tisdag, maj 03, 2011

Solskensnyheter

Jag vet inte hur många bloggar och facebookstatusar jag har läst hittills idag som kommenterar uppvaknandet till snö i morse. Jag antar att det är den svenska folksjälen. Just därför tänkte jag passa på att lyfta en liten solskenshistoria istället.


Idag rapporterar nämligen Dalarnas Tidningar om att Dala-Flodatösen Anna-Karin Jobs Arnberg har lyckats få sitt drömjobb. Bara sådär. Hon lever idag i exil i Stockholm och jobbar som (och sug nu på det här) ”länshemslöjdskonsulent”. Någon ska ju göra det också. Enligt A to the K är det ett väldigt bra jobb. Men nu är det slut på det roliga. Hon har sökt och blivit erbjuden en tjänst som ”folkdräktsansvarig” på Nordiska Museet. Bättre blir det väl knappast för en person med det (i min värld) rätt obskyra intresseområdet ”Folkliga textilier och hemsljöd”. Bara att gratulera.

Men jag vill också höja ett varningens finger. För inget gott som inte för något ont med sig. Anna-Karin kommer troligen även bli en pornografiklassad snackis i de Sverigedemokratiska leden. Hon kommer bli ofrivilligt hyllad som kvinnan med den ”renaste” och mest ”ärofyllda” jobbkarriären någon i det här landet lyckats med sedan Karl den XII.

Och det är ju kanske inte så ball, bara för att hon råkar hård-digga folkdräkter.

14 kommentarer:

Henrik Stigell sa...

Jag skulle vilja se henne bära två eller tre folkdräkter samtidigt.

mikebike sa...

Henrik Stigell: But why?

adde sa...

Folkdräkt. Bara ordet ger mig yrsel och gör mig folkskygg.
Om straffet för fortkörning var två veckors folkdräktstvång istället för en bot på ett par tusen kronor skulle jag aldrig köra för fort.

Fifi sa...

Jag har en kompis som har börjat gilla folkdräkter och faktiskt köpt sig en egen. Hon blev lite besviken över att vi gifte oss i smyg eftersom hon blev snuvad på ett tillfälle att använda den.

Anonym sa...

Ah, denna fantastiska blaska! För riktigt skrämmande brottsrapportering, studera DTs sektion "Brottsplats Dalarna". Tips: http://www.dt.se/brottsplats/article972162.ece?pageNavType=all#comments
//Malin

mikebike sa...

Adde: haha. nä folkdräkt känns inte helt hundra.

Fifi: oj, så... annorlunda. men kul. Verkligen synd att hon inte fick tillfälle att använda den. men hälsa henne att midsommar och nationaldag is upcoming events. för att inte tala om en uncasual tuesday här och var.

Malin: haha, brottsplats dalarna. så jävla bra.

Anonym sa...

Hon ligger bra till eftersom hon har en sån där liten käck mössa istället för huvuddok som kan fel associationer. Hon kan gå hur långt som helst i SD. /Bellaciao

S. sa...

Nordiska muséet har jävligt mycket grejer i sina arkiv och det är ett stort museum. Jag är inte inne på textilier, äger ingen folkdräkt, är inte från Dalarna... men kan tänka mig betydligt tråkigare jobb och tråkigare museum. Däremot hade jag funderat på om hemslöjdskonsulenter fanns fortfarande och vad de egentligen gör. Tack för att du besvarat min ena fråga. ;)

emster sa...

jag vill så hemskt gärna ha en folkdräkt! perfekt på midsommar OCH alla bröllop! gu så snyggt det är.

obs. är ej ironisk.

Anna sa...

Perfekt festklädsel den dagen man bestämmer sig för att kröppa har gjort sitt och man aldrig mer ska försöka se lite småsexy ut på en fest. Med tanke på att folkdräkten är rätt dyr (eller tidskrävande) att köpa/sy så ska man nog vänta tills man har fött barn och medelålderns trivselkilon har stabiliserats runt midjan. Eller så kan man sy upp nån germansk fantasy-variant med djup urringning och korsettliv....

mikebike sa...

Bellaciao: Hon ligger absolut bra till om hon skulle vilja.

S: Ja fan jag kan också tänka mig tråkigare jobb är folkdräktsansvarig. Det låter ju rätt soft. För rätt lön skulle jag kunna bli kaffeansvarig. Eller fikaansvarig på random institution.

Emster: hahahaha visst. du det här får vi ta en ett snack om över den där ölen.

Anna: då borde jag kanske införskaffa en nu då :)

Helen.L sa...

Lugn bara lugn ....jag har koll på läget.
Bara för att det e sånt himla jobb och sy och för att man ska kunna gå upp och ev.ner i vikt lite....så kan man justera kjol och byxornas midje mått..... vet inte riktigt hur det funkar ....men så e det : ) Jag gillar inte folkdräkt själv helt- seriöst alltså !! : )

mammakicki sa...

Ojojojojoj, denna bild kommer att hittas under många sverigedemokratstonåringars madrasser. Kanske i kombination med en viss namnskyddad korv, vem vet? Det är ju så lätt med photo shop nu för tiden...

mikebike sa...

helen.L: då är jag lugn ;)

mammakicki: hemska tanke.