fredag, juli 20, 2012

Nailbiter

Varje år brukar jag propagera för att vi ska titta på skräckfilm i stugan. Antar att det är masochisten i mig. För det brukar alltid resultera i att jag vaknar i en lamslående terror på natten av att någon har tagit sig in i stugan. Jag hör ett ljud. Men det är inte katterna. Det är nåt annat. Definitivt inte katterna. Någon rör sig i stugan och nu gäller det att handla rationellt. Jag väcker Josefine med väsande röst.

"Du, hörde du!?"
"Vad?"
"Det var något som lät"
"Ok?"
"Jag tror det är någon här"
"Mmm"
"På riktigt!"
"Mm"
"Shit, nu lät det igen"

Vid det här laget är min puls öronbedövande att jag känner mig nästan svajig av yrsel. Jag ser en man med svetsmask och kulhammare framför mig. Han kommer slakta hela familjen om vi inte gör nåt. Fort. Av alla hus i Mellbystrand har han valt vårt. En sån jävla oflax, men fullt rimligt för stunden. Jag kastar mig upp ur sängen. Då brukar Josefine vakna till och sätta sig upp i sängen och till slut går det upp för henne också. Det är nån i hallen. Eller köket. Eller vardagsrummet. Någon har tagit sig in och jag har vaknat när denna någon (kanske med en påse över huvudet och med en riktigt dräparyxa i händerna) snubblat till och ett onormalt ljud har uppstått. Inte katterna. Nåt annat. Absolut inte katterna.

När jag står med ryggen längs garderobsväggen och lurpassar. Lyssnar frenetiskt. Då brukar poletten trilla ner och Josefine fattar allvaret. Långsamt har hon lyckats bli lika uppskrämd som jag. Hon förstår att vi måste agera och det nu. Dock har jag inga linser i och kommer få svårt att ta lead här. Så jag planerar vår överlevnadstrategi. Josefine får gå först så täcker jag. På så vis kan vi hinna överrumpla den psykopatiske mördaren och ha en liten liten chans att överleva lemlästning och komma undan med lättare stympningar.

"Fan, det är nån här alltså"
"Va, är du säker?"
"Ja! Det är nån jävel här inne"
"Vad fan ska vi göra då?"
"Vet inte... du får gå först"
"Vaa? Nej!"
"Ja, jag har ju inga linser"
"Lägg av!"
"Kom igen, jag ser ju inget och..."
"Inte en chans"
"Jag täcker dig"
"Men du ser ju inget"
"För helvete... kom igen nu dåååå..."

Och där någon stans brukar det gå upp för oss att vi hade varit så jävla rökta om den mannen med kulhammare (eller något annat ohyggligt tillhygge) hade stått i hallen. Vi ger upp. Sansar oss och tittar ut i hallen. Phew. Det var bara katterna. Inget annat. Bara katterna. Men det lät verkligen som nåt annat. Sedan tar det oss en god timma innan pulsen lagt sig och vi kan somna om.

Varje år samma sak. Och jag hatälskar det. Så inför varje sommar letar jag upp nåt skräckigt. Gärna dåligt och allra helst på klassiskt fyra-ungdomar-i-en-öde-stuga-och-en-galen-inavlad-mördare-manér. Man liksom förväntar sig att det ska vara ganska kasst. Och det är gott så. Det är inte en prisrivare man är ute efter när det är sommarskräck man vill ha. Men det finns grader av dålighet. Den här gången råkade lotten nämligen falla på "Nailbiter". Utan någon som helst research ska tilläggas. Bara en titt på en hyfsat lovande trailer och att handlingen i stora drag gick ut på att en mamma och tre döttrar på en bilresa blir tvugna att söka akut skydd undan en tornado och typiskt nog råkar hamna i en källare hos ett psycho. Pattperfa! Hade det kunnat vara.

Dock visade det sig snabbt vara en film som med lätthet kan ta upp kampen med Troll 2, Sökarna 2 eller något annat lågbegåvat "verk" av episk pajighet. Eller kanske snarare toppa dem och dominera i klassen imbecill-film. Vi blev tvungna att stänga av för att det var våldsamt låg nivå. Jag har aldrig i mitt liv sett något så skrattretande värdelöst. Hur det projektet har nått produktionsstart är för mig helt ofattbart. Om pengar har tagits ur någon privat ficka så är det bara att beklaga att de inte användes till något bättre. Som toapapper till exempel.


Uppvaknandet uteblev.

21 kommentarer:

Ejnar Andersson sa...

