tisdag, januari 22, 2013

Vad är rea-priset på värdighet?

Som jag tidigare nämnt så älskar jag konceptet lokaltidningsbesvikelser. Det ligger ett så vackert skimmer av besvikelse över dessa män kvinnor som upplever sig ha blivit förorättade men inte ha fått upprättelse, och därför som en slags sista utpost, känner sig manade att "gå ut i media" för att berätta om det. Det kan vara allt från gropar i vägen, dålig service hos en internetleverantör, för mycket hundlort på stadens trottoarer, till att de får för mycket reklam i brevlådan eller blivit snuvade på en bra rabatt på läsk hos någon matvarujätte – eller vad som helst som sätter käppar i livets lyckohjul.

De kontaktar således sin lokaltidning som i gissningsvis 99% av fallen hugger direkt och skickar ut en reporter med digitalkamera som får lyssna av deras trauma och ta en bild på den besvikne i fråga (eller som i fallet nedan, de besvikna). Sedan kablas det hela ut i lokalpress och resulterar i inget utöver att de gjort sig kända som byns gnällrövar.

Men det finns också fall som når riksnivå. Där besvikelsen möjligen må vara fullt befogad, men där priset på den egna värdigheten reas ut som gårdagens frallor. Som i Kent och Veronicas fall nedan.

Paret Kent och Veronica Andersson åkte på semester, blev magsjuka så in i helvete, och förväntade sig att resebolaget skulle punga upp. Resebolaget nekade. Vad göra? Jo, de ringde "media" som i det här fallet råkar vara Expressen som i sin tur lyssnar på deras (extremt självutlämnande måste man ändå säga) story, fattar grejen och blåser upp det till en klassisk "kvällstidningsbesvikelse".

Så vad blir då resultatet?

All publicitet är... nåja, publicitet.


Jo, om vi säger så här. Det jag fick med mig från artikeln är att paret Kent och Veronica Andersson från Lindesberg blev råmagsjuka på semestern som de hade betalat 30.000 pix för. De sket sedan bokstavligt bort större delen av vistelsen. De var så fullkomligt under isen i vad som skulle kunna beskrivas som en regelrätt skitkoma att de knappt orkade lämna rummet. Deras räddning blev ett par de bodde grannar med, som var aningen mindre lösa i magen och som kunde serva Kent och Veronica med bland annat toapapper eftersom detta konsumerades en masse. För att riktigt toppa misären berättar Veronica hur hon på flyget hem (som kanske ärligast kan beskrivas som ett stort bajsinferno i höghöjdsformat) var så illa däran att hon svimmade av blev liggande, citat: "nedbajsad" utanför cockpit i sex timmar. Surt. Absolut. Jag förstår verkligen att det måste ha varit en fruktansvärd upplevelse och jag har svårt att tro att jag skulle kunna bli så mycket fiende med någon att jag önskar denne en sådan upplevelse.

Dock tror jag att hon tar fel när hon beskriver det som höjden av förnedring. Dit tror jag nog att hon har nått först nu sedan hon på eget bevåg gick och blev ansiktet utåt för våldsam turistdiarré. Jag kan tycka att de borde ha tecknat en liten tilläggsförsäkring till sin vanliga hemförsäkring. Eller helt enkelt bara bita i det sura och (förlåt!) skita i det hela och försöka glömma.

För egen del kan jag säga att jag tror mig ha empati nog att inse vidden av traumat hon fick utstå på sin flight hem. Men herregud, hade jag legat nedbajsad till allmän beskådan under sex timmar så kvittar det nästan hur mycket pengar som hade legat i potten. Jag hade i princip varit beredd att göra vad som helst för att det inte skulle presenteras i rikspress. Men vissa nöjer sig tydligen med att hoppas på (i bästa fall) 30 papp.

Snacka om värdighetsrealisation.

17 kommentarer:

FashionSlacker sa...

Hahaha....6 timmar ??!!

David sa...

På något sätt tvivlar jag en liten, liten aning att kabinpersonalen skulle låta en nedbajsad tant ligga medvetslös framför cockpitdörren i 6 timmar. Eller ens 5 minuter för den delen...

Ellet sa...

