torsdag, juli 02, 2015

Några ord om Zara Larsson-gate

Jag ska villigt erkänna att jag inte har någon jättekoll på Zara Larsson. Det som satte henne på min karta var när hon la upp en bild där hon hade dragit en kondom över sin fot och ben för att nedmontera killars argument om att inte använda kondom för att de är för välutrustade. Touché. Det mycket fyndiga tilltaget blev en världsviral som uppmärksammades över hela världen. Och hyllades. Och hatades.

Den senaste veckan har Zara Larsson kört in som en skenande truck i mitt medvetande tack vare en medianärvaro av guds nåde. Jag behöver väl knappast förklara vad det handlar om men upptakten består i korta drag av att Zara Larsson av DN blev uppmärksammad på att av samtliga akter på Bråvalla var hon, med marginal, den allra mest spelade på Spotify. En ganska så tydlig värdemätare. Konstigt nog hade hennes närvaro på festivalen fått väldigt klen uppmärksamhet och i princip noll marknadsföring. Dessutom hade hennes spelning blivit placerad på en klassisk grisatid mitt på dagen. Sammantaget gjorde detta henne besviken och hon ifrågasatte hur det kom sig. Ifrågasatte Bråvallas genustänk. Eller rättare sagt frågade om de överhuvudtaget har något sådant. Inte. Så. Jävla. Konstigt. Kan man tycka.

Plötsligt blev hon talk of the town och någon douchebagig nolla till programledare kommenterar henne med att i direktsändning uppmana till att lavettera upp henne och Günther (av alla) avfärdar hennes "gnäll" på sin facebooksida som en fjortis som inte kommer med hits utan bara en massa tjafs. Sistnämnda inlägg kommer alltså från en 47-årig snuskgubbe som byggt hela sin legacy på en lösmustasch och skämtsam tysk porrfilmsestetik. En riktig hitmaskin som mig veterligen en enda gång (2004) lyckades få sverige att fnissa på sig till sin bubbelgumdancelåt Dingelidongsongen eller vad fan den nu hette. Thats it.

Jag vill inte vara för hård mot vare sig mot programledaren eller Günther för jag tror faktiskt inte att deras intentioner var att skada henne på riktigt. De blev bara så himla provocerade av att en 17-årig tjej hade mage att ta sig ton. För det gillas inte. Sånt måste kväsas till varje pris. Det bara är så och sitter som biologi i ryggmärgen på gubbmaffian. Det som värre är att blaskor som Aftonbladet väljer att ta ett facebookinlägg från en person med aborterad artistkarriär och blåser upp det som en riksfejd. Fy fan jag ryser när jag tänker hur kylig cynism det är och jag kan bara hoppas att hon som signerade artikeln skrev den under tvång. Även Expressen drar sitt strå till stacken genom att göra en osnygg hårdvinkling av DN:s ursprungsartikel där de adderat de klassiska kryddorna för att piska upp stämningen.

Men det som hände sedan är faktisk riktigt svårt att förstå. En hatvåg briserar. Bokstavligt talat. Och den slår mot Zara Larsson med full kraft. Vi snackar inte om raljant kritik och tanklöst syrliga kommentarer. Inte heller om dåliga och tourettesartade försök till någon slags cynisk humor (som jag själv är smärtsamt medveten om att jag har gjort mig skyldig till flera gånger). Nä, nu är det handskarna av. Vi snackar avskalat hat där killar/män i alla åldrar bokstavligen önskar att hon ska misshandlas, våldtas och dödas för att hon är en sådan käftig jävla feministhora. Spannet är enormt. Det är groteskt att se hur naturligt killar i sjuårsålderns vidriga kommentarer existerar i fullständig symbios med mäns (som är lätt tio år äldre än mig själv) diton. Det är fullskaligt. Gränslöst obehagligt och så jävla inte OK. Rätt framför ögonen lyser den där oformliga massan av "män i grupp" klarare än polstjärnan och det lär knappast gå att avfärda den där omtvistade etiketten som nåt jävla feministsnack någonsin igen.

I princip de enda som kommer till Zara Larssons undsättning är kvinnor som sätter ner foten under initiativet #backazara. Det är fanimej förbluffande att se hur lågrepresenterat mitt eget kön är i den tråden. Det är alltså i ett sådant klimat jag ska se mina tre döttrar växa upp. Fy fan.

Jag ska tillägga att jag tycker Zara Larsson verkar vara sjukt kool. Hon är smart, vass, resonerande och vältalig. Hon är en tänkande människa, vilket är bra mycket mer än man kan säga om hennes belackare som plaskar runt i den grunda änden av genpoolen . Hon har ett budskap och tar för sig och är en miljoner gånger bättre förebild för mina döttrar än alla idioter som uttalar sig nedlåtande om henne. På alla sätt. Gör din grej Zara. Håll aldrig käft.

