torsdag, juni 19, 2014

Varning för Picky Living

När det blev dags för oss att bygga om vårt kök så letade vi länge och väl efter en leverantör som kunde leverera det vi ville ha. Vi fastnade för Picky Living som har specialiserat sig på att leverera exklusiva luckor till Ikea-stommar. De verkade flexibla och proffsiga och efter mycket velande valde vi dem framför en massa andra leverantörer. Jag kontaktade dem, skickade upp ritningar och fick hjälp via telefon att sätta ihop en beställning som innefattade sex stycken måttbeställda luckor. Jag ringde flera gånger för att försäkra mig om att de hade räknat rätt eftersom jag hade svårt att värdera det utifrån en lista. Allt var fridens och bemötandet var toppen. Jag kände mig nöjd med mitt val.

Efter dryga sju veckor kom köksluckorna som vi hade beställt från Picky Living. Köksrenoveringen var i full gång så luckorna blev liggande ett par veckor tills nu i måndags när snickarna packade upp luckorna och det visade sig att tre av de måttbeställda luckorna hade fel hålbild. Någonstans i tillverkningen hade man missat åt vilket håll utfallet skulle vara och därför gick det inte att montera upp luckorna. Efter att ha betalat en ganska bra slant för en produkt från ett företag som marknadsför sig som ett exklusivt alternativ kändes det trist och irriterande. Särskilt när leveranstiden är 7 veckor. Visst. Det kan alltid uppstå fel men det är ändå inget man förväntas ha med i beräkningen. I synnerhet inte när man varit supernoggrann.


 Så jag hörde av mig till Picky Living och förklarade problematiken och passade även på att förklara att vi fått nog av att vänta på luckor och att det därför kändes som en extremt oattraktiv lösning. Jag bifogade ett foto som styrkte min beskrivning och fick ett ganska omgående svar att det uppenbarligen uppstått ett missförstånd mellan mina snickare och de som tillverkar luckorna och att jag skulle få avdrag på min order motsvarande de defekta luckornas kostnad om mina snickare kunde fixa fyra nya hål. Det lät som en fullt acceptabel lösning även om det inte stämde att det uppstått ett missförstånd mellan snickarna och tillverkarna. Det vara bara Picky Living och tillverkarna som var inblandade i beställningen och ritningen var det inget fel på. Jag kunde välja helt nya luckor men då få vänta på dem (oklart hur länge). Eller lösa pucken själv och få pengarna tillbaka för de aktuella luckorna. Jag valde det sistnämnda och kände mig helt nöjd. Tills jag upptäckte att summan som förts över inte överensstämde med det jag enligt kvittot hade betalat.

Jag hörde snabbt av mig och frågade varför jag bara fått en dryg tredjedel av pengarna tillbaka och fick snabbt svaret att det hade skett ett missförstånd och att personen i fråga inte hade sett att det rörde sig om specialmått på luckorna och att jag snarast skulle få ytterligare 318 kr. Jag blev inte klok på svaret eftersom det fortfarande skulle fattas 900 kr från den summa jag hade betalt för luckorna. Så jag mailade igen och frågade hur det kom sig. Till svar fick jag att jag hade fått betalt för vad en motsvarande lucka utan grepp kostar. Att jag hade valt ett speciellt grepp med en infällning i mässing var inget de kunde ta hänsyn till eller ersätta. Jag fick förklaringen att skadans kompensation ska vara lika oavsett vilket handtag eller grepp man valt och att de felaktigt borrade hålen inte ser värre ut bara för att jag har valt ett dyrare grepp. Här någonstans svartnade det för mig.

Jag kände hur adrenalinet började pumpas runt inom mig. Personen menade mer eller mindre att jag fick skylla mig själv som valt ett dyrare grepp till mina luckor. Att det inte var greppen det var fel på utan själva luckan och att kompensationen ska vara lika oavsett vad man gjort för tillval. Det kan vara den märkligaste förklaring jag någonsin har hört från ett företag. Jag försökte förklara att jag hade svårt att se luckorna som en massa lösa delar utan att varje lucka, inklusive tillval, var en helhet som hade kostat mig en exakt summa och att när jag hade blivit lovad att få den summan avdragen så förväntade jag mig att det skulle vara samma belopp som det jag faktiskt hade betalat. Om de inte kunde lösa det ville jag hellre ha nya luckor – med förbehållet att jag då ville bli prioriterad och få luckorna omgående.

