fredag, augusti 10, 2012

En go gäng #23

Folk som gillar att halsa vodka och bränna runt med båt

I ett försök att uppdatera mig på vad som hänt på sistone ramlade jag över det att sjöfyllerilagen tydligen retat upp ett gäng kändisar så till den milda grad att de gått ut och skrivit under en debattartikel i ämnet. De är nämligen sura för att de inte få supa när de är ute och bränner runt med motorbåten (som de på allvar jämför med att gå eller cykla på land) i detta slags glesbygd de kallar havet runt den stockholmska skärgården. Ja, det är ju beklagligt att de berövas på något så viktigt som att få tömma i sig en bib innan de lättar ankar. Helt jävla sinnessjukt att jämföra en vanlig hederlig sjöfylla med att halsa en flaska vodka, sätta sig bakom ratten, presa pedalen i botten och dra ut på Essingeleden och ratta runt. Det fattar ju alla.

För att ge det hela vikt är det alltid bra att samla ihop lite namnkunniga personer som får backa upp med  sin suraste pressbild och en namnunderskrift. I Aftonbladet slår de på stora pukan genom att låta förklara att det är "delar av kändiseliten" som står bakom uppropet. Med på listan finns också Peter Magnusson som själv blev dömd för att vara båtfull 2010 och således har en anledning att känna sig lite svalt inställd till lagen. David Hellenius är också med, troligen för att stötta sin bästis, men verkar inte så pratglad när Aftonbladet ringer upp för att få loss något saftigt att pumpa in i ingressen. Så vad gör man då? Jo man ringer upp några av de andra tungviktarna. Bert-Åke Varg som bara genom att inte vara död ännu adderar en viss pondus, men som också har en del sjövana sedan den gamla goda tiden i Rederiet och som dessutom var så himla bra när han gjorde rösten till Pentti Varg i Fablernas värld.

Proffsigt måste jag säga. Det måste vara som en jävla jackpot att hitta Bert-Åke Varg på listan med tanke på att han lär vara så sur i köttet att journalisten direkt visste att han var ett telefonsamtal från en ät-så-mycket-du-vill-buffé av dårlogik i citatform. Och som han fick:

– Det är så fruktansvärt överdrivet. De som infört lagen är fanatiker. Jag vill jämföra dem med terrorister, de går inte att lita på. Och de ska bekämpas på samma sätt, säger Bert-Åke Varg.

Bert-Åke Varg tycker alltså att man bör skicka in ett litet militärt specialförband, röka ut de som lagt och röstat igenom lagförslaget ur sina hålor, dra med dem till Guantanamo, sätta en påse på deras huvud och skendränka dem till de ångrar sig. De jävlarna. Hahaha... skön onyanserad affekt han talar i, gubbjäveln.

Men varför nöja sig där när man även har turen att ha Ulf Brunnberg på samma lista. Ulf Brunnberg som lyckades med konststycket att under en dryg timmes kvalitetstid i P1, för alltid paxa platsen som ansiktet utåt för människor med ett IQ på upp till 60. Hur skulle man kunna motstå ett litet citat från en kille som i sitt sommarprat pyste ut en svamlig litania om sin trängtan efter en tv-kanal för bara män, eftersom samhället enligt hans åsikt har blivit för fittigt? Nä just det det kan man inte.

– Lagen är fullständigt absurd. Den håller på att döda hela skärgården. Det här horribla förmynderiet har gjort att jag nyligen sålde min sista båt. Jag har tappat lusten, säger Ulf Brunnberg.

Fatta det. Uffe har tappat lusten att köra båt. Det är starkt. Ska det verkligen behöva vara så? HALLÅ svenska folket, gör något. Om gamle Vanheden inte får sänka några järn innan han rattar ut bland kobbar och skär så känns det helt meningslöst för honom att äga båt. En personlig tragedi som mycket väl kan utplåna hela skärgården. Och det är verkligen beklagligt.

