onsdag, januari 12, 2011

Bildredaktörerna vs. Astrid, 1-0

Vadslagningen om vem som ska pryda 200-kronorssedeln har börjat. I topp ligger Astrid Lindgren (ungefär lika otippat som minusgrader i januari). Det är som vanligt. Så fort en utmärkelse ska delas ut, oavsett vad det må gälla, går Astrid Lindgren-drevet igång på alla fyra. Själv är jag så trött på kärringen att jag drabbas av ett tröttmaanfall bara jag hör talas om henne.

Visst, Astrid Lindgren var en av de största barnboksförfattarna det här landet någonsin har haft, så okej, låt henne pryda den där sedeln då. Bara det inte blir en pressbild som får stå som förlaga. Då kommer jag att förvägra den valören en plats i min plånkas sedelfack. Den kommer att få ligga lika skrynklig som Astrid själv och trängas bland de smutsiga mynten.


Det slår aldrig fel. Så fort det skrivs en artikel om Astrid Lindgren så ackompanjeras texten av en bild där hon sitter med ett flabbigt starrnylle och en hy av soltorkad åkerlera. En vaxdocka förmedlar mer liv. Det är så ovärdigt. Nä, jag tycker inte heller att hon ska få Nobelpriset, men varför vill man henne SÅ ont. Det råder ingen tvekan om att det finns bättre bilder. Men det är som att landets samtliga bildredaktörer råhatar Astrid Lindgren så till den milda grad, att de har slutit ett kollektivavtal om att alltid förnedra minnet av henne i den mån det går.

Och de lyckas rätt bra.

21 kommentarer:

Mattias sa...

Formuleringen "flabbigt starrnylle och en hy av soltorkad åkerlera" - DET är värt nobelpriset. Iallafall i min bok.

Internal server error sa...

Precis vad jag också tänkte! Oemotståndligt bra.

emster sa...

MEN ASTRID RULAR SURGUBBE!

mikebike sa...

Mattias: hahaha ja den dagen du :)

Internal server error: Ja, visst är det hemska bilder de alltid publicerar.

Emster: För att hon myntade begreppet negerkung då eller? Mohahaha, nä men visst, jag säger ju att hon var bra. Men håll med om att det är rätt osmickrande bilder de alltid väljer.

emster sa...

HAHA, nu fick du till det va?

kanske lite knep bilder. fast hon är en vacker skrynkelgumma!

när jäl var och hälsade på mig första ggn i sthlm gjorde jag en stadsvandring åt honom m fokus på astrid, typ "här satt han i mio min mio" etc. älskar astrid.

/dab sa...

"tröttmaanfall "

Underbart ord, användbart! Tycker dock att Astrid ser ut som vilken Majornabo som helst :-)

Klas sa...

Kan inte låta bli att tänka på felstavningen av Astrid i Office när jag ser det namnet. Astird fint målat på en godisskål i baby shower-avsnittet... (uttala det på "engelska"..)

mikebike sa...

Emster: haha ja det tyckte jag. fnissade hela vägen till dagis. Ok, kul stadsvandring men då tycker jag nog att Jäl var ett strå vassare som bjöd på räkor och ljummet vin vid operan. Skalade räkor är förövrigt ingen dum idé alls. Orka skala och klabba liksom.

Dab: åhh du din...

Klas: haha har inte sett. får göra det. älskar kuriosa.

Epica sa...

Jag trodde det var förbjudet enligt svensk lag att inte vara med i Astrid-drevet...

För övrigt tror jag det är samma människor som skriker om att Astrid ska ha Nobel-pris som i nästa andetag mässar "Carpe Diem!" och hyllar delfinen som vår verklighets mest fantastiska varelse.

Väl rutet! :o)

30+ sa...

Astrid alltså. Jag sätter 200 spänn på att folk som hyllar tanten inte läst någon av hennes böcker på ett bra tag.

Alltså handen på hjärtat, de kanske var bra 1950. Men inte idag.

Nonsensakuten sa...

Sätt Tage Danielsson på sedeln istället!

Oscar sa...

Det bästa med 2011 är ju ändå att man inte behöver några sedlar alls.

emster sa...

men 30+ är du helt vansinnig? DE ÄR JÄTTEBRA!

Vitriol sa...

Jävlars. Inget ont om Lindgren (även om hennes fanclub är tröttsam), men på den där bilden ser hon ut som något man grävt fram ur en pyramid.

Bettan sa...

Mäh! Lägg av. Astrid är alltid vacker i mina ögon. Pilutta dig!

Kristina sa...

Jag har faktiskt ofta undrat över yrkeskategorin "bildredaktör".
Kommit fram till att dom alla är män och att dom har sjuk humor.
Ofta, ofta, ofta väljer man bilder som ser för-jäv-liga ut. I vart fall på kvinnor, män har någon slags pondus som gör att bildredaktören inte vågar välja sämsta bilden.
Men kvinnor inom näringslivet och kvinnor i sporten får alltid nån supertaskig bild publicerad på dem. Snedvridna munnar som får kvinnan att se både sur och oattraktiv ut(näringsliv), kjolar som flyger upp så rumpan syns (sport).
Jag är övertygad om att dom sitter där på bildredaktionen och asgarvar när dom får till en riktigt ful bild.
Å nästa dag när hon på bilden läser tidningen så blir hon riktigt ledsen. Hon trodde att hon gjort något bra, men det enda folk pratar om är den där skitbilden.

Wagner sa...

Astrid? Nej fan det är redan avgjort. http://www.text.nu/storage/200%20kronorssedel.png?__SQUARESPACE_CACHEVERSION=1248010667162

ullebengtsson sa...

Försökte i god folkhemsanda läsa Astrid för mina barn. Ogörligt. Språket FUNKAR INTE IDAG. Jag har en teori och det är att Astridkramarna minns filmerna från sin barndom. Där hjälper ju bilderna till att förklara vad som händer. Håller med 30+

Mimmi sa...

Tycker hon ser ut som en vanlig tant. Inget ovärdigt med det.
Rynkor eller ej så ligger hon mig varmare om hjärtat än tillexempel Christopher Polhem.
Och hur sexig är han på en skala 1-22? Aldrig mer än fyra.
Med reservation för att ta hem pk-priset så föredrar jag att titta på ett äkta ansikte inklusive skavanker framför en vaxdocka.
Starr ftw!

t.b.f.t.e. sa...

"...flabbigt starrnylle och en hy av soltorkad åkerlera". Veckans absolut bästa kommentar.

t.b.f.t.e. sa...

Fan, jag såg inte Mattias kommentar förrän nu. Men det var i alla fall sjukt lyckat.