För ett par veckor sedan, under en hotellfrukost, utbrast min kollega M plötsligt att fruktkött är överskattat. Det väckte liv i en känsla som legat och lurat inom mig väldigt länge. Fruktkött ÄR överskattat. Något så förbannat också. Men jag skulle vilja dra det ännu längre. Jag tycker att fruktkött är något av det absolut mest överskattade som finns. Det är världens sämsta kött och jag föraktar det. Nä, jag tror fanimej att jag hatar fruktkött. Eller kanske inte fruktköttet i sig men i alla fall allt som kommunicerar att det skulle vara bra. Något extra göttigt.
Jag minns att redan när jag gick i lågstadiet så fanns den där God Morgon-juicen och fan som bambatanterna haussade den. Den här ska du ha vettö, den är nyttig, det är fruktkött i. Hemma var det samma sak. Fanns det fruktkött i en produkt var det bra. Till och med första gången jag drack sprit fick jag det nerkört i halsen. Bokstavligt talat. Min kompis, vars kropp inte vittnade om nämnärt ortodoxt nyttighetstänk, hade handlat groggvirket och valt just apelsinjuice. Med fruktkött. För att det var nyttigt. Och så har det förföljt mig hela livet. Jag tror inte att jag någonsin hört en enda jävel ha något ont att säga om fruktkött, vilket är något så in i hetaste helvetet sjukt egentligen. Fruktkött har fått en helt absurd hjältestatus i våra medvetanden. Det är och har alltid varit synonymt med hälsa och friskhet i de svenska folkhemmen och det gör mig topp tunnor (har länge velat säga topp tunnor, det låter så flott) rasande.
Nä, jag kan säga en sak. Fruktkött är inte bara överskattat. Det är helt kass. Det fastnar mellan gaddarna och förhöjer inte smakupplevelsen – bara friktionen. Och ärligt talat; om man skyfflar i lite urlakade apelsinrester i juicekoncentrat blir det faktiskt inte mycket lyxigare än att servera någon en bajskorv med vispgrädde på toppen.
Jag undrar vem som kom upp med idén att ge fruktkött ett så oförtjänt gott rykte. Jag har på känn att det var någon riktigt lat juicemänniska. En som var trött på att behöva sila bort en massa slagg för att kunna växla sin produkt mot lite krispig valuta och var fiffig nog att dra en hälsoretorisk vals. Sedan dess får konsumenten således ta hand om både produkt och restavfall. Det är nästan djävulskt smart. Snudd på lika smart som när Tyler Durden i Fight Club gör lyxtvål av råvara som han pallar ur en fettsugningskliniks sopcontainer, och krasst konstaterar att han faktiskt säljer de rika tanternas feta rövar tillbaks till dem igen.
Ja, men eller hur.
SvaraRaderaDu hittar till exempel inte gamla druvor i vin.
Allt kött är hö...
SvaraRaderaHm...man pressar och delar upp fruktköttet och saften för sig för att det är lättare att transportera. Blandar ihop skiten igen med lite arom-ämnen och huxflux har vi gjort oss en liten kemikalie bomb och lyckats få det att låta nyttigt värre.
SvaraRaderaPengar...och åter pengar...
För övrigt har då så rätt, det är jävligt äckligt med dom där klumparna som flyter runt.
I USA är juice med "pulp" i billigare än den filtrerade, så vissa saker kan de faktiskt göra på rätt sätt i den där världsdelen.
SvaraRaderaAntligen! Du skriver om det som ligger mig sa varm om hjartat. For ett tag sedan var det karleken till bacon och nu om fruktkottshatet.
SvaraRaderaNar jag acklad rynkade pa nasan efter en munfull 'Godmorgon' sa mamma att jag skulle 'lara' mig tycka om det, att det ar typiskt barn att inte gilla klumpar i grejer. Jag har annu inte lart mig. Jag tanker kopa juice utan fruktkott till mina ungar om jag en dag far sadana. Kott hor hemma pa tallriken inte i glaset. Bacon tex, det ar gott pa tallriken.
Fruktkött är slagg...och eftersom de hivar slagg i juicen, så går det åt mindre juice i juicen juice = man betalar för mer juice än man får.
SvaraRaderaDe sista 2 dl av en juiceförpackning är ju i princip helt odrickbara pga allt fruktkött. Hur hårt man än skakar juicepaketet de första 1-8 dl man dricker så är det ändå på tok för mkt kvar i slutet. Jag brukar alltid blanda ut den sista juicen med vatten men då smakar det bara snikjuice och man köper ju gomorron, bravo eller brämhults bara för att man inte vill ha en euroshopper-frukost. huga..
SvaraRaderamen aja! fruktkött är fett najs. plus att de där "klumparna" innehåller fibrer som är BRA för magen.
SvaraRaderaOm det kommer en uppföljare på Fight Club kan jag ge mig den på att han kommer att börja sälja juice med fruktkött i!
SvaraRaderaKlockrent!
Tack!
SvaraRaderaÅåååh du drar paraleller till the ultimate movie hero... I like.
SvaraRadera//miwwa
Ååh, jag har alltid varit ensam om att hata fruktkött! Or so I thought, obviously. Var det för övrigt inte en stor skandal någon gång på 80-talet (give or take ett decennium) när det uppdagades att det inte ens var riktigt fruktkött i juicen utan tvålflagor? Så sjukt!
SvaraRaderaTropicana Smooth FTW!
SvaraRadera...bajskorv med vispgrädde?????...där ballade du ur lite va?
