onsdag, januari 19, 2011

En bra skräckupplevelse

Vi var i Mellbystrand i helgen. Det är väldigt få åretruntboende i det området så man kan lugnt säga att det var ödsligt. Och mörkt som i satans anus.

Jag hade propsat på att vi skulle se Ils (Them) på kvällen (lätt att tuffa sig innan). J var ytterst tveksam till idén redan från början och pratade om att det nyligen hade varit en rad inbrott i grannskapet, varav två stycken i de närmsta husen. Och efter att J:s pappa berättade att han hade tänkt överraska oss med ett litet spratt, där han plötsligt skulle sitta iklädd svetsmask och yxa på den inglasade altanen, avtog suget efter franskrumänsk skräck en aning. Så när vi väl satt där i soffan med fönster runt om oss och ett nästan tryckande mörker utanför, valde vi att spara på nerverna och se den smått rörande dokumentären The Story of Anvil istället. Skönt, J somnade nämligen mer eller mindre omgående, vilket lämnade mig i en ensamhet som jag fick tränga bort genom att hetsäta salta pinnar och skölja ner dem med en halv vinare.

Men så igår tog vi oss i kragarna och såg den. Ils. Så fantastiskt bra i sin genre. En av de bättre skulle jag drista mig att påstå. Ohyggligt nervpillande och välgjord. Bland det otäckaste jag sett. Från start till slut. Den innehåller givetvis många av de element man är van vid från skräckisar, men det är gjort med en fingertoppskänsla och ett sätt som gör att obehaget aldrig släpper utan stegras konstant ända till sista sekund. Den är kanske inte oförutsägbar, men väl annorlunda. Ils är helt enkelt en kvalitetsskräckis av rysligaste sort. Se för bövelen.Ps.
Ge mig GÄRNA tips om fler rysare av den här kalibern.

38 kommentarer:

Morten sa...

Severance

Den hemska tvillingen sa...

Tack på tipset, den ska jag hålla mig långt ifrån annars får jag hjärtinfark.

Saltistjejen sa...

Wow! Verkar jättebra! Jag älskar rysare/skräck!!! Vi såg förresten "Eden Lake" häromkvällen på inrådan från dig (tidigare inlägg) och FY FAN säger jag bara! Den var riktigt jävla otäck! men det jobbigaste var att det handlade om "riktig" skräck. Jag var mer inställd på onaturliga saker i skogen eller sjön men det som hände kändes hemskare än sådant. BRA var den ändå men ja, jag tycker som sagt att just sådan där "skräck" är tusentals ggr värre än blodig splatter eller övernaturliga saker....
Nu måste vi ju kolla in Ils!
Tack för tipset!

Anonym sa...

Har sett den. Ryslig.
Eden lake står näst på tur, bara trailern var ju otäck.

Bella sa...

1408, kanske ? Har du sett den? Den tyckte jag var sjukt obehaglig!

Fifi sa...

Jag har inte vågat se någon skräckis sedan jag såg Låt den rätta komma in. Trots att den inte ens räknas som skräck så förstörde den nog den där sköna känslan av att bli rädd under en film, då jag bara blev rädd på helt fel sätt.

Jenny M Palm sa...

Men jävulen så läskig! Gaaah!

Ia sa...

Jag kan rekommendera Rec. Snäppet läskigare än Ils (vilket säger en hel del) och fruktansvärt välgjord!

Andreas sa...

Kul att du gillade den! (Jag var den som tipsade om den på Facebook...)

"The Strangers" är väl den mest liknande jag kan komma på tror jag...

mikebike sa...

Morten: den ska jag kolla upp genast.

Den hemska tvillingen: Mes. man måste leva lite på kanten vettu.

Saltistjejen: ja lätt, monster och splatter är inte det minsta läskigt. det är den psykiska manglingen jag vill åt. det man inte ser utan bara anar. Ja eden lake är en av de obehagligaste filmer jag sett. så jävla bra.

