torsdag, december 02, 2010

Att leva livet

I senaste avsnittet av Lyxfällan (förra veckan). Där mina vänner, fick vi ta del av Sveriges kanske fyra värst funktionsnedsatta hjärnhalvor. Jag kan säga att det var längesedan jag blev så provocerad av ett tv-program på tv3.

Avsnittets huvudpersoner var ett par som hade så dålig koll på sin ekonomi att de borde tvångsomhändertas. För sitt eget bästa. Mannen var en heltidsjobbande kaffepundare med en fittkittlare på hakan och konstant vettskrämd blick. Ett fullt rimligt resultat om man som han dricker 15-18 koppar kaffe om dagen och använder blancolån som vore det smörgåspålägg. Om Anders Bagge hade haft en Mini Me så hade det varit den här killen. Hundra procent.

Mannens fru var en riktig klassiker. Ingen hade kunnat skriva en sådan karaktär och spela den bättre än hon. Hon hade en arrogans som kunde misstas för lättsamhet. Hon också sina dagar, men med något mindre inkomstbringande aktiviteter som rökning, läsk och Farmville. J tippade att hon innan programmets slut skulle ha plockat ur sin underläppspiercing. I helvete heller. Det krävs nog mer än en personlig konkurs för att en kvinna, som tatuerat in BITCH med gotiskt typsnitt över brösten, ska göra någon form av anpassning. Jag har aldrig tidigare sett någon så totalt skita i att telefonkatalogstjocka buntar med kronofogdebrev dimper ner på hallmattan varje månad. Att hantera det genom att sänka två paket cigg och en liter cola per dag måste väl ändå betecknas som sinnessjukt.

De var verkligen par i brott. Båda hade en massa sköna bortförklaringar till hur deras ekonomi sprungit läck och till slut brustit. De åkte i brant nedförsbacke mot helvetet men verkade inte bry sig ett skit. De verkade helt oförstående men reagerade inte med panik och ångest som vilken människa med några procent vett i huvudet hade gjort. De gick back tjugo papp i månaden och enda reaktionen de lyckades på konfrontation var några indolenta: Jaha!? Oj, är det så illa, Nä det hade vi inte förstått. Man nästan önskade att de skulle bli livegna för resten av sina liv istället för att få hjälp. Det finns så många människor som förtjänar hjälp, men de sitter inte i lyxfällan och spelar dumma.

På frågan hur i helvete de egentligen resonerar när de sitter med kronofogdekuvert upp till öronen och ändå inte tvekar att sms-låna till en ny espressomaskin eller något annat svenne-göttigt. Då svarar mannen med det odödliga citatet: "Jag gillar att leva livet".

[Jag tror att jag gör så att jag lämnar lite utrymme till eftertanke här]

Ok, vi gör så här. Stryk deras skulder och låt dem börja om. De gillar ju för fanken bara att leva livet.

22 kommentarer:

Colombialiv sa...

Mein gott. Det är vid sådana här tillfällen man saknar svensk kvalitets-TV.

AnnaPanna sa...

Jag kan inte ta in att sånt här inte är riggat. Hur hittar man såna här fleppon ??? Det är helt och fullt jäkla f-word unbelivable...jag vill bara att nån kommer ut och säger att det inte är "på riktigt"...

Jo tjena sa...

Bara att se trailern räckte för att avskräcka mig från att se själva programmet. Det lilla fick mig att sitta med gapande mun och undra hur fan en del är funtade.

Ron Obvious sa...

Picz plz!

Anonym sa...

Stor TV underhållning!

Vigdis sa...

Jag fattar inte vad det är med vissa människor! En sak är att på grund av extrem omdömeslöshet och "leva-livet-trots-att-pengarna-inte-räcker" mentalitet. Men att inför hela svenska folket lägga ut sin dumhet till allmän beskådan...
Sorgligt!
Nu måste jag gå in och kolla på tv3 play! ;)

Huskatt sa...

Jag undviker att se den typen av program, för det är så galet pinsamt. Helst av allt vill man skrika "Hur dum i huvudet är du" var 3 sekund under programmet :D

Burgschki sa...

Ditt inlägg fick mig att gå in på tv3play och kolla. Nu ser jag på det. ÅHFIFANÅÅÅÅH.