SvaraRaderaDet ska väl ge oss en känsla av att det är äkta vara, som riktig färskpressad juice. Jag har alltid undrat varför man ska ha fruktkött men fruktköttet i sig stör mig inte lika mycket som förr. Och i skolan? Fick man nånsin juice där så var det från koncentrat och lätt gråaktigt.
SvaraRaderaJa men precis. Vill man ha fruktkött, ät för fan en frukt då.
SvaraRaderaMin fru vägrar sedan många år tillbaka att dricka juice om den innehåller fruktkött. Själv var jag också så kinkig förut. Sedan blev jag vuxen.
SvaraRaderaFrån vilken serie?
SvaraRadera"I like the one with some pulp. This is extra pulp."
jamen eller hur!
SvaraRaderadessutom är det fruktansvärt svårt att få tag på en god juice utan fruktkött!
Instämmer. Fucking hatar fruktkött. Fucking hatar Hemköp, ICA, Coop och resten av alla matbutiker som aldrig har juice utan fruktkött att bistå en med, mer än den äckliga sockerkonserverade BRAVO-juicen jag därmed tvingas utstå. Och fucking hatar.
SvaraRaderaPersonligen tycker jag om både juice med kött i samt kött med juice i.
SvaraRaderaEller är jag helt enkelt bara lat?
- orkar varken sila juicen eller steka köttet tillräckligt länge.
Man kramar alltså ur juicen ur en frukt och slänger sedan i lite slamsor av frukten.
SvaraRaderaDom som gillar det kanske också kan tycka om mjölk med nötfärs i?
Inget är så härligt som äkta hat! Fruktkött är kasst. Spydde en gång på grogg som just inehöll djuice med fruktkött i. Sedan dess ratar jag fruktkött.
SvaraRaderaDetta är endast ett tecken på hur otroligt bra marknadsföring fungerar. Förmodligen så råkade något som råkade gå sönder och fruktkött kom i fruktsaften... Istället för att kasta så lyckades de sluga männen på Arla sälja det! Det är f.ö samma historia med Linda Rosing!
SvaraRaderai viss juice är "fruktköttet" en slags plast man kan äta. det är allså inte det riktiga köttet utan bara för att få känslan av det. det är oftast i billig juice man hittar det.
SvaraRaderaÄkta finsk kosken i å du känner inte av fanskapsköttet!
SvaraRaderaBara av köttets lustar.
Anonym> Det känns onekligen seinfeldtskt.
SvaraRaderaHålled med helt! ... men jag väntar även på att folk skall upptäcka samma bluff med "sorbet". Skaplig förtjänst för alla restauranger att byta ut den goda gräddglassen mot halvsunkig billig isglass.
SvaraRaderaInstämmer. Det är som dom där apelsinskalen i marmeladen. Jag hatar dom, har alltid gjort. Vad har dom där att göra liksom.
SvaraRaderaPersonligen tycker jag att frukt generellt är överskattat. Det finns också två särskilda sorters fruktätare som får mig att osäkra min Browning: de som hävdar att de äter frukt "för att det är gott" men egentligen gör det för att det får dem att känna sig präktiga, och de som påstår att de äter frukt "för att det är nyttigt" men som egentligen gör det för att de är hooked på socker. Det är mycket hyckleri kring frukt, och hycklare gör mig förbannad.
SvaraRaderaFrukt får tänderna att krylla sig av syra och socker. Varken c-vitamin eller fibrer (de enda saker som faktiskt är "nyttiga" med frukt) förekommer i större mängder i frukt än i grönsaker.
Överskott av c-vitamin kan inte tas upp av kroppen, utan kissas ut. Mer än dagsbehovet är alltså helt meningslöst att peta i sig av andra anledningar än att man tycker det smakar gott (se ovan). C-vitamin klarar sig inte bättre än placebo som förkylnings-remedie i dubbelblinda studier.
Mao. Frukt är jävligt överskattat. Ät det om du måste, men bespara mig hyckleriet.
//Jessica
Men jos med fruktkött är ju godare än den utan.
SvaraRaderaTänkte inte lägga mig i denna debatten men fan, jag kan inte låta bli.
SvaraRaderaFruktkött i juice är helt ok.
Men det är fan inte okej att stava det jos! Det går fetbort!
Sen håller jag med en av de som kommenterade apelsinskalen i marmeladen är långt värre än fruktköttet i juicen.
Who
Nej nej, apelsinskal skall vara i marmeladen annars är det skit. Däremot i olika sorters kakor, tänker främst på de där tyska fruktkakorna, bör apelsinskal lysa med sin frånvaro. Vidare så är frukt godis och godis är gott det vet alla.
SvaraRadera"Vidare så är frukt godis och godis är gott det vet alla."
SvaraRadera_Bespara_ mig hyckleriet sa jag.
//Jessica
Apr. fruktkött mm. En tänkbar variant av bloody mary a la socialgrupp 3:
SvaraRaderaFulsprit, krossade tomater (lågpris från willys) piffi allkrydda alt. aromat servera med en rabarbersjälk alt. rostad lök.
/Wolfram O´boy
"_Bespara_ mig hyckleriet sa jag"
SvaraRaderaVar mer en referens till en reklamkampanj en gång i tiden än ett egentligt argument ;)
"Its like drinking a glass of sea monkeys"
SvaraRaderaDet är alldeles åt helvete för svårt att hitta bra juice utan fruktkött. Vill jag ha fruktkött köper jag helt enkelt en jävla frukt istället för juice som måste tuggas.
SvaraRadera