Jag tycker det är fantastiskt. Jag ser framför mig hur de sitter där – ett klassiskt rövgäng – och super i sin båt och så kommer de på hur jävla förbannade de är över att någon bestämt att de inte får vara hur fulla de vill. Göran Gabrielsson (vem fan är det förresten?) är bittrast. Han har varit så jävla dum i huvudet att han valt att bosätta sig på en ö och väser att nä nu jävlar får det vara nog. Jag skriver ihop ett brandtal om hur sinnessjukt det är att inte få kröka på sjön och så ringer vi upp riktiga kändisar som också tycker att det är svinviktigt att få vara full när man kör båt. Det kommer bli bra. Det kommer bli jääävligt bra. Vilka kan vi få med?

Jag gissar att de satte målen högt. De hade flow och fick med sig Peter Magnusson och David Hellenius. Men sedan tog det stopp. De flesta förstod kanske hur det här skulle se ut. De fick gå på andra, tredje och fjärde skrapet tills någon kom på att Bert-Åke var en given spelare. Att det här är skulle bli hans sista chans att synas och att Ulf Brunnberg som blir kränkt av precis allting också skulle vara het på att få rambla ur sig lite punchigt gagg. De fick valsa runt med sin artikel och sänka kraven. Inte ens Robinson-Robban och Jockiboi ville vara med på tåget så till slut fick de nöja sig med Linus Wahlgren som peakade under de år han var Bert-Åke Vargs stjärtgosse nere i maskin på Freja, men som sedan gjorde en episk karriärpunka med mästerverket Hundtricket.

Jag hoppas verkligen att det löser sig för dem.

20 kommentarer:

Spader Ess sa...

Välkommen tillbaka Mike!

Det är lite extra roligt med Brunnbegskan, när dom pratar ena stunden om nödvändigheter för att han sedan skall slänga till med att sålt båten för att han tappat lusten.

Halva artikeln går ju ut på att det är ett måste att åka båt för det inte finns några alternativ, men det verkar som man skrota det bara för att det inte var lika kul längre... :-)

Men jag måste hålla med om att lagarna runt att framföra båt på sjön är lite okonsekventa. Jag förstår det här med sjöfyllerilagen, men att det skall vara lagligt att sätta en 10 åring bakom ratten på hyfsat snabba och stora båtar är lite udda.

Brunnberg får väl skaffa fram någon kändiskåting under 18 som ändå inte får supa, som kan köra hans båt helt enkelt.

Annelie i Geneve sa...

Träffsäkert och väldigt roligt som vanligt! Roligt att du är tillbaka efter semestern.

Anonym sa...

SKÅL

-Luca

Erik F sa...

Jovisst är det skämskudde fram som gäller när man läser artikeln. Sen har de iofs rätt i sak. Det fanns en fungerande sjöfyllerilag redan där gränsen var satt vid 1,0 promille. De som dör på sjön har knappast mellan 0,2 och 1,0 promille så varför lagen kom till är ganska märkligt.

Obligatorisk flytväst eller båtkörkort borde nog rankas högre, om det nu är säkerheten man vill höja.

da bomb sa...

Roligt skrivet och visst skall man inte få köra hur full som helst, men ett par bira när man är ute och fiskar är ju aldrig fel.

mikebike sa...

Spader Ess: Tack hörru! Haha ja han borde ha råd att fixa så att någon kan köra runt honom. Ja, jag skiter egentligen i om gränsen är satt ill 1,0 eller 0,2. Det är just att de försöker vinna sympati hos svenska folket genom att förklara hur synd det är om dem att de inte får vara fulla när de kör båt.

Annelie: Tack och tack!

Luca: just precis.

Erik: Det är möjligt att lagen är helt knäpp där. Jag är nästan beredd att hålla med. Men att hänga upp hela sitt båtintresse på alkoholgränser gör ju inte att man tycker att de är så hårt drabbade. i synnerhet om man själv inte är båtägare.

