tisdag, februari 28, 2006

Historier från Hisingen - del 3

Igår strax efter klockan 17 plingade det i min mobil. Min vän R skrev lite malligt att han satt på 10:an mot Hising Island. Han poängterade att han skulle fynda fiskegrejer i en pro-shop vid vågmästarplatsen och inte gjorde det för att stilla någon bisarr fantasi. Han hade fått ett hett men givetvis mycket omdömeslöst tips av en s.k. arbetskamrat som hävdade att det var helt safe att ta sig över till helvetesön.

Hur kan man leda en kollega rätt in i det brinnande helvetet undrar jag. Personligen skulle jag råda honom att se över sina vänskapsband med den jäveln och kanske bjuda på den gamla kontorsklassikern - fem hekto brie i datorlådan - som tack för skämtet.

Jag hann inte ens skicka mitt sms där jag frågade vad fan han höll på med och sa att jag förutsatte att han klätt ner sig och förstod att han inte skulle drälla omkring i området kring Kvillebäcken och vädra sin feta Nokia de Luxe. Det ringde och jag svarade. På andra änden hörde jag en uppenbart skakad R förklara att han just varit med om det sjukaste han upplevt.

R hade skickat sitt sms till mig innan han kommit till hållplatsen "Nordstan". Jag har tidigare beskrivit att det är ungefär där man kan skönja stora skillnader i vår kära medborgarskara och mycket riktigt hoppar en blandmissbrukare på vagnen just där. Han har en täckjacka från 80-talet och begynnande flint, ser härjad ut som fan. Han är i sitt esse och börjar föra ett jävla liv så fort vagnen börjat åka. Han konfronterar människor till höger och vänster enligt klassiskt narkomanmanér och skriker att han ska ge någon jävel bonk - så enkelt är det bara. R berättade att han blev stel och svettig. Pundarjäveln börjar gapa "heja blåvitt" och R fruktar att han ska börja jiddra med honom. R har en utpräglad stockholmsdialekt och tror inte att han som AIK:are skulle impa nämnvärt på det fladdriga miffot längre bak i vagnen.

R överväger i huvudet om han ska hoppa av på nästa hållplats men kommer snabbt fram till att nackdelarna med att hoppa av vid Frihamnen vid skymning väger över. Det är trots allt den plats det refereras till i det klassiska uttrycket: "Där ingen kan höra dig skrika". R gamblar högt och sitter kvar.

När vagnen svänger in på Hjalmar-Brantingsplatsen stövlar tre eller fyra skitförbannade tändargasstollar in med sina hetsiga Schäferhundar. Jackpot! Det visar sig att de är ute efter att mula den andre och börjar högljutt käfta om att de ska döda honom. Tumult utbryter. R svettas som en gris och börjar laborera med "trolighet kontra risk", ifall det plötsligt skulle plockas fram skjutjärn och ett par niomillimetare börjar flyga omkring och rikoschettera i vagnen. R sitter fastmonterad på sin plats och vågar inte ens tänka. Resten är ett svart hål, tills dörrarna plötsligt öppnas och han kliver av på Vågmästarplatsen.

En tydligt skärrad och anfådd R ringer och säger att han befinner sig på en folktom och ultratrashig gata som kantas av fyndmarknader, bazarer, garageutförsäljningar, lågbudgetporr, rivningstomter, taggtrådsstängsel och ställen som säljer "rims".

Grattis, killen befinner sig på Göteborgs motsvarighet till Detroits 8 mile rd. och jag frågar om han verkligen känner sig bekväm med att stila med mobilen på just den gatan. Det gör han inte och vill lägga på genast.

Jag påminner honom att han bara är ett stenkast ifrån den plats där jag, brorsan och H blev hotade till livet för att vi råkade spatsera i fel territorium en lördag förmiddag för inte särskilt längesedan. R säger med en tydligt missnöjd ton att han inte är intresserad av mer djuplodande info i den frågan och lägger på.

Senare på kvällen snackar vi på tele igen och det är en betydligt mer avslappnad R som ger en detaljerad utläggning om sin minitour i västkustens alldeles eget hades. Han säger att han trodde att jag överdrev en smula i mina tidigare historier från Hisingen men nu snarare vill påstå att jag verkar ha hållit igen.

Jag frågar hur det egentligen kommer sig att han aldrig varit där innan och får det rappa svaret: "Vaffan skulle jag ha där att göra?"

...och han har så rätt.

För vad fan skulle han eller någon för den delen ha där att göra - egentligen.

29 kommentarer:

Anonym sa...

ja d där "elevator-nobody" e ett riktigt helveteshål :)

lisa sa...

och här jobbar jag! hurra. Måste hitta ett annat jobb...

Nat sa...

