tisdag, augusti 03, 2010

Sommarplågor

Just nu går reklamen för två, i mina ögon väldigt märkliga samlingsplattor, het i tv. Ljuva danska sånger och Absolute Reggae (för vilken gång i ordningen).

Ljuva danska sånger med sköna gutturala hits från Hanne Boel och Olsen Brothers. För att inte tala om rivjärnet Sanne Salomonsen. Jag undrar verkligen hur det kreamötet gick till. Om det var i någon form av panisk idétorka någon utbrast "vad sägs om danmarkstema?" och att det på skämt klubbades igenom och sedan bara råkade bli av. Jag menar danska hits? Vad i helvete. Tänkte skivbolaget verkligen att det bara skulle vara att samla all skit danskarna någonsin släppt och så skulle det falla alla svennenananer på läppen och utlösa en masspsykotisk köpstorm från landets alla campingplatser. Så dålig smak har ingen. Man måste ju vara bra full bara för att uppskatta humorn i det. Hur jävla dyngrak behöver man då inte vara för att komma på tanken att faktiskt fläka upp sin plånka och köpa en cd-skiva som innehåller "Fly on the wings of love" eller "Den jeg elsker, elsker jej". Jag vet inte men jag tycker det luktar kreativ öken och illa sittande desperation.

Och Absolute Reggae. Hur många gånger är det rimligt att försöka kränga ut exakt samma samling med radhusreggae, bara sortera om låtföljden en aning och höja prefixnumret ett steg från föregående släpp. Vi måste väl vara uppe i dryga 200 versioner av svenskens favoritreggaesamling nu. 

Det gör mig en smula beklämd att tänka på att det faktiskt måste funka. Hur Inner Circle verkar slå an en sträng i landets alla skinnhörnsoffor gång på gång, hur No woman no cry och Buffalo soldier gör Bob Marley till husgud för vita bag-in-box-svennar så fort solen tittar fram, och hur One more reggae for the road lyckats bli en slags reggaemusikens nationalsång i de svenska folkhemmen. Det självklara ledmotivet på groggmjuka ben framför kulgrillen.

Jag tänker på hur sjukt det är att skivbolagen så framgångsrikt lyckats decimera en hel musikgenre till ett knippe skitlåtar, då och då kryddat med lite tyskt baktaktsgung från UB40, och gjort det lika synonymt med sommaren som Gyllene Tider och Thomas Ledin tyvärr har blivit. The soundtrack of our industrisemester. Fy fan. De har förstört för all annan (riktig) reagge för åtminstone tre generationer framåt. 

Jag kan öppet säga att jag hatar reggae av hela mitt hjärta - helt baserat på ovan nämnda övergrepp.

24 kommentarer:

Spader Ess sa...

Well, jag gillar Reggae, men håller med dig i sak.

Skivbolagen sitter och gnäller om sjunkande skivförsäljning, och detta är vad man kommer upp med som idé.

Dom har den skivmarknad som dom förtjänar helt enkelt.
Fast det mest fördjävliga är väl att det är denna snabbmatsvariant av skivor som säljer, för folk verkar dumma i huvudet när det kommer till kombon sol och musik.

Anonym sa...

Varför investera pengar i en ny låt när det finns idioter som köper samma gamla låtar gång på gång?

Hur stor efterfrågan på inspelningar med modernare former av reggea finns det i Sverige?

-Luca

Fiffi sa...

Jag har mer eller mindre blivit tvingad att lyssna på Bob Marleys platta Legends i bilen hela jävla semestern.

Absolute reggae känns som en frisk fläkt i jämförelse.
Flera artister på samma skiva. Wow, liksom. Lycka.

Anonym sa...

Skivmarknaden för album är ändå rätt körd. Det är bättre att få en singel i ett normalstort europeiskt land än att få med låten på album och OM du får en stor singelframgång kommer du ju med på bensinmacksamlingarna sedan ändå.

-Luca

T sa...

Jag (felskrev först "Jah", vilket verkade vara en tanke) kan omvända dig:

http://open.spotify.com/album/1S28L9j0EVOgFXIPylZ9wk

Nemo sa...

Din ondska som riktas mot campingplatser och radhusområden är stor - och jag gillart' för när det handlar om musik är en sån här blanding helt rätt för de som köper sina CD-skivor på Statoil och inte bryr sig så mycket om vad som ljuder medan utegrillen fräser.

