. Då kommer det oundvikliga...jag blir skitnödig...Kommer ihåg att det var likadant när jag rökte...såfort jag blandar nikotin och kaffe så måste jag alltid befinna mig nära ett skithus..varför? Är det någon som vet? och avslutningsvis, om man tänder ett svart ljus i ett upplyst rum, blir det mörkt då?

Anonym sa...

Om inte jorden och rymden fanns, så finns ju ingenting, men nu har jag funderat på det här ett tag , vad är ingenting egentligen?Vem är rösten på tunnelbanan/bussen?