torsdag, september 30, 2010

Snytgubben

Var just nere på Ica för att handla lite frukost. Vid ostdisken stod en man runt de femtio, propert klädd, portfölj, begynnande flint och en rejäl representationsbuk. En klassisk direktörstyp helt enkelt. Han hade svårt att bestämma sig. Vände och vred på ostarna, men inget verkade kännas rätt. Jag vet exakt hur det är. Ibland vet man inte riktigt om det är en Cheddardag eller om man gör bäst i att satsa på en lagrad Prästost istället. Mild Herrgård och Grevé smakar ju nästan exakt lika astråkigt. Han var definitivt ingen hushållstyp. Det såg man på långt håll. Möjligtvis hade han halkat in och köpt sig ett block Sture någon gång när han känt sig frustrerad över hur jävla mycket smulor Port Saluten lämnar efter sig. Men aldrig en Gouda. Inte en chans. Det är för människor som rökt i fyrtio år eller de som bara skiter högaktningsfullt i smak.

I alla fall.

Plötsligt drog mannen upp en liten ljusblå ihopskrynklad tygtrasa med ränder i två mörkare blå nyanser. En tygnäsduk. Ojdå, en sådan har jag inte sett sedan jag tittade på Raskens, tänkte jag, närmast paralyserad. Skulle han verkligen göra det? Ja, det skulle han. Han vecklade upp den lilla tygnäsduken och av den lite stela patinan att döma var det inte direkt första gången han använde den. Man kunde nästan höra kraset. Sedan förde han den till snoken och drog igång en kraftfull femsekundersfanfar, tätt följt av två lite kortare blås. Riktigt sotade sina bihålor. Kul att han valde ostdisken på Ica för detta lilla event. Jag kände att mina ögon svällt upp i glosformat. Det är inte varje dag man får chans att bevittna något så säreget smaklöst. Som tur var märkte han inte ens av sin omgivning. Helt ogenerat gnuggade han på näsduken (en form av taktil störning kanske, författarens anm.) och vecklade upp den igen för att riktigt kunna besiktiga att reultatet av piprensningen var av det önskade slaget. Han verkade nöjd för han knycklade ihop den igen och pressade ner den i byxfickan igen som om ingenting hade hänt. Sedan valde han helt irrationellt en mellanlagrad Svecia och avlägsnade sig mot kassorna.

Jag funderade på hur många andra tabun han hade för vana att bryta mot mitt ibland folk. Mitt intryck var att han var fullständigt gränslös, en man som helt låter sina drifter styra sitt beteende. Jag blir inte jätteförvånad om jag ser honom stå och onanera i grönsaksdisken en dag.

Kvar stod jag som och försökte låta min hjärna bryta ner och glömma vad jag just bevittnat. Det gick sådär. Mitt närminne boxade på gomspenen. Ost var inte att tänka på för min del. Det fick helt enkelt räcka med kaffe idag.

28 kommentarer:

Fisken sa...

Ha ha ha! Fy fan vad äckligt! Den bästa raden är utan tvekan "Sedan valde han helt irrationellt en mellanlagrad Svecia och avlägsnade sig mot kassorna"
Jag menar detta på ett helt oironiskt sätt.

Jo tjena sa...

Men fy faaan vad äckligt! Nu kommer jag ägna resten utav jobbdagen åt att undra vad alla männen på jobbet med sina små näsdukar i bröstfickan egentligen gör vid ostdisken.

Burgschki sa...

Vad i helvete är det för fel på Gouda nurå?

TommyS sa...

Hahaha, vilken underbar läsning under lunchsurfen! Och sicken jäkla tur att jag hunnit äta så jag inte behöver tänka på blå äckliga tygnäsdukar under lunchen...

Fabbe sa...

Gouda smakar som sagt inget alls, som grädde i ostform men ändå för mjuk i konsistensen. Kort sagt, gillar man Gouda gillar man inte ost.

mikebike sa...

Fisken: hahaha, du är en bra läsare :)

Jo tjena: det är nog lugnt så länge den sitter ihopvikt i bröstfickan. den här låg nog permanent i byxfickan :)

Burgschki: haha, så så... det vet väl för helvete alla att gouda är ostarnas volvo 240. + det fabbe sa :)

TommyS: ja tur det :)

fabbe: just precis.

Saralito sa...

Du är ett geni, bara så att du vet. På fullaste allvar alltså. Jag skrattar alltid när jag läser din blogg, och det är en bra sak. Det här inlägget är fantastiskt. Och jag håller med om goudan, det är låtsasost.

Den där Andreas sa...

Du ska vara glad att näsduksincidenten var en engångsföreteelse för dig. Hasse som jag delar kontor med på jobbet och närmar sig pension med stormsteg kvalar med lätthet in i vad som kan klassas som den typiske äldre svenska mannen. Han handlar sina kläder på Grosshandlaren och kör med gubbskor med kardborrband eftersom att det är praktiskt. Hans stora favoriträtt är kalvlever anglaise och om han ser att det serveras nånstans till lunch blir han lika exalterad som skolbarnen blir när det serveras pannkaka. Men inte nog med det. Han använder även oblygt en blårutig tygnäsduk som han förvarar i byxfickan. I den snyter han sig helt ogenerat så att man tror att alldeles snart sprängs ett av hans 63 åriga blodkärl. Det låter på fullaste allvar som en bastuba. Han kan göra det när som helst men har en förkärlek för att göra det i samband med lunchen. Behöver jag nämna att det ska bli en fröjd när han pensioneras?

