lördag, juni 11, 2011

Självskadebeteende

Igår berättade min vän Semmelmannen, plötsligt och helt taget ur luften, att han sett Änglagård 3 – Tredje gången gillt dagen innan. En djungeltrumma av gåshud levererade ett obehag längs ryggraden på mig av bara tanken på att se Helena Bergström snorböla och visa sin barm i ännu ett avsnitt av en filmserie med Måndag-hela-veckan-upplägg. Samtidigt njöt jag lite. Det är en kittlande självdestruktiv känsla, vetskapen om att man ska lägga några av dygnets mest lediga timmar till att bränna in en filmhistorisk defekation på sina näthinnor. Och trots att jag som vanligt är sist på bollen så bara måste jag lätta mitt hjärta.

När jag kom hem hade J fixat filmen och när barnen hade lagt sig tog vi med datorn till sängen för att låta Colin Nutely utnyttja våra oskuldsfulla kroppar, själar och sinnen. Och som han levererade. Gamle Colin. Honom kan man verkligen lita på. Filmen var såklart värre än vi vågat hoppas på. Efter "filmen" var vi lämnade åt oss själva i vidrig känsla av tomhet, vrede och smuts. Den där känslan som inte går att duscha bort hur mycket man än försöker.

Jag får ju självfallet skylla mig själv. Det var högst självförvållat och jag har haft alla möjligheter att undvika den här förnedringen. Men jag känner ändå att jag skulle vilja tvångsdeportera Colin Nutley på livstid. Han och hans hejdukar har begått tillräckligt många brott mot det svenska folket nu. Änglagård 3 råkar bara vara det sista i raden av övergrepp. Och det mest ironiska är att vi vare sig vi vill eller inte så är vi med och betalar honom för det. Hur sjukt är inte det?

Bara omslagsbilden är en riktig våldstriggare
 
Det är lätt att skita på sig över att den svenska filmbudgeten gruppvåldtas för "verk" som Åsa-Nisse, den oändliga Göta Kanal-historien och allt av Richard Hobert. Men faktum är att det är något väldigt lurt med hur den beskedlige lille britten lyckas bända ut så tjockt med deg till precis vad fan han än kommer sig för. Colin Nutley är Svenska Filminstitutets nyckelbarn, med fri tillgång till den stora glasslådan med filmstödspengar. Något han inte drar sig för att utnyttja. Tvärtom. Han är en kronisk återfallsförbrytare. Vill han ta med familjen till Thailand. Då är det bara att hitta på en banal liten undanflykt, formulerat i manusform, och vips sitter han där och gassar på en All-inclusive-resort med ena näven om en Pina Colada och den andra runt Rolf Lassgårds kuk. Samma sak har det varit med precis varenda film han tagit sig för sedan 1992. Vill Colin Nutley att en karaktär ska minnas hur god en Croissant var i Hong Kong. Då ska det fanimej åkas till Hong Kong. Och ingen säger något. I alla fall ingen med auktoritet. I Änglagård 3 var det Mallis som fick sig en liten omotiverad visit. Inget konstigt med det. Trots att historien knappas hade haltat mer om de där scenerna var inspelade i en liten sketen hyresetta i Hägersten.

Det mest sinnessjuka med Änglagård 3 är hur jävla ointressant plotten är. Helena Bergström tar med sig sin osnutna unge och mystiskt homosexuella livskamrat Zak och åker tillbaka till Änglagård för att lägga korten på bordet i gåtan om vem som är hennes biologiska far. Självklart rör deras ankomst som vanligt om ordentligt i den lilla präststyrda hålan i Västra Götaland. Det tisslas och tasslas, rings skvallersamtal och motarbetas. Byfolket verkar helt ha glömt bort att de redan har gått igenom exakt samma kulturkrockskonflikt och via en svårsmält försoning blivit en go gäng, inte bara en utan två gånger förut. Men det är klart. De är ju så förbannat annorlunda. Horan och bögen och deras oäkting. Till och med de atominavlade ökenmissfostren i "The Hills Have Eyes" skulle handla mer rationellt. Men som motvikt hade byns population fått ett nytt exotiskt inslag i form av två steppande "negrer" från Belize (var det en blinkning om var inledningsscenen till nästa Änglagård kommer förläggas månne?). Kanske de konstigaste rollerna i svensk filmhistoria då de utöver de rytmiska steppscenerna tillförde precis inte ett skit. Faktum vara att ingen av rollerna hade något större existensberättigande. Hela filmen var som ett enda stort potpurri av återblickar och omotiverade miljöbilder. I de få nyfilmade scenerna hade de tagit bort varenda liten gnutta av konflikt.

