tisdag, februari 05, 2013

Norgepriser

Alla varit i Norge vet att det är den ultimata ekonomiska förnedringen. Den känslan av total underlägsenhet är vanligtvis svår att få till på artificiell väg. Men inte i Norge. För alla som besökt ett norskt McDonalds vet att när man går in där är det bokstavligen som att lösa biljett till en upplevelsepark i bizarroformat, med åkattraktioner som "The House of Papperslösa Flyktingar", "Kick the Hobo" och "Inflation Flume Ride". I helgen fick jag det svart på vitt.

När bussen mot Hemsedal gjorde sitt enda stopp stod endast McDonalds på utbudslistan. Jag hukade mig redan när jag gick in. Man har ju hört att de tar typ 75 norska hutlösa kronor för en Big Mac-meny, vilket givetvis var helt felaktiga uppgifter. Det kanske stämde någon gång på nittiotalet. Nu låg prislappen på dryga 92 NOK vilket kan översättas till inte mindre än 110 kr i vår egen svenska dasspappersvaluta. Ett lite väl saftigt grisapris kan man tycka. Jag menar, jag vet att man tjänar bra i vårt kära grannland men det bara måste kännas orimligt dyrt även för norrmän. Eller har varenda jävel ett privat oljeborrtorn på bakgården i norge? Det verkar onekligen så.

I själva Hemsedal var det ännu värre. En påse jordnötter landade på i runda slängar 55 norska riksdaler vilket blir 65 kr i våra leksakspengar. Rimligt. Hur försvarar man en sådan  Varje gång man drog kortet var det som att någon vred upp strömstyrkan på sin elpistol och satte ett skott i ens scrotum. En stor stark 95 NOK (= 115 kr). I Norge behöver man alltså äga en egen sedelpress för att ens ha råd att bli full. Att ta en tur över till Sverige måste vara som att åka till ett Thailand med baltkänsla. Att gå ut och äta en någorlunda dräglig lunch i Norge kan nog mycket väl kosta dig både en arm och ett ben, och göra dig till träl för livet.

Det är märkligt när man tänker på det, för man ser ju väldigt få hus med diamanttak längs vägen och det kommer inte ens champagne ur kranarna. Så den ekonomiska delen av min Norgevistelse var lite av ett finansmässigt övergrepp mot plånboken. De kan ha hur jävla överlägsen natur de vill (vilket de också har OMG!) men deras prissättning är fan inte ok.

7 kommentarer:

Yevonde sa...

Hahaha dessutom har jag hört att alla knarkar. Hur dyrt måste inte heroin vara liksom???

Ellet sa...

Haha Yevonde!

Och jag vill verkligen åka på en Trollhunter-safari i Norge. Bara trekka runt och peka på ställen som trollen var på, vore, om jag får använda det övertjatade ordet - episkt! Man kanske får ta med sig egen mat så man klarar sig. Hmm!

Anonym sa...

Ja dom har enda en levande landsbygd i Norge, och prisen för det är dyrare mat.

Svenske bönder har ingen större subsidier, så det blir glesare å glesare ute i periferin då dom inte kan kornkurera med EU´s matproducenter.

Klara sa...

"Att ta en tur över till Sverige måste vara som att åka till ett Thailand med baltkänsla."

Älskar den formuleringen!

Greve Kycklingben sa...

Handlar nog mer om att norrmännen medvetet har löjliga priser (även med deras ögon sett) enbart för att knäcka de stackars svenskar som vågar sig över gränsen... So worth it.

mikebike sa...

Yevonde: Ja herregud, heroin borde ju vara dyrt som stryk där. De skulle dra Till sverige så skulle de ha råd att punda dubbelt så mycket.

Klara: haha tack.

Greven: haha ja de har fan råd att skoja till det med stil.

Anonym sa...

Lite så känner jag som bor i USA kommer hem till Sverige varannan sommar. Vad dyrt allt är! Jag minns anledningen till att man satt hemma och grundade innan man gick ut på 80-talet. Det gick ju liksom inte att dricka ute på krogen. Bara för dyrt!

SB