En riktigt bra morgon;
Jättestor kopp kaffe, ingen tid att passa, och en bra historia om Hisingen på bloggfrossa.
Many thanx!

wordsforyou2006 sa...

Jag MÅSTE åka till Hisingen nån gång!!! Det känns som ett billigare alternativ till,,, typ Johannesburg:-)

Polly sa...

Alltså jag dööör på dina Hisings storys! & jag som tycker Lunden börjar balla ur litte...nej nej...Jag är såååååå tacksam for my hood!

mikebike sa...

ja lisa det är värst för dig som måste lämna berget varje dag och dra till slummen!

Nat, jag blir glad att du diggar mina storys från hising island, denna är ju inte självupplevd men ändå på nåt sätt. jag kunde känna precis varenda känsla R hade när han spatserade runt där... jag vet att han tänkte vaffan gör jag här.

Mackan. sorry men det MÅSTE du inte. Alla tror att det är på skämt detta är inte Johannesburg - det är snarare Groznij (Tjetjeniens huvudstad) hehehe.

polly: vaddå börjar lunden bli rufft? nä lunden är fint om du jämför. du vet vad jag snackar om.

R sa...

Jag har ju tjatat en del på Mike om fler Hisinge-stories och med det i minne var mitt trauma igår inte alls värt dagens roliga blogg. Dock kanske ni andra kan ta ert ansvar och bege er dit även ni, och sen rapportera till Mike? Ta en för laget helt enkelt.

Mike, kan vi inte göra en gemensam resa någon gång? Jag känner på något sjukt sätt att jag vill tillbaka till spänningen.

mikebike sa...

ja det låter som en sweetdeal. då slipper jag åka på safari varje gånga jag vill rapportera om den gudsförgätna ön. en för laget. väl talat rob

kanske kan bli en gemensam trip nån gång. det är som du säger man blir lite adrenalinstinn efter ett besök där. men jag väntar nog till tjälen släppt. tjackpundarna är liiiitet mer vänligt inställda eller snarare lite mindre mordiska när solen värmer på

Cliff Hanger sa...

Precis som Mackan blir jag lite taggad att åka dit. Jag menar, såå farligt kan det inte vara på landsbygden. En annan bor ju i tuffa storstan. ;-)

Dean Thomas sa...

För alla spänningssökande göteborgsresenärer kan man även rekommendera:
Näckrosdammen by night
Tunneln under Gamlestadstorgets spårvagnshållplats.
Ej upplysta folktomma gator med bankomater i de centrala delarna.

För reseinformation, gå in på www.vasttrafik.se

Trevlig resa!!!

mikebike sa...

gamlestadstorget är inte spänningssökeri. Det är största risken att bli dödsmisshandlad i sverige!

el mango... så talar en som inte sett da crap. du må bo i största stan dett land har att erbjuda men min vän R kommer själv från sthlm. Han tycker fan att millwall är ett trevligare häng än hisingen..

Dean Thomas sa...

Visst är gamlestadstorget dödligt. Alla som funderat på hur Christopher Walkens rollfigur känner sig i filmen Deer Hunter - here´s the chance to find out.

Anonym sa...

10:an går inte förbi Nordstan...

Nemo sa...

En utflykt till Kvibergs marknad en ruff söndagsförmiddag med fet plånbok, prutläder i munhålan och span på hygienartiklar, bäddmadrasser och mindre begagnad elektronik - ett sorts Hades men ändå småkul. Det viktiga där är att vara lite whigger eller white trash (fleece jacka i orange o lila, stentvättade jeans och hockeyfrilla under en skitig truckerkeps) för att smälta in. Canada Goose och annat bling-bling är bara att be om för mycket - bli uppskörtad, hånad och få kebabsås spilld över sig.

En bra rutt för att få känna på livet (eller bristen på) är att strolla utefter Marieholmsleden mot Gullbergskajen, runda gasklockan och sätta kurs på kvarteren mellan Partihallarna och Odinsplatsen...

caiman sa...

Jo 10:an går visst till nordstan men till andra sidan huset, dvs. inte centralen-sidan. Vet inte om hållplatsen på andra sidan heter nordstaden ordagrant men jag tror det.

mikebike sa...

tian går visst förbi nordstan inte hållplatsen nordstan men på baksidan vid lilla bommen

skitsamma herr besserwisser

goose sa...

haha ni är bara så roliga. verkar som det är några som har deathwish? man måste va lite mer streetsmart om man ska överleva på hisingen :) dessutom fattar jag inte varför ni promt ska ge er in i det området som är mest skumt på hela ön? området är 2-3kvarter stort, men lik fan måste ni in dit o yra med dunjackor o mobiltelefoner :) .. har själv överlevt 6år på ön, tips är att åka bil så ofta som möjligt och hänga i pensionärsdiket (främre delen av vagnen) på spårvagnen, alt ta buss (det är lättare att tjuvåka på spårvagn, dvs en pundare väljer bort bussen) ... annars klockrena storys mikebike, det är kul o se hur du skrämmer upp innerstadsfolket :D

R, himself sa...