Storbonden (Sven Wollter) hade blivit en puttrig snällgubbe. Hans onda sons (Jakob Eklund) hade blivit hoppypilot och butiksägaren hade slutat porr-runka och skaffat familj. Thats it. Mer än så var det inte. Under filmen frågade jag mig själv gång på gång vad problemet var. Den enda motsättningen som fanns var att en sur hemsamarit och Sven Wollters sonhustru försökte motarbeta Fanny i sina försök att besöka bygdens gammgubbar.

Hela filmens uppenbarelse är ett mysterium. Ju mer jag tänker på det borde någon ställa Colin Nutley inför rätta. Det borde vara belagt med fängelse i straffskalan att prutta ur sig sådan här värdelös skit. Det var så smärtsamt uppenbart att det verkligen inte fanns ett skit att berätta. Ändå ska vi inte vara så säkra på att det är slut med "tredje gången gillt". I en intervju inför premiären sa han "Under inspelningen av den tredje filmen upptäckte vi att här finns det en fjärde film". Var det ett hot? Och varför ska han nöja sig med fyra, när han kan göra bådde femman, sexan och sjuan utan något som helst motstånd. Han vet ju att vi kommer att se skiten hur många varv han än tar det.

Det absolut konstigaste av allt lät dock vänta på sig till eftertexterna. Där hade Colin Nutley låtit klippa in en återblick från när Helena Bergström visar brösten i den första Änglagård-filmen. 1992-pattarna liksom. Varför?

Jävla Colin Nutley!

22 kommentarer:

Emma sa...

Jag gillar att dottern inledningsvis kräver att familjen ska bryta upp från allt för att ta reda på vem som är hennes riktiga morfar. Vem som är hennes riktiga pappa skiter hon dock i.

Anonym sa...

I Belize kan man få "Bot Flies". Det kanske vore något för Collin?
http://m.youtube.com/index?desktop_uri=%2F&gl=US#/watch?v=EqV1MCDLcMM


/Grillfest

Robbelibobban sa...

"vips sitter han där och gassar på en All-inclusive-resort med ena näven om en Pina Colada och den andra runt Rolf Lassgårds kuk."

The End.

Du är bäst CykelMikael, glöm aldrig det!

Johansson sa...

Svaret stavas ca$h, grabben. Så länge karlsloken får biopublikens pris och det dräller över 200 000 lämlar in i biosalongerna, så får vi fortsätta leva sida vid sida med Bergströms snorande...

Therése sa...

När du är på detta humör påminner du mycket om min man och det är en riktigt fin komplimang. Jävla Colin Nutley. Precis vad vi tycker i vårt hushåll.

Z sa...

du såg den. gur smart var det, pucko

Martin sa...

Håller med Z. Så länge vi väljer att se skiten är vi medskyldiga. "Den som ser samtycker." Började följa din blogg av en tillfällighet och jag börjr nu undra vad som hänt när du sitter och skriver en blogg som den här och jag sitter och läser den. Vad var det som gick fel, när och varför?

Fabbe sa...

Bah, du försöker bara verka pretto, du namedroppar karaktärer snabbare än Lucky Luke tömmer sin revolver. Erkänn nu för tusan, you likes it.Det är ok, det kanske inte är några mästerverk, men det finns film som är fan så mycket sämre trots allt. Nionde kompaniet och Black Jack är ju faktiskt bra och håller än.

tmw sa...