Svaret blev att det snabbaste de kunde leverera en lucka på var två till tre veckor, men att tillverkningen skulle ha semesterstängt om två veckor. Det var alltså oklart hur länge jag skulle behöva vänta. Dessutom hade vi ju kommit överens om en ekonomisk kompensation som jag hade varit 100% nöjd med, men som sedan visade sig diffa på cirka en tusing och inte till min favör.

Jag påpekade att jag höll på att gå från en kund som hade kunnat vara en god ambassadör och rekommendera dem till att bli en kund som inte blivit fullt kompenserad för ett tillverkningsfel. Det fick mig att ifrågasätta hur Picky Living värderar kundnöjdhet och ser på sina kunder. Det är ju toppen när allt fungerar och känns bra genom hela besluts och köpprocessen, men lika viktigt för den totala kundupplevelsen är bemötandet och servicegraden när något blir fel. I det här fallet så anser jag att man borde få en rimlig chans att tänka över ifall man verkligen ska beställa luckor från Picky Living. Det framgår ju inte med direkt tydlighet att man måste ha med i beräkningen att man vid en eventuell kompensationssituation får betalt enligt en tariff som baseras på en standard 1A-lucka utan tillval oavsett vad man beställt.

Det är enligt min mening läge att höja ett varningens finger när ett företag, som omsätter många miljoner varje år på att kopiera Ikeas hålbilder och säger sig vara ett exklusivt alternativ, verkligen tycker att det är värt att jiddra med en kund om 900 kr, när kunden fått luckor som blivit fel i tillverkningen. Att jag blir erbjuden nya luckor med oklar leveranstid efter att jag redan har väntat i nästan två månader känns då som en klen kompensation.

Värst är kundföraktet som lyser igenom i svaren. Egentligen kan jag se ett stort humorvärde i att skicka iväg ett två A4 sidor långt argumenterande mail och få ett ”Då säger vi så. Trevlig Midsommar!” i retur. Jag inser också att de där 900 kronorna är en sketen struntsumma i sammanhanget och knappast värda mödan för någon av parterna. Såvida tillverkningsfel inte är en mördande post vid resultaträkningen för Picky Living. Så kan det ju vara med tanke på hur ogärna de vill vara tillmötesgående, trots att det är de som levererat en defekt produkt. Det säger ju ett och annat om ett företag. Inte minst i tider när sociala medier generellt spelar en allt större roll i valet av leverantörer.

Vi har helt enkelt hamnat i ett principläge där de 900 kronorna fått ett extremt högt symbolvärde, där jag tolkar full kompensation som den summa jag de facto betalat, Medan Picky Living tycker att full kompensation är en mycket lägre summa, framräknad enligt en luddig marknadssocialistisk modell.

Så kontentan är att jag helt tappat förtroendet för Picky Living och inte skulle kunna rekommendera någon att handla av dem. Luckorna är jättefina och det känns att de håller en hög kvalité. Men det hjälper inte när det uppstår ett fel och ovilligheten att lösa situationen på ett sätt så att kunden blir nöjd är så graverande. Jag vill helt enkelt varna för och avråda alla från att göra affärer med dem.


Det var nog alles.

16 kommentarer:

Anonym sa...

Andas ut och glad johannne

Anonym sa...

Grattis, googlar man på "picky living" är detta inlägg femte träffen! Konsumentmakt!

Anonym sa...

Bara som info, Volvos proxy säger:

"Access denied
We are sorry, but the page you are trying to access,
bloggfrossa.blogspot.se is classified as Suspicious and therefore blocked by our Internet filter.

It is not possible to request access and there is no Faros service available to get clearance for this or other pages with the same classification.

The Internet filter has been updated and you can read more here Internet filter ."

mikebike sa...

anonym: haha suspicious. jaså minsann.

Hanna sa...

Min syrra köpte luckor från Picky Living. De levererade också fel luckor, vilket ställde till en massa strul som de inte var så bra på att lösa. Så själv köpte jag från annan leverantör som har roliga Ikea-luckor.

mikebike sa...

Hanna: Intressant att höra att det är så de jobbar på pickyliving. Fun n games så länge inget blir fel men när det blir det så är det bara hejdå. Berätta mer. Hur ville pickyliving lösa sitt fel den gången?

Simon sa...

Detta verkar ju ytterst märligt och har lite svårt att tro detta om Pickyliving. Jag och min sambo beställde köksluckor av de och det var aldrig något problem, super bra bemötande. Jag vart så pass nöjd att jag rekommenderade de till min bror och hans fru samt till min kusin. De hade inte heller några problem och fick ett underbart bemötande. Pickyliving får 10 av 10 utav mig!

