tisdag, mars 27, 2012

Svenskhat & smørrebrød

Sicken helg!

Vi har glidit runt, tittat i affärer och på grejer, druckit öl med jämna mellanrum, utforskat för oss helt nya delar av den danska huvudstaden och på det stora hela trivts jävligt bra. Bodde gjorde vi på Plaza (1 minut från centralen) på översta våningen med egen balkong. Jag gillar Köpenhamn. Även om Köpenhamn inte riktigt gillar mig. Det är en komplex kärlekshistoria.

Vi fick känna av det klassiska svenskhatet. Det omotiverade. Absolut inte av alla men av tillräckligt många för att man kan ana att det finns en slags struktur, för att inte säga kultur, som går ut på att hata svenskarna. Bara för att. Det är lite frustrerande. Jag fattar svenskhatet som baseras på att en massa äckliga malmöiter åker över sundet för att supa, skräna, spy och pissa ner hela stan. Samtidigt känns det som att det var ett tag sedan. Det är ju inte direkt ett ekonomiskt genidrag man gör om man väljer att bli full i Danmark. Det svenskhatet jag snackar om är det som baseras på att man bara finns, ger dem pengar i utbyte mot förplägnad och eller grejer – och andas av deras luft. Man känner det tydligt. Stämningen. Man kan vara hur jävla skön som helst och de behandlar en som piss ändå. Man vill liksom säga till dem att skärpa sig men det går knappast att vinna den kampen. Inte när man är på deras planhalva. Svenskhatet verkar ha blivit så gängse att det nästan går att göra en dna-profil på det.

Förvisso är det ju knappast bara svenskar som får känna hur det är att vara hatad av danskarna. Det är väl snarare så att de är sjukt jävla främlingsfientliga och förbannat enade i det också. Det lär ju knappast vara så att bara folk från Dansk Folkeparti jobbar på barer och i butiker. Rasistpartiet är nog bara mer fokuserat på just muslimer medan det generellt danska förhållningssättet mot omvärlden är att kollektivt hata alla lika mycket. 

Hur som helst kan det kanske vara nyttigt att känna hur det känns att försöka passa in och ändå tvingas stanna ute i kylan. Just sayin.

Sedan har vi smørrebrødet. Helt ärligt. Jag tycker det är piss. Säg vad ni vill. Tipsa mig om det äldsta, mest äkta, överdådiga, fantasirika och mest speciella smørrebrødstället i stan. Smørrebrød är fortfarande bara en jävla macka med orimligt mycket pålägg. Det är verkligen skitsamma om det är varmt eller kallt, tar upp en hel tallrik, och om det innehåller både kött fisk och allt mittemellan. Det är och förblir en macka. Men inte i Danmark. Nä, ohhhh.... där är det kultuuur.

Det finns till och med människor som är kända för sina smørrebrød. Jag menar på riktigt kända. Har ni hört på det? Hur låga krav kan man egentligen ha på en människa om det är fullt möjligt att bli superstar för att man kan slänga ihop en någorlunda god smörgås? Samtidigt står man inte ut med en människa om den bara råkar komma från ett annat land. Vet inte riktigt vad jag ska dra för slutsats av det.

17 kommentarer:

Irrhönan sa...

Jag har alltid uppfattat det där svenskhatet som ett lillebrorskomplex.

Sen är ju danskarna så fullpepprade med ironi och sarkasm att det kan vara svårt att liksom skala av löken tills man kommer till essensen... Men jag gillar det. Fast så har jag också bott här i över 20 år nu...

Apropå smørrebrød så håller jag till dels med dig - ja, det är en macka, och oftast är det alldeles för mycket på.
Men hellre dansk smørrebrød på rugbrød än så många andra s.k. mackor till mig, tack! :-)

mikebike sa...

Irrhönan: hmmm men de har ju inget att ha komplex över. Jag tror snarare att det där komplexet är något vi svenskar tutar i oss för att försöka behålla någon slags mentalt övertag.