Jag måste vara helt jävla störd, för jag blev fan lite sugen på att se filmen efter att ha läst detta.

Spader Ess sa...

Marknadsekonomi av den högre skolan. Vill folk ha skit, ge dom hela dyngstan.

Dano sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Dano sa...

Svenskarna har ingen smak och betalar gärna för att se skiten på bio, DVD och BluRay. Där har du svaret på varför Colin får förnyat förtroende hela tiden. Eller har han möjligtvis nakenbilder på svensk filmindustris VD som gör att han kan utöva utpressning?

När du ändå är igång med självskadebeteende tycker jag att du ska gå och köpa Kicki Danielssons nya vax. Hon verkar ha rest sig efter alla depressioner och tryckt ur sig en ny bajskorv.

Hissmannen sa...

Helt lysande! Äntligen känner jag att någon faktiskt fångat min egen åsikt om Collin och hans filmdravel...

Den enda som kan mäta sig med Collin är Daniel Fridell som regisserade Sökarna..


Jag nominerar härmed detta till årets inlägg! och då har vi knappt ens kommit halvvägs..

Wagner sa...

Jag gillar titeln Tredje gången gillt och fritt översatt blir det något i stil med..

Jaja, det sket sig med dom två första rullarna men nu vore det väl själve fan om inte..

mikebike sa...

emma: haha ja det är fan helt sjukt dumt.

robbelibobban: :)

johansson: ja det är klart. men även saker med en naturlig förklaring kan ju vara helt oförståeliga.

therese: hälsa din man :)

Z: ja det var ett helt medvetet val. men det tyckte jag att jag var rätt tydlig med också.

Martin: du är fri att gå broder.

fabbe: hahaha är jag pretto för att jag uttrycker vad jag kände för Nutley efter att ha sett hans senaste... hrrm... film?

tmw: haha isåfall är jag det med. jag föll ju dit av precis samma anledning.

spader ess: och folk vill.

hissmannen: tack du.

wagner: jag är nästan helt säker på att det inte slutar här.

dano: köpt och gjort!!

E sa...

Ja, usch. Alla Colins filmer består av omotvierade miljöbilder (förmodligen är det det som kallas för "Sverigeskildring"). Men det är ju SYND om Colin, för han får minsann inga guldbaggar längre! Nu gör jag skamlös reklam (förlåt!)för ett gammalt blogginlägg: http://jo-ra-sa-att-e.blogspot.com/2011/02/men-buhu.html
Hela behållningen är att jag lyckas citera Helena när hon liknar Colins filmer vid Vino Tinto.

Anonym sa...

Mike - dina vitriolspända sågningar är så klassiskt bra, och här är det helt rätt. Men den här typen av film har ju funnits i decennier i Sverige, Änglaröv 3 är väl rätt lik dåtidens thor modeenska pilsnerfilmer & liknande med nåt ratet pensionat på dekis och lite "kulörta" karaktärer. Sågades lågt redan på 50-tale men folk ser fortfarande skiten och aktörerna blir "folkkära". Hujedamig.Mvh/exilväschötten

Fabbe sa...

Du vet vad jag menar, fantastiskt underhållande läsning hur som helst.

Anonym sa...

Skönt att få läsa om folk som gör saker som man själv har för mycket överlevnadsinstinkt för att göra, tex se en film av Colin Nutley eller bestiga berg eller fridyka under is... Kan du stilla min nyfikenhet i fråga om en sak: snyftar dottern lika duktigt som mamma? /Bellaciao ps. Kan jag få ett ord av dig? Ds

Anonym sa...

Colin Nutley är inte din favorit?

-Luca

Han har gjort ett par filmer som jag inte riktigt förstår hur du kan ogilla - "Balckjack" och "9:e kompaniet"...

Fredrik B sa...

Jag har bara en sak att tillägga: Så som i himmelen. :-#

Anonym sa...

Bra skrivet Mike. Ps. 9:e kompaniet suger också. Redan på den tiden.