onsdag, november 27, 2013

Karma

Nyligen kontaktade Josefine en relativt nystartad välgörenhetstjänst som heter matkassen och är inriktad på akut kortsiktig hjälp till barnfamiljer. Hon hade läst om den på Facebook och det går typ ut på att man anmäler sig som intressent att skänka en kasse mat, kläder, presenter och annat till en i närheten behövande familj. Något som känns lite extra viktigt nu när det börjar lacka mot jul och allt.

Så igår när vi ändå förstörde kvällen på Ica Maxi passade vi på att fylla en extra kasse mat som vi sedan körde hem till en "förmedlare" som visade sig vara dottern/systern till en mamma och hennes son som hamnat utanför systemet och inte ens har råd att köpa mat. Den paniken man måste känna då. Det var en väldigt enkel insats som troligen betydde mycket. Det var fint att personligen få lämna grejerna och det kändes väldigt bra efteråt.

Det finns ju tusentals sätt att idka välgörenhet och göra nåt bra för andra. Rädda barnen, röda korset och you name it. Hur ska man välja? I det här fallet är det ingen stor organisation utan en grej på väldigt lokal nivå. Kanske var det en blandning av det, att det är ett nystartat initativ som behöver hjälp för att växa och att jag nyligen sett "American Winter" på svt play som gjorde att jag ville vara med och prova detta. Och jag kan rekommendera det. Det kändes verkligen att man gjorde skillnad vilket var stort i sig. Jag menar inte på något vis att det är bättre än att sms:a in ett par hundringar vid en katastrof. Men det kändes personligt och jag tror att en positiv bonuseffekt är att den man hjälper känner att det faktiskt finns helt vanliga människor omkring dem, utan 90-konto, som bryr sig och kanske kan bara det bringa lite större hopp om framtiden.

Testa vettja! Vem vet, det kanske är bra för karman om inte annat.

Mer info finns på: http://matkassen.info/  

9 kommentarer:

Oscar sa...

Tack för att du berättade om detta. Vi följer ert exempel och skänker en kasse.

adde sa...

Bra! Själv gillar jag det anonyma med inbetalningarna. Tänker att det skulle kännas besvärande för båda parter i det du beskriver. Men det är kanske snarare en brist hos mig.

Anonym sa...

Kanon, Tack för upplysningen, hade aldrig hört talas om det innan (kan bero på att jag inte har facebook)men skall direkt involvera mig, Tack för att du fick upp mina ögon för detta.

Kan vara bra att hjälpa i närområdet och inte bara till katastrofer etc.

Johan I Majorna

mikebike sa...

Oscar: Fint av er.

Adde: Man kan välja attvara anonym och låta nån samordnare överlämna grejerna istället. Det finns en massa alternativ så man kan välja vad som passar bäst. I vårt fall var det enklast att bara åka förbi när vi ändå hade handlat och räcka över grejerna innan vi åkte hem.

Johan: Ja jag tycker det är ett svinbra initiativ så kul att fler engagerar sig. har även fått en kollega att intressera sig för detta.

Nordan sa...

Asbra! Gillar det på flera plan.
Bl.a för att det finns människor som inte omfattas av 90 konton och att man gör en omedelbar insats.

BRA TIPS och GOOOOD JUUUL

mikebike sa...

Nordan: ja det är ju en extra bra grej att det är så direkt. God jul du med.

Johanna sa...

Å, har hört om detta men inte från någon som själv provat. Tycker att det verkar vara ett jättebra initiativ, så nu ska vi också skänka en kasse.

Polly sa...

Jag gillar Matkassen. Har hjälpt 5 familjer ... Var tveksam till en men de kanske bara var chockade för vi hade handlat så mycket

mikebike sa...

Johanna: Gött. Kan du inte skriva nåt om det också?

Polly: Varför var du tveksam? Berätta.