Idag slog det mig att alla ställen som serverar lunch borde ha en liten fin glasmonter uppställd där de presenterar dagens meny. Vill kanske inte dra det så långt som att lagstadga det i ett första steg, men åtminstone strängt uppmana alla lunchkrögare att följa mitt råd. Jag har nämligen räknat ut det visuella intrycket skulle minska min kraftiga beslutsångest, i samband med lunchbeställninngar, med upp till 75%. Inte illa.
”En sunkig lunchmonter”, suckar nog många blasérat nu. Jag kan fan höra er genom blogginlägget. Det är för att ni tänker på Marmaris, Playa del Sol och andra osexiga turistkulisser. Men det här är banne mig inte samma sak. En fräsch monter kan signalera väldigt mycket omtanke och hög servicenivå för människor som liksom jag lider av tvångsmässigt grav lunchångest. Det går överhuvudtaget inte att jämföra med gulnade bilder, där plastlamineringen börjat krulla sig på samma sätt som pensionärers hud blir skrynklig, och som satts upp för att skapa tarmsug hos alla förbipasserande lönnbukar med hawaiiskjorta, khaki-shorts och flip-flops.
Som det är nu tvingas jag gå runt och glo suspekt på redan sittande matgästers tallrikar för att se vad som verkar smarrigast. Bara för att om möjligt göra den kritiska beslutsfasem mindre smärtsam. Det är förnedrande för både dem och mig. Tänk vad skönt att komma in på ett ställe och mötas av dagens tre till fem olika alternativ prydligt upplagda. Åh, vad smutt. Så jävla strömlinjeformat. Jag kommer drömma om det här inatt.
Om allt i montern ser skitäckligt ut (hej personalmatsalen!) får det omvänd effekt på väljandeproblemet.
SvaraRaderaLysande idé. Sälj in den vetja.
SvaraRaderaMarkattan
Så är faktiskt på personalrestaurangen på Volvo PV. Maträtterna visas i ett vitrinskåp från IKEA: http://www.ikea.com/se/sv/catalog/products/10119206
SvaraRaderaDu får åka till Ericssonresturangen på Lindholmen, de har en också :)
SvaraRaderaJag förordar att du fortsätter med ditt gluttande på redan ätande gästers tallrikar och gör det klart för alla. Det är brukligt i Frankrike och Italien och jag tycker det är skoj att folk visar lite intresse för vad de skall stoppa i sig.
SvaraRaderaDessutom ger det den mest realistiska bilden av kvantitet och utseende.
Haha jag brukar glo på andras tallrikar så odiskret att mina vänner skäms - så en matdisplay skulle vara mkt gångbart! :P
SvaraRaderaVälkommen till Näckrosen på Humanisten! Miljön i övrigt lämnar en del att önska, man vill ha ett bord vid fönstret så det är ljust nog att se maten men vid den här tiden drar det nog alldeles för kallt. Hmm, vid närmare eftertanke ska du nog vänta tills det är minst 10 grader ute men då, då sa du få se montermat!
SvaraRaderaSom alla andra har jag också sett detta fenomen på flera etablissemang i Stockholm. Men dessvärre så har det motsatt effekt. Att stå där och glo på en tallrik kallnad, blek mat gör inte under för aptiten.
SvaraRaderaDu får börja äta antingen på Humanistens café (billig och helt okej mat med fin salladsbuffé) eller i Lisebergs personalrestaurang (billig och smaklös mat, dessutom måste du börja jobba där men det kanske känns okej?).
SvaraRaderasmacke donken..allt smakar och ser likadant ut. inga överaskningar någonstans
SvaraRaderaom det nu är det man vill ha.
Jag skulle vilja se en sån monter hos vår lokala pizzeria ;) Ett stooort jävla glasskåp med typ 70 olika pizzor, underbart! Hahha.
SvaraRaderaEricssonrestauragen i Mölndal har också ett sådant skåp. Men maten där är alltid mycket finnare upplagd än den man får själv.. å andra sidan så ser vissa rätter rätt ofräsha ut så snart de kallnat
SvaraRaderaJag flackar ju runt en del i jobbet och besöker otaliga mathak och jag brukar tänka samma som du men....på Danderyds sjukhus har de en helt superbra personal matsal och där skyltar de alltid med dagens rätter och det är enkelt att välja och man behöver inte snegla på vad andra beställt, eller fråga..hmm, vad äter du som ser så gott ut!
SvaraRaderaSå , fram med maten i skyltningen.
Salénhuset Matsal, Norrlandsgatan, Stockholm!
SvaraRaderaeva: japp men då får de se till att det inte ser äckligt ut.
SvaraRaderamarkattan: det är bara så jävla omfattande.
Tompa: koolt. föredömligt.
anonym: oh brukligt i frankrike. det ska jag komma ihåg när jag går och fluktar :)
fröken H: skönt att du förstår mig :)
johannka: låter spännande. skulle lätt kunna tänka mig ett besök i humanismens finrum.
30+: det är för att de är lata eller snåla. en maträtt behöver inte se äcklig ut. det handlar om två jävla timmar. :)
fridaK: vart ligger lisebergs personalmatsal?
spunk: well. det var ju inte riktigt det jag efterfrågade.
tinalinatiny: haha ja. klarlackade!
ull: fan storföretag verkar vara grejen.
cayenne: word.
frida: nice men jag bor i gbg.
Inte alls dum idé. Har oxå det där beslutsproblemet många gånger så det skulle definitivt kunna underlätta.
SvaraRaderaJag såg den här och var bara tvungen...
SvaraRaderahttp://www.tjuvlyssnat.se/sodra-sverige/de-var-anda-battre-pa-90-talet-nar-p-var-med
Jag håller med dig, man vill ju veta vad det är för mat man kommer att få på tallriken. Och inte bara det, det skulle ju också bli en bra demonstration av hur MYCKET mat man får!
SvaraRaderaJa, det är hemskt när de små djuren blir sjuka och måste tas bort, jag får vara glad över att min andra katt är frisk och kry!
Läppstiftet har tallrikar med igenimmade glaskupor på. Om maten är kall ser den ju inte så god ut... men om maten inte syns ser den inte så god ut heller.
SvaraRaderaMike: välkommen till Coops restaurang i Bäckebol. Där ställer de upp tallrikar med dagens, så att man får se och kan bestämma sig. Sparar iaf lite tid när pensionärerna lunchar. :)
SvaraRadera