Jag vet att många (även personer jag känner väl) kommer snacka skit och tycka att jag är en pk-idiot och brorduktigtyp i och med det här inlägget. Det är lugnt. Det bjuder jag på. Skiten flyter oftast upp och jag ska inte glömma.

Som en liten bonus vill jag även passa på att bjuda på en riktig Nostradamus-spaning från 2008, signerad ingen mindre än mig själv, där jag pratade om hur jantetuktade medelsvenssons satt och började hata Zara Larsson (då endast 10 år gammal) när Mellbystrand fyllde 100 år. Nästan kusligt.

14 kommentarer:

Anonym sa...

Heja dig! Och Heja ZL!

Hanna sa...

Snyggt!

Kissowa sa...

Precis så.

Béatrice Karjalainen sa...

Väl rutet!
Förstår inte vad folk har emot Zara. Hon säger ju precis som det är. Vågar stå upp för sina åsikter och gör det publikt.

Krokofanten sa...

Jag följer detta från Frankrike och förstod inte vad det var frågan om... Tack för förklaringen, som alltid ett välartikulerat inlägg och Heja Zara!

Ellet sa...

Jag är imponerad av att människorna som strömmar till för att ösa äckliga hatord över henne, gärna i grupp, inte fattar att det är precis det beteendet de JUST DÅ håller på med som är själva problemet? Hur svårt kan det vara att se? Att människor inte kan se längre än näsan (eller i detta fall, kuken, uppenbarligen) räcker, är skrämmande. Hur många av dessa icke-tänkare omges man inte av varje dag? Som tycker det är rätt att hota en 17-åring brud för att hon säger det så många har sagt och försökt få fram så länge. Det går liksom inte in. Gillar särskilt den där killen i kommentarstråden som liksom försökte fiska fram att det går inte att lära gamla hundar att sitta och att man därför borde ge upp försöken för att inte förarga. Men nästa generation då? Ja, jag vet inte. Jag blir trött och ledsen inombords över att det uppenbarligen är okej att bete sig som en fullblodsidiot i så många kretsar.

Menneh, feminismen har faktiskt gått för långt...!

Anonym sa...

Jag tycker du som vanligt skriver väl och befogat!

Mvh Landsorten.

adde sa...

Oj. Jag har helt missat det här tjafset. Eller snarare sluppit. Jag konsumerar mindre och mindre media ju äldre jag blir och det känns bra.
Såg ZL på Hellenius Hörna tror jag det var och där var hon helskön.

Jessika sa...

Bra sagt, vi kommer aldrig få till en förändring förrän männen ryter till också. Tyvärr.

Amelie sa...

Så märkligt; direkt efter att ha läst Nostradamusinlägget (som var mycket underhållande) klickade jag mig vidare till Expressen och fann detta: http://bloggar.expressen.se/danielredgert/2015/07/06/johannes-brosts-mandagsmorgon/ ! Jag hade själv glömt bort Brostie, och undrade så smått vad han pysslade med i dessa dagar... hehe. Läskigt hur den mannen dyker upp i semesterlunket inte bara en, utan två gånger samma kvart för att ha varit bortglömd sedan Rederiets dagar :)

Jonas sa...

Grymt bra inlägg Mike. Missade dock att det var ett sådant hatiskt drev mot henne. Noterade bara ngt om Günther, jag fick känslan av att han passade på att få tycka till lite o komma med i kvällstidningen för ovanlighetens skull.

Och som du skriver på slutet, pk-stämpling. Som att om man står för medmänsklighet, människors lika värde o inte hatar andra så är det ngt negativt...

Baronessan sa...

Du skriver så rätt och bra så jag blir tårögd! När jag sedan läser inlägget från 2008 blir jag tårögd av skratt. Dina formuleringar är så bäst!

Anonym sa...

Jag tycker att det är intressant att fundera över hur kvällstidningarna har hanterat det faktum att Zara är omyndig? Får man göra nyheter av personer under 18 år hur som helst? Är hennes föräldrar tillfrågade? Det är ett barn det handlar om i lagens mening. Crazy.

Blenda sa...

Bra inlägg, du är riktigt bra på att formulera dig, vilket det är ett allvarligt och viktigt inlägg eller ett grymt ironiskt och ibland till och med hatiskt inlägg... :-) (Jag saknar förresten dina spårvagnsreflektioner!)

Jag hoppas att Zara Larsson inte blir rädd och tystad. Det behövs tjejer, eller rättare sagt människor, som så på pricken kan sätta fingret på problemet.