torsdag, maj 26, 2011

Tyskt krut förgås icke så lätt

För lite mer än ett och ett halvt år sedan klappade Lidl i Majorna ihop. De hade hållit till på Stigbergstorget, i något som bara måste vara den affärsmässigt ofruktsammaste lokalen på den här sidan landet. Inget har överlevt där. Inte ens lågprismat lyckades locka dit kunder. Själv besökte jag butiken endast en gång för att köpa korv, en produkt man kan tycka att en tysk butikskedja inte riktigt ska kunna misslyckas med. De är bra på mycket, tyskarna, men är det något de är riktigt jävla busbra på så är det att bygga bilar, att utforska sexuella tabuterritorier och att göra korv. Men de måste ha varit en norrman som jobbade med korvinköpen för de var den gråaste korv jag sett. Den fick den där läbbiga grå skinnkorven svenska arbetarklassbarn avskydde redan på 80-talet att framstå som färgglad. Man skulle inte ens mata hunden med Lidl-korven.

Butiken var ett som ett komprimerat katastrofområde med en Galne Gunnar-skyltning av sitt sortiment, som nästan fick Netto att verka lite småsexigt. Ja ni läste rätt. Netto. Så illa var det faktiskt. Som en liten warp zone raka vägen till Hisingen. Tänk "Kville meets Skara Sommarland". Femtehandsimporterat fulkött trängdes bland plastukuleles och uppblåsbara madrasser. Livstidsransoner av edamerost, konserverad kokt skinka i gele och surkålskonserver stod pallvis uppställda och skapade trånga livsfarliga labyrintpassager som skulle ha gett självaste Indiana Jones en panikångestattack vid blotta åsynen. Här och var låg taffliga kubbspel och andra typer av leksaker som ingen vill ha och drällde, självklart tillsammans med en specerivara av något slag. Så att Lidl i Majorna var dömda att dö var rätt solklart.

Sedan dess har lokalen stått helt tom. Tills idag. Tro det eller ej men Lidl ger sig på ett andra försök och idag invegs det utav bara fan. Gratiskorv och ordvitsar bjöds det på i parti och minut. Jag hörde hur en anställd kvinna i 50-årsåldern (tusen spänn på att hon är från Frölunda) med eftertryck utbrast "Mjölk och bölle, det ä la änna gött!?", till en man vars varor hon hjälpte till att packa.

Vi kunde inte låta bli att gå in och spana och ta mig fanken. Det såg åtminstone bättre ut än sist. Visst hade de kvar ett lagom skruvat sortiment och visst känns det lite Ö&B-priceless, men det var faktiskt helt ok. Plus att de har spetsat sitt folkölsortiment med goda Perlenbacher. Det kan bli återbesök på den i sommar.

Vi får se hur länge det håller den här gången.

11 kommentarer:

Anonym sa...

mittiprick :)

https://www.netauktion.se/auction/product/lacklakan-p6-massageolja/

hahaha

Johanna sa...

Men så schpannend! Haha, sist jag var där var det verkligen exakt så som du beskrev. Universums sämsta matbutik. Har för mig att de hade extrapris alternativ skänkte bort någon krydda med utgånget datum som jag och vänner fick med oss hem. Jag gick aldrig dit igen.

adde sa...

Finns ordet invegs?
Ha ha, om inte annat så ör det det nu.

Caroline sa...

Jag fick en LIDL som TPH (Turk på hörnet) och fick nödhandla där några gånger. Motvilligt. Motvilligt får jag erkänna att deras yoghurt, deras skivade jägarkorv till smörgåsen och deras müsli är bättre än någonstans annars...

bananprojektet.se sa...

Som vanligt en ypperlig betraktelse av verkligheten.

Jag måste bara påpeka att tyskarna också visat sig vara något sånär på att bygga tanks. Någonting som både har med krut och ihärdighet att göra. De (tyskarna) försökte ju faktiskt ta över världen hela 2 gånger. Med hjälp av krut och tanks.

De är ju rätt ihärdiga de där tyskarna. (Din kommentar kring tabu-utforskning stödjer ju den tesen om något.) Även fast det kanske borde ha känts lite tveksamt redan i början på seklet, så gav de sig ju som bekant på nöten igen runt 40-talet.

Och eftersom mänskligheten och lära sig av sina misstag som bekant inte är förenligt så:

"Världen" kanske kan liknas med Majorna (vilket det i vissa fall gör, vad jag förstått), så kan ju Lidl bekvämt och passande nog representera tyskarna och Stigbergstorget möjligen liknas vid Britterna.

Speciellt om det sitter något gammalt fyllo på torget, iklädd hög hatt, rökandes cigarr.

Varför det skulle vara så och varför man ens funderar över det vet jag inte. Men jag vet att det är fredag och att jag borde kanske göra andra saker än fundera över just det.

Trevlig Helg.

Anonym sa...

Invegs?

Englandsnina sa...

Åh nej!! Jag hade lyckas förtränga den där grå skinn korven men nu är den återigen livlig i minnet och jag har tappat aptiten.

Fifi sa...

Jag minns när det invegs förra gången, min syster skickade sms till mig och frågade om inte jag ville gå dit eftersom de bjöd på kaffe, kakor och korv. Jag gick inte dit, men jag skulle nästan tro att hon tog en körv bara för att de var gratis, trots att hon då var vegetarian.

TommyS sa...

Haha, grym skildring av vår taffliga omgivning! :-)

Anonym sa...

korven var kanske en weisswurst? ser ut som en död torsks mage men är riktigt god! äts mit senf und sauerkraut, dazu ein bier. och kanske en liten kûmmerling på sidan av. Och deras musli, glass och chips är helt ok!Mvh exilväschötten

Anonym sa...

Lokalen som gud glömde!

Jag ger den ½ år denna gången.

Tacka vet jag Hemköp på Stigbergstorget. ALLTID bra.

Gör om lokalen till fritidsgård, eftersom ingen i Majorna vill ha en fritidsgård för nära sig men ändå att ungdomarna skall ha någonstanns att vara.???? det är inte så många lägenheter i närheten iallafall.

Jag bjuder på detta tipset till SDN Majorna men nästa tips kommer jag fan att ta betalt för ;-))

Johan I Majorna