Sussi sa...

Jag beställde mina köksluckor från Picky living i vintras och blev så nöjd med resultatet att jag nu i våras även beställde luckor till mina garderober i sovrummet. Personalen var underbar att ha att göra med och jag har rekommenderat detta företag till både släkt och vänner!

Anonym sa...

Oj undra
Om även pickyliving själva hittat hit?

Raggoparden sa...

Hehe, femte sökträff, och så två anonyma kommentatorer som höjer företaget till skyarna?
Det är nåt ruttet i Danmarks rike, som Shakespeare skulle sagt :)

mikebike sa...

Simon och Sussi: Haha härligt med sånt förbehållslöst hyllande. Bara sådär. Man skulle nästan kunna tro att era kommentarer är ett "beställningsjobb" :)

Jag tvivlar dock inte på att era ord talar för många pickylivingkunder. Jag var ju ganska tydlig med att jag upplevde service under hela beställningsprocessen som top notch (även om jag kan tycka att det är lite risigt att behöva pynta nästan 3000 kr i frakt när man kan få en spishemlevererad från tyskland fraktfritt) Även luckornas kvalité och utseende var till största belåtelse. Jag försöker inte sätta upp en nedsmutsningskampanj.

Jag har uttryckligen beskrivit att det först var när det visade sig att pickyliving hade gjort fel och detta fel skulle korrigeras som jag upplevde baksidan med pickyliving. Istället för att ge mig full kompensation så får jag betalt ungefär hälften av vad jag har betalt vilket jag upplevde som en an ing märkligt. Jag försökte få svar på hur de tänkte men fick nån konstig slags marknadssocialistisk till svar.

Kort sagt: Driver man ett företag som heter Pickyliving får man också räkna med att en kund som betalat 30 papp för några lådfronter är lite picky och vill att allt ska vara perfekt och vill ha kompensation när man får felborrade luckor. Det man som kund inte vill hamna i är en långdragen diskussion med leverantör där man känner en uppenbar underliggande beska.

Jag kände mig helt enkelt förminskad och dumförklarad när jag förutsatte att full kompensation innebar det pris jag betalat och inte någon kreativ tolkning till pickylivings favör. Det är bara detta steg i hela köpprocessen jag varit missnöjd med och det jag vill förmedla till folk. Specialbeställ inget från pickyliving om du inte räknar med att bli halvkompenserad OM något blir fel. Man bör tänka sig för eller få det svart på vitt vad som verkligen gäller om något blir fel. Att jag blev erbjuden nya luckor med obestämd leveranstid som alternativ kändes inte som en bra lösning. istället blev det ett tjafs om 900 futtiga kronor. Ovärdigt för mig. Men ännu ovärdigare för ett företag som försöker konkurrera bland premiumvarumärken inom samma bransch.

Det finns andra företag som gör samma grej som inte har råd med samma kundförakt som pickyliving.

Anonym sa...

Jag hade blivit irriterad precis som du men hade i slutändan inte brytt mig och gått vidare.

Det som dock gör mig orolig nu när jag som potentiell köpare närmsta månaden får se ett sånt här inlägg är att Picky Living som verkar vara ett företag som livnär sig på att man googlar osv inte värderar sitt namn högre än 900:-.

Hade jag startat Picky Living hade jag säkert bråkat om några hundralappar men om jag var beroende av google sökningar(vilket de delvis är) så hade jag gjort ALLT för att hålla alla nöjda. Detta gör mig mer orolig över att välja picky living än att de inte kompenserade några futtiga hundralappar.

Anonym sa...

Ditt inlägg ligger nu som nr2 under picky livings egen sida, dett om något visar på vikten av att hantera kunder bra även om det blir problem som i ditt fall.

Anonym sa...

Intressant läsning. Tänkte lägga en stor beställning hos Pickyliving men nu är jag nästan 100% säker på att det får bli någon annan leverantör. Som kund värdesätter jag företagets service och hantering av fel etc. mycket högt.

Anonym sa...

Tror inte heller jag tittar för mycket på den här leverantören. Det ska fungera även om det blir fel, till kundens fördel då. Det är kunden som ska känna sig nöjd inte tvärtom.

Gör om Gör rätt Pickyliving!!


MVH LiseLotte

paul sa...

Jag är en potentiell långivare och jag ger lån till de fattiga och behövande, om du behöver ett brådskande lån kontakta mig nu på min e-postadress cloudloancenter@gmail.com
Mitt jobb är att hjälpa de fattiga och behövande, så kontakta mig nu

jag älskar dig