Ironi och sarkasm i all ära. Den delen av danskarna älskar jag. kommer ett separat inlägg om det.

och appropå smörrebröd... jättegoda mackor. punkt. :)

Petra sa...

När jag har varit i Danmark har jag aldrig känt av det där svenskhatet. Tycker snarare alla danskar jag träffat på varit väldigt roliga. Kan iofs bero på att jag nästintill alla gånger varit full och då tycker jag dom flesta är roliga. Väljer dock att tro att danskarna är ett roligt folk. Iaf nattetid.

mikebike sa...

Petra: ja danskarna är ett mycket roligt folk. som jag sa detta var de enda två grejerna jag kan komma på att jag stör mig på med danmark.

zwen sa...

Endast en sak är bättre i Danmark än i Sverige. De har bättre grannar.

Tobbe sa...

Man skulle kunna byta ut Danmark mot Göteborg och svenskhat mot stockholmshat i denna krönika och den skulle vara precis lika på pricken sann. Tyvärr.

Skitsur sa...

haha Tobbe, du han före mig på den kommentaren =)

Anonym sa...

Ett känt smörrebrödsställe är ida davidsen, dyrt som saetan, men det som gör det värt ett besök är snapskorgen som man kan beställa in. Ur en jättefrys får man en trälåda med 6-7 sorters iskalla Aalborg (for helvede mand!) och därtill kan man beställa röd tuborg. Jag lovar, efter ett par rundor där så är till och med lunevorm pate med löyij på ragbrud rigtigh godt! Daus Daus/Exilväschötten

Burgschki sa...

åh haha vad jag älskar detta inlägg.

MEN berätta vad som var bra i stan, är ju från malmö men var ruskigt sällan i köpenhamn o då mest för att åka till chris. min chef o hennes man ska dit över påsk och de älskar mat och dryck, är täta och är såna som har smarta filmiska diskussioner. lite som du o josefine alltså. vill smöra in miglite emd bra tips.

adde sa...

Jag tror danskarna är rätt ok så länge man inte försöker bonda med dom. Vi får vara där, se, köpa, skratta och trivas. Men lägger vi handen på en dansk axel och säger "Hver gang!" har vi skitit i det blå skåpet.

Ungefär som när en stockholmare säger "Du e la enna en goo göbbe".

;)

Benjamin B. Banan sa...

Tackarrr, äntligen lite ord och försök till ordning och reda på mina egna tankar om dessa uppsnackade mackjävlar.

Jag ogillar Danmark och de allra flesta som bor där.

Det skulle kunna bero på att jag alltid upplever det som små-skitit, segt och dräller av lallare som glider runt och själva tagit på sej rollen som "softa lirare" från kontinenten.

Men jag tror till mestadels att det är alla skåningars fel. Detta ständiga snack om Danmark som det förlovade landet gör mej inte bara illamående utan får mej också bli ännu mera skeptisk.

Som om Stockholmare skulle lura runt och snacka om Helsingfors och Finland som om det vore paradiset. Som om alla tjejer gillar att ha sex från gungor i taket på cirkustält i det softa landet i öst. Och som om det var Finland bearnaisesåsen kommer ifrån. Och då naturligt, från en underjordisk källa som aldrig tar slut. Alltså det är så jävla schysst i Finland.

Eller som om alla Göteborgare skulle gå och snacka om hur jävla fantastiskt det är i Slottsskogen på sommaren....

Danmark är ett sjukt litet land med generellt tjuriga jävlar som bor där. Det är skitit och jag blir alltid orolig att jag ska få Gulsot när jag tvingas besöka det.

Det är inte häftigt att folk dricker starköl till lunch, att kärringar röker cigarr, att man äter friterade grissvålar istället för chips, att korven är röd och äts utanför brödet och att det en gång fanns något som hette "Kristiania". Det räcker inte för att höja det till "paradis-status".

Så, som vanligt, är det skåningarnas fel.

Men tyvärr räcker det inte med det. Det är även danskarnas eget fel. Och jag är inte den som är den. Jag kan tycka illa om folk på grund av hur de själva beter sej också.