Bara att upptäcka Bill Lovelady bland spåren är för mycket. Det är ingen reggae. Inte Dreadlock Holiday med 10cc heller. Hut!

Men 3CD:n har ett antal försonande spår. Hade man kokat ner det till en enkel-CD hade det blivit änna gööörbra.

Den här skulle jag addat oxå:

http://open.spotify.com/track/2Ykl0Rx2vw6rRBkTnrxOC7

Axel sa...

"Danska hits" - Den största oxymoronen sedan Microsoft släppte "Works".
Gud vad jag saknar tiden då piratkopieringen frodades.

SE sa...

Suffixnumret väl?

Jenny sa...

Rätt på alla punkter som vanligt. Ibland skäms jag för att jag gillar ska och det är släkt med reggae. Men mest av allt hatar jag dem som gillar reggae utan att kunna stava till det.

Heidi sa...

Jag gissar att du inte köpt biljetter till den årliga Reggaefestivalen i Uppsala va? Den som går av stapeln nu i helgen.. SKYNDASKYNDAKÖPBILJETTER! ;)

Anonym sa...

Det som förvånar mig mest är att du kan så många namn på artister som du inte gillar. Jag är också en av dom som avskyr reagge, men kan inga namn........

M

Anne sa...

Vad bra att du inte bor i Umeå, då hade du kunnat ta dig en tur med lokalbussen och ha turen att reaggaebusschauffören kör. Han spelar bara reaggae, på högsta volym. Fast han är så cool att det inte gör något.

TYPHOON´S GIBZON sa...

Ååå, du skriver precis det jag tänker.
Jag mår också illa av reggae... och Ledin o han, med sitt band, som tror att han fortfarande är tonåring, irrk!

Din blogg är skitbra!!!

//Åsa

adde sa...

Danskarna är bra på en del saker, men musik har de ingen känsla för alls. Lika lite som norrmän har känsla för kläder, finnar för partystämning eller tyskar för stil. Men reggae är sällan fel, även om den där skivan som sagt aldrig borde samlats ihop ens första gången.
Och är det inte så att skivor av den sortens mest köps på bensinmackar och i mataffärer, dvs av människor som bara vill ha något som distraherar dom nog för att slippa tänka?

Molly sa...

Lustigt att danskar lyckas så bra med film/tv och så extremt dåligt med musik..?
Apropå reggae: lyssna på Svenska Akademien från metropolen Landskrona. Nuff said.

Daniel sa...

Reggae vad e det? Och Olsen Brothers kör schlager. Nej nej nej.

Sweden & Denmark i all ära men en sak är bra i Finland. Här finns varken schlager (tror aldrig jag läst eller hört fenomenet schlager i finsk musik la populärkultur)

Men måtte gud veta om heavy och hårdrock är bättre, det ända som går hem här. Tango får ursäkta

Jag beklagar musik-störandet hos er.

Jonna sa...

Hahaha, här kommer erkännandet: Jag äger en sådan reggaesamling OCH jag har funderat på att köpa den danska samlingen. MEN, till mitt försvar, så tror jag inte att jag har köpt den förstnämnda själv, jag lyssnar aldrig på den och den är införskaffad när jag var blott ett barn. Vad beträffar ljuva danska sånger eller vad fan den nu heter så är det mest i egenskap av ett tidsdokument jag känner att jag måste ha den.

JL sa...

Men du! Aj hejt reggi alsow. Och samlingarna...det måste ju bara vara så att människorna på skivbolagen krummar av skam - innerst inne! Och hur mår de som gör radiojinglarna varje år?

Ketchupmamman sa...

Men du har missat en grej. De satsar förstås på den där nya shoppinggenren som internet medförde - fylleshopping.

Jag hade kunnat köpa skiten under en gemytlig korridorstillställning, sippandes på en fuldrink och tänkandes "tja, Peter fyller år snart, nu jävlar ska han få".

Melinda sa...

http://www.coolstuffexpress.com/bacon-soap.html

När jag ser baconprodukter tänker jag på dig.

David sa...

Jag skulle vilja göra såhär med dessa sommarsamlingar. Speciellt reggae!

http://www.youtube.com/watch?v=307jRiE6t5I&feature=player_embedded

Anonym sa...

Hej Mikael. BIB-intag innan bloggskrivande ger ibland mindre lyckade resultat. Det här var ett sådant.

Nonsensakuten sa...

Radhusreggae är ett förbannat bra ord!

Åsa sa...

När jag vill skratta högt läser jag din blogg :)))