lördag, december 15, 2012

Otäckheter

Det verkar som att våra solsemestrar alltid sammanfaller med en massaker. Sist var det Utøya och nu (ännu en i raden av meningslösa skolskjutningar i USA) i Newtown.

Det är skrämmande. Att en person kan få för sig att det bästa sättet att lämna avtryck i mänskligheten är att radera delar av den. Det är skrämmande att det är så förbannat lätt att få tag i, inte bara ett, utan en smärre arsenal av vapen och ammo i det där jävla landet.

Men mest skrämmande är den "logik" som i grund och botten lett till att det är som det är:

http://www.buzzfeed.com/ryanhatesthis/people-who-think-giving-teachers-guns-would-stop-s

Hur börjar man som meningsmotståndare ens att argumentera mot sådan imbecillism?

6 kommentarer:

el Guapo sa...

Rätten att äga vapen är djupt rotad i den Amerikanska konstitutionen. Att folket skall kunna försvara sin frihet om regeringen skulle förtrycka dem. Med våld om så krävs. Många stater är uppbyggda kring ett slags kollektivt hemvärn där lagen faktiskt krävde att invånarna ägde och underhöll vapen.

Problemet är naturligtvis att konstitutionen inte är helt up to date. Risken att för att en fullblodsnazist ala Jimmy Åkesson blir president i USA är tämligen liten nuförtiden. Men konstitutionen är inte helt enkelt att ändra i. Vilket suger när det gäller vapenlagar men är ganska bra när det gäller t.ex. abortlagar. Beroende på vad man har för åsikt, såklart.

Som vanligt med dessa galna amerikaner är lagen väldigt olika i olika stater. I Kalifornien är vapenlagen väldigt strikt. Och "logiken" som du refererar till är väldigt sällsynt här i USAs största stat. I bös-staterna som dina länkade vapenlovers sannolikt kommer ifrån... not so much strikt. Men jämför bara Sverige och Finland. Runt 38.000 finska tonåringar har registrerade, helt lagliga vapen. Yes, tonåringar. Finsk stämning, anyone?

Vapen kan naturligtvis förflyttas mellan stater och kanske är det största problemet att det just är så jävla många pickor i omlopp. Å andra sidan verkade inte det vara något issue för Breivik. Han fick helt lagligt tag i vapen som räckte för att döda 69 pers.

Jag tror att lagen kommer bli striktare så sakteliga. USA är fortfarande en Baby Nation på gott och ont. Och detta är onekligen den ondaste tänkbara sidan.

Krama dina ungar där borta i Thailand. Eller vafan du nu är. Ha ha.

Spader Ess sa...

El Guapo, angående det med att få en fullblodsnazze på presidenttronen. Jag tyckte det var otäckt nära senaste valet, fast då med fundamentalistiska kristna i stället. Te-party rörelsen och deras anhängare må ha en annan fana att samlas under, men dom ter sig i mina ögons som minst lika farliga som Åkesson och hans anhang.

Colombialiv sa...

Håller med El Guapo. Och visst finns det massa historiska förklaringar, men det känns ju ibland bara ännu dummare. Typ "det har alltid varit så, därför ska det fortsätta vara så". Sällan ett så himla bra argument.

Anonym sa...

Barn får inte ha vapen heller i USA. De där reglerna de har sköts uppenbarligen inte alls...

-Luca

adde sa...

Michael Moore twittrade i fredags:
"This morning a crazy man attacked 22 children at an elementary school- in China. But all the crazy man had was a knife. Number of dead? Zero "

Klara sa...

Ja, och allt tjat om att lärare nu borde ha vapen!!! Ja, för en lärare har ju aldrig fått ett sammanbrott eller så. Säger som jag sa igår; Att säga "det behövs fler vapen i skolorna" för förhindra en ny skolmassaker känns ungefär lika logiskt som att säga "varför trycker man bara inte fler sedlar" vid fattigdom. Samma idioti!