tisdag, januari 29, 2013

Ge mig ett gott råd, please

Nu är det så här att jag ska åka till Hemsedal med jobbet på torsdag och jag behöver goda råd.

Jag är typ ensam om att inte ha åkt alls innan. Bortsett från en gång (en dag) för tolv år sedan då jag provade snowboard i Lillehammer, och mot alla odds lärde mig åka hjälpligt. Det var kul. Men sedan dess. Inte ens sett en backe. De andra två personerna som är typ i min nivå verkar vara inne på att hyra skidor och här kommer min brutala beslutsångest in i bilden.

Vad fan ska jag välja? Bräda eller skidor? Har försökt fråga mig fram men alla säger fan olika så jag håller på att bli helt jävla tokig. Vissa säger att jag borde välja bräda för att jag trots allt har mest erfarenhet av det (trots att den erfarenhetsmängden är begränsad till EN enda dag i mitt 36-åriga liv), medan andra säger att det är så himla lätt att lära sig åka skidor nu för tiden och att det är ett helvete att åka lift med snowboard i jämförelse.

Jag har två dagar på mig. Jag vill ha kul och vill inte slå ihjäl mig. Vad ska jag göra?

Ge mig råd och motivera gärna.

35 kommentarer:

Pulber sa...

Skidor, damnit. Har sysslar med båda en hel del, och om man bara ska åka en långhelg (vilket jag antar att Hemsedalstrippen är), så kommer du absolut få mest ut av att åka skidor.

Och ja, allt folk säger om att åka lift med snowboard om man inte riktigt kan, är sant.

Annelie i Geneve sa...

Skidor! Att ta sig ner för en backe hjälpligt och åka lift lär man sig på en halv dag på skidor. Snowboard har mycket längre "startsträcka" innan det blir något vettigt av det. Speciellt om de andra har tänkt åka skidor. Då blir det ju samma för er allihop.

emma sofie w sa...

Skidor! Framför allt pga liften, om det inte är enbart sittliftar? Är så sjukt mycket lättare att lära sig, tror du kommer ha mycket roligare helt enkelt.

Även om du åkt bräda en dag tidigare.

Colombialiv sa...

Håller helt med Pulber och Annelie. Jag har åkt skidor sedan barnsben och snowboard sedan tonåren och snowboard är bara kul när man väl har lärt sig. Innan dess sitter man mest på rumpan hela tiden. På skidor kan man i alla fall ploga sig nerför backen stående.

Snowboard är roligare än skidor när du väl kan, men skidor är lätt det bästa alternativet om du bara har en helg på dig.

ra sa...

Bräda! Face it, med den begränsade erfarenhet du har kommer du tillbringa den mesta tiden i en värmestuga eller bar. Då är bekväma kängor som det går att gå betydligt bättre än ett par pjäxor!

mikebike sa...

Är det inte jävligt otäckt att börja åka utför med skidor då? Jag får för mig att det går fortare och att man ramlar mycket mer illa med skidor. Man har ju mer kontroll med snowboard känns det som. Har jag fel?

Och hur fan plogar man liksom?

Anonym sa...

Ta skidor och det första du gör är att boka 1h med en skidlärare.

Min första åktur var i Lillehammer UTAN skidlärare - ta rådet o boka in en sån först - sen kan du åka själv i gröna backen.

Anna

Ellet sa...

PULKA! Det enda rätta.

Och ja, jag är en sån som inte stått på ett par skidor sedan en traumatisk idrottslektion i mellanstadiet. Jag är oerhört skeptisk till att slänga mig nerför hala backar ståendes, numer. Jag kan inte annat än önska dig lycka till!

Talsey sa...

Säger som de andra: skidor.


Man måste inte heller ploga utan man kan stå med skidorna vinkelrätt mot backen och kana ned på sidan.


Pippigull sa...

Boka en timme skildrare på fm första dagen och ta skidor - en timme lärare = 2 veckor egenstudier"

optikerdotter sa...

Lätt skidor. Det är inte otäckt så länge du väljer en vettig backe att lära dig i. Du kommer stå upp bra mycket mer än om du väljer bräda och även ev kunna hänga på dina mer rutinerade (snälla) kompisar rätt snart. Have fun!

Markattan sa...

Håller med Ellet, pulka och sen barhäng!

Markattan som skulle bli galen om jag var tvungen att följa med :-)

Linan sa...

Bräda! Då sitter fötterna tryggt fast på en grej och du slipper vara rädd för ev sträckningar i ljumskarna när skidorna drar iväg åt varsitt håll!

Anonym sa...

Skidor så klart, ingen åker bräda längre

Axel sa...

Slutar inte folk åka snowboard samma dag de tar studenten?

Robbelibobban sa...

Tror du får mest ut av ett par välslipade skidor, tror du kan glömma den gången för längesen som du provade bräda.

Robbelibobban sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
N som i Norrland sa...

Låt bägge vara. Du kommer ju ändå inte komma undan med någon sorts heder i behåll. Skyll på dåliga knän och placera dig i närmaste badtunna och se till att ligga på en bekväm promillenivå.

Markattan sa...

@N som i Norrland är något mycket bra på spåret.
Hemläxa på det!

Markattan, igen!

Anonym sa...

Jag ska med dit i helgen. Vi ses där så ska jag lära dig allt jag kan. /s

Hasse sa...

