söndag, februari 24, 2013

WM3

Medan jag ändå håller på så måste jag tipsa om en av de bästa dokumentärerna jag har sett. Eller det är en dokumentärserie om ett och samma fall. Det är ett supergammalt tips, men eftersom det sorterar in under vad jag skulle vilja kalla obligatorisk tittning, kan jag inte ta hänsyn till att detta må vara gammal skåpmat för många.

Tipset innefattar totalt fyra stycken filmer om det numera ökända fallet 'West Memphis Three', där tre tonåringar (Damien Echols, Jason Baldwin och Jessie Misskelley) blev anklagade och dömda på väldigt lösa indicier, för ett bestialiskt trippelmord på tre pojkar i tioårsåldern. Två av dem till livstid och en till döden. Det ger en skrämmande inblick i hur ofungerande ett rättssystem i vissa fall kan vara och hur varierande begreppet likhet inför lagen kan ta sig ut, beroende på klass, bakgrund och social status.

De tre ungdomarna pekades ut på grund av att de var udda fåglar som gick klädda i svart och lyssnade på Metallica. Det räckte för att de skulle pekas ut och sedan var karusellen i full gång.

Jag skulle troligen kunna skriva spaltmeter efter spaltmeter om det här fallet men skulle ändå inte kunna göra det rättvisa. Det mesta har dessutom redan sagts. Det är en fruktansvärd och långdragen historia utan en enda vinnare som utspelades mellan 1993-2012. Förutom det uppenbart fruktansvärda i att tre barn våldtagits och dödats så har en väsentlig tid av tre oskyldiga ungdomars liv blivit ödelagt. Och efter tjugo år så kan de anhöriga fortfarande inte gå vidare eftersom mördaren fortfarande går lös, trots starka misstankar om vem det faktiskt är.

Se dem bara (mycket obehag utlovas) men gör det i rätt ordning (även om den sista är en fristående sammanfattning av allt).

1. Paradise Lost: The Child Murders of Robin Hood Hills (1996)
2. Paradise Lost: Revelations (2000)
3. Paradise Lost: Purgatory (2011)
4. West of Memphis (2012)


Hittade tyvärr ingen trailer4 kommentarer:

Lola sa...

Rysningar. Jag har på ganska nära håll följt ett annat rättsfall där oskyldigt dömda satt 4 år i fängelse innan upprättelse. Men fortfarande tror väldigt många att två mördare släpptes lösa, vilket måste vara skittungt när man väl friats. (Jag bodde tillsammans med Amanda Knox bästa kompis under ett par månader i Perugia, Italien, strax innan hon och ex-pojkvännen släpptes.)

Anonym sa...

appropå rysningar.

http://www.youtube.com/watch?v=uFwyGdU5isE , mikebikeifiera denna sammanfattningsvist så där snyggt som bara du kan.

mikebike sa...

Lola: Oj, låter spännande. kanske är allmänbildning men jag vet banne mig inte vilket fall det var. Finns det nån bra sammanställd info. typ dokumentär eller liknande att tillgå?

anonym: verkar avancerat.

Lola sa...

På svenska tycker jag de har lyckats ge en helt fenomenal täckning av fallet på Flashback, faktiskt.
I tråden Mordet på Meredith Kercher i Perugia, eller nåt sånt. Det kallades Halloween-mordet när det hände 2007.