Burgschki sa...

Ja, alla kan ju inte ha samma känsliga palatum som undertecknad. Lite sorgligt ändå när jag tänke rpå hur många det är som går genom livet utan att kunna förnimma detta fyrverkeri av smakupplevelser en Gouda bjuder på.

XXX sa...

Jag får jobba hårt för att radera denna information från minnet! HÅRT!!!

charly sa...

Jag såg en gubbe på t-banan som grävde i sin kran, drog upp och soppade i munnen. Jag svär, jag klöktes och höll på att ramla ner på spåret!

mikebike sa...

Saralito: åh tack. stora ord, men jag blir glad som ett as ändå :)

andreas: hahaha åh fyfan. på lunchen också. jag blir stressad av tanken.

Burgschki: hahaha fyverkeri av smakupplevelser en Gouda bjuder på. Vilket citat. Går det att använda större ord om en klump med stelnad grädde? :)

tvillingen: du får berätta hur det går. jag kan alltid påminna dig :)

charly: jag spyr lite i min egen mun medan jag läser dina rader.

Anonym sa...

Tygnäsduk A.K.A snorfana :)

//DFL

/Dab sa...

Måste tyvärr erkänna att min bror är en näsduksmarodör. Tror dessvärre att de är ganska många i vårt land! Får jag, trots mina gener och uppväxtmiljö, fortsätta att läsa din blogg?

mikebike sa...

Dfl: hehe bra namn.

Dab: klart du får. jag hatar inte snytgubbben. Jag bara äckladesen smula av honom. :)

Åsa sa...

Fy fasiken vad träffsäkert vackert om något så vidunderligt äckligt.

sockerdricka sa...

Du är ju briljant mikebike! Hur fasen ramlade du ur min blogroll egentligen!? Nu är du iaf återfunnen.. =)

Anonym sa...

BLOGGA SNART SNÄLLA! Har så makalöst makabert tråkigt utan dina inlägg.

Anonym sa...

Har aldrig riktigt fattat grejen med en tygnäsduk sen pappersditon kom ut.
Kan ju förstà det när det inte fanns nàgot alternativ, men nu...

Det är ju ungefär som att sätta in ett torrdass pà en nybyggd villa.

Anonym sa...

Hua, snor är en effektiv aptitpropp. Jag måste bara få berätta om min senaste, och en stark kandidat till den äckligaste, snorupplevelse jag haft. Det var nu i helgen, jag var i London och tog en genväg genom en gränd. Plötsligt hörde jag ett pipande ljud och så en omfattande snorleverans. Bara några meter ifrån mig gick en knarkmager yngling i 21-årsåldern vars kroppshållning avslöjade att hans fysik för evigt hade peakat. Nu gick han bredvid mig och tömde snor med hjälp av sitt smutsiga koksfinger. Han använde alltså metoden då man trycker för den ena näsborren och låter den andra fladdra och tömmas. Det var bara det att snoret var segt och bildade en spene som tjock och elastisk vajade i vinden. Den ville inte ge med sig och hotade istället gunga och ankra mot hans ben. Well, där försvann min matlust.

Åsa sa...

När jag var liten hade min morbror en rödrutig tygnäsduk som alltid syntes som en liten bula i flanellskjortans bröstficka. Jag tyckte redan då att det var sjukt äckligt, men vågade inte säga det eftersom han var doktor och släktens geni.
Men fy, det är bara snäppet bättre än att ha toapapper i bakfickan och återanvända.
Måste även tillägga att rökt gouda faktiskt är gott. Och smakar mer än mjölk. Tycker jag.

Anna sa...

Vet inte varför men det här inlägget och efterföljande ostdebatt fick mig att tänka på vikar vs skrynklar-tiden. Även om det är de två viktigaste kategorierna att dela in mänskligheten i så kanske man kan göra undergrupper utifrån ostpreferenser?

adde sa...

Underbart skrivet igen!
Och det där är en situation som allt för många skulle ägnat en sekund på sin höjd, medans du kramar märgen ur den och skärskådar den ner på strängnivå.

Anonym sa...

I'm not sure why but this site is loading incredibly slow for me. Is anyone else having this issue or is it a problem on my end? I'll check back later on and see if
the problem still exists.
Also visit my webpage :: how to download movies

Anonym sa...

Greetings from Florida! I'm bored to tears at work so I decided to browse your blog on my iphone during lunch break. I enjoy the information you provide here and can't wait to take a
look when I get home. I'm shocked at how quick your blog loaded on my phone .. I'm not even using WIFI,
just 3G .. Anyways, wonderful site!
My web page ... golden virginia tobacco

Anonym sa...

Hi i am kavin, its my first time to commenting anyplace, when i read this
piece of writing i thought i could also create comment due
to this good post.
Feel free to visit my website : borkum riff

Anonym sa...

Thanks in favor of sharing such a good opinion, paragraph is nice, thats why i have read it completely
My site captain black royal

Anonym sa...

When someone writes an paragraph he/she keeps the plan of a
user in his/her mind that how a user can understand it.
Thus that's why this piece of writing is great. Thanks!
Also visit my homepage ... amphora pipe tobacco