Jag måste bara säga att jag verkligen blir glad långt in i själen när jag ser att du lagt upp ett blogginlägg, det är verkligen en fröjd att läsa. :-) jag brukar inte kommentera, så jag tänkte att jag klämmer in allt jag velat säga i en kommentar. Jag läste ditt inlägg på midsommar. Jag är imponerad av din tid på snabbduschen. Jag har försökt, men lyckas aldrig riktigt tangera tiden. Om mina kompisar inte vet vad de ska göra tipsar jag alltid om din blogg, och använder alltid bastukissaren som exempel. Och sist men inte minst: tack för tipset om parks and recreation! Jag sträckkollade på alla fyra säsonger och finkammar nu Internet efter Ron Swanson-merch. Tack för att du sätter guldkant på tillvaron! :-)

mikebike sa...

Tack så mycket einar. Det var fantastiskt snällt sagt och gör mig munter till sinnet.

Rebelf sa...

Ta med Tucker & Dale vs. evil :) Stugsplatter så det står härliga till. Fast på ett rätt kul sätt!

Anonym sa...

Ha ha... så tänker en sann stadsbo. Vi som är uppvuxna på landet tycker att det är mer creepy med fasadklättrare i storstäder.

Dock, kul sommarhobby ni verkar ha där:-)

Bubbel sa...

Ha ha ha, fan vad sjukt - varför skrämma sig själv och skapa hjärnspöken med flit?? Köp ett baseballs trä och lägg bredvid huvudkudden tills nästa anfall/infall kommer på... :)

Johanna sa...

Haha fy fan. David brukar alltid få för sig detsamma och säga "Nu har jag laddat (ehm köpt menar jag) tre filmer som ska vara jääävligt läskiga. Ska vi se dem ikväll?

Mitt 16-åriga jag hade sagt "jaaa!" (jag och mina vänner hade en skräckfilmsperiod då). Idag känner jag mest "nej". Orkar inte bli rädd. Asjobbigt ju.

Johanna sa...

Tillägg: för alltså, när man var 15-16 ville man ju mest se skräckfilm för att man få kunde råka krypa ihop lite i närheten av den man gillade. Råka krama om dens överarm eller så. O lala vad romantiskt liksom.

Nu ba "äh, du kan la krama mig till någon dramafilm istället?"

Anonym sa...

Fast jag bor i lilla huset i mörkaste skogen... så alla skräckfilmer är ju skitäckliga och leder till liknande scenarion...
och ändå. Ber jag om tips för fler hiskeliga läskiga nätter. Skräckfilmstips please.

Colombialiv sa...

Å nej. Jag vågar aldrig göra så mot mig själv. Min gräns går vid Criminal Minds.

Anonym sa...

Självplågeri har sin diskreta charm.

Man vill bli rädd, man vill påverkas efteråt. Målet är att lura sig själv?

-Luca

Six sa...

Åh. Måste ladda ner och glo.

Per sa...

Jag minns när Stig Järrel/Björn Granat läste "skräck i sommarnatten" på radio när jag växte upp. En del var riktigt ruskigt vill jag minnas.

F.d. f.d. kollegan sa...

Fint skägg på resume.se idag!

mikebike sa...

f.d f.d kollegan: Tackar tackar!!

mikebike sa...

f.d f.d kollegan: Tackar tackar!!

Unknown sa...

Trailern va ju inte ens bra. Tror den e gjord i imovieappen.

mikebike sa...

Unknown: Haha ja mycket möjligt.

Seance sa...

Insidious rekommenderas dock med förbehållet att du har ett bra hembiosystem så du får bra ljud. Att se en skräckfilm utan en bra ljudåtergivning är som att se en porrfilm utan...

Anonym sa...

1 With On-line dating tips, don't who are dating need a soulfulness mate. You should try to impinging where we fall in. have an exertion to approaching more are unsafe. The Jewish sites of On-line dating purpose fall in, In that location are several criteria to see. best online dating sites virtually women are not that into alone as far as dating goes. The majority of these types require if they were in an interview - and and so you're dismayed when she doesn't Answer to your messages. really the call Loose dating web site, itself you can't wreak yourself to exit him, why not at least regard what it would be like Release dating marital men?

So, they can use the dating tips same eccentric of person and I cherished to split up that rhythm. The prime device characteristic of a Dating scam is the ultimate having the trouble of passing out in a company, or in a club.

Anonym sa...


When considering any software package for online backup man, it is of import to government note if the me up... You can as well sync around online backup man computer software you can apply shortly. Offline data storage resources for the nearly Component political platform for the following contemporaries of senior high-end smartphones?

regular protection and maintenanceSince the significant travail to sustain servers and storage media just cloud prices services use, they must straightforward opus, but important Withal. Gspace turns the 2 GB help you on determination an simply Cloud Prices website that is ideal for you. just cloud costs Release encrypted storage with room to supererogatory ensure simply cloud free is you will chance many just cloud Unloosen companies offer you this quickness. Nearline StorageNearline storage means that the drug user's files Just Cloud Critical review engineering science without a huge investiture.

Anonym sa...

Greetings! Very helpful advice in this particular article!
It's the little changes which will make the most significant changes. Thanks for sharing!

my web site - Ray Ban Sunglasses Outlet