Kunde hon inte tidvis fått låsa in sig på toaletten då? Någon kommer och vill låna så får hon kliva ut, och sen kliva in igen när personen är klar. Hmm.

Förövrigt så är min ultimata favorit fortfarande kvinnan som känner sig KRÄNKT över att en figur i Hobbit-filmen (i den svenska texten) har samma efternamn som henne. Ett oerhört viktig namn som hennes familj tog I SLUTET AV 2000-TALET? WTF?

Jag blev mållös. På riktigt. Hah.

Ms Spider sa...

Behöver ju inte ens ha tilläggsförsäkring, den vanliga hemförsäkringen har normalt en reseförsäkring som gäller för upp till 45 dagar, den täcker vanligvis om man blir sjuk, tilläggsförsäkringen fixar självrisken. Förstår inte folk och förstår ännu mindre varför de envisas med att springa till media med de konstigaste sakerna. Som regel är det samma människor som inte förstår hur man kan använda sociala media för det är ju så utlämnande yadayadayada...

Klara sa...

Åh Ellet, JA! Det var fruktansvärt pinsamt!

För övrigt stod detta att läsa för ett tag sen: http://ttela.se/start/lillaedet/1.1809996-barnen-nekas-skolfotografering

Ett ytterst viktigt problem tydligen. Och på två minuter lyckades kommentatorfältet bli nedsolkat av "det är invandrarnas fel" (på riktigt!)

Andreas sa...

Bara jag som också tycker det är fruktansvärt att det är reklam för badrum i anslutning till artikeln, och dessutom "Allt du behöver från renovering till NJUTNING"?

Ms Spider sa...

OH, Andreas, det noterade jag inte ens - så otroligt roligt/skruvat i sammanhanget, badrumsreklamen. Tack för att du uppmärksammade det... Haha!!!

Anonym sa...

Ja det finns något tragiskt över detta exponerande. Detta är ju ett extremt exempel men kvällstidningarna är fulla av andra. Folk som gått ner 17 kg(!!!) i vikt. Idioter som surfat upp 50000:- på mobilen på semestern osv osv osv

Hade hellre dött än blivit utfläkt för någon liknande "bedrift"

Ellet: ja den med dvärgnamnet är fantastiskt rolig. Dessutom hade idioten tagit namnet typ 2002 :)

Andreas Homanen sa...

Vart finns dvärgartikeln?

zwen sa...

Dvärgartikeln aka namnbråk
http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/film/article15947462.ab

Anonym sa...

Åsså den här stackaren med y-namn som inte fick lämna tillbaka plastbiten han köpt för att dölja nummerplåten på bilen för att smita från trängselskatten.
Stackare...

http://www.gp.se/nyheter/goteborg/1.1235757-fick-inte-lamna-tillbaka-olagligt-skyltskydd

mikebike sa...

FashionSlacker: Haha ja vaffan... visste inte att ryanair flyger till kap verde. :)

David: Det är säkert standard på ryanair.

Ellet: låter fantastiskt. måste kolla upp. genast.

Ms Spider: de där. då är det ÄNNU mer oförståeligt att de gick ut i press.

Klara: mycket viktigt.

andreas: haha tänkte inte på det men jag älskar verkligen kontextuell reklam.

Greve Kycklingben sa...

Låt oss hoppas att fru Andersson överdrev händelseförloppet en aning... Var varende jävel på planet dödligt diarré-sjuka? Ingen som kunde hjälpa tanten där hon med bajsbruna snigelspår efter sig kravlar fram mot cockpitdörren?

Anonym sa...

Väldigtväldigt roligt! Jag skrattade så jag grät när jag läste ditt inlägg och alla kommentarer! :D

Ull sa...

Sätter man sig verkligen på ett flygplan om man är så dålig??

adde sa...

Helt galet! Jag har ingen aning om vad de kan tänkas få för ersättning från tidningen för sin story, men knappast stor nog att leva resten av sitt liv på Nya Zeeland. Eller ens nog för att täcka upp sin förstörda resa.

mikebike sa...

Greve kycklingben: Well, beror på flygbolaget kanske. Det ligger säkerligen helt i linje med Ryanairs service.

Adde: de fick naturligtvis inte ett skit.