tisdag, november 02, 2010

Gore-Tex-pappor

Under min pappaledighet har min sedan tidigare redan dåliga inställning till Gore-Tex-pappor verkligen cementerats. Jag hatar dem. De får mig att känna mig dålig. Och det gillar jag inte. Alls.

Det finns inget värre än att komma springande i ett ösigt isregn med sin ofodrade trenchcoat och mockaskor lika täta som ett durkslag, och behöva möta blicken från ett sådant där redigt as med fleecefodrade friluftskläder i vindtätt och regnavstötande material. De tittar på en som den idiot man är och jag får en sådan lust att bara skrika dem rakt i ansiktet. Skrika att jag minsann har både mössa, vantar och en snygg vinterparkas hemma på vinden, men att fulhösten överrumplade mig och att jag tyvärr inte hunnit än plocka ner dem än. Skrika att när jag väl gör det så kommer jag att klara vädret lika bra som dem men UTAN att se ut som en jävla kuk i biege Gant-keps, knallorange bergsbestigarjacka, prasselbyxor och ett par grova kloakskor av Gore-Tex.

Jag vägrar att klä på mig en mundering värdig en Mount Everest-expedition, bara för att jag ska ut en sväng på lekplatsen och leka lite med med mina barn. Vad fan är grejen med det? Det är inte så att de där Gore-Tex-papporna leker mer med sina ungar än oss andra. Oftast står de bara där och ser ut som som en hög passiva Göran Kropp, medan de lojt puttar på en gunga eller med största försiktighet daddar lite hink och spade. Jag ser dem aldrig vada i skiten. De bara visar att de SKULLE kunna göra det. Att de är lite bättre. Bara för att de tekniskt sett skulle klara sig bättre än jag om vi plötsligt beamade våra arslen till Antarktis.

Ärligt talat. Man behöver faktiskt inte handla för tjugotusen spänn på Naturkompaniet för att kunna ta sig till Ica med en barnvagn. Och man behöver utrusta sig med isdubbar och en iridium-telefon för överleva en stund på Plikta. Inte på sommaren. Inte på vintern. Aldrig.

30 kommentarer:

Anonym sa...

Åh, vad fåfäng du är!

Kram Titti

Den hemska tvillingen sa...

Präktiga människor är överhuvudtaget rätt äckliga! Finns förmodligen till bara för att reta gallfeber på oss andra.

30+ sa...

Jag har en uppfattning om att just de där asen är något fler i Göteborg. Kan ha något med närheten till havet att göra. Segelbåtsfetischism. Eller det faktum att det regnar som fan hela tiden.

Mongon är dom likafullt.

30+ sa...

Jag glömde visst att säga grattis också. Grattis.

Du delar födelsedag med min yngste son. Stort.

Fredrik sa...

Haha!

En Gore-Tex jacka är ju gött som fan när det blåser och regnar småspik i Göteborg, annars fryser man ju ihjäl.. :)

Anonym sa...

Självklart fryser jag och blir förkyld mycket hellre än att bära funktionella kläder. Jag bara måååååååste se ut som ett 16-årigt brittiskt popsnöre i tighta opraktiska "kläder" och små tunna blöta tygskor. Speciellt på lekplatsen. Vad ska de andra barnen tycka om mig annars??? Hatar dessutom när min svarta oförståeliga ögonskugga rinner i isregnet.

Ullfrotté FTW!!! :)

/Pontus

Anonym sa...

Ungefär som att övervägande delen av semesterfirarna i Bohusläns skärgård bär Musto, Sebago eller SailRacing-kläder. Fast de aldrig skulle drömma om att ge sig ut om det regnar eller blåser mer än 7 m/s.

Spader Ess sa...

Kudos!

Bor man i någorlunda tätbebyggt område, så räcker allt som oftast den inbyggda vattentåligheten som vår hud tillhandahåller.

Blöta kläder? Det finns torra i garderoben. Gore-Tex är bara för klena människor, med för stora plånböcker. :-)

Fina sa...

Jag skulle säga tvärtom. Där kommer jag som goretex- med leriga stövlar-mamma medan de andra klopprar in på lekplatsen med heels , snyggsjalen och oddmollykappa! Känner mig helmuppig och sammanbitet hoppas jag de ska få leriga, kletiga barn på sina fashionistakläder! Usch för klädsnobbar i lekparken!

mikebike sa...

Titti: haha inte alls. men det får finnas gränser :)

Den hemska tvillingen: mmm.

30+: tack tack. ja de är rätt många här. kan vara vädret men ändå liksom :)

fredrik: Det finns tillfällen jag skulle ta på det. på lekplatsen är inte ett sånt.

Pontus: känsligt ämne :) njae, jag ser det bara som helt rubbat att kitta upp sig med ett överlevnadskit på naturkompaniet bara för att det är lite regnigt. när det dessutom är barnen som borde ha de kläderna.

anonym: ja precis. posörer!

spader ess: :)

fina: haha ja men för er tjejer är problemet helt inverterat.

adde sa...