Valfritt berg, valfritt land i valfri världsdel.

Där kommer det ett gäng danskar. Alltid. De kommer alltid i grupp. De dyker alltid upp där de aldrig ska vara. Kläcker en "Tubbis" (Tuborg) och är så där lite danskt efterblivet - återigen - egenuttalat sköna. Detta utan att fatta att de utsätter alla inblandade för risker man helst vill undvika.

Mot mina principer har jag förmodligen räddat ett och annat röd-vitt liv på berg runt om i världen. Med påföljd av att mitt "allra bästaste åk för veckan" blivit pajat. Igen. Igen. Igeeeeen. Danskjävlar.

Utan att försöka framstå som någon sorts hjälte, det är inte min mening. Absolut inte. Oftast har det bara handlat om att åka ifatt någon och påpeka att dennes färdriktning kommer sluta i en större katastrof än den gången det komma svenskar över Lilla Bält.

Kan man inte åka skidor. Ska man inte dricka Tuborg.

Anonym sa...

Danmark är landet av mjölk & honung!

Utom när de öppnar munnen förstås...

-Luca

Fifi sa...

När Niklas och jag var där blev vi minsann inte hatade, för vi råkade åka dit när Prinsess Vickan gifte sig och då tyckte danskarna att det var lite kul med svennar. Och särskilt kul tyckte de det var att Niklas är lite lik Danne W, minus hakan.

mikebike sa...

Tobbe: jag skäms för alla göteborgare som härdar ut i någon slags stockholmshat. vill spontant säga att du har fel men jag tror att du har ganska rätt.

exilväschötten: nu gjorde du det där som jag pratade om. tipsade mig om ett smörrebrödställe. jag kommer nog aldrig mer äta smörrebröd.

burgschki: haha smarta filmiska diskussioner... du läser inte josefines blogg va :) hmm vad som var bra. har de mycket deg tycker jag de ska besöka noma men det är fullbokat minst tre månader i streck. det är en av världens bästa restauranger om inte bäst. annars umami. Vi var på Famo51 det var också bra. inte stjärnkrogsklass men inte heller så dyrt. Vi fick tips om ett ölställe med klass. Mikkeller tror jag det hette. det var väl värt ett besök. där hade jag kunnat sitta en hel dag. det låg på viktoriagade eller nåt. nära istedgade som var en skön gata med lite allt möjligt. tillräckligt långt från ströget. där fanns också ett asmysigt cafe "teteria" hette det i närheten av ströget var vi på ett ställe som hette the living room som var löjligt mysigt. och så var vi på bankeråt. där blev vi hatade men det var ändå rätt gött att hänga där. sedan finns det ett ställe vi aldrig gick till som heter the union. det är ett "hemligt" ställe utan skylt som alla är välkomna till som hittar det. man kan googla. det ligger exakt mitt emot, på andra sidan gatan (svart dörr) från adressen man får upp. tydligen ruggigt bra drinkar och rätt koolt ställe. sedan finns det ju ungefär en miljon koola butiker.

adde: hahaha

bananen: hahaha jag tror jag anar en som haft probs med danskar i alperna :)

fifi: haha ok det kanske var en undantagsdag. annars hade ni blivit hatade. det är liksom bara så :)

Burgschki sa...

åh långt svar och massa bra tips, tack! och klart jag läser josefines blogg. fast där är ni ju mer sitcom såklart.

Lovisa sa...

http://www.sydsvenskan.se/danmark/danskarna-ska-bli-trevligare

Läs! Haha! Jag som har med danskar att göra har en lite annorlunda bild, men det är nog för att jag pratar en svenskdansk skånska med dem.

Hämpa-Helena sa...

Mäh! Då va vi ju där samtidigt! Vi bodde i Vesterbro o hängde runt där mestdels. Gött som fan! Lavv Köpenhamn!!

Hoppas allt är bra annars. Vi kanske skulle ta den där ölen nångång?! :)

Kram H