Skidor! Jag åkte första gången förra året som 42-åring och åkte röd backe andra dagen.

ls sa...

Skidor. Risken att tappa kontrollen är mindre. Tipset att börja med en lektion är bra.

Daniel sa...

Snowboard är ett helvete första halvdagen. Du sitter mest ner i backen och blir blöt. Har ingen erfarenhet av skidor men det känns lättare.

Anne sa...

Min erfarenhet från högstadiet när alla var nybörjare på friluftsdagen på Dundrets skidanläggning? De som valde bräda satt på rumpan. Vi som valde skidor lärde oss på ungefär en timme.
Sen det där med skidlärare, det har jag personligen inte känt behov av. Att åka skidor utför är så himla mycket enklare än folk gör det till. Du behöver inte ens kunna ploga - ja, det är sant. Du svänger bara, och om du vill att det ska gå snabbt gör du korta svängar, vill du sakta ner gör du längre. Det där känner du. Och att svänga är också världens enklaste: när du sätter tyngden på högerskidan åker du åt vänster och vice versa. Jag har tagit mig ner för svarta backar genom att göra "banansvängar", alltså åka åt ett håll tills man börjar åka uppåt i backen och därmed saktar av, sedan föra över tyngden och svänga åt andra hållet och upprepa. Det där kommer du att klara galant.

/Dab sa...

Känslomässigt säger jag snowboard,himla kul men man måste våga. Så tipset är ändå skidor (säger jag utan att ha åkt carvingskidor). Då stämmer det alltså att män med Majornaskägg inte kan åka skidor? Lycka till!

mikebike sa...

Tack för alla råd och tips. Jag tror faktiskt att jag har ändrat mig från bräda till skidor nu. Det får gå som det går. Vi ses på andra sidan.

Och du S... se upp i backen!

Hanna sa...

Så välinvesterade pengar med en timme skidlärare.

Anonym sa...

Bra val. Är själv iväg denna veckan och har sett två vuxna Danskar i barnbacken (när jag utbildat min 4 åring i alpinismens ädla konst). Den ena på skidor, lärde sig ta sig ner, svänga, stanna och åka lift på en Fm. Den andra, på bräda låg fortfarande och kasade på röven när jag gick till afterskiin för ett par minuter sedan. Nu menar jag ingalunda att du är att jämför med en Dansk men danskar inbördes har skidor en kortare startsträcka och därigenom drar jag slutsatsen att det även gäller deras Nordiska grannar.

/ Grillfest

Johanna sa...

Skidor!! Det ÄR svårare med bräda i början och framför allt blir man helt slut när man inte kan. Jobbigt att sätta sig och resa sig hela hela tiden, inte kunna stå stilla och "vila" som på skidor.

Detta vet jag tack vare empiri, har studerat besökande vänner som kom och hälsade på oss i Schweiz. De ganska få som aldrig hade åkt tidigare, men som hyrde brända, ångrade sig jefligt fett kan jag säga.

De som hyrde skidor var ganska dåliga på det med iofs..haha. Men skidor. Skidor.

Lycka till!

kronkrull sa...

Skidor alla dar i veckan. Du är väl vuxen, människa?

el Guapo sa...

Det här luktar besvikelse och benbrott lång väg...

Var lite strategisk nu för en enda gång i ditt liv.

1. Välj det du helst hade velat kunna åka och boka en lärare. Satsa på att verkligen lära dig åka och behärska en vanlig enkel grön pist. Kanske blir det allt du gör den här resan. Det är ok. Livet är långt.

2. Ta det jävligt lugnt och fint. Dels för att du är en gammal skröplig gubbe som inte kommer sätta några feta trick ändå, men också för att skidåkning oavsett nivå tär något så in i helvete på muskler du inte ens visste du hade.

3. Se After-Skin som din sociala behållning och en lika viktig del av resan som åkningen. Förstör inte dina kamraters skidupplevelse genom att försöka åka med dem för tidigt. Vi hade en jobbig jävel med oss i Alperna en gång. "Hasa" kallade vi honom för vi fick stå och vänta när han hasade ner pist efter pist...

4. I slutet av veckan kommer du kunna åka med dina polare och då kommer du känna dig både bekväm och redo för de lite brantare backarna.

5. Nämnde jag att ta det lugnt? Fan så många skidresor man varit på där någon blir helikoptrad till gipsning...

Lycka till nu Micke.

grizzly sa...

Jag får väl dra till med kryckor då alla tycks ha missat dom :=)
Kanske även gipsa ett ben direkt med (gör ju mindre ont än att bryta benet i backen och behöva bli släpad till sjukhuset för gipsning).

Anonym sa...

Skidor är mycket mer James Bond-style. Passar dig ju.

Niklas Persson sa...

Finns ingen bastu eller bubbelpool du kan sitta och dricka en öl i??

Anonym sa...

Skidor. Man behöver inte åka knarkarpulka för att vara cool. Hemsedal är rätt brant på sina ställen men bra, mycket sittliftar. Sen måste/bör man ha kümmerling i småflaskor och torr pilsner till hands. Du har råd med en lärare så hyr en coach en halvdag och lär dig åka, sen kan du känna ruset av snön som fräser i ansiktet, känna vikten av lös snö, hur du får "pump" i benen och hur man rensar skallen från allt brus och bara fokar på skidorna. /Mvh exilväschötten