tisdag, januari 11, 2011

Bästa sämsta filmen

Tack för alla filmtips. Nu har vi fått så vi tiger. Ett tag i alla fall. Som tack vill jag bjuda tillbaka med ett tips om Best Worst Movie, en mycket bra dokumentär som jag för ett tag sedan hittade en trailer för på Onyanserat.

I korthet handlar den om det sjuka kultfenomen som uppstått i bakvattnet av filmen "Troll 2" från 1990. Filmen blev så hårt bespottad av kritiker världen över och hånad av den stora publiken, att den tillintetgjordes som ett filmhistoriens största skämt, stämplad som "världens genom tiderna sämsta film". Så började den av någon oförklarlig anledning plötsligt att få en skara trogna fans som sedan dess bara växt sig större, genom idel utsålda specialvisningar, fester och event. Det har helt enkelt skapats en stor rörelse bakom "Troll 2" (en i grund och botten helt vansinnigt pinsam fotnot i filmskapandets tidslinje) som säger sig dyrka den, just för att dess uselhet är det deppiga resultatet av ett hundra procent ärligt uppsåt från filmskaparnas sida.

Vi får träffa "skådespelarna" som allt sedan filmen blev till, i de allra flesta fall, har fortsatt leva sina liv långt bortom drömmen om Hollywood. En mycket brokig skara människor som bland annat rymmer George Hardy, en omtyckt och respekterad tandläkare med egen praktik i en liten avkrok någonstans i Alabama. En märklig kuf som vid tiden för filminspelningen hade permission från ett mentalsjukhus. Vi får även träffa den extremt omvärldsskygga och integritetspundande Margo Prey, som trots att hon inte har gjort en enda roll varken före eller efter Troll 2, lever i någon slags villfarelse att hon fortfarande är en högst aktiv skådespelerska som snart ska få snurr på sin karriär. Plötsligt hyllas de som filmstjärnor och får efter 20 år uppleva sina 15 minuter stjärnglans, när de plötsligt blir inbjudna till diverse Troll 2-visningar, får skriva autografer och ta emot massornas hyllningsjubel från scen. Men det ligger något äckligt i publikens förhållande till sina "idoler". Man blir inte riktigt klok på om de faktiskt gillar Troll 2 eller om de är omedvetet ironiska.

Även filmskaparna uppvaktas. Regissören Claudio Fragasso står efter 20 år fortfarande helt frågande till kritiken. Han tycker att det är en bra film om människor och relationer, att människor bara inte var mogna för hans nytänkande när det begav sig. Klippkillen hakar på. Han menar på fullaste allvar att det i själva verket var Troll 2 som banade väg för framgångarna med Harry Potter. Claudio Fragassos fru Rossella Drudi skryter om sin kreativa förmåga och hur den irritation hon kände inför vegetarianer blev hennes inspiration till en historia om vegetariantroll som gör människor till föda genom att först förvandla dem till krukväxter. De är givetvis fullblodsidioter men hade det inte varit för deras totala brist på självdistans hade man nästan tyckt synd om dem. Istället blir deras arrogans ett alibi för att börja hata dem. Men inte så till den grad att det förstör den stora humor som uppstår i mötet med "fansen" och skådespelarna.Best Worst Movie tar oss med på en snabb resa från anonymitet till stjärnstatus tillbaka till anonymitet igen och där hade dokumentärens skapare Michael Stephenson med fördel kunnat gräva mycket djupare. Med tanke på att vi nu har passerat toppen på dokusåpeåldern vars hela existens bygger på den cykeln hade det varit extra intressant att få följa den känslomässiga berg och dalbanan och dess baksida. Flera gånger kände jag hur det började knyta sig i magen, han är nära men når inte riktigt ända dit.

Hur som helst är det en fantastisk liten berättelse. Se den.

10 kommentarer:

Underlandet sa...

Det låter faktiskt som en helt fantastisk dokumentär.

mikebike sa...

Underlandet: Det är det också. :) Kul att du hittat hit förresten. Välkommen.

Spader Ess sa...

Är det dokumentären eller Troll 2 man skall se? :-)

Anonym sa...

Se "The Room" istället.

mikebike sa...

Spader Ess: Best Worst Movie ska du se. skit i troll 2, den tror jag bara är slöseri med liv.

Anonym: vad är det för något?

rikard sa...

Troll 2 är en fantastiskt underbart kass film. Skönt orelaterd uppföljare till Troll (med Julia Louis-Dreyfus i en av rollerna). Hade faktiskt missat att det skapats en kultvärld kring filmen. Får nog ta och kolla in den här dokumentären

mikebike sa...

Rikard: ja absolut. se den. Det är säkert extra kul om man sett Troll 2.

Anonym sa...

Well, http://knowyourmeme.com/memes/the-room-youre-tearing-me-apart-lisa

&

http://en.wikipedia.org/wiki/The_Room_(film)

Klassad som snäppet värre än Troll2 - och det stämmer. Helt enkelt något av det roligaste/bästa som finns att se - numera givetvis också med en riktigt stor kult-rörelse i staterna såklart. Varje scen är så späckad med kalkon att varje yppat citat i princip blivit klassiker. Hela filmen igenom. Inte illa. Helt enkelt ett mästerverk i psykologisk/mänskilg oinsikt, ogenerad bitterhet och lyteskomik deluxe - på ett ypperligt underhållande sätt.

Var helt säker på att du redan sett den. Lyllo dej.

Kolla Youtube/Google för mer info. Du behöver lite bakgrund innan du kollar. Finns såklart att ladda från Piraten.

Mycket nöje.

/Björn

Peter(a.k.a Peter) sa...

@Mike
Hrmmm, fortsätt med ditt engegemang på WeirdScience!... och du har oxo ett UNIKT synsätt på vardagen, som jag älskar.
Komplimangen får duga även om jag INTE är Kjell H?
//U.K

Chrille sa...

http://www.imdb.com/title/tt0181288

Är ett bra alternativ till din rekommendation ;)