Bacillen: skriv och säg vad du tyckte sedan. jag tycker den är i särklass en av de läskigaste filmer jag sett.

Bella: är det den med john cusack? den tyckte jag inte alls om.

fifi: haha, shit. då ska du inte se them. INTE. då kommer du att få tvinga Niklas att stanna hemma permanent.

Jenny M Palm: haha jadu, den var verkligen helt fantastiskt spännande (asläskig)

Ia: åhh fler har tipsat om den. så den får jag kolla upp känner jag.

mikebike sa...

andreas: ah ja, många har tipsat om den. J:s syster tjatade om den i somras men först efter ditt tips tog jag tag i att skaffa den. tack.

the strangers: ja den är lik påä många sätt. väldigt obehaglig den också. Gillade den med. såg den och funny games två dagar i rad. brrrr. men the strangers har det det där "amerikanska" som ibland tar udden av det riktigt läskiga, men återigen. den var sjukt skrämslig den med. fler tips tack! :)

Nemo sa...

Hade "Instängd" kvar på näthinnan ganska länge. Det brukar betyda något. Även om miljön är grotta och ingest ställe jag besöker så där värst ofta - så var det otäckt ändå - kanske mest beroende på spelet mellan gruppens tjejer OCH det yttre hotet (Gollums/Salamanders)

Det finns en 2:a också. Har ej sett, men den ligger i pipe

Johanna sa...

Alltså, att sätta sig helt stilla på en veranda med svetsmask (svetsmask! typ läskigast i världen) och yxa är INTE ett okej skämt.

Jag hade ju älskat om någon gjorde det mot någon annan, men dött om jag utsattes för det själv. Fifan.

Den hemska tvillingen sa...

Just det, leva, inte dö, på kanten.

Morten sa...

Glömde nämna Dog Soldiers! (http://www.imdb.com/title/tt0280609/)

Ron Obvious sa...

Det hade varit riktigt hårt att se Them i ett öde hus. Sen kan man ju diskutera varför en fransk film har fått en svensk titel på engelska, men det är en annan historia.

Severance (om vi tänker på samma film) är ju en komedi, så så våldsamt läskig är den ju inte. Men blodig.

Fisken sa...

Nattvakten (Dansk film ifrån 90-talet) är den enda film som gjort mig rädd på allvar. Kunde inte sova på hela natten sen.
Annars är jag lite rädd för Mellbystrand. Graden av inavel bland butiksinnehavarna i den "gallerian" är otäck på riktigt!!!

Säckpojken sa...

Har inte sett Ils, men den verkar rätt lik The Strangers som var riktigt bra.

Sauna var riktigt, riktigt bra. Rekomenderas starkt!

Jacobs Inferno är en klassiker som man bör ha sett ett par gånger.

REC var ok men undvik Dog Soldiers (usel film!).

Burgschki sa...

Tack för tipset, ska se den ikväll.

Prinsessanadia sa...

Själv skulle jag nog knappt våga se på Björnes magasin i den där miljön. Men så är jag ju så lättskrämd att jag knappt vågar titta på Efterlyst när de är mörkt ute..

adde sa...

Huset som gud glömde.
Visserligen var det tidigt 80-tal när jag skrämdes av den, men som jag minns den funkar den nog idag också.

Fast Ils kommer jag INTE att se. Jag var lite sugen på "Paranormal activity", men en snabb flukt på you tube fick mig på bättre tankar. Såna filmer har en tendens att fastna i mig och gå i repris när det passar som sämst.

Kakan sa...

Har sett både Them och The Strangers. Them: otroligt obehaglig men fantastiskt bra. The Stranger: en blek amerikansk kopia av Them.
Funderar på tips... en klassiker som alltid skrämmer livet ur mig är The Shining.

Caroline sa...

Barnhemmet såg jag i samma period som jag såg Them. Den är inte fullt lika skräckig men inte så tokig inte.

Mannen från kalla Norrland sa...