Jag skulle vilja ha dig som bakgrundsröst som skäller ut dem samtidigt.

Jag vet liksom inte om jag klarar av att se allt.

Burgschki sa...

Jävla as. De har ju BARN FÖRIHELVETE.

mikebike sa...

colombia: haha javisst gör du.

annapanna:men det är påriktigt. det är det som är så bra (läs hemskt)

Jotjena; titta på det. du kommer ångra dig först men tacka mig sedan :)

ron obvious: tv3.se

anonym; oja

vigdis: haha ja klart du måste.

huskatt: du skulle hört mig igår :)

burgschki: haha ja fy fan. jag skulle vilja vara som helge skog i halvåtta hos mig och skrika tillmälen till dem :)

SixesAndSevens sa...

...och så tar dom med sig fetkärringen till nåt bemanningsföretag eller liknande, och vips, 2 dagar senare har hon ett heltidsjobb serverat också...
Hmm... Ska nog börja sms-låna mig fördärvad jag med...

Nemo sa...

Lyxfällan är njutbar första första reklampaus. Förnedringsfasen. Innan flanellografen åker fram. Den får mig att känna übermenchvibbar på ett lagomt osunt sätt. Men bara i en 10-12 minuter.

Sedan står jag inte ut... den riggade makeovern:n suger lövblås.

Fisken sa...

Jag kan inte se det. Min sambo har sagt att jag inte får!
Jag sitter och skriker saker som: "Ja med tanke på din axelryckning som svar på frågan vad pengarna gått åt till så gissar jag på hinkar med lim att sniffa till jävla våp till människa!" + andra saker som jag inte kan stå för i verkliga livet till idioterna på tvn.
Hon säger att barnen kan ta skada av att höra mig...

Milla sa...

Men du skriver ner mina tankar som jag satt med under programmets gång. Fastnade vid AnnaPannas kommentar; Fleppon. Finns nog inget mer passande ord för dem!
En sak som jag hakade upp mig på var att mannen (aka toffeln) i förhållandet arbetade som sektionschef i försvaret.. Det förknippar jag med lite förmåga att kunna bossa över andra och få dem att göra saker, tydligen får jag tänka om.
Sjukt bra skrivet hur som helst, som alltid! :)

adde sa...

Men hur kommer det sig att de är med i programmet, vet någon det? Är de så pantade som du skriver så låter det ju osannolikt att de skulle ringa efter hjälp till en tv-kanal, eller är det tvärtom helt logiskt att de ringer en tv-kanal just för att de är så pantade? Eller hur kom de fram till att de behövde hjälp alls, de tycks ju inte se några direkta problem att "leva livet"?

silverboy sa...

”Vitt slödder” säger man väl på svenska... Antagligen ”djävligt bra tv” enligt tv3s programchef... Säkert regisserat för att det skall bli den där ”sköna” twisten... tragiskt!

Motvallskärring sa...

hahah, ja pissar ner mej. måste ju se dett anu ba för det!!!

du e kung

Fina sa...

Håller med Nemo - första biten är bäst - sen ser varje program likadaant ut.

Fröken Sverige sa...

Du fick mig att gå in på TV3 play bara för att se eländet :)
Hahahaha. Farmville. Hahahahaha.
Min förmiddag blev riktigt skoj.

Anonym sa...

Kvinnans son heter Kevin. Med det namnet är man dömd att misslyckas i livet.

Dinajel sa...

Min favoritdel av programmet var ändå när de två gigantiska flyttgubbarna skulle röja upp i garaget och ta det till nån loppmarknad. När fleppot/toffeln/"mannen" kommer fram och ska skaka flyttgubbens hand och upptäcker att flyttgubben är dubbelt så lång som han själv. Gudars skymning, det var bra teve. Jag spolade tillbaka och kollade säkert fem gånger! :D

Anonym sa...

Den som spar han har, spara först - köp sen. tråkiga budskap men det var sånt som sades när man var liten och det sitter i, på ett bra sätt. Tyvärr är det nog inte bara såna här konkelbär som sitter illa till vad det lider, konsumtions & lånehetsen idag kommer att skörda hårt./Mvh exilväschötten