lördag, juli 17, 2010

Familjepolitik

Här sitter jag i obygden och retar upp mig på Kristdemokraterna. Vilket rövgäng. De snackar om vikten att  familjer ska få välja själva hur föräldraledigheten ska fördelas. Familjens frihet står över jämställdheten. Familjen står över allt. Så länge den är uppbyggd enligt gammal Alf Svensson-arrkitektur. För bögar och flator är väl inga riktiga familjer. De är väl inte verklighetens folk direkt.

Kristdemokraterna tycker alltså att staten ska ge fan i hur landets familjer sköter sin business. Riktiga familjer vill säga, där både penis och vagina finns representerade. Men inte om de håller på med sånt däringa homokör. Det får ju finnas gränser. 

Alltså, jag blir så förbannad när jag tänker på hur de sitter på sina partimöten, med sina tajt sittande skygglappar, och koketterar över hur man måste värna kärnfamiljens existens über alles. Överst på agendan. Fullkomligt vettskrämda över den nya tidens könslättja och dekadens. Varför envisas de med att behålla "demokraterna" som ett slags skenheligt suffix i partinamnet kan man undra. Deras mustiga syn på demokrati luktar lika mycket jäst som Jimmy Åkesson och hans hejdukar.

Jag får sådan lust att springa upp och straffa dem allihop med var sin rungande örfil i nacken. Så det riktigt tjoffar till i deras mjälla kristdemokrathull.

Vad gäller föräldraledigheten borde det inte vara svårare än att ge de båda föräldrarna exakt lika många dagar var. Antingen plockar man ut dem eller så brinner de inne. Bara sådär. Det måste väl vara det mest rättvisa. Det finns faktiskt inga vettiga argument mot det som jag ser det. 

20 kommentarer:

Jenny sa...

Ja men om man delar rakt av inkräktar man ju på valfriheten att skita i sina ungar och satsa på karriären istället. Det funkar ju inte.

da bomb sa...

Sen kan ju män använda en sån man boob som Robert di Niro hade i filmen Släkten är värst. Nä Mike, låt folk göra va 17 de vill. Inte likt dig att vilja ha lagar

Anonym sa...

Alla familjer ska ha rätt att välja själva hur de vill göra med sin föräldraledighet. Hur familjen än ser ut. Att dela på den är att ta ifrån valfriheten. Alla har rätt att välja som de vill för sin familj. Det passar olika för alla. Så de familjer som inte har möjlighet att dela lika av olika anledningar ska bara ha möjlighet till en halv föräldraledighet? Jag förstår faktiskt inte resonemanget men har förstått att det retar väldigt väldigt många att valfriheten finns.

/D

Chuck sa...

Sedan finns det också vi, och vi är ganska många i Sverige, egenföretagare där ens inkomst står och faller med en själv. Ska min ersättning brinna inne bara för att jag är för "liten" för att ha anställda?

Connie sa...

Du är inte bara rolig, du är klok också.

Therése sa...

Instämmer med Chuck. Är man egenföretagare utan anställda blir konsekvensen av likadelandet att barnet får börja tidigare än andra barn på förskolan. Min man som nyligan startat eget vill inget hellre än att vara hemma med vårt kommande, andra barn, men kommer med största sannolikhet ha svårt att vara det i detta inledande skede av sin verksamhet. Och anledningen att starta eget företag var arbetslöshet. Hade han varit anställd hade vi lätt delat lika. Det hade han krävt, om inte annat.

Dock tycker jag att krist"demokraterna" känns ruskigt unkna i det mesta de säger så där är vi helt överens!

mikebike sa...

Jenny: just precis.

Da bomb: det är såna kommentarer som man boob som gör mig ännu mer övertygad om att dela rakt av skulle vara bästa lösningen. Som att det är kvinnans ansvar i första hand för att hon har fött barnet. Varför skaffa barn om man inte vill vara med dem?

D: ja valfrihet är bra. Jag tycker också att man ska få välja. Jag tycker inte att man ska tvingas att ta ut sin föräldraledighet. Man kan välja att skita i det också. Jag tycker bara inte det är någonsjälvklarhet att ha ett bidrag som är till för att föräldrar ska kunna vara med sina barn om man inte tänker vara det.

Chuck: där är ett problem. Jag hade själv svårt att plocka ut alla dagar när jag var egen. Och då handlade det inte om ovilja att plocka ut det. Det är ett dilemma. Kanske borde det finnas dispens att ansöka om eller så kan man plocka ut deltid eller någon annan fiffig lösning. Jag tycker bara att argumentet låt familjerna själva bestämma håller riktigt. Isåfall kommer saker och ting aldrig förändras.

Connie: tack!

Therese: som jag sa i en kommentar ovan förstår jag det dilemmat. Kanske borde man kunna lägga in om anstånd eller nåt. Jag bara tycker att rent generellt så borde man få ett gäng dagar var och om man inte vill ta ut dem är det ett fritt val. Jag tycker inte att det ska vara så självklart att den ena föräldern ska ha hela föräldraledigheten. Det är en ganska lyxig grej vi ska vara stolta över. Det är inte till för att bara kvinnor sk. Vara hemma. Tycker jag. Och du med uppenbarligen. Antar att du också tycker det är ett problem hur den i stor utsträckning används idag? Och kd. Javisst är de unkna. Det var främst det inlägget handlade om.