En film som är så fruktansvärt nervpirrande och obehaglig är ju Roman Polanskis Repulsion. Läs discshops sammanfattning av filmen:"Carol Ledoux är en blyg, sexuellt hämmad ung kvinna med vilda fantasier. Carol arbetar i en skönhetssalong och bor tillsammans med sin syster. En dag reser systern bort, tryggheten försvinner i Carols liv. Hennes fantasier övergår till psykoser och snart är hela världen hallucinationer om våldtäkter och mord.

Polanski var redan ett stort namn när han gjorde Repulsion, men det hindrade inte hetsig censurdebatt världen över. Idag betraktas Polanski som en av de riktigt stora och Repulsion har gått till historien som en av de mest skrämmande filmer någonsin. Repulsion är Catherine Deneuves genombrottsfilm."

Knappt någon musik i filmen förutom lite jazzspelande musiker som dyker upp i rutan ibland. Blir så jäkla sugen av att se den då jag bara pratar om den. En av mina favoriter, for what it's worth...

tristessen sa...

Kan verkligen tipsa om Paranormal Activity. Så enkelt gjord men ändå fruktansvärt läskig.

The Grudge, The Ring och Dark Water (japansk versioner), om ni inte redan sett dem förstås.

Några andra tips är:
Skeleton Key, The Messengers, Asylum, The Gift, Pans Labyrint, De Namnlösa, In Dreams, Doctor Sleep, De Blodröda Floderna, Cube, The Ninth Gate, Stigmata.

Hoppas det är något som faller er i smaken =)

Mannen från kalla Norrland sa...

Repulsion, Repulsion, REPULSION!!!

Burgschki sa...

Jag såg den igår. Fifan. Asbra, som en blandning mellan Eden lake och Severance!

Burgschki sa...

Förresten Rec är sådär. Åtminstone den spanska versionen (originalet) jag såg. Inte att jämföras med Ils eller Eden Lake.


Har fortfarande blivit allra räddast av Paranormal Activity.

Mina sa...

Haute Tension, A L'Interieur, Frontiers, Calvaire, Saint Ange, Dans Ma Peau (In my skin), Irreversible. Finns ett gäng till som jag inte sett än vilka är typ Malefique, Sheitan, Seul Contre Tous (I Stand Alone) (One Against All), Trouble Every Day, Mutants och La Horde...men jag jobbar på det. En annan klassiker är 'ven The Reflecting Skin, inte fransk men fuck it! se den!

Anonym sa...

Som romkomjunkie känner jag att att jag inte kan bidra med nånting här. Säg till om ni vill se nåt rart, där det värsta som kan hända är att hjältinnans klack går av...
/Bellaciao

Daniel sa...

Konstigt att ingen har gnällt över slutet på Ils, nästan jämt nån som inte kan tygla sig.

Jag älskade den rakt igenom dock.

Haute Tension (ännu en film där folk gnäller på slutet) och Martyrs bör du kolla in.

Severance är en riktigt skoj och våldsam svartkomedi om teambuilding och annat tjafs.

Sara sa...

Jag förstår inte hur Eden Lake kan anses så fruktansvärt läskig. Kändes ju som en helt vanlig hillbillyskräck. Inte speciellt konstig alls. Jag har svårt att hitta filmer som får mig att bli sådär härligt illa till mods. Den senaste måste ha varit Aftermath/Genesis eller Martyrs.

Mackan sa...

Session 9 (The Asylum som den också kallas ibland) var en höjdare. Ett gäng gubbar som ska rensa ett nerlagt psykhem på asbest...kan ju bara sluta på ett sätt? Låt inte David Caruso i huvudrollen skrämma bort er.

Doktoranden sa...

The Fourth Kind - ett absolut måste!!!!!

Ann-Louise sa...

Åh! Den där måste jag se! :)

Ozjeppe sa...

"Candyman", då? Riktigt bra!

Anonym sa...

Wolf Creek, Hostel, Frozen, The Way, Human Centipede lämnar väl inte heller någon oberörd på lite olika sätt.

Anonym sa...

Red mist.