tisdag, augusti 23, 2011

Turistfällan

Var i en butik här i majorna precis nyligen (nämner inget namn). I kassan stod en mycket göteborgsk kille. Han var käck, lite frölunda-snackig, skämtade högljutt och var sådär göteborgsk som alla stockholmare hatar. Jag med för den delen. När jag hade betalt och precis skulle gå utbrast han som på reflex; GÖTT MOS PÅ DAJ!!

Gött mos på mej?

Vad i helvete menar man när man säger så till en annan människa? Gött mos. Javisst, kvalitén på mos kan variera. Det vet alla. Och nog kan det vara bra att veta om man just ska till att dra en nitlott i mossammanhang eller om man står där och väntar på en mosbricka av högsta gourmétklass. När man köpt mos. När man inte har köpt mos utan uträttat ett helt annat ärende blir det bara en väldigt konstig grej att säga.

Jag har sett filmerna, läst böckerna, hört berättelserna, myterna och legenderna skvallra om det. Men jag trodde inte det fanns människor på den här sidan 1800-talet som använde sig av den frasen som en hälsnings- och/eller avskedsfras på riktigt. Men det gör det tydligen och jag vet var han finns.

Nu när turistsäsongen är över funderar jag på att sitta och tjuvhålla på den informationen lagom till nästa år och då slå mynt av det. Göra det till en attraktion och ställa upp en litet langosvagn alldeles utanför. Kanske trycka upp lite merch. T-shirts, kepsar och talande nyckelringar med gött-mos-mannen. Hela maskinen. Jag tror det har potential att bli värsta turistfällan. Lite som frihetsgudinnan. Det är egentligen inget att se men om det bara finns minsta gnutta turistsvenne i dig så lär du vara så hårt på det. Och pengarna kommer bilda stora bollar i mina byxfickor.

Intresserad? Signa upp dig i kommentarsfältet!

14 kommentarer:

Johanna sa...

SJUKT att använda som hälsningsfras. Mycket intressant fenomen rent kulturellt sett. I'm in.

PappaBand sa...

Brrr...
Hör Min Teori;
Gossen är Hannibal Lector fan och har listat ut att det är du som är MikeBike-Bloggfrossa-mannen och nu ser han framför sig.... Dig med gött mos på!
Schäääry

Vicky sa...

är definitivt intresserad. fed-exa över nån batch baseballkepsar tack.

adde sa...

När en klämmig göteborgare träffar en annan klämmig göteborgare skuttar klämmighetsindex alltid upp ett par hack, precis som dialektfaktorn. Jag tror inte att de är medvetna om det själva, men står man bredvid är det väldigt tydligt.

Henrik sa...

Hej Micke. Jag är väldigt nyfiken på vad du har att säga om detta spektakel. Visserligen berör det inte dina hemtrakter, men det borde vara tillräckligt galet för att avståndet ska vara oväsentligt.

David sa...

"...sådär göteborgsk som alla stockholmare hatar."

Poesi!

Jag hänger med på all merch! Kanske kan en lansering ske nästa vår i samband med att "Göteborgs Stad firar 'någonting' med att bjuda alla göteborgare på tårta uppdukad längs hela Avenyyyn"?

Anonym sa...

Men vad svarar man på en sån fras?

På daj me!

De veeet du!

Gött götti gött gött!

Knogen på det!

??

/ME

Herr banan sa...

Nu blev jag nästan lite rörd. Ibland springar man på Skåningar och Göteborgare som inte är die hard lokalpatrioter. Utan bara lite lagom patrioter. Det känns förnuftigt och vackert på något vis.

(Nej, stockholmare som är lokalpatrioter går inte att ta på allvar. Dels därför att det egentligen inte finns några Stockholmare och dels därför att lokal patrioter i Stockholm ofta har röda byxor på sej.)

Vad exakt betyder "Gött mos"? Jag pluggade ihop med en ur-göteborgare. Eller jag trodde han var det, han ville vara det - tills det kom fram att han var från Kungsbacka.

Han sade Gött mos i tid och otid. Han åt också sjukliga mängder Eldorados kebabsås.

Skulle man kunna få det definierat exakt vad som menas med det? (Jag har självklart mina aningar, men det vore skönt att reda ut frågetecknen.)

Varifrån kommer det? Hur uppstod det? Hur användes det förr? Hur används det nu?

Skulle någon Go-göbbe vilja vara så vänlig att reda ut detta? Tackar på förhand.

Anonym sa...

Själv nöjer jag mig med min Massey-Ferguson kepa. Sitter nöjd tack!/Mvh exilväschötten

EnglandsNina sa...

"frölunda snackig", hahahahaha! Målande beskrivning.

mikebike sa...

Johanna: ja fy fan vad konstigt det är.

Vicky: Nädu. Du får komma till min langosvagn och köpa direkt efter att du träffat gött-mos-mannen. Deal?

adde: verkligen.

Henrik: oja!

David: haha tack

ME: man svarar inte.

Herr banan: tack så hemskt mycket. och ja jag vill veta. ska sätta J på den researchen. hon är vass på sånt.

väshötten: äh, en med gött mos sa pöjka allt ha.

Nina: haha ja men det är ju så...

Herr Banan sa...

Jag ser fram emot resultatet!

mikebike sa...

Bananen: har gett henne briefen. får se hur det går. hon verkade sådär taggad. förresten kommer jag inte in på din blogg.

Herr Banan sa...

MikeBike:

Hälsa henne att ingeting är som belöningen av ett utfört arbete man blev "tvingad" till att göra!

Vad gäller bloggen så låter det oerhört oroväckande. Fungerar det nu?

Upptid är A och O om jag ska kunna leva på det här!