måndag, juli 12, 2010

Spitzenklasse

Nu har vi kommit hem igen. Vi lämnade barnen i J:s föräldrars och syskons våld under fyra dagar och stack till Berlin. Det var toppen.

Berlin. Vad ska man säga? Städernas stad. Den stod och väntade på oss. Det var ungefär exakt tre år sedan vi var där sist och när vi nu kom tillbaka var allting precis som sist. Fast ännu lite bättre. Jag tror att jag älskar den där staden mer än någon annan stad. Den toppar New York. Den har allt som behövs för att jag ska tycka om en stad och mycket mer. Det är den perfekta staden. J har bott där en tid och jag känner att jag trivs så bra i Berlin att det egentligen är rent wahnsinn att inte bo där.

Det är en mycket vacker stad. Nedsliten till perfektion. Det måhända vara en fattig stad ur ett kommunalekonomiskt perspektiv, men den är rik på liv och kärlek från sina fantastiska invånare. Allt är så avslappnat. Vi träffade under hela vistelsen inte en enda otrevlig och eller obehaglig person. Fan, hur ofta kan man säga något sådant och på riktigt mena det? Jag kan ju knappt gå Ica-butiken här hemma utan att hinna träffa någon jag hade mått bättre av att slippa träffa. Jag menar inte att berlinarna är trevliga som i hurtfriska och proffstrevliga med någon konstgjord överservicementalitet. Tvärtom. Faktum är att de flesta verkar ganska likgiltiga inför ens existens så länge man inte behöver dem. De låter en vara i fred och känna sig som en del av stan. Det är ganska angenämt. Kanske beror det på att berlinborna överlag verkar vara ganska tillfreds med sina liv. Men vad vet jag. Jag har ju fallit handlöst.

Kort sagt; jag tror att jag är förälskad i Berlin.

Så vad har vi gjort?

Vi har handlat lite men mest har vi bara glidit runt, druckit massor av öl, ätit och varit äckligt kära i varandra mest hela tiden. Vi bodde i Prenzlauer Berg och spenderade störst del av vår tid med att strosa omkring där och i Kreutzberg. Vi har egentligen inte gjort så mycket turistiga saker bortsett från att kolla butiker på Kastanienallé och hänga lite på Tacheles. Vi var på medicinhistoriska museet och kollade på vanskapta kroppar/kroppsdelar i formalinburkar. Det räcker för en årsförbrukning av mardrömmar. Hela området fick mig att tänka på Shutter Island. Gamla institutionsbyggnader i tegel med igenväxta och ovårdade trädgårdar. Vissa stängda. Vissa i bruk. Annars hängde vi i olika parker och njöt i största allmänhet av att vara totalt ansvarslösa i några dagar.

Och nu är vi hemma igen. Redo att ta oss an den svenska sommaren.

14 kommentarer:

AnnaFilippa sa...

Välkommen hem! Blir verkligen sugen på en vända till Berlin, kul att ni hade det bra.

Johnny Rio sa...

Välkommen hem! På fredag sätter sig undertecknad på nattåget mot denna fantastiska stad.

adde sa...

Jag har aldrig varit i Berlin, men det låter ju som att det är en resa att längta till.

Zoft sa...

Läste någonstans att Berlin är som en större version av Jakobsbergs Centrum. Vet inte om det säger er på västsidan något men gillar man betong så har man kommit rätt.

mikebike sa...

annafilippa: ja vi hade det fantastiskt. tack tack.

johnny rio: tackar. åh tåget. hur lång tid tar det? hur mycket kosta?

Adde: absolut. det går nog inte att ha riktigt trist där.

zoft: haha det var nog alexanderplatz den personen syftade på. det finns många variationer av betong men berlin är allt annat än bara betong.

Vilma sa...

Du undrade ju för ett tag sedan vad Robinson-Robban gör just den kvällen. Vet inte vad han gjorde den dagen, men kan upplysa dig om att just ikväll sitter han tillsammans med ett skränigt gäng på Sandhamns värdshus varav en är iförd en rosa glitterhatt värdig en After darkshow... ;)

http://catiiis.blogg.se sa...

Aaaww! Låter HELT ljuvligt! Vill oxå vara i Berlin o vara galet förälskad...

Anonym sa...

låter härligt, småbarnsföräldrar som fortfarande är vansinnigt kära ger mig hopp om att man kanske kan bli vuxen utan att döden dö ;)

Anonym sa...

ja, då blev man sugen på att åka dit igen, har varit där tre ggr, men ditt inlägg säger det mesta om anledningar till återbesök..

Jo tjena sa...

Som jag började sakna Berlin nu, helt underbar stad.

AnnaPanna sa...

Berlin är bäst av städer. Inte ens det riktigt riktigt fula monumentet (THE monument) kan förstöra stan. Kan bara hålla med om allt, och:GRATTIS till tokkärleken!

Johnny Rio sa...

Jag gav 1800 tur-retur Göteborg-Berlin. Tåget går vid 18 och är framme vid 06, d.v.s. runt 12 timmar. Egen sovkupé med flickvän- hur lyxigt som helst.

Anonym sa...

Tack för museitipset. Gore är aldrig fel så jag måste nog bege mig till Berlin snart.

IcePrincess sa...

Underbart!