Da bomb: tack. och nä, det är klart att det inte är fel. men måste man gråta ut i tabloidformat för det? :)

Erik F sa...

Din text var spot on. Sälja båten och allt annat snack var ju bara för mycket.

Göran Gabrielsson är ändå rätt OK imitatör på Godmorgon Världen, P1 söndagar. Men hans hemsida är ju så där: http://www.mrshow.se/

Den siste svarta bananen sa...

Alltså, vill bara påpeka att det blir jävligt mycket svårare att åstadkomma självmord genom ett romantiskt "försvinnande till sjöss" om man inte får vara lite små-full.

Mest eftersom det är då, efter 10-12 Pripps Blå, idéerna om romantiska försvinnanden till sjöss tar sin början.

Men hur i helvete man kan hävda sin rätt till att vara full och köra runt i en båt, vet i fan. Att jämföra det med terrorism känns lite som att slänga på "Mmmbop" bara för att man fått könsherpes.

Hade jag bott på en ö, hade jag inte lämnat den.

krossen sa...

Är Kaj död?

Anonym sa...

Jag saknar verkligen ett flottigt uttalande från Viggo! När "reportern" ändå var i farten varför ställde hon inte frågan vad de tycker om allemansrätten? Brunnberg tycker säkert att det är ett fittigt påfund. Förresten, hur hamnade Sonja A i det här briljanta gängeth

Camilla sa...

Håller med Erik angående flytväst och båtkörkort. Själv är jag uppvuxen på en öde, host, ö, och har sett allt inom branschen gällande alkohol och båt. Kändisarna som visar upp sig i detta sammanhang blir vissna i mina ögon. Uttalandena blir ännu mer urvattnade. Brunnberg kan få vara utan båt om han sitter i en sandlåda och kastar sand vad mig anbelangar. Det är likosm inget bekymmer.
Åtminstone västkusten är fullproppad med semesterbåtar. Det inbegriper ett visst mått av klokhet att manövrera på havet. Är det klokheten som finns kvar när alkoholen intas så gärna för mig, om inte, låt bli för allas vår skull. Ajjö.

adde sa...

Bra! Är just tillbaka efter tre veckor till sjöss. Nu toppar min snipa visserligen bara 6knop och är en liten rackare på 7,5m, men det skulle ändå aldrig falla mig in att dricka samtidigt som jag kör. Helt obegripligt att så många faktiskt tycker att det hör ihop att dricka till sjöss. För att inte tala om oviljan att bära flytväst.
Men det är väl en präktighetsmantel jag får bära.

Johanna sa...

Det är så himla fint att du och J är tillbaka från semestrar nu, tillbaka vid era tagnentbord och bloggar. Ville bara säga det. Mycket skönt, äntligen är allt i sin ordning igen!
Härligt.

Hälsa Josefine :)

Anonym sa...

Vaddå!! De är ju KÄNDISAR!!

Anonym sa...

"Gisslandrama på Mac Donalnds huvudkontor i hela helgen.

Den 37 årige intrenetmediaprofilen blandade till egen mc Flurry av färgglada stolar, happymealleksaker och kitchiga clownattiraljer med valda delar av pr-avdelninegn som ofrivillig smaktestpanel."

-Luca

mikebike sa...

Johanna: tack för välkomnandet. ja nu är vi tillbaka från 30 dagars radioskugga :)

Adde: bär den med stolthet.

Luca: dont get it

Anonym sa...

Kolla på kanal 9 eller vafan och se hur det går till i kustbevakarna. fyllon överallt, kraschade båtar och misär. Jag vill känna att jag är trygg och inte riskerar att få en packad förare i en 30 fots daycruiser upp i mumindalen. "för det är min rätt att vara full på sjön" så sugigt. Mvh/exilväschötten

Anonym sa...

Haha underbart!

M sa...

Haha.. Klockrent!!! Love it.. ;)

Colombialiv sa...

Ja! Precis!