Jag får nog erkänna mig som en sån där präktig klädbytare, för jag verkligen h a t a r att frysa och att bli blöt. Fast jag handlar inte så dyra kläder, och dessutom bor jag utsocknes på landet på ön som inte får nämnas vid namn här. Och det är snarare skog och kala klippor i min omgivning än lekplatser. Är det ok då? För jag har även citykläder som jag byter om till om jag ska in och ses av folk.

:)

mrarboc sa...

Grejen är ju att det finns bra vind- och vattentäta kläder som inte ser ut som något som Ola Skinnarmo auktionerade ut efter den senaste researchresan han gjorde för att kunna casha in på föreläsningar. Man behöver alltså inte se ut som en äventyrar-wannabe för att man hatar att frysa och bli blöt - dessa människor VÄLJER att göra reklam för Fjällräven och Tierra. Flytta upp till mig i Jokkmokk så ska ni få se på riktiga kläder, töntar!

Vitriol sa...

Mike: Det är exakt samma reaktioner jag får av trekkingfolket när de, iförda fjällräven från topp till tå (SEK 10-15000) blir omstyltade av mig, iförd jeans och combat boots (sek 1500) och med en cigarett käckt balanserad i mungipan. Man kunde tro att jag dykt upp till ett överlevnadsläger för elitsoldater iförd en kavaj sydd i toalettpapper.

da bomb sa...

Gore-tex som kläder göre sig i fjällen och möjligtvis på studenter som har råd att endast köpa en jacka.

Att bära det i innanför vallgraven tyder på extremt dålig smak oavsett om man är pappaledig eller ej.

Anonym sa...

word!

Anonym sa...

Låter som lite avundsjuka :) Du står och önskar att du hade bra kläder slapp att frysa på lekplatsen.

Fifi sa...

Alltså, lite regnkläder och så kan jag väl förstå, men ett helt arsenal, får man inte katastroftänkande barn av det?

Min Niklas ska då inte bli någon Gore Texfarsa, han ska bli Lattefarsa han!

Jonna sa...

Haha, ja fan vad jag hatar när andra har funktionella kläder medan jag står och dryper.

Anonym sa...

analfanfar!

*smyger ut med ett mohihihi...*

Anonym sa...

Gore-Tex? Vad hände med helt vanliga galonisar? De kostar inte massa deg och är jävligt funkis. Sen finns dom i väldigt fina färger som kalasgul, illgrön och klarröd.

Med galonbyxor och ev. jacka kan du leka i timmar och sen bara spola av skiten i duschen jue!

Niclas i Stockholm

lisakristin sa...

Men att ha barn ÄR väl en materialsport? Jag såg en pappa med cykeldator på barnvagnen, kanske det mest äckligt prestationsinriktade.

Silverboy sa...

Själv har jag helt slutat att använda paraply...

Anonym sa...

Usch, och det finns en motsvarande sommargarderob à la Norskklädkedja. trekvartsjeans och såna där syntetskor, med resårband på sidan och dubbad yttersula som fästs synlig fram och bak brrr, de innebos alltid av någon tofflig, förnumstig Jula-stammis inte långt borta från sin av graviditet uppsvullna och flammiga fru uppfylld av oro att inte följa barnmorskans alla råd och bannor.

Sandra sa...

Bara tanken på en lekpark i göteborgsvinter får mig att frysa och vilja köpa ett underställ i ull. Dock tror jag absolut att det finns en friluftsmärkeshysteri out there. Jag köper det dock lite lättare från en kompis som bor i Östersund och gillar att vara i fjällen också alla tider på året, än från nån som bara står och hänger lite i en lekpark i Göteborg. Men man måste väl kunna klä sig varmt utan att allt är snordyrt. Förresten så är det väl just för att de mest hänger som de blir så jävla kalla. ;)

Sen är präktiga och överkäcka människor skitjobbiga oavsett var man träffar på dem och oavsett om de har friluftskläder eller inte.

Sandra sa...

Förresten, en annan kompis (som jag har extremt svårt att tänka mig iförd något som överhuvudtaget liknar friluftskläder och som garvar åt tumvantar och regnställ och menar att det är sånt man sysslar med i Norrland) sa häromdan att föräldraskap är en materialsport. (Hon hade köpt en ny vagn.)

Anonym sa...

Psst! Om du har vägarna förbi Stockholm någongång så kila förbi en helschysst butik som heter Igor Sport. Ligger på Götgatan på Södermalm. De har alla kända märken av skor och kläder för träning, löpning och uteliv till halva priset och ibland ännu billigare, bara för att det är fjolårets eller tidigare års modell. De har ingen hemsida, men alla vanliga, "icke-klädsnobbar" strömmar dit för att handla sin vintergarderob. Jag med!

/Pocahontas

Burgschki sa...

Får dem dig att känna dig fåfäng?

mia sa...

Äh, säg nu som det är istället. Du är bara avundsjuk ;))
"beamade våra arslen till Antarktis" Hahaha, alltså du är ju bara för kul!

Anonym sa...

Dagens största garv - och det behövdes:-)
Grattis i efterskott!
Mimmi

Emelie sa...

FB statuspddatering:
Hatar Gore-Tex pappor.

Ja du fattar vinken antar jag.

Tack för mig.