måndag, september 20, 2010

Joaquin Phoenix är fortfarande här

Jag har tidigare sagt att jag har en slags fäbless för eldsjälar (excentriker, dårar, kufar och lysande genier). Människor som går in för sin grej i så stor utsträckning att grejen helt tar över och styr deras liv. Det kan vara vad som helst. Det kan vara vinylsamlare, konstnärer, människor med ett abnormt intresse för sköldpaddor eller vad för skit som helst. Personer som ger upp sina liv totalt för att gå upp i sina projekt. Egentligen är det nog någon slags hatkärlek jag känner. Jag fylls av obehag och fascination på samma gång.

Förra veckan blev det som många spekulerat i men ingen säkert kunna säga officiellt. Joaquin Phoenix har inte alls fimpat hela sin skådespelarkarriär, det var var en del av rollen i Casey Afflecks "dokumentärfilm" – I'm still here. Jag blev både besviken och lättad, trött och ivrig, less och lyrisk; på samma gång när jag läste det. Mycket komplext. Men det ligger väl i eldsjälens natur att sprida de där dubbla känslorna kring sin egen existens.

Och visst är Joaquin Phoenix en eldsjäl i dess rätta bemärkelse. Även om allt bara var fejk, så var det fejk med ett högt syfte. Att som en av världens mest efterfrågade skådespelare, på toppen av sin karriär, plötsligt dra sig tillbaka och ge upp nästan två år av sin karriär. Låta omvärlden leva i ovisshet, om huruvida man har ordning på loftet eller inte, som en del av projektet. Det är att gå in för sin grej om något.

Jag ser mycket fram emot att se filmen......och nästan ännu mer hans comeback hos David Letterman, som lär ha varit fullkomligt rasande efter hans förra gästspel...

12 kommentarer:

bella sa...

ända sedan jag såg det där klippet från letterman har jag väntat på någon slags förklaring, haha. vilken lättnad. ser verkligen fram emot att se filmen! btw, din blogg är fantastiskt bra.

Anonym sa...

Det var faktiskt det där klippet från Letterman som fick mig att verkligen ifrågasätta hela grejen med Joaquin. Han är bara FÖR borta där, känns som nån skulle ha stoppat honom innan han gjorde en sån där grej om det var på riktigt. Then again, Farrah Fawcett hade nog petat nåt roligt innan hon var gäst hos Letterman för ett par år sen och vart ju inte stoppad. Det ska bli kul att se filmen hursomhelst även om det är på låts.

Molly sa...

Rumour has it att Letterman spelade med. Låter troligt, han tillåter sig nog inte ha så dålig koll på vem som gästar. Det är ju inspelat! Alltså kan man klippa hur man vill.

mikebike sa...

Bella: Ja jag tänkte det med. Men man vet aldrig tänkte jag också. Med sin flummiga uppväxt kändes han som rätt person att göra en sån grej seriöst. Det är synd på ett sätt att det är fejk men det är en bra historia hur som helst. Och tack så mycket för dina snälla ord.

mikebike sa...

anonym: ja det ska det. Hmm jag vet inte. letterman har ju genom historen haft några såna gäster som kört sin grej utanför alla ramar.

Molly: låter ju mest rimligt men jag har hört annorlunda. han har såpass kort mariginal att han inte bara kan slopa en gäst och ta en annan, men som sagt, vem vet egentligen. och spelar det någon roll. inte för storyn tycker jag.

Robbelibobban sa...

Han går verkligen in för sina roller Joaquin, måste dessutom gått åt en del hårprodukter till det knullrufset han bär omkring på. Kan nog vara en sevärd film.

Nalle sa...

JAg màste vara gammal. Jag visste inte ens vem han var (är)

Anonym sa...

om du gillar kufar antar jag att du sett och uppskattat (med fasa) Plötsligt i Vinslöv...? :D

TommyS sa...

I min lilla värld så spelar Letterman inte med. Varför skulle han avslöja för Letterman om sitt i övrigt hemliga projekt? Men vad vet lilla jag...
What can you tell us about you days with the Unabomber? Lysande! :-)

mikebike sa...

rob: ja verkligen. sånt gillar jag.

nalle: men isåfall måste du ju vara över 70 år? :)

Anonym: haha ja det är klart. älskar alla karaktärer där.

TommyS: nä det tror jag inte heller att han gjorde. det har ju historiskt hänt att gästerna inte riktigt gjort som han är van vid och då uppstår en obekväm stämning med en jävligt dryg letterman. det är ett fantastiskt klipp.

Sarah sa...

Lägger ju lite sordin på den efterlängtade Phoenixcomebacken (häng gubbe med det ordet!). Trist.

http://www.gp.se/kulturnoje/film/1.448746-phoenix-dokumentaren-var-en-bluff

TommyS sa...

Joaquin Phoenix gästade Letterman igår och bad då honom om ursäkt för sitt uppträdande då han sist var där. Alltså visste Letterman inget. Coolt! Kung Letterman.