HAHA, Goose! Dagens "Så-överlever-du-det-dagliga-livet-på-Hisingen-tips" från dig där. Det var ju ingen kort lista heller.

M sa...

Det är något speciellt med Hisingen, inget snack om det. Igår gick jag på vagnen vid Wieselgrensplatsen och fick vara med om ett drama när en ung tjej knuffade omkull en kvinna på dryga 50 då hon vägrade flytta på sig när tjejen skulle av. Nästan stuntpoäng på den vurpan, hade gjort sig bra på tv.

Ön är helt enkelt laglöst land, och det är med viss lättnad jag imorgon får nycklarna till min nya lägenhet på fastlandet.

Cliff Hanger sa...

Det här måste upplevas! I samband med en match mellan Häcken och Bajen vore ett passande tillfälle.

bird gerhl sa...

Är jag den enda som INTE upplevt det ni upplevt på Hisingen? Jag har aldrig varit rädd där men så är jag ju iofs rätt tuff också :)

Thérèse sa...

Verkar vara många som är sugna på att uppleva Hisingen. Jag är det inte. Men så har jag bott flera år i Göteborg också.
MikeBike kanske kan ordna guidade safariturer som avslutas med övernattning på Meros camping i Askim, kanske går det att få in lite shopping på Kviberg markand också (men finns det inte likande på Djävlusön? jag tror det) Efterfrågan verkar ju finnas

L på Gropegårdsgatan sa...

Herregud...
Blev riktigt paff här måste jag säga...

Ursäkta min rättframhet här men, vilken riktigt MES du verkar vara.

Haha.

Alltså, om man inte pallar att åka över till Hisingen utan ser det som värsta dealen när man är 22 bast och kille (dvs: BÖR vara i sitt livs bästa fysiska form) då är det något tokigt på gång..

Eller så kanske jag är världens mest hårdkokta brud på 50 kilo och 19 år som inte fattat bättre än att inte vara rädd.

.. men jag tror minsann ordet jag säker ändå är: fördomar

mikebike sa...

L på gropegårdsgatan:

visst är det skönt när man blir sådär paff som du blev;)

Ursäkta aldrig din rättframhet L det är skitbra. kanske är jag än riktig MES... men jag är inte 22 år. det har du fått om bakfoten.

men jag tror verkligen att du är inne på nåt när du säger att du inte fattat bättre. där har vi nog hela lösningen;) eller så är du riktigt jävla hårdkokt.

obehagligt hursom helst att du inte alls har förståelse för vilka områden du verkar ha att göra med.
kalla det fördomar men bakom dessa fördomar ligger mycket sanning;)

Therese: du safariturer är ingen dum ide. åka runt i en liten skottsäker minibuss och visa upp det värsta av det värsta. verkar finnas ett stort sug i sthlm efter detta hehehe.

Nemo: ja marieholmsrutten kan fan ge en kickstart i de tråkigaste av liv. man känner sig död när man går där men har aldrig känt sig mer levande när man kommer därifrån... eller jo man man tar samma tur på ringön en fredag efter kontorstid... ooops.. hisingen igen.

Hisingscruden sa...

Ni är sååååå välkommna över bron så hehe ;)

Anonym sa...

fy fan vad du försöker att göra ditt fåniga liv till något intressant. det finns inte ett uns av igenkännande i din beskrivning av hisingen. men, men, förmodligen så är du ettbortklemat övre medelklass barn som skyddats neurotiskt ifrån allt vad verklighet heter. du är patetisk och borde ha en kula i frontalloben snarast, för allas bästa. fitta

Anonym sa...

fjolligt resonemang! eller handlar det om att utöka vi-och-dem-mentaliteten än mer!?
Själv bor jag i området och då aldrig varit rädd det minsta, min bil har stått parkerad på nätterna i flera år på gatan utan så mycket som en repa. Visst det har väl varit en hel del mord, men det håller bara hyrorna nere ett tag till.

Jonte sa...

LOL! Ja, jag är helt övertygad om att det finns en mördare i vartenda gathörn och att alla väntar på att just ni skall gå förbi. Denna komplott inkluderar också pundarna som nu patrullerar spårvagnarna...

Nä allvarligt, ni får dra ner på polisserieransonen denna veckan. Ni låter som ett gäng pensionärer...

Madde sa...

För att man inte har råd att köpa bostadsrätt, och för att bostadskön till en lägenhet i majorna är så orättvist lång att man bara önskar livet ur alla surpensionärer som sitter i alla lägenheter där. Så att det blir några lediga.

Därför bor man på hisingen.