Jonna sa...

Men vafan, valfrihet mig hit och valfrihet mig dit. För män att välja bort sina barn ja, eller att välja att förlänga semenstern i samband med fotbolls-VM. Jag håller med dig Mike, bort med tramset att kunna överlåta dagar hit och dit. Man kan ju fortfarande välja om man vill ta ut sina dagar eller inte.
Den grupp som jag, i egenskap av amningshysterika, kan tycka kommer i kläm är de som inte har råd att ta ut mindre än sju dagar i veckan men som vill kunna helamma de första sex månaderna, fast där vore väl snarare fler dagar totalt än större andel av dagarna till mamman vara lösningen.

Jo tjena sa...

KD har fan ingen koll på vad verklighetens folk är. Vi (RFSL alltså) hade en motkampanj till Hägglunds tidigare köksbordskampanj där han pratade politik med typiska kärnfamiljer. Under Almedalen placerade vi ett köksbord och bjöd in familjer, alla olika konstellationer och pratade politik. KD har fan ingen rätt att uttala sig om vad som är verklighetens folk innan dom tar av sig skygglapparna.

Jonas sa...

Jag tror bestämt att Mike själv har sina skygglappar kvar. KD håller mer och mer på att lämna sina homofientliga åsikter. OM de nu någonsin haft sådana.

Jonna sa...

Är förresten inte Jimmy Åkesson och Göran Hägglund obehagligt lika till utseendet?

Anonym sa...

Hear hear - rövgäng, kunde inte sagt det bättre själv! Ensamstående är också paria i KD-boken.

Den hemska tvillingen sa...

Ja jag håller med om KD men är fortfarande kluven till det här med föräldraledigheten. I grunden håller jag med dig men den modellen passar ju inte alla. Men det finns väl ingen modell som kan anpassas till alla antar jag.


Fast jordgubbar från egen täppa är gott oavsett vilken delning av föräldraledigheten vi använder :)

Andreas sa...

Finns det verkligen något konkret KD-förslag som bortdefinierar ickehetero-familjer? De lär ju tycka så, ja, men syns det konkret i politiken? (Har inte riktigt koll på denna frågan då jag inte har familj..)

Kirin sa...

Du har så j**la skön blogg!

Jag kan ju påminna dig om att Kristdemokraterna har "demokrati" i sitt namn av samma anledning som det heter Demokratiska folkrepubliken Kina samt Demokratiska folkrepubliken Korea. ;)

JL sa...

På spiken åter igen, mike. Jag citerar Liv Strömquist: "Om nu kärnfamiljen är så jävla fet – varför behöver den då så mycket propaganda?"

Dodel sa...

Med tanke på att Individen är så innihelvete viktig nuförti'n, så är det ju konstigt med en ledighet som på nåt konstigt vis tillhör *båda* föräldrarna på samma gång. Jag håller helt med dej, mikebike, att föräldraledigheten borde vara uppdelad på båda föräldrarna (oavsett kön), lika mycket till varje. Det borde ju vara det mest rättvisa och allra mest individualistiska lösningen. Till och med Margaret Thatcher borde väl hålla med om det?

*Gemensam* föräldraledighet som man har idag? Låter ju som en kvarleva från nåt socialistsamhälle. ;)

Belsebub sa...

Mike, du vet att jag älskar dig, men nu är du nog fan ute och cyklar. Är inte de 460-ish dagarna främst till för barnet? Det finns nog ganska många hushåll som inte klarar av att dela föräldraledigheten jämnt på grund av ekonomiska skäl. Skall deras barn straffas för det? Tänk att jag dissar Mikebike. Känner mig tjockt rebellisk!:-)

Emma sa...

Intressant nog diskuterade jag detta med folk i ett forum och många många hade egenföretagande män som "inte kunde vara hemma". Sen kom det in en egenföretagande kvinna som sa att det var mest praktiskt att hon tog ut nästan allt för hon var ju sin egen till skillnad från sin stackars man som hade en knölig arbetsplats att ta hänsyn till...

Visst, hon var bara en person och allas företag är olika bla bla. Men det intressanta är att hon tänkte på sitt lilla företag som en bisak. Hon skulle kunna hålla det flytande genom att jobba nån timme på förmiddagen och nån timme på kvällen. Det var inget Tungt och Viktigt, inget Företaget Som Definierar Familjen.

Tror män är så jävla bra på att sälja in sina företag och få hela familjen att gå på tå för dem. Som en släkting till mig, när barnen var små jobbade frun deltid för annars skulle hans företag kanske inte gå runt. Jag anser ju att om man är två personer och den enas företag går knackigt och familjen är lite småpank, då kanske den med en säker inkomst ska jobba så mycket övertid det går och funkar inte företaget får man lägga ner det. Men tydligen inte. Vad vet jag?

Belsebub sa...

Oavsett om det är egenföretagande, stora inkomstskillnader mellan mamma/pappa, att karriären just under småbarnstiden är viktigare för den ena parten eller om den ena föräldern faktiskt VILL vara hemma mer än den andra så är det väl ändå föräldrarna själva som är bäst att avgöra hur fördelningen skall se ut? Så jävla trött på överförmynderi.