tisdag, december 07, 2010

Dignitet

I söndags utmanade jag min dödslängtan och spontanåkte med J till Ikea för att köpa gardinstång och gardiner. Frivilligt. Allt gick bra, men jag fick en liten klump i magen när vi passerade matsalen och såg en massa par sitta och äta julbordsbuffé. Jag vet inte varför, men det är något som tar emot med att först röja mig fram med min visa-kortsmachete genom Ingvar Kamprads möbeldjungel, och precis på mållinjen sätta mig i grovköket och börja hetsäta sylta, sillsallad och aladåber till jag spyr av självförakt.

Måste den där giriga smålänningen verkligen bända upp en peng på precis allt som går att sälja?

Om Kampradgubben inte ens kan låta bli att talla på julmaten, dröjer det säkert inte så länge förrän det officiella midsommarfirandet börjar direktsändas från huvudkvarteret i Älmhult. Och sedan är steget nog inte särskilt långt till drakbåtsveckor med försäljning av pinnbröd på Ikea. Kanske att riksdagens rookies plötsligt får en riktig anledning att känna sig skakis över alla fornminnens existens.

I alla fall... När vi hade plockat åt oss gardinlängderna och gardinstången i form av ett vajerkit (med det ytterst ironiska namnet Dignitet) tog vi oss så mot kassorna. Vi betalade och åkte hem. Slutet gott allting gott... trodde vi. Men när jag senare öppnade vajerkitet och började montera så visade det sig att det ena fästet var helt felgängat och inte funkade. Kaputt. Vi måste alltså ta vår lilla räsernissan och medelst högst onödig miljöpåverkan köra den sura vägen tillbaka till varuhuset, i vinterväglag, för att byta en felgängad plattan som urspungligen inte ens kostade en hundring. Plötsligt kommer vi vara uppe i det dubbla bara i bränslekostnad. Adderat med tidsåtgång och irritationsslitage på hjärnan blir det kanske en av de sämsta affärerna jag har gjort. Detta om vi vill ha upp gardinerna före jul vill säga. Annars erbjöd de sig faktiskt att skicka ett nytt fäste men det skulle ta MINST tio dagar. Service anropar Ikea.

Var finns digniteten i en sådant ineffektivt logistikmaskineri undrar jag?

17 kommentarer:

JR sa...

Mike, ett fäste ska vara felgängat för att du ska kunna spänna vajern...

mikebike sa...

Men nej, det går ju inte att skruva fast ... Eller?

Jo tjena sa...

Det är så vi smålänningar fungerar - kan vi tjäna eller spara pengar på något så gör vi vårt bästa för att lyckas också.

JR sa...

Det känns helt fel att skruva i den felgängade, men det går om du försöker. Om båda hållarna hade gängor åt samma håll skulle du aldrig kunna spänna vajern när fästena är monterade...

mikebike sa...

Jo tjena: haha jag vet.

JR: om du har rätt kommer jag aldrig att erkänna det. bara så du vet :)

Jäl sa...

word.. Jag tror dessutom att slitaget på kroppen efter ett besök hos IKEA gör att man dör i förtid..

JR sa...

Ja det hade varit aningens pinsamt om ni åkt ut för att få reda på att det inte var fel(eller beställt en ny) på den. Kan erkänna att jag trodde också att det var fel på den när jag skulle montera den. Vantskruv som man spänner vajrarna som håller uppe masten på en segelbåt fungerar på samma sätt, dvs en höger och en vänstergänga i varje ända.

Prinsessanadia sa...

Att åka till Ikea för att köpa en sak känns ju fruktansvärt onödigt. Jag älskar ju dock Ikea, men det gör inte inte sambo. Så en tur till Ikea för att köpa en sak känns som att stressa helt i onödan.

adde sa...

Hur gick det? Fick du upp den?

Spader Ess sa...

Stämmer det med gängningen så blir detta ett episkt inlägg! :-)

/Dab sa...

Mohahaha. Först Mikes pudel i förra inlägget (läs bajsa med öppen dörr) och nu detta fatala misstag. Snart lär han väl flytta till Hisingen och spela banjo på Backa 1 :-)

MuerteMojito sa...

IKEA för mig är lite grann som Apple. Jag sväljer allt de säger och hittar alltid saker jag behöver, fast jag inte visste att jag behövde dom.

Jag skryter alltid om IKEA när jag är utomlands.

Anonym sa...

Har med en sån där vajer, vill minnas att den skall vara felgängad? Lite svårt att få ihop vid första anblick men sen så.

/Anna

Anonym sa...

Det hör inte till ditt inlägg men jag har en fråga - om jag måste välja en dvd-box, ska jag välja Klovn eller the Wire? Helt olika serier jag vet...men vilken borde jag köpa först?
/ Lotta

Vitriol sa...

Mike: Jag lider med dig, eller gjorde i alla fall till JR öppnade munnen. Props till honom/henne btw.

Om det gör saken bättre kan jag meddela att jag åkt på samma sak med ett kylskåp. Jag hade tom pröjsat för hemfrakt för att slippa kånka eländet uppför alla trappor, men tji fick jag.

Anonym sa...

Korv och dricka-inköpet efter kassorna är det som får mig att ta mig igenom Ikea-besöket... och de söta små 19-åriga flickorna som handlar grejer till sin första lägenhet förstås... ;)

Anonym sa...

Senaste gången jag var på IKEA hamnade jag i slagsmål med en psykopatgubbe på tag-